Makeat

Huijarin browniet

Näissä brownieissa ei ole lainkaan jauhoja ja pääraaka-ainekin saattaa yllättää useimmat. Maku ja koostumus on kuitenkin enemmän kuin kohdallaan!

huijarinbrowniet

Kirjoittelinkin jo Chocochilin Facebookissa, että opiskelut on nyt pulkassa ja minua voi tästä lähtien kutsua floristiksi! Minulla ei ole lähiviikkoina siltikään liiemmin vapaa-aikaa, joten valmistujaisjuhlien pitäminen jäänee johonkin hamaan tulevaisuuteen. Vanhemmat lupasivat kuitenkin tulla tänään valmistujaiskahveille, joten leivoin sitä varten brownieita. En kuitenkaan ihan perinteisiä sellaisia!

Näiden herkkujen pääraaka-aineena on mustapavut. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta niistä tuli aivan huippuhyvä koostumus browniehin, ja ei, nämä eivät maistu pavuilta :) Jos ei tietäisi, ei varmasti arvaisi näiden sisältävän papuja. Näitä brownieita kehtaa syöttää myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Ja jos tahtoo terveysintoilla, voi tavallisen tumman suklaan tilalle laittaa vaikkapa stevialla makeutettua suklaata.

Resepti on muokattu Vegan Health & Fitness Magazinen kesänumerosta.

Huijarin browniet

 • 2 tlk mustapapuja (GoGreen)
 • 20 tuoretta mehukasta taatelia kivet poistettuina
 • 0,5 dl mantelimaitoa
 • 1,5 tl vanilja-aromia
 • 1 dl kaakaojauhetta
 • 2 rkl pellavansiemenrouhetta
 • 0,75 dl mantelijauhoja
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • 60 g tummaa suklaata rouhittuna
 1. Huuhtele pavut hyvin ja valuta ne. Soseuta pavut, taatelit, mantelimaito ja vanilja-aromi tehosekoittimessa. Jos joukkoon jää pavuista pieniä kuorenpalasia, se ei haittaa mitään, kunhan kaikki kokonaiset pavut on soseutettu pienemmäksi!
 2. Siirrä seos kulhoon ja lisää joukkoon kaakaojauhe, pellavansiemenrouhe, mantelijauho ja leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi.
 3. Lisää taikinaan lopuksi tumma suklaa. Levitä taikina suorakulmaiseen pienehköön uunivuokaan (omani on 22 x 28 cm) leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa noin 30-35 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa.
 4. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Browniet ovat parhaimmillaan, kun ne saavat levätä yön yli jääkaapissa.

Vinkki! Voit lisätä brownieiden pinnalle pähkinä- ja suklaarouheseosta. Painele se kevyesti taikinan pinnalle ennen paistamista.

49 vastausta

 1. Erja

  Olen tehnyt itsekin vastaavia ja oli aivan ihanaa herkkua :) Jossain kehotettiin tehosekoittamaan pakastettua banaania ”jäätelöksi” ja lisäämään sitä brownien päälle.

  Vastaa
  • Elina

   Jäätelö tai soijakermavaahto tosiaan sopisi näiden kanssa mainiosti :) Miksei banaanijäätelökin!

   Vastaa
 2. Mari

  Oon miettinyt mustapapubrownieiden leipomista jo VUOSIA. Tän ohjeen myötä taidan vihdoin lopettaa miettimisen ja todella leipoa niitä.

  Aurinkoista viikonloppua!

  Vastaa
 3. Outi

  Papu ja kikherne-leivonnaiset ovat herkullisia ja superhelppoja. Loistavia esimerkkejä herkuista, jotka ovat salakavalan terveellisiä :)

  Vastaa
  • Elina

   Kikherneet tosiaan sopii oudon hyvin makeisiinkin juttuihin. Kikhernepannukakut, joita tein joku aika sitten, olivat kyllä hitti :)

   Vastaa
 4. Marja

  Mä olen tehnyt vain runsaalla sokerilla ja tummalla oluella ryhditettyjä mustapapubrownieita, jotka olivat kyllä aivan mahtavia. Voisi kokeilla seuraavaksi näitä terveellisemmän kuuloisia.

  Vastaa
  • Elina

   Täytyy kyllä testata tuollaista vähän vähemmän terveellistä versiota myös lähiaikoina. Tumma olut ja suklaa on mahtava yhdistelmä, ja varmasti sopii näihinkin.

