Tintå

Kävin eilen turkulaisten ruokabloggaajien