Pikkusuolaiset

Sitruunamarinoidut lupiininsiemenet

Tutustuin makealupiinin siemeniin ensimmäistä kertaa noin viisi vuotta sitten Lissabonissa, missä niitä tarjottiin baarissa oluen kyytipoikana. Onnistuin vihdoin löytämään siemeniä myös Suomesta!

lupiinit1

Makealupiini on lupiinien sukuun kuuluva kasvi, jonka siemenet ovat hyvin proteiinipitoisia. Makealupiini olisi potentiaalinen viljeltävä myös näillä leveysasteilla, mutta se on harmittavan vähän käytetty kasvi. Makealupiinin siemenet ovat tosiaan perinteistä ruokaa Välimeren alueella, mutta viime vuosina niitä on alettu käyttää enemmän myös erinäisten kasvissyöjille sopivien proteiinipitoisten ruokien valmistukseen. Suomessa ainakin Vegekauppa on myynyt joitain lupiinipohjaisia kasvispihvejä. Ekokaupoissa myydään myös makealupiinista jauhettua jauhoa, jolla voi hyvin korvata osan vehnäjauhoista leivonnassa tai lisätä sitä kasvispihvitaikinaan.

Itse pidän kuitenkin ehkä eniten näistä siemenistä sellaisenaan ja vihdoin onnistuin löytämään niitä Turusta Deli Market -nimisestä etnokaupasta (Eerikinkatu 5). Deli Market on kyllä muutenkin yksi mun lempikaupoista täällä Turussa. Sieltä saa ihan älyttömän halvalla esimerkiksi papuja, mausteita, maapähkinävoita ja tahinia. Lisäksi kaupasta saa monia harvinaisempia tuorevihanneksia, kuten okraa.

lupiinit2

Tuo suolaliemi, jossa lupiinit uivat, ei ole erityisen hyvänmakuinen. Sitruunamarinadi kuitenkin tekee lupiineille ihmeitä ja ne uppoaa jo muutaman tunnin marinoimisen jälkeen sellaisenaan naposteluun tai vaikkapa salaatin joukkoon. Nam!

Sitruunamarinoidut lupiininsiemenet

 • 3 dl makealupiinin siemeniä suolaliemessä
 • 1 sitruunan kuori raastettuna
 • 0,5 sitruunan mehu
 • 2 tl kylmäpuristettua oliiviöljyä
 • 1 tl kuivattua rosmariinia
 1. Huuhtele ja valuta lupiininsiemenet.
 2. Yhdistä raastettu sitruunan kuori, sitruunan mehu, oliiviöljy ja rosmariini. Sekoita marinadi siementen joukkoon.
 3. Anna siementen marinoitua jääkaapissa vähintään pari tuntia tai mielellään yön yli.

Oletteko te bongailleet lupiininsiemeniä muualta Suomesta? Laittakaa ostopaikat jakoon!

19 vastausta

  • Elina

   Kiva tietää, että muualtakin löytyy, mutta huh minkä hintaisia! Mä maksoin tuosta 600g:n purkillisesta reilun euron :)

   Vastaa
 1. Aija

  Voi kiitos tästä vinkistä! Oon niin kauan haaveillu lupiininsiementen maistamisesta, ja sit niitä saakin ihan noin helposti! Tää resepti pääsee varmasti myös kokeiluun.

  Vastaa
 2. Jael

  Lupiininsiemenet ovat ihania:) Täällä niitä myydään usein tapahtumissa kojuissa,maustettuina ym. ja supermarketista saa helpolla niitä.Kiva että Suomestakin nyt löytyy niitä;:) Olen myös käyttänyt lupiininsiemenistä jauhamaani jauhoa gluteenittomaan leivontaan.-

  Vastaa
  • Elina

   Saisivat kyllä täälläkin yleistyä. Harmi, ettei ko. kasvin viljelykään ole täällä oikein ottanut tuulta alleen.

   Vastaa
 3. Sanni

  Tampereelta ainakin saa Ruohonjuuresta Palkuisen Lupiinitempeä. (http://www.tempe.fi/tempe/lupiinitempe) En tiiä tarkemmin, onko tällä mitään tekemistä nuitten siementen kanssa, mutta ajattelin mainita, jos moiseen ei ole tullu törmättyä. Maku on siinä ainakin aika vahva, mutta ite oon tykänny varsinkin curryruokiin käyttää.

  Vastaa
  • Elina

   Tuota olen nähnyt täällä myös Vegekaupassa, mutta en ole vielä tullut maistaneeksi. Täytyypä testata!

   Vastaa
 4. Hanski

  Makealupiinin siemenien käytöstä olen lukenut varmaankin jonkin leipomotuotteen tuoteselostuksesta, mutta sen parempaa tuttavuuutta en ole niiden kanssa tehnyt. Tarkempaa tietoa saadakseni googletin ja löysin aika mielenkiintoisen artikkelin, joka kannattaa lukea, ettei tule vahinkoja sen käytöstä.

  http://www.tempe.fi/userData/palkuainen-freshup-s3d2/asiakirjat/duo98885.pdf

  Ei vara venettä kaada ;)

  Sitruunan kuoresta puheenollen, valmistin itselleni ihan uutta sitrusuolaa raastetusta ja kuivatusta sitruunankuoresta sekä kuivatuista inkiväärilastuista merisuolan kanssa yhteen rouhittuna by jamie Oliver. Lopputuloksena sain purkillisen aivan upean makuista maustetta moneen tarkoitukseen. Se on oikea aarre muiden mausteiden joukossa.

  Vastaa
  • Elina

   Palkokasviallergiat ovat aika yleisiä, joten sikäli lupiini ei ole poikkeus joukosta.

   Vastaa
 5. oulaliina

  Siis mahtavaa tämä postaus! Itse olen sekasyöjä, mutta monipuolisuuden ja terveellisyyden nimissä haluan sisällyttää ruokavaliooni myös kasvikunnan prodelähteitä. Nämä lupiininsiemenet kuullostavat oivalta lisältä papujen ja muiden palkokasvien joukkoon! :)

  Ja tuo Deli-market on kyllä todella hyvä kauppa! Itse ostan sieltä pähkinöitä, jotka ovat opiskelijaystävällisissä hinnoissa. Lisäksi pähkinät eivät ole vielä ainoallakaan ostokerralla olleet härskiintyneitä, mikä tuntuu olevan ikuisuusongelma esim. Punnitse ja säästässä tai Kuudennessa maussa.

  Vastaa
  • Elina

   Kiva kuulla, että tästä oli hyötyä :)

   Mä en ole tuolta ko. kaupasta löytänyt pähkinöitä erityisen halvalla. Oon kyllä itse ollut ihan tyytyväinen myös Kuudes Maku -kaupan pähkinöihin, ainoastaan parapähkinät on joskus vähän elähtäneen makuisia. Vegekaupassa on muuten myös aika edullisia ja hyviä pähkinöitä valikoimissa!

   Vastaa
 6. Hosuli

  Millaiseksi kuvailisit lupiininisiementen makua? Mitä se muistuttaa vai muistuttaako mitään? En ole koskaan maistanut, mutta voisinpa kokeilla. :)

  Vastaa
  • Elina

   Mä en ole maistanut niitä koskaan sellaisenaan, vaan ainoastaan suolaliemessä uineena tai sitten just kasvispihveissä tms., joten en tiedä miltä ne sellaisenaan maistuu. Näissä kokonaisissa lupiininsiemenissä on kuitenkin erityisen hauska suutuntuma: ne ei ole rapeita eikä sitkeitä, vaan jotain siltä väliltä :)

   Vastaa
   • Johanna

    Mulle tulee juusto mieleen suolaliemessä olevista lupiininsiemenistä. Kuoritteko muuten siemenet ennen syömistä? Espanjassa näin tehdään mutta mä oon syönyt kuorineenkin.

    Vastaa
    • Elina

     Oho, ei ne kyllä mun mielestä maistu yhtään juustolle!

     Olen itsekin kuullut, että jotkut kuorivat lupiininsiemenet, mutta itse olen syönyt ne aina ihan sellaisenaan.

 7. Jonna

  Loistavaa! Ostinkin juuri viime viikolla Deli Marketista noita, mutten ole vielä kerinnyt kokeilemaan :) Mennee tällä reseptillä!

  Vastaa
 8. Marikka

  Mahtavaa, kiitos tästä! Ostin näitä uteliaisuuttani Helsingin Alanya-marketista, mutten ole vielä keksinyt, miten ne söisin.

  Vastaa

Jätä vastaus

 • (ei julkaista)