Kansallinen hätätila!

Näyttää uhkaavasti siltä, että Alpron maustamaton luomusoijajogurtti olisi katoamassa kauppojen hyllyiltä. Aihe on herättänyt keskustelua niin Chocochilin Facebook-sivuilla kuin Eläinoikeusfoorumilla.


Kyse on nyt siis siitä, että Alpro on uudistanut jogurttisarjaansa ja ilmeisesti maustamton luomusoijajogurtti on samalla häviämässä kauppojen hyllyiltä. Alprolla on tätä nykyä myynnissä edelleen ”maustamaton” soijajogurtti, mutta siihen on lisätty sokeria sekä vanilja-aromia ja koostumus on muuttunut paljon paljon huonommaksi. Olen aikasemmin käyttänyt maustamatonta yofua mm. savutofu-parsakaalipiirakkaan, dippikastikkeeksi ja moniin muihin suolaisiin juttuihin.  Parsakaali ja vanilja-aromi tai valkosipulidippi ja vanilja-aromi on vähän huonompi yhdistelmä :/ Lisäksi harmittaa, jos tämäkin luomuvaihtoehto katoaa kaupoista.

Tästä on paisunut parissa päivässä aikamoinen soppa, johon Alprolta ei ole vielä saatu mitään vastausta. Onko jollakulla sisäpiiritietoa, saako luomumaustamatonta vielä jatkossakin Suomesta? Kuvassa oleva tuote on hävinnyt ainakin Alpron suomalaisilta nettisivuilta, mutta Britanniasta sitä näemmä vielä saa. Lisäksi on olemassa Provamelin maustamaton luomujogurtti, mutta Provamelia ei juuri Suomessa näy myynnissä.

Onkohan tässä nyt käynyt niin, että maustamaton luomusoijajogurtti on mennyt liian hyvin kaupaksi, niin sitä on ollut pakko mennä sörkkimään ja tekemään siitä täysin käyttökelvoton tuote tiettyihin juttuihin. Miten on Alpro?

Alprolle voi lähettä palautetta täältä.

29 vastausta kirjoitukseen “Kansallinen hätätila!

 1. Alpro on myyty amerikkalaisella dean-foodsille, joka on amerikan suurin maidontuottaja. Dean foods on ostanut myös amerikkalaisia kasvismaito ja luomutuontantolinjoja, jonka jälkeen etiketistä on poistunut sana ”luomu” sanan ”natural” tieltä. Mm.silk-soijamaito joutui tästä syystä ainakin luomukuuttajien silmissä boikottiin.

 2. Voi ei, surkeita uutisia! Tuo Alpron maustamaton on niin monikäyttöistä, että sitä menee useampi purkki viikossa. Aivan älytön ajatus lisätä siihen jotain vanilja-aromia! Ja jos Alpro on todella myyty dean foodsille, täytynee harkita uudelleen, ostaako enää Alpro-tuotteita ollenkaan. Lähetin palautetta, toivotaan, että Alprolla tajuavat vielä kääntää kelkkansa!

 3. Mua nyt ei sinänsä kiinnosta kuka tai mikä firman omistaa – en usko boikotointiin. Ostan kasviperäisiä tuotteita vaikka HK:lta tai Atrialta, jos niillä olisi sellaisia tarjolla.

 4. Provamelia vois kysyä Punnitse & Säästään, Ekoloon jne. Niillä on kuitenkin myynnissä Provamelin vanukkaita ja maitoja.

  Tää on kyl niin pyllystä tää tilanne :(

 5. SHIT! Palautetta lähtee täältäkin. Mä olen aivan koukussa kyseiseen tuotteeseen, käytän sitä melkein kaikkiin ruokiin, leivontaan ja dippeihin. Just pidin siitä viime viikolla kaverille sellaisen suosituspuheen että suu vaahtosi. Eieieiii!!

 6. Ei muuten saa enää Britanniastakaan. Ostin eilen purkin Alproa, jossa oli uudet pakkauskuoret. Ihmettelin tänään aamulla miksi maku oli jotenkin outo, mutta nyt luettuani tämän tajusin että se on se lisätty vanilja-maku ja makeutus. Provamelin muuten omistaa Alpro (http://www.provamel.co.uk/Contact.htm).