   Vastaa
 5. Jael

  Pavut ovat aika kiva raaka-aine leivonnassa:) Olen käyttänyt adjuki-papuja,kikherneitä ja lupiininsiemeniä,jotka nekin ovat kuin pavut.

  Vastaa
  • Elina

   Noita lupiininsiemeniä olisi kyllä kiva testata myös leivonnassa, mutta niitä on täällä vähän hankalasti saatavilla.

   Vastaa
 6. Maria

  Kiinalaiset käyttävät paljon papuja leivonnaisissa, ainakin täältä Montrealin kiinalaisesta korttelista löytyy! Tätä reseptiä on kokeiltava itse! Olen lueskellut tasaiseen tahtiin sivuasi, siinä on kivoja reseptejä ja kiva kun ovat vegaanisia, vaikken itse olekaan vegaani. Näin löydän pikkuhiljaa vaihtoehtoja! Kävitkö muuten joskus Versossa?

  Vastaa
  • Elina

   Mulle on tuttuja lähinnä jotkut japanilaisten teen kanssa nautittavat marmeladin tapaiset papujutut, mutta en tiennyt, että kiinalaisetkin käyttävät papuja leivonnaisten raaka-aineena. Täytyy tutustua tarkemmin!

   Tarkoitatko Versolla sitä Turussa toiminutta kasvisravintolaa? Se taisi lopettaa jo hyvissä ajoin ennen kuin muutin Turkuun :/

   Vastaa
   • Maria

    Juu, no sitten et ollut sinä, joka siellä kävi. Lopetti tosiaan joskus vuonna jaa-a, oiskos ollut jo 2003!

    Juu, ne leivonnaiset muistuttavatkin usein jotain marmeladin tapaisia palleroita, joissa kookosta yms. päällä! Mutta taitaa niitä löytyä muistakin leivonnaisista!

    Ja unohdin sanoa onnea vastavalmistuneelle!

    Vastaa
 7. Sari

  Hei Elina, kiitos tästä reseptistä ja onnittelut valmistumisesta!
  Tuli viimeinkin nyt kokeiltua näitä papubrownieita ja jösses, niistä tuli hyviä! Lapsia nauratti, kun näistäkin löytyi papuja, ja mieskin kehui. Mulla ei ollut niitä mehukkaita taateleita, mutta choppasin joukkoon semmoisen perinteisen taateli”tiiliskiven” joita yleensä saa kaupasta. Pinnalle painelin hieman raesokeria ja pähkinämurskaa. Ja todellakin, kannattaa lepuuttaa yön yli jääkaapissa, jos vain pystyy.
  Minulta löytyi pakastimesta vielä hieman keitettyjä mustia papuja ja tein äsken uuden brownie-version. Siihen laitoin taateleiden sijasta yhden ylikypsän banaanin ja tein vähän muitakin muutoksia sen mukaan, mitä raaka-aineita oli saatavilla. Kuivattuja aprikooseja mulla on paljon, niistäkin varmaan tulisi hyvä.

  Vastaa
  • Elina

   Kiva kuulla, että maistui lapsillekin! :)

   Toi banaani voisikin olla hyvä lisä tähän, täytyy testata ensi kerralla!

   Vastaa
 8. Oukka

  Onko näissä käytetty kaakaojauhe tummaa, leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta vai kaakaojuomajauhetta?

  Vastaa
  • Elina

   Mikä ero oikeastaan on tummalla ja leivontaan tarkoitetulla kaakaojauheella – eikös ne ole sama asia? Mutta siis sitä perus leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta käytin. Kaakaojuomajauhe nyt ei oikein leipomiseen käy, ja jos käytän sitä, mainitsen sen kyllä selkeästi kaakaojuomajauheena :)

   Vastaa
 9. ellu

  no määkin tein tätä! mutta koska kaupassa oli mustapapuhylly tyhjänä, käytin kidney-papuja. toimi hyvin! lisäsin taikinaan myös vähän palmusokeria, koska halusin varmistaa, että on varmasti riittävän makia :)

  Vastaa
 10. lintu

  Toimiskohan tämä raakaversiona…? Kun nuo mustapavutkin ovat esikypsytettyjä ja voi käyttää sellaisenaan. Jättäisi pois leivinjauheen, laittaisi kaakaojauheen tilalle raakakaakaojauhetta ja suklaan tilalle ehkä raakasuklaata sekä vähentäisi nesteen määrää. Lisäisi vähän joko kookosöljyä tai sulatettua kaakaovoita, blendaisi ja sitten ei laittaisikaan uuniin vaan jähmettäisi jääkaapissa. Eihän se olisi täysin raaka sittenkään, mutta melkein (niitä mustapapuja lukuunottamatta). En kyllä osaa sanoa tomisiko :)

  Vastaa
  • Elina

   Mä en nyt ole ihan jyvällä, miksi tehdä raakaversio, joka ei ole kuitenkaan raaka?

   Vastaa
 11. lintu

  Hmm, niin. No sitä pohdiskelin, että kun raakaleivonnaisiin tulee yleensä aika paljon pähkinää, mutta jos pähkinät haluaisikin korvata jollakin, niin olisiko esim. näistä mustapavuista vaihtoehdoksi. Mietin vaan… :)

  Vastaa
 12. pcr

  Minkä kokoinen on GoGreen paputölkki? En ole Suomessa atm niin pitää etsiä vastaavaa paikallisesta tarjonnasta. :)

  Vastaa
 13. pcr

  Kiitos hurjasti! (En sitten itse tajunnut googlata :D)

  Täytyy leipoa viikonloppuna kämppiksille!

  Vastaa
 14. johanna

  Ainekset hankittu, viikonlopun herkut tiedossa ;) mutta hei voiko vanilja-aromin korvata vaniljauutteella ja täytyykö tällöin määrää muuttaa?

  Vastaa
  • Elina

   Voi korvata. Noiden aromien ja uutteiden voimakkuuksissa on eroja, joten maistele rohkeasti taikinaa ja lisäile uutetta pikkuhiljaa, kunnes taikina maistuu sopivan vaniljaiselta :)

   Vastaa
 15. Cinnamon

  Nää kuulostaa niin hyviltä, haluaisin kokeilla leipoa niitä viikonloppuna kunhan ehdin! Luuletko, että niitä mantelijauhoja voisi korvata kikhernejauhoilla? Säästyisi vähän rahaa jos ei tarttis ostaa hirveästi uusia aineksia :)

  Vastaa
   • Cinnamon

    Tein ne sittenkin riisijauhoilla kikhernejauhoiden sijaan kun pelkäsin, että kikhernejauhojen maku tulisi läpi. Toimi hyvin riisijauhoilla! :) hyviä olivat! ensi kerralla kokeilen varmaan mantelijauhoilla kun tajusin jälkeenpäin että punnitse&säästästä niitä voi ostaa niin paljon kun niitä tarvitsee, eli vaikka vain 1 dl verran!

    Vastaa
 16. E

  Oli pakko kokeilla reseptiä, koska herkuteltua tulee paljon ja välillä olisi parempi syödä vähän kevyemmin. Mutta valitettavasti tästä ei tullut niin hyvää kuin odotin. Lopputulos maistui pikemminkin ”suklaaleivältä” kuin brownielta. Mä en siis ainakaan näillä pysty herkuttelemaan, koska herkkunälkä ei näillä lähde. Ehkä jonain välipalana menis.

  Muuten kaikki ohjeesi ovat maistuneet tosi hyvin. :)

  Vastaa
  • Elina

   Voi harmi ettet tykännyt! Taikinaanhan voi laittaa vaikkapa lisäksi vaahtera- tai agavesiirappia, jos tahtoo makeampaa. Myös tuo toiselta lukijalta tullut banaaniehdotus oli hyvä! Mäkin olen melkoinen sokerihiiri, mutta pidin kyllä itse näistä kovasti.

   Vastaa
 17. Olga

  Heips,
  mitä tarkoittavat ohjeessa mainitut tuoreet taatelit? Kävisivätkö sellaiset kuivatut, mitä luulet? Vai löytyykö kaupoista myös tuoretaateleja ja pitääkö niille tehdä jotain ennen käyttöä, muuta kuin poistaa kivet? Olen aivan tietämätön taatelien salatusta moninaisuudesta! :D

  Vastaa
  • Elina

   Heippa Olga!

   Tuoreet taatelit löytyvät yleensä kaupan hedelmäosaston kylmätiskistä pahvirasiasta. Ne ovat paljon mehukkaampia kuin kuivatut, joten suosittelen niiden käyttämistä :) Jos kuitenkin käytät kuivattuja, niin ne kannattaa liottaa ennen käyttöä. Tuoreille taateleille ei tarvitse tehdä muuta kuin poistaa kivet.

   Vastaa
 18. Satu

  Onnea floristiksi valmistumisen johdosta! Aiotko vaihtaa myös päivätyötä?

  Kokeilin joskus mustapapubrownieita ja tykkäsin niistä. Taisin tykätä vielä enemmän raa’asta taikinasta kuin paistetuista brownieista.. :)

  Vastaa
  • Elina

   Kiitos, tosin valmistumisesta on nyt ehtinyt vierähtää jo vuosi ;)

   Olen edelleen samassa työpaikassa, johon päädyin aloitettuani puutarhuriksi opiskelun vuonna 2006, tosin työpiste vaihtui leikkokukkien pariin 4-5 vuotta sitten :)

   Vastaa
 19. Erja Viuhkola

  Hei, tein tällä ohjeella pari pikku kakkua. En huomannut, että siinä oli leivinjauhetta ja tein kakuista raakaversiot. Nesteeksi ei minulla riittänyt puoli desiä kookosmaitoa, laitoin koko purkin 2 dl. Lisäsin vielä muutaman lusikan sulatettua kookosöljyä ja kaakaovoita ja pari lusikallista agavea. Suklaan käytin koristeeksi kuivattujen marjojen kanssa. Kakuista tuli aika tumman suklaan makuisia, vähempikin riittäisi. Siis kysynkin käykö ohje raakakakulle, pitääkö purkki pavut vielä kypsentää?

  Vastaa
  • Elina

   Tästä reseptistähän ei saa raakaversiota, koska tölkissä olevat pavut on jo kypsennetty (eikä papuja voi syödä raakana muuten kuin idätettynä). En osaa sanoa, miten kakku toimii ilman uunia – tämä resepti ei sellaiseksi ole ensisijaisesti räätälöity. Jos haluaa soveltaa, niin sehän on enemmän kuin suotavaa, mutta en osaa itse testaamatta kertoa lopputuloksesta mitään :)

   Vastaa
   • Erja Viuhkola

    Hyvää siitä tuli, ihan kuin tummaa suklaata, ehkä liiankin tummaa, ens kerralla laitan vähemmän kaakaota. Aattelin vaan niitä papuja. Onpa hyvä oikeastaan, että ovat jo kypsennettyjä niin ei ole pelkoa vatsavaivoista. Taidan kehitellä ideaa edelleen. Muistaakseni laitoin siihen hasselpähkinärouhettakin.

    Vastaa
 20. E.P.

  Sun blogi on kyllä niin inspiroiva! Keräsin monta reseptiä talteen, täytyy alkaa testaileen! Suht simppeleitä ohjeita, ja monet on edullisiakin. Ja tällasia villejä ideoita kuten papubrowniet täytyy kyllä testata :D

  Vastaa
 21. E.P.

  Tulipa testattua tämä resepti, ja hyviä oli browniet! Sopivan kaakaoisia, eli ei mitenkään turhan makeita. Ja ihmeellisen hyvin pysy kasassa ja oli leikattavaakin, mitkä ei oo gluteenittomalle leivonnaiselle mitenkään itestäänselviä ominaisuuksia! Kiitokset erinomaisesta reseptistä!

  Vastaa
  • Mari

   Ensivaikutelma oli aika tyrmäävä. Sitten tajusin unohtaneeni taatelit…

   Vastaa
 22. Christa

  Osaatko kertoa, kuinka paljon määriä pitää suurentaa, että saisi kerralla uunipellillisen?

  Vastaa
 23. Mariliis

  Hei,

  Kiitos, Elina!
  Näistä browneista tuli kyllä tosi meheviä ja hyviä.
  Huijasin vähän lisää, kun kerran huijarin brownieta ovat. Laitoin pikkuisen enemmän suklaata ja kun ei ollut mantelijauhoja käytin hasselpähkinäjauhetta ja pellavarouheen jouduin korvaamaan hamppurouheella. Huijaukseni toimivat hyvin.

  Kiitos kaikista loistavista ohjeista ja kirjoista – helppo olla avullasi vegaani herkuttelija. Aurinkoista kevättä Turkkuseen!

  Vastaa

Jätä vastaus

 • (ei julkaista)