Pääruoat

Linssimoussaka

Kasvisversio perinteisestä kreikkalaisruoasta syntyy linsseistä ja herkkusienistä. Nam!


Munakoisoruokien valmistusohjeissa munakoisot suositellaan itkettämään*  usein sen takia, että se poistaa munakoisoista karvaan maun. Karvaanmakuiset munakoisolajikkeet taitavat olla jo historiaa, mutta munakoisojen itkettäminen kannattaa sen vuoksi, että se tekee munakoisojen rakenteesta huomattavasti paremman. Itkettämättömän munakoisot jäävät helposti sitkeiksi. Laatikkoruokia valmistaessa itkettäminen on hyvä tehdä myös sen takia, ettei ruoka jää liian vetiseksi.

Linssimoussaka

4-6 annosta

 • 1-2 munakoisoa
 • suolaa
 • öljyä
Linssi-tomaattikastike:
 • 2,5 dl vihreitä linssejä
 • 100 g herkkusieniä
 • 1 sipuli
 • 2 isoa valkosipulinkynttä
 • 2 tl balsamicoa
 • 500 g tomaattimurskaa + 2-3 dl tölkinhuuhteluvettä
 • 1 rkl tomaattipyrettä
 • kanelitanko
 • 1 tl sokeria
 • 2 tl oreganoa
 • 1 tl savupaprikajauhetta
 • 2 tl kasvisfondia
 • suolaa, pippuria
Lisäksi:
 • tuoretta basilikaa
 • 2 dl kaurakermaa (Keiju/Nordic)
 • 1/2 kiekko Cheezly mozzarella -soijajuustoa
 1. Leikkaa munakoisot viipaleiksi pitkittäisuunnassa. Itketä munakoisot alla olevan ohjeen mukaan.
 2. Keitä linssit sillä välin kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
 3. Lohko herkkusienet ja silppua sipulit. Kuullota sipuleita kattilan pohjalla öljyssä. Lisää balsamico ja sienet ja paista, kunnes herkkusienet ovat hiukan pehmenneet. Lisää tomaattimurska, vesi, tomaattipyre, kanelitanko, sokeri, oregano, savupaprikajauhe ja kasvisfondi. Anna kiehua parisenkymmentä minuuttia ja lisää sitten linssit. Tomaattikastike saa olla aika paksua, joten jos nestettä on vielä tässä vaiheessa paljon jäljellä, jatka vielä keittämistä. Mausta suolalla ja pippurilla.
 4. Paista itketetyt munakoisot muutamassa erässä öljyssä pannulla, kunnes niiden pinnalla on kaunis väri. Laita munakoisoviipaleet uunivuoan pohjalle, kauho päälle linssiseosta (poista kanelitanko!), tuoretta basilikaa ja taas munakoisoja. Lisää pinnalle viimeiseksi kerros munakoisoviipaleita.
 5. Sekoita yhteen kaurakerma ja murustettu soijajuusto. Kaada seos vuoan pinnalle.
 6. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hiukan väriä. Anna vuoan vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

Tarjoa moussaka tuoreen leivän ja salaatin kera.

*Munakoiso viipaloidaan ja viipaleille ripotellaan suolaa. Suolan annetaan vaikuttaa niin kauan, että viipaleiden pintaan alkaa muodostua pisaroita. Sitten munakoisoviipaleet painellaan mahdollisimman kuiviksi talouspaperilla

23 vastausta

 1. Kaisa

  Nam! Onko tässä käytetty tuoreita vai säilykeherkkusieniä?

  Vastaa
 2. Elina

  Kaisa, tuoreita. En ikinä käytä säilykeherkkusieniä yhtään mihinkään :)

  Vastaa
 3. annemi

  Olen viime viikkoina opetellut syömään linssejä, aloitin punaisista ja yhden ei-niin-onnistuneen yrityksen jälkeen sain eilen tehtyä onnistunutta linssikeittoa. Tästä rohkaistuneena aion aivan varmasti kokeilla myös näitä sinun linssireseptejäsi, niitä olikin heti etusivulla pari kappaletta :)