  Täällä Britanniassa on myös myynnissä Sojade-merkkistä jugurttia, jossa on paljon vähemmän valmistusaineita kuin Alprossa. Tuote valmistetaan pelkästä soijamaidosta ja jugurttibakteereista (http://www.planetorganic.com/fresh/tofu-vegan/dairy-free-yoghurt-cheese-milk/sojade-organic-plain-soya-yoghurt.html/). Näkisipä Alpron pystyvän tuohon!

 7. ”Onkohan tässä nyt käynyt niin, että maustamaton luomusoijajogurtti on mennyt liian hyvin kaupaksi”

  No ei varmasti ole, pikemminkin päinvastoin. Miksi kauppa tappaisi hyvin lypsävän lehmän, jos tämä jogurtti siis sellainen olisi? Luulen, että jogurttia on vain mennyt tuotantokustannuksiin verrattuna kaupaksi liian vähän.

 8. No voi harmi! Täällä ei mitään maustamatonta soijajogurttia saa,joten olin jo odottanut,että saan sitä kesällä…..

 9. Kommenttia pistetty Alprolle sekä minä että avokki. Tämä ei nyt vaan vetele!
  En ole vielä uutta Yofua maistanut, mutta kommentit kuulostavat pahalta. Pitänee vaan ruveta valmistamaan soijajogurtti itse. Tai sitten ryhmätilaus pystyyn tuosta Lotan mainitsemasta Sojadesta, sitä voi tilata ilmeisesti muuallekin Eurooppaan :)

 10. Voi ei! Tämä nyt oli ihan kämäinen veto yritykseltä! Huonoa bisnestä, ja jos eivät vastaa niin menee kyllä usko koko brändiin. Mitä me nyt laitamme kaikkiin leivonnaisiin? Surkeaa.

 11. Annukka, no toi nyt oli vaan heitto :D Alpro ei ole kauppa – eivätkä ruokakaupat vaikuta siihen, jos joku firma päättää uudistaa tuotteitaan. Jos hinta ja tuotantokustannukset eivät kohtaa, hintaa voi aina nostaa. Suomessa ainakin juuri tuo luomumaustamaton on se, joka on kaupoista aina loppu.

  Tuonne Eläinoikeusfoorumin jogurttikeskusteluun oli postattu ote Alpron englanninkielisiltä Facebook-sivuilta:

  We should be clear that the Nature product you are talking about is available in stores in Germany as many of our fans are UK based. We will however, also be making what we hope will be improvements to our yogurt range in the UK in the coming weeks.

  We’re sorry that you don’t like the taste. We felt that there were improvements to be made to Alpro soya nature in order to offer the best quality product. We believe the changes give a better taste and consistency, especially when eaten on its own or with fruit or cereal. But we understand that it won’t be to everyone’s taste. It is now smoother to taste and when you open it there is no water on top. We want to offer a product which tastes good and is also right nutritionally and so we have also added calcium and vitamin D (important for bone health) and B12 (important for healthy blood). . An additional benefit from this recipe change, in terms of nutrition, is that we have reduced the calorie content, fat and the sugar.

  We made the changes to give a better taste experience especially for breakfast and dessert/snack occasions.

  We have not actually increased the sugar (in fact it has decreased) but the new recipe does give a different flavour which may not be to your liking in savoury dishes.

  You mention Provamel in your comments and indeed, this product is available. This is a different product and has a different recipe which may be more suitable for your needs.

  Ryhdytäänkö sitten lobbamaan tota Provamelia Suomen suurimpiin ruokakauppaketjuihin myyntiin?

 12. Palautetta Alprolle lähetetty myös täältä. Toivottavasti ymmärtävät meidän hätähuudot ja palauttavat sen oikeasti maustamattoman luomu-soijajogurtin tuotantoon!

  Kieli pitkällä odottamani Vegaanin uusi keittokirja Elinan herkullisine kuvineen tuli myyntiin vihdoin perjantaina. Tänään aloitan reseptien testailun :)

 13. Alproa ei käy ainakaan hyvästä asiakaspalvelusta kiittäminen. Kukaan ei varmaan ole vieläkään saanut mitään vastausta kysymyksiinsä?

  Laittakaa muuten palautetta myös Raisiolle ja Rainbow’lle maustamattoman soijajogurtin toivossa – samoin kuin kauppaketjuille, jos ne alkaisivat tuoda maahan tuota Provamelin jogurttia!

 14. Eikö pointtina ole nyt lisätty kalsium? Minkä vuoksi sitä ei kai voi myydä luomuna, vaikka sama tuote (?). Sokerin ja aromit vois kyllä jättää pois.

 15. Hei,

  minä sain juuri äsken vastauksen, joka sisälsi tämän tiedotteen:

  Alpro soya -maustamaton yofu uudistui
  – enemmän ravintoaineita ja vähemmän sokeria

  Toukokuun alussa Alpro soya maustamaton luomu-yofu 500 g poistui markkinoilta ja tilalle tuli Alpro soya maustamaton yofu 500 g.

  Vähemmän sokeria ja täyteläisempi koostumus
  Tuoteuudistuksen yhteydessä Alpro soya maustamattoman yofun makeutusaine vaihdettiin fruktoosisiirapista tavalliseksi sokeriksi. Tämän myötä tuotteen kokonaissokeripitoisuus laski aiemmasta 2,3 grammasta 2,1 grammaan sokeria 100 grammaa tuotetta kohden. Sokerin ansiosta maustamattoman yofun rakenne on aiempaa täyteläisempi ja pehmeämpi.
  Tuoteuudistuksen yhteydessä maustamattomaan yofuun lisättiin myös aavistus vaniljaa, mikä tasapainottaa makua ja tekee tuotteesta maistuvamman esimerkiksi aamiaisella murojen tai tuoreiden marjojen ja hedelmien kanssa. Aavistuksen vaniljaa sisältävä maustamaton yofu sopii mainiosti myös leivontaan. Pienen vaniljalisäyksen taustalla ovat makututkimukset, joissa kuluttajat ovat kokeneet vaniljaisen aromin miellyttävimmäksi.

  Nyt enemmän ravintoaineita
  Tuotteeseen on lisätty myös luustolle tärkeää kalsiumia ja D-vitamiinia sekä mm. hermostolle tärkeää B12-vitamiinia. Luonnonmukaisesti tuotetuissa (luomu) elintarvikkeissa ei saa olla lisättyjä ravintoaineita, joten ravintoainelisäysten vuoksi Alpro soya maustamaton yofu 500 g -tuotetta ei voida enää nimittää luomutuotteeksi. Soijapavut hankitaan edelleen huolella valituilta sopimusviljelijöitä eikä Alpro soya käytä tuotteissaan geenimuunneltua soijaa. Kaikki Alpro soya -tuotteet ovat täysin kasviperäisiä, maidottomia ja siten myös luontaisesti laktoosittomia.

  Alpro soya haluaa tarjota korkealaatuisia, maistuvia ja ravitsevia tuotteita, ja tuotekehitystä tehdään jatkuvasti. Tuoteuudistuksesta on tullut kysymyksiä kuluttajilta, ja Alpro soya maustamaton luomu-yofua kaipaamaan jääneiden suomalaiskuluttajien toive tuotteen tuomisesta takaisin markkinoille on välitetty Alpron tuotesuunnitteluun.

  Lisätietoja Alpro soyasta tai tuoteuudistuksesta:
  http://www.alprosoya.fi

 16. elina, ei ole. Se uusi tuote ei ole maultaan eikä koostumukseltaan lähelläkään sitä luomuyofua – viis niistä vitamiineista.

  Toi uusi versio on kyllä tosi hyvää sellaisenaan syötynä ja varmaan tulen ostamaan sitä, mutta se ei vaan todellakaan sovi suolaisiin juttuihin. Ja koostumuksen takia ei välttämättä myöskään kaikkiin makeisiin asioihin.

  Noora Katariina, sama viesti on tullut ilmeisesti kaikille – tosi hyvää asiakaspalvelua laittaa liitetiedostona tollainen ympäripyöreä litania. Nämä pari päivää on varmaan mennyt tekstin kääntämiseen englannista suomeksi, kun eiköhän tuolla saarivaltiossakin ole käyty samaa keskustelua viime aikoina :D

 17. En ollut havainnut koko uudistusta ennen tämän tekstin lukemista, mutta tänään oli minunkin vakiokaupassani uutta versiota. Ostin nyt sit kokeeksi ja kyllä se tosiaan sellaisenaan syötynä on vallan hyvän makuista – koska on makeaa…

  En tiedä, ei kai tuo suolaisissakaan jutuissa ihan mahdoton olisi, mutta minä nyt olenkin kaikkien epämääräisten sweet & sour -hässäköiden ystävä. Se vaan, että aika lailla saa varmaan ensin valutella, jos noin vetelästä jogurtista vaikka jonkun piirakan meinaa paistaa.

 18. se, ettei ravintoaineilla kyllästettyä yofua saa enää kutsua luomuksi, ei kyllä tietääkseni estä silti käyttämästä siihen luomusoijaa.. huuh. ihan hyväähän toi uuskin oli, saas nähdä miten taipuu ruoanlaittoon.

 19. Tämmöinen vastaus tuli kuluttajapalvelusta:

  Hei,

  Kiitämme yhteydenotostanne ja palautteestanne.

  Olemme saaneet tästä asiasta jonkin verran palautetta ja olemme lähettäneet kaikki palautteet Alpron tuotekehitykseen.
  Liitteenä vielä Alpron virallinen tiedote asiasta, joka on luettavissa myös http://www.alprosoya.fi –nettisivuilla sekä Facebookissa.

  Hyvää kesän odotusta!

  Ystävällisin terveisin

  OY SEEGE AB
  Kuluttajapalvelu

 20. Tiia, niinpäniin :/

  nonnis, en oikein usko, että Alpron kaltaiset suuryrityskoneistossa olevat yhtiöt käyttäisivät luomusoijaa, jos eivät voi tehdä siitä markkinointivalttia.

  mikko, ei tässä auta kuin toivoa, että palautteilla olisi jotain vaikutusta.

  Sillä välin voitte toivoa Provamelin maustamatonta soijajogurttia Keskon valikoimiin:
  ruokakesko.kuluttajapalvelu@kesko.fi

 21. Eikö GoGreenillä ole litran pönikkä maustamatonta jugurttia? Vai onko siinäkin makeutusta? Minulla on mielikuva moisesta pakkauksesta, mutta pakkausselostetta en kyllä kaupassa lukenut.

 22. Fanny, on joo. Mutta se on ihan litkua, eli jälleen käyttökelvoton tuote dippeihin ja leivontana. Makukaan ei kyllä ole kovin hyvä.

 23. En ole vegaani ja silti sitä on mennyt meilläkin 2-3 purkkia viikossa, koska se nyt vaan on ollut niin hyvää ja rakenne on ollut valion luomujugurttia sopivampi moneen paikkaan. Löysin vielä eilen Turun Stoccalta sitä vkp:llä 24.5, joten Turkulaiset voi sieltä käydä katsomassa. Mulle nimenomaan luomu on ollut se ykkössyy ostaa sitä, joten siinä mielessä ei auta, vaikka keiju tekis vastaavaa, koska se ei tee mitään luomuna

 24. Soijajugurttia on onneksi hurjan helppo tehdä itse. Yleensä koostumus on aika ohutta, mutta oman kokemukseni mukaan Rainbow’n soijamaidosta saa (riippuen tosin ”startterista”) jostain syystä todella paksua jugurttia, ei niin paksua kuin tuo Alpro, mutta paksumpaa kuin esim. Valion normaalit maitojugurtit. Valuttamalla tai esim. tärkkelyksellä siitä saisi toki vielä paksumpaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *