Joulu Makeat

Piparkakut

Edellisestä piparienleipomiskerrasta ehtikin vierähtää jo vuosia. Pidän enemmän piparkakkutaikinasta kuin valmiista lopputuloksesta, mutta taikinaa ei valitettavasti saa vegaanisena valmiina kaupasta.


Voisilmäpelin Eeva ehtikin juuri kirjoittaa siitä, etteivät kaikki erityisemmin välitä piparkakuista. Noh, en minäkään. En voi ymmärtää, miten niin hyvänmakuisesta taikinasta voi syntyä niin mitäänsanomattomia leivonnaisia. Piparien leipominen on kuitenkin hauskaa puuhaa – ja mikä parasta, taikinaa voi syödä leipoessa mielin määrin :)

Reseptistä tulee aika valtava määrä pipareita, joten jos et satu olemaan pipareiden suurkuluttaja tai aio ruokkia koko sukua, kannattanee resepti puolittaa. Käytin reseptin pohjana tätä.

VEGAANIN PIPARKAKKUTAIKINA

 • 2 dl tummaa siirappia
 • 2 dl tummaa muscovadoruokosokeria
 • 250 g margariinia
 • 1 pss/18 g piparkakkumaustetta
 • 1 dl kaurakermaa
 • 1 dl kasvimaitoa
 • 1 tl soodaa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 11-12 dl vehnäjauhoja
 • sokerikuorrutetta koristeluun
 1. Sulata kattilassa siirappi, sokeri ja margariini. Lisää piparkakkumauste ja anna kiehahtaa. Jätä taikina maustumaan miedolle lämmölle noin viideksi minuutiksi, välillä sekoitellen.
 2. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää sitten joukkoon kaurakerma ja kasvimaito. Sekoita sooda ja leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja sekoita jauhoseos nesteeseen muutamassa erässä.
 3. Anna taikinan vetäytyä kylmässä yön yli ja leivo pipareiksi seuraavana päivänä.
 4. Ota taikina huoneenlämpöön noin tuntia ennen leipomista. Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla noin 2 mm paksu levy ja painele muotilla kuvioita taikinaan.
 5. Paista pipareita 200 asteessa 5-7 minuuttia. Piparit palavat helposti, joten pidä niitä koko ajan silmällä!
 6. Koristele jäähtyneet piparit sokerikuorrutteella.

P.S. Muistaakaahan osallistua joulukuun ruokahaasteeseen!

18 vastausta

 1. Yaelian

  Piparit ovat hyviä! Tein parisen viikkoa sitten valtavan piparimäärän (n. 150 kpl) lapsijoukolle,ja kaikki meni,vaikkeivät niitä aiemmin tunteneetkaan. Pohjana mulla taas oli Dan Sukkerin sivuilta löytynyt resepti.

  Vastaa
 2. Elina

  Yaelian, makuasioita ;) Kyllä pipareillekin tietysti paikkansa on, mutta en ehkä yleisesti ottaen ole keksi-ihmisiä.

  Vastaa
 3. annukka

  Miekin oon vannoutunut piparitaikinafani, mutta varsinaisia pipareita tulee syötyä tosi vähän. Lapsuudestani muistan kun jouluvalmistelujen huippuhetki oli se kun keitettiin piparitaikina ja sitten se vietiin ulkoeteiseen jähmettymään yön yli ja vuoronperään siskojen kaa käytiin sitten taikinasta paloja. Äiti ”ihmetteli” sitten seuraavana päivänä, että minnekäs taikina on huvennut :D

  Vastaa
 4. Suvi

  Kiitos! Juuri etsiskelinkin piparitaikinan ohjetta ja tämä tuli kuin tilauksesta. En itsekään juuri tykkää pipareista ja harvoin niitä syön, mutta leipominen on hauskaa. Kyllä ne aina jollekin saa syötettyä niin, ettei tarvitse roskiin heittää :)

  Vastaa
 5. Teija

  En myöskään ole erityisesti valmiiden pipareiden perään, mutta pipariaskartelu on kivaa ;)
  Kyllästyin ainaiseen piparitaloon ja pipariukkoihin.. Nyt onkin sitten tehty pipareista koreja, kransseja, joulutähtiä ja -kalentereita. Ja onneksi lapset tekee mukana ja syö kaikki näpertelyt ilman toista kehoitusta :D
  Kokeilenkin seuraavaksi tällä ohjeella. Tummalla sokerilla kaikki vaan maistuu jotenkin paremmalle!

  Vastaa
 6. Fanny

  Kiitokset ohjeesta! Yhdistin tätä ja Voisilmäpelin ohjetta niin, että vaihdoin sinun reseptistäsi 3dl ruisjauhoiksi ja lisäsin reilun rouhauksen mustapippuria.
  Tulos: En meinannut ehtiä painamaan muotteja paikoilleen, kun 4-vuotias taikinarosvo söi taikinat pöydältä. :D

  Vastaa
 7. Kaisa

  Kiitos reseptistä taas, todella mainioita pipareita! Äitinikin innostui suuresti päästessään tekemään maito-kananmuna-allergiselle pojanpojalleen sopivia pipareita ja on tehokkaasti mainostanut niitä joka suunnalle, kuten minäkin :) Tästä tulee kyllä uusi joulun vakioresepti meille!

  Vastaa
 8. Elina

  Kaisa, kiva kuulla :) Nämähän eivät makunsa puolesta eroa mitenkään kananmunallisista pipareista.

  Vastaa
  • Jenni

   Oli hyviä, mut mun makuun jäivät vaisun makuisiksi. Korvasin maidot ja kermat kookosmaidolla, koska kasvikermoja ei ollut saatavilla, ja toimi hyvin. Ens kerralla laitan enemmän mausteita ja aattelin koklata perinteisesti spelttijauholla. Oli myös hassua, että mun perinteisesti käyttämä mummon pipariresepti on parhaimmillaan kylmänä työstettynä, mut tämän taikinan piti olla lämmintä.

   Vastaa
 9. Liina

  Kiitokset ohjeesta, taikinasta tuli maukasta ;) Lisäksi sitä oli helppo kaulia ja piparit paistuivat näteiksi – kehtaa tarjota keksi-ihmisille.

  Käytin maidon ja kerman sijaan pelkästään Alpron 17-prosenttista ruoka-jotain, silläkin onnistui mainiosti.

  Vastaa
 10. Laura

  Moikka! Taikinan pystyy varmaan pakastamaan ja käyttämään sitten kun haluaa?

  Vastaa
 11. Ninni

  Kuullostaa kokeilemisen (ja syömisen) arvoiselta piparitaikinalta! Onkohan ketään joka tykkäisi valmiista joulupipareista enemmän kuin taikinasta..? Paitsi äsken keksin levittää joulupiparin päälle maapähkinävoita (kun jotkut kuulemma laittavat Aurajuustoa) – a vot! Piparit muuttuikin aikamoiseksi herkuksi! :)

  Vastaa
  • Elina

   Maapähkinävoi tosiaan tekee kaikesta parempaa. Täytyypä testata pipareidenkin kanssa, kiito vinkistä! :)

   Vastaa
 12. Olivia Manner

  Todella hyva resepti ja aivan ihania piparkakkuja. Maku on mahtava, en tosin kayttanyt valmista piparkakku maustetta vain laitoin oman maun mukaan: liikaa inkivaaria, vahan kardemumma, paljon kanelia, vahan maustepippuria ja ripaus cayennea – TAIVAALLISTA. Kiitos!

  Vastaa

Jätä vastaus

 • (ei julkaista)