Epäonnistuneet keitokset

Tiedättehän ne päivät, kun keittiössä ei kerta kaikkiaan onnistu yhtään mikään? Pullataikina ei kohoa, kakku ei irtoa vuoasta, leipä palaa paahtimeen tai unohdat laittaa kahvia keittäessäsi pannun paikalleen ja kahvit lorisevat iloisesti lattialle? Minulla oli tänään huono keittiöpäivä.

ranskis

Suunnittelin koko viikon leipovani viikonloppuna laskiaispullia, mutta eihän siitä mitään tullut. Tämänkertainen pullanleipomisprojektini oli kuin huonosta sketsisarjasta. Ensimmäinen taikina ei kohonnut ollenkaan (käytin varmaan liian kuumaa nestettä) ja toisen taikinallisen poltin uunissa. Muutaman kirosanan päästelyn jälkeen päätin lähteä kauppaan hakemaan tuorehiivaa kuivahiivan tilalle ja leivoin vielä yhden taikinallisen, josta unohdin rasvan. Onneksi olin jättänyt taikinan vähän löysäksi, joten sain vielä vaivattua margariinisulan joukkoon. Sain pullat uuniin, mutta lopulta ne muistuttivat sekä maultaan että ulkonäöltään enemmän sämpylöitä kuin pullia. Lisäksi kaura- ja kookoskermasta säveltämäni kermavaahto oli kyllä maultaan hyvää, mutta pysyi vähän onnettomasti pullien välissä.

Olen epäonnistuneiden leivonnaisten tai keitosten äärellä päästellyt suustani aika monta kertaa, etten enää ikinä tee tätä, mutta onneksi olen kuitenkin aina myöhemmin palannut niiden pariin. Ensimmäinen sämpylöidenleipomiskertanikin oli ihan täysi katastrofi ja sen jälkeen menikin varmaan pari-kolme vuotta ennen kuin uskalsin yrittää uudestaan. Epäonnistumiset lamauttavat ruuanlaittoinnostuksen aika tehokkaasti, mutta onneksi niitä onnistumisia sattuu sitä useammin, mitä enemmän keittiössä viettää aikaansa.

Minusta tuntuu, että jätän tuon pullanleipomisen hetkeksi ja keskityn sillä välin muihin asioihin. Luultavasti pienen tauon jälkeen pullat luonnistuvat taas – olenhan niitä ennenkin onnistunut tekemään. Onko sinulle sattunut pahoja keittiökatastrofeja ja mitä olet oppinut niistä?

P.S. Kuvassa on mieheni kokkaustaidonnäyte.

6 vastausta kirjoitukseen “Epäonnistuneet keitokset

  1. En tiedä kuinka paha moka oma eilinen laskiaispulla -episodini oli, mutta tein elämäni ensimmäisen pullataikinan ja päätin korvata kaikki vehnäjauhot täysjyvävehnäjauhoilla. Pullista tuli hieman ”ruokaisia”, yhden pullan syötyään kukaan ei jaksanut syödä enää mitään koko iltana. :D Ensi kerralla ajattelin kokeilla korvata vain puolet jauhoista täysjyväjauhoilla, toivottavasti taikinasta tulee silloin ”pullamaisempi”.

  2. Olen silloin tällöin saanut katastrofeja aikaan,kun olen kuvitellun jonkun mielenkiintoisen yhdistelmän,ja sitten siitä tuleekin ihan jotain muuta…Nyt tosin ei tule mieleen yhtäkään sellaista.

  3. Tämä on jo kaiken huipennus: onnistuin pilaamaan sellaiset Nigellan ohjeella tehtävät rocky road -palat, joiden aineet (suklaa, keksit, voi, siirappi, vaahtokarkit) vain jokseenkin sekoitetaan yhteen. Pullien tekemisessä epäonnistuminen on jo huomattavasti hyväksyttävämpää!

  4. Chiliä&Suklaata, mun sämpylänleipomiskatastrofikin taisi johtua juuri siitä, että käytin liikaa täysjyväjauhoja.

    yaelian, mä yritin kerran tehdä punaviini-suklaakastiketta, mutta en tajunnut tarkistaa, ettei suklaassa ole vanilja-aromia. Lopputuloksesta tuli vähintäänkin mielenkiintoinen :D

    annamaria, kyllähän suklaan sulattamisessakin on omat niksinsä, joten ei tuo ihan kaikkein helpoimmalta kuulosta.

    Janne, ranskalainenhan se. Ei liene epäselvää, kumpi meillä tekee enemmän ruokaa ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *