Suolaiset leivonnaiset

Siiderisämpylät

Pitäisi opetella tekemään joskus jotain muutakin leipää kuin sämpylöitä, mutta tuoretta leipää ei ikävä kyllä juuri sämpylöitä helpommalla saa tehtyä. Lupaan opetella leipomaan kunnon leipää viimeistään eläkkeellä!

siiderisampylat1

Sämpylätaikina on siitäkin kiva, että sinne voi laittaa joukkoon melkein mitä vaan ja nestettä vaihtelemalla sämpylöihin saa uusia makuja. Käytin nesteensä tällä kertaa omenasiideriä, brittiläinen Stowford Press ajaa asiansa tässä mainiosti.

siideri

SIIDERISÄMPYLÄT

10-12 isoa sämpylää

 • 11-13 dl 3-viljan sämpyläjauhoja
 • 1,5 pkt kuivahiivaa
 • 1,5 tl suolaa
 • 0,75 dl sulatettua margariinia
 • 0,5 l kuivaa omenasiideriä
 • pinnalle auringonkukansiemeniä
 1. Sekoita kuivahiiva ja suola noin 3/4 osaan jauhoista.
 2. Lämmitä siideri kädenlämpöiseksi ja sulata margariini. Sekoita ne jauhoseokseen.
 3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa. Vaivaa taikinaan loput jauhoista ja muotoile sämpylöiksi. Koristele auringonkukansiemenillä.
 4. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
siiderisampylat2

11 vastausta

 1. Suvi

  Mistä keksit laittaa siideriä sämpylöihin? Mulle ei olis ikinä tullut mieleen. Maistuuko se paljonkin valmiissa sämpylöissä? ;)

  Vastaa
 2. Elina

  Suvi, en muista enää. Tämäkin idea on muhinut mielessä jo pidempään, mutta tuskin on mikään originelli ajatus :) Siiderin maku tulee oikein mukavasti läpi sämpylöissä. Siideri sopii hyvin myös lettutaikinaan ja amerikkalaisista pannukakuista tulee tosi hyviä, kun nesteenä käyttää siideriä! Kannattaa myös ruoanlaittoaikeissa pysytellä kaukana kaikista suomalaista litku”siidereistä” ja suosia brittiläisiä. Ranskalaiset on hyviä juomasiidereitä, mutta en oikein pidä ranskalaisten siiderien ominaismausta ruoanlaitossa.

  Vastaa
 3. Annukka

  Wau! Mahtava idea, pakko testata.

  Sulla on hieno blogi ja upeat kuvat.

  Vastaa
 4. aleksi

  jossain leipä ohjeessa oli vielä calvadosta siiderin lisäksi.. oikeen kunnon omppueipä

  Vastaa
 5. Suvi

  Elina, munkin mielestä englantilaiset (ja irlantilaiset) siiderit on parhaita mitä tehdään. ;)

  Vastaa
 6. Elina

  Suvi, oon sitä mieltä, että EU:n pitäisi ehdottomasti puuttua tähän hirvittävään epäkohtaan ja kieltää suomalaisia käyttämästä siideri-nimitystä noista järkyttävistä litkuista. Alkoholimehu olisi osuvampi uusi nimi :)

  Vastaa
 7. Malitsu

  Jostain syystä kaikki siiderireseptit kuulostavat aina nameilta. :) ”Siiderien” ohella EU voisi kyllä kieltää myös ”oluet” ja ”vodkat”. Mutta eikös 90-luvulla Linda Lampeniuksen mukaan nimetty litku jouduttu vetämään markkinoilta juuri siksi, ettei se ollut oikeasti päärynäsiideriä? Missä välissä Suomen omat pykälät ovat vesittyneet?

  Vastaa
 8. Elina

  Malitsu… Hmm, voi ollakin. Muistan kyllä Linda-siiderin, mutta ei ole mitään mielikuvaa siitä, miksi se vedettiin markkinoilta.

  Vastaa
 9. Jenni

  Tuli mieleen että Jenkkilässä sana cider voi tarkoittaa (ehkä aina tai joskus) ihan pelkkää omenamehua (joko pelkästään sellaistan tuorepuristettua tai ehkä muutakin). Eli jos kokkaatte jenkkiohjeista, apple cider voinee sitten tarkoittaa ihan vaan omenamehua.

  Vastaa

Jätä vastaus

 • (ei julkaista)