  Vastaa
 4. herkkusuun lautasella

  kuulostaa tosihyvältä vaihtoehdolta sille perinteiselle lihaa sisältävälle moussakalle, ppitää varmaan kokeilla sitä jonain vegaanikeskiviikkona;)

  Vastaa
 5. Kati

  Olen tehnyt hyvin samantyyppistä moussakaa Tuija Ruuskan Aurinkomaa-nimisen kirjan ohjeella, ja käytin ensimmäisen kerran punaisia linssejä vihreiden sijaan. Ja on todettava, että kyllä se punaisillakin onnistuu, mutta vihreillä tuli parempaa. Punaiset linssit nimittäin menivät ihan mössöksi, ja olisi ollut kiva, jos olisi ollut jotain suutuntumaa.
  Em. Aurinkomaan ohjeen mukaisesti käytin kerrosten seassa vähän lasagnen tapaan lisäksi valkokastiketta, mutta näyttää tulevan herkullisennäköistä ilmankin. Täytyy pitää mielessä:)

  Onko sinulla muuten kokemuksia tsatsikin tekemisestä soijajugurtilla tmv.? Kokeilin itse sillä Alpron maustamattomalla jugurtilla, ja se tuntui valutuksenkin jälkeen vähän liian löysäksi (ainakin omaan makuuni).

  Vastaa
 6. Piparminttu

  Tämä se oli hyvvvää! Onneksi laitoin kaksi munakoisoa, niin tästä saa vielä pari annosta syödäkseen…

  Vastaa
 7. Elina

  Kati, mun mielestä soijajogurtti toimii tsatsikin teossa ihan hyvin :) Eihän siitä kreikkalaista jogurttia saa tekemälläkään, mutta ei siitä ihan samanlaista tarvitse tullakaan.

  Vastaa
 8. Kati

  Ehkä täytyy sitten vaan yrittää valuttaa kauemmin sekä jugurtti että kurkut.. :) Ja itsehän siis käytän maitotuotteita eli olen tottunut siihen kreikkalaiseen jugurttiin. Lähipiiristä löytyy kuitenkin sekä maitoallergikko että vegaaneja eli nämä tulevat tarpeeseen:)

  Useammin kuin kerran on inspiraatio löytynyt täältä sun blogista eli kiitoksia inspiroivasta luettavasta! :)

  Vastaa
 9. Kaisa

  Tein tätä tänään ja tuli tosi hyvää!
  Mulla olis sellanen kysymys, että mitä käytät keitetyn parsan kastikkeena? Perus hollandaise-kastikkeethan ovat kaukana vegaanisesta… Olisi kiva saada vähän vinkkiä! Kiitos ja hauskaa kesän odotusta!

  Vastaa
 10. Elina

  Kaisa, oon ehkä maailmankaikkeuden ainoa ruokabloggaaja, joka ei pidä parsaa minään erityisherkkuna :D Sehän maistuu ihan miltä tahansa vihreältä vihannekselta, joten mun keittiössä esim. ruusukaalit on paljon suurempaa herkkua…
  Mutta voisin kyllä koittaa ehtiä paneutua tähän parsa-asiaankin, kun se kuitenkin tuntuu kansalle uppoavan :) Joskus törmäsin avokado-hollandaiseen jossain, täytyy varmaan kehitella sen tiimoilta jotain.

  Vastaa
 11. Muru

  Tämä ohje vaikuttaa ihan hyvältä! Olen itsekin yrittänyt tehdä useammankin kerran vegemoussakaa mm. sienillä ja soijarouheella, mutta linssejä en vielä ole testannut… Onko muuten tuo linssien määrä (2,5 dl) kuivien vai keitettyjen linssien määrä?

  Vastaa
 12. Elina

  Muru, tarkoitetaan kuivia linssejä. Ohjeistuksesta selviää sekin, kun siellä kehotetaan keittämään linssit :)

  Vastaa
 13. Laura

  Kiitos innostavista ja herkullisista ruokaohjeista! Tämä linssimoussaka kuten muutkin blogisi ruuat maistuvat hyvin koko perheelleni! Ruuanlaittajana paras kiitos tulee reilu kaksi vuotiaalta lapseltani,joka syö itseasiassa vegaaniruokaa paremmin kuin lihavoittoista sekaruokaa. Linssimoussakassa maku ja suutuntuma on kohdallaan! Lapseni sanoin:”mmm,hyvää!” :)

  Vastaa
 14. Ellinoora

  Hei, ihana ohje – kuten kaikki muutkin ruokaohjeesi! Minulla on balkanilaisia sukujuuria ja tämä vegaaniversio moussakasta on todella tervetullut! Kokeiluun tulee tänään! Opiskelijana joudun kuitenkin jättämään kanelitangon pois, sillä se on turhan kallis. Korvaakohan jauhettu kaneli kanelitankoa yhtään? Ja mistähän tuota Cheezly mozzarellaa löytyisi, onko sitä tavallisissa ruokakaupoissa?

  Vastaa
 15. Elina

  Ellinoora, jauhettua kanelia voi toki laittaa :) Cheezlyä löytyy ihan tavallisista ruokakaupoista, ei yleensä ihan pikkusiwoista, mutta melkein kaikista muista.

  Vastaa
 16. iikka

  Duunasin tätä pienin variaatioin tänään, hieman aivojumissa tosin. Piti poimia vaniljatanko pois soosista… Tanko mikä tanko, laitoin kanelijauhetta tilalle. Yllättävän hyvää tuli vaikka olen skeptinen munakoisojen suhteen. Maku oli varsin ”lihainen” mutta tässähän on paljon umamiaineksia yhdessä. 10v poikakin piti, vaikka yleensä alkaa syömisvaikeudet jos perussafkoista poiketaan. Aion tehdä uudestaankin, pitää vaan muistaa koisot leikata tarpeeksi ohuiksi, että kypsyvät paistettaessa kunnolla.

  Vastaa
 17. Nanna

  Tulipa ihan taivaallisen hyvää! Tämä oli ensimmäinen tämän blogin resepti, jota testasin, eikä varmasti jää viimeiseksi. Maukasta ja helppoa ruoanlaittoa, tällaisesta mie tykkään. :) Mukava saada vähän vaihtelua mun peruskokkaamiseen, joka menee yleensä tyyliin sekoitellaan wokkipannulla kaikkea kivaa ja syödään parempiin suihin (vaikka hyvää siitäkin yleensä tulee, mutta vaihtelu silti virkistää).

  Vastaa
 18. Enne

  Oih! Vähän kokkaava sekasyöjä poikaystäväni teki tätä (ilman herkkusieniä, kun kumpikaan ei hirveästi tykkää) ja miten hyvää siitä tulikaan! Mausteisuus juuri sopiva ja kaneli kruunaa koko homman, vaikka ensin henkilökohtaisesti hieman epäilin. Kiitos jälleen kerran, tätä tulee varmasti tehtyä jatkossakin :)
  Tai siis laitan poikaystävän tekemään, kun tuo nyt kasvisruokakokkailusta on innostunut ;)

  Vastaa
 19. Aura

  Kuulostaa tosi hyvältä! Just on sopivasti munakoisoa ja cheezlyäkin kaapissa :) Kiitos muutenkin ihanasta blogistasi, se on auttanut minua paljon vegaaniksi ryhtymisen jälkeen :)

  Vastaa
 20. Erika

  Tämä on tosi hyvä resepti, ja aion käyttää sitä uudelleenkin! Kysymys: onko munakoisot pakko paistaa pannussa? Voisiko niitä kypsentää esimerkiksi uunissa pannun sijaan? Pannussa paisteluun menee aika paljon aikaa.

  Vastaa
  • Elina

   Kyllä mä väittäisin, että uunissa kypsentämiseen kuluu paljon enemmän aikaa, eikä munakoisoihin saa siellä hyvää paistopintaa. Mutta mikä ettei se sielläkin muuten onnistu.

   Vastaa
 21. Saila

  Tulipa kyllä superhyvää moussakaa!!! Käytin kuivattuja, liotettuja suppilovahveroita herkkusienien asemasta, ja juustona vegaanista palajuustoa raasteena. 5/5, tätä teen toistekin!

  Vastaa

Jätä vastaus

 • (ei julkaista)