Aamiaiset & välipalat

Päärynätuorepuuro

Hollantilaiset päärynät ovat olleet lähikaupassa viime aikoina niin herkullisen näköisiä ja edullisia, että niitä on tullut syötyä kilokaupalla – useimmiten ihan sellaisenaan, mutta tällä kertaa myös puuron joukossa.

paarynatuorepuuro

Tuorepuurot valmistuvat keittämättä. Ne voi halutessaan jättää yöksi jääkaappiin tekeytymään ja pistellä poskeen aamulla. Vaikka näillä pakkasilla ehkä tekisi enemmän mieli lämmintä puuroa, on tuorepuuro silti kivaa vaihtelua peruskaurapuurolle :)

Päärynätuorepuuro

Yhdelle

 • 0,75 dl kaurahiutaleita
 • 1,5 rkl chian siemeniä
 • 0,5 dl kasvimaitoa (laitoin itse hasselpähkinämaitoa)
 • 1 dl maustamatonta soijajogurttia
 • 1 päärynä
 • (kurpitsansiemeniä)
 1. Sekoita yhteen kaurahiutaleet, chian siemenet, kasvimaito ja soijajogurtti. Jätä jääkaappiin tekeytymään noin puoleksi tunniksi tai yön yli.
 2. Kuori päärynä ja pilko se puuron joukkoon. Soseuta sauvasekoittimella. Jos puuro on liian paksua/löysää, lisää hiukan soijajogurttia/kaurahiutaleita.
 3. Ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä.

Suuntaan itse paremman puoliskon kanssa huomenna Riikaan vuosipäivän viettoon. Löysin halvat lennot suoraan Turusta, joten reissu tuli edullisemmaksi kuin junamatka ja hotelliyö Helsingissä, mikä oli ensin suunnitteilla. Luvassa on siis ainakin spa-hotelli, raakaruokaa ja kahviloissa notkumista. Jos teiltä löytyy viime hetken vinkkejä kivoista paikoista Riikassa (niin vegaanin näkökulmasta kuin yleisiä nähtävyyksiä ajatellen), otan ne mielelläni vastaan :)

Ihanaa aurinkoista viikonloppua kaikille!

28 vastausta

 1. Vaula

  Jos yhtään tykkää teestä niin kannattaa käydä levähtämässä hetki Apsaran teehuoneessa. http://www.apsara.lv/tea-houses/ Alakerrassa on tavallinen kahvilatila ja yläkerrassa ihanat loikoilu- ja maisematilat. Suosittelen!

  Vastaa
  • Elina

   Kiitos vinkistä! Tee kelpaa aina, joten käydään ehdottomasti vilkaisemassa toi paikka :)

   Vastaa
 2. Ida S

  Ihanan kuuloinen ohje! Tykkään, että on käytetty kaurahiutaleita, ovat nimittäin opiskelijalle edullinen ainesosa. Lisäksi tuo keittämättömyys on plussaa. Tätä ohjetta tulee minulla luultavasti käytettyä useasti, pienillä variaatioilla :)

  Vastaa
  • Elina

   Joo, näissä tuorepuuroissa on tietenkin sekin etu, että näitä voi varioida ihan mielin määrin :)

   Vastaa
 3. Hosuli

  Hitsi, oon ihan unohtanut tuorepuurot tänä talvena. Pitääpä ottaa ne aamiaislistalle pitkästä aikaa.

  Riian raakaruoka- ja spa-juttuja odotan innolla!

  Vastaa
  • Elina

   En tiedä irtoaako spa-asioista tarinaa ruokablogiin, mutta eiköhän raakaruoasta ainakin!

   Vastaa
 4. Katja

  Kiitti puurovinkista ja oikein hyvaa matkaa, kuulostaa ihanalta :)

  Vastaa
 5. Hanski

  Tuorepuuro onkin kivaa vaihtelua perinteiselle kaurapuurolle. Tosin jättikaurahiutaleissa on jokin juju, kun niistä saa pehmeämmän makuista puuroa, kuin normikokoisista kaurahiutaleista, ainakin hauduttamalla. Kauden hedelmistä, kuten päärynästä, saakin helposti raikkautta tuorepuuroon ja näyttävän näköisiä slaisseja koristeeksi puuron ja siemenseoksen päälle. Itse hurahdin jotenkin kiiwin makuun ja taas piti kokeilla, että saako tästä Uuden Seelannin karviasesta ja porkkanasoseesta tehtyä sitä köyhän miehen lakkahilloa. Eikä ihan hukkaan mennytkään tämä kokeilu, sillä siitä tuli todella hyvää, melkein uskaltaisin sen sokkotestiin laittaa.

  Vastaa
 6. Satu

  Riikan kauppahalleja ei voi missata. Sulle tosin liha-, kala- ja maito-osastot voi aiheuttaa vatsanväänteitä, mutta on se elämys.

  Vastaa
 7. Liina

  Riian-reissulta jäi mieleen päällimmäisenä juuri ruoka. Se oli hyvää ja esillepanoon oli satsattu ihan joka paikassa. Harmi ettei ole vinkata mitään mestaa tähän hätään :/

  Vastaa
 8. Ninni

  Mistä noita chian siemeniä löytyy, onko esim. Punnitse ja säästä – myymälöissä? Tai mitä suosittelisit laittamaan niiden tilalle jos chia on täällä Pohjanmaan lakeuksilla vielä täysin tuntematon?

  Vastaa
  • Elina

   Jep, Punnitse & Säästästä pitäisi kyllä löytyä! Myös monista terveyskaupoista, ja myös esimerkiksi hyvin varustetuista Citymarketeistakin. Tuorepuuroa voi kyllä tehdä kokonaan ilman chiaakin, tai laittaa vaikka pellavansiemeniä (niissä voi tosin olla vähän kitkerä maku). Chia on siitä kiva, että se hyytelöityy nesteen kanssa, joten puuroon tulee erityisen kiva koostumus.

   Vastaa
   • Ninni

    Löysin niitä chian siemeniä Life-luontaistuotemyymälästä, ja söin tänä aamuna elämäni ensimmäisen tuorepuuron (joo, tää olis vähän juntti)! :) Laitoin illalla muut ainekset ”muhimaan” ja lisäsin päärynän aamulla – hyvää oli. Chian siemenet alkoi innostaa, kun luin tietoa niiden sisältämistä ravintokuiduista ja omega-rasvahapoista – nyt vielä toivoisin neuvoja että mihin kaikkeen niitä chian siemeniä voisi käyttää, paitsi puuron tai jogurtin sekaan? Soveltuuko ne esim. sämpylätaikinaan?

    Vastaa
    • Elina

     Joo, kyllä niitä voi sämpylätaikinaan laittaa, kunhan turvottaa ne ensi vedessä hyytelöksi :)

 9. Larilyn

  Mmm, hyvää puuroa tuli! Laitoin omaani vielä tyrnirouhetta, jota saatiin joulupukilta purkillinen. Toimii parhaiten just aamupaloissa. Mua jäi mietityttämään ohjeessa oleva puolituntinen, kun chiasiemenet omalla kokemuksella vaatii pitemmän ajan. Muuten ne jatkaa turpoamistaan mahassa….

  Vastaa
  • Elina

   En mä kyllä yleensä turvota chian siemeniä yhtään sen kauempaa kuin niillä kestää hyytelöityä, eli noin 10 minuuttia.

   Vastaa
 10. Suvi_B

  Elina, aamujeni pelastaja! Olen jo vuosia syonyt -eli juonut -aamupalani ranskalaisittain= café au lait:ia lounaaseen asti ja toisinaan croissant. Kunnes viime viikonloppuna kokeilin tata reseptia… nyt otan overnight oatsit mukaan toimistolle. Revolution! Tassa reseptissa mahtavaa on (maun lisaksi) loputon muunteluiden mahdollisuus, tanaan innostuin tuunamaan kulhollistani rusinoilla, liotetuilla parapahkinoilla, kiwilla ja banaanilla. Yam! Kiitos inspiraatiosta ja lisaa aamupalavinkkeja siis (eihan sita voi olettaa, etta tamakaan huuma kuukausia kestaa…)

  Vastaa
 11. Lauravain

  Näyttää ja kuulostaa kyllä herkulliselle! Itsellä olis inspistä tehdä tämän kaltaista jonakin iltana – ellei jo tänään – aamupalaksi. Mutta ei löydy soijajogurttia eikä kasvimaitoa, vegaani kun en ole mutta uusille ruokakokeiluille avoin, siksi tätä blogiasi seurailen (ja osittain siksi, koska eräs ystäväni on vegaani ja veljeni vaimo lakto-ovovegetaristi) :)

  Maustamatonta turkkilaista jogurttia ja tavallista kulutusmaitoa löytyy ja päärynöiden sijaan banaania, onnistuukohan yhtä hyvin tuolla kombolla? Muut mainitut ainekset löytyykin :D

  Vastaa
  • Elina

   Mä en ole varmaan ikinä edes maistanut turkkilaista jogurttia ja tietämykseni noiden eläinperäisten tuotteiden käyttämisestä on muutenkin aika hatarilla kantimilla. Kantsii kyllä seuraavalla kauppareissulla ostaa soijajogurttia (Alpron luomu on suosikkini) ja jotain kasvimaitoa, niitä löytyy tsiljoona erilaista ja varmasti löytyy oma suosikki joukosta :) Vaihtelu virkistää!

   Vastaa
 12. wenkula

  Tää näyttää niin hyvältä että päätin kirjoittaa ohjeen paperille. Enää tarvitsee vain ostaa ainekset(: Marjatkin varmasti voisivat toimia tässä(niitä kun sattuu löytymään pakastimesta), törmäsin kerran raaka tattarimarjapuuron reseptiin,ainoa vain etten oikein pidä tattarista. Tämä ohje siis pelasti kun tässä ei ole tattaria :D
  Mukavaa vaihtelua tämä puuro kun yleensä aamupalani on koostunut Yosan marjajogurtista.

  Vastaa
 13. Emilia

  Tein tätä eilen. Oli tosi hyvää, tosin lisäsin hiukan vaniljaprotskujauhetta. Kokeilen toisenkin kerran, ja nimenomaan ihana kun voi varioida loputtomiin!

  Vastaa
  • Elina

   Persimonisesonki onkin juuri alkanut. Itselläkin on parhaillaan kasa persimoneja kypsymässä keittiön pöydällä. En jaksaisi odottaa! :)

   Vastaa
 14. hanna

  Toimisiko tämä maustamattomalla kaurajugurtilla soijajugurtin sijaan? Entäpä jos käytetty kasvimaito olisi kauramaitoa? :)

  Vastaa

Jätä vastaus

 • (ei julkaista)