Juomat

Punajuuri-mustaherukkasmoothie

Punajuuret ovat näin syksyllä parhaimmillaan. Niistä saa tietysti esimerkiksi kaikkia ihania uuniruokia, mutta yhtä lailla punajuuresta on smoothien raaka-aineeksi!

punajuuri-mustaherukkasmoothie

Olen päässyt takaisin punajuuren makuun vasta parin viime vuoden aikana. Taisin saada siitä yliannostuksen ryhdyttyäni kasvissyöjäksi, enkä oikein innostunut kyseisestä juureksesta moneen vuoteen. Nykyään tungen taas punajuurta joka paikkaan varsinkin syksy- ja talvikaudella. Vielä on vähän tekemistä, että saan miehenikin innostumaan punajuuresta, tosin smoothiet ja punajuurilasagne (resepti löytyy Vegaanin keittiössä -kirjasta, joka ilmestyy lähiviikkoina!) kyllä uppoavat jo mukisematta.

Punajuurismoothiesta tulee aivan upean väristä ja tietysti myös ihanan makuista. Tällä kertaa punajuuri sai kaverikseen mustaherukoita ja appelsiinia. Mainio yhdistelmä!

Punajuuri-mustaherukkasmoothie

Kahdelle

 • 2 keskikokoista punajuurta
 • 1 appelsiini
 • 200 g jäisiä mustaherukoita
 • 3 rkl kuivattua nokkosta
 • vettä
 1. Kuori punajuuret ja appelsiini ja pilko ne tehosekoittimeen.
 2. Lisää mustaherukat, nokkonen ja vesi.
 3. Anna koneen käydä, kunnes smoothie on tasaista. Lisää vettä sen mukaan, kuinka paksua smoothieta haluat.
punajuuret punajuurismoothie2

Tsekkaa myös toinen punajuurismoothien resepti, johon tulee myös omenaa ja mustikoita. Herkkua sekin!

Edit: Evira ei suosittele punajuuren syömistä raakana. Aiheesta on keskusteltu blogissa aikaisemmin täällä.

10 vastausta

 1. Eeva

  Onko kyseessä siis raa’an punajuuren käyttäminen? Itselleni siitä tulee ruokamyrkytysoireita, ja Hesarikin tarttui asiaan jokunen aika sitten: http://www.hs.fi/terveys/a1410320780597. Tarkoitus ei ole dissata reseptiä tai mainiota blogiasi, mutta itse huomauttaisin reseptin yhteydessä että punajuuren syömisestä raakana saattaa seurata muita raaka-aineita useammin ei-toivottuja jälkiseurauksia (joita ei tietenkään kaikille tule). :)

  Vastaa
 2. Jerry / Jerryn keittiössä

  Herkullisen näköinen smoothie, tätä pitääkin kokeilla nyt kun on keittiö täynnä punajuuria odottamassa kohtaloaan! Voisin kuvitella, että smoothiesta tulee aivan yhtä hyvä jos punajuuret vaikka paahtaisi ensin kypsäksi uunissa…

  Vastaa
  • Elina

   Mä tykkään itse punajuuresta smoothiessa raakana, jolloin se on paljon raikkaampaa. Kypsänähän punajuuri on tosi makeaa. Ja tietty se, että smoothien tekemiseen kuluu aika paljon kauemmin aikaa jos punajuuret esikäsittelee :)

   Vastaa
 3. Hanna

  Ihanan kuuloinen smoothie! Mä tykkään myös käyttää punajuurta raakana, eikä se aiheuta mitään ongelmia. Toki se on hyvää kypsänäkin, mutta niin erilaista!

  Vastaa
  • Elina

   Joo, molempi parempi! Söin muuten viime talvena Riiassa aivan ihania punajuuriravioleja paikallisessa raakaravintolassa. Omnomnom! Moisten näpertäminen ei ehkä sovi mun hermoille, mutta ne oli kyllä ihan superherkullisia!

   Vastaa
 4. Polkkapossu

  Ei sinänsä, miksei tässä voisi koittaa punajuurta kypsänäkin, vaikka onkin toki vähän vaivalloisempi. Kypsä juuri toisi smoothieen hieman makeuttakin.

  Vastaa
  • Elina

   Vänkään silti vastaan, että tämä on näin ihan riittävän makeaa appelsiinin ansiosta :) Mutta ei sillä, saa toki soveltaa just niin kuin parhaaksi näkee!

   Vastaa
 5. Outi

  Heippa!
  Minä nyt vähän asian sivusta hyppään tähän keskusteluun, mutta tarkoitukseni on hyvä. :) Eli tietojeni mukaan punajuuri sisälää runsaasti nitraatteja, jotka hajoavat kypsennettäessä. Raa’assa punajuuressa niitä siis on paljon. Pieninä määrinä niistä ei tietenkään ole sen kummempaa haittaa, mutta suurina määrinä nitraatti alkaa syrjäyttää happea verestä. Tämä ilmenee voimattomuutena ja muina hapenuutteen oireina. Pinaatti on toinen kasvi jonka syömistä raakana pitäisi välttää nitraattipitoisuuden vuoksi. Eipä mulla muuta.

  Vastaa
  • Elina

   Eviran kanta aiheeseen:

   Voiko aikuinen saada kasviksista liikaa nitraattia?

   Poikkeuksellisen runsas ja pitkäaikainen lehtisalaattien, pinaatin tai punajuuren kulutus saattaa johtaa hyväksyttävän päivittäissaannin (ADI) ylittymiseen. Esimerkiksi n. 50 g rucolaa syövän 60 kg painavan aikuisen nitraattisaanti voi ylittää ADI-arvon. Kasvisten hyvien ominaisuuksien katsotaan kuitenkin ylittävän nitraatin mahdollisesti aiheuttamat haitat. Myös aikuisten ruokavaliossa tulee kiinnittää huomiota monipuolisuuteen.

   Eli lyhyesti: älä elä pelkällä punajuurella ja pinaatilla :)

   Vastaa

Jätä vastaus

 • (ei julkaista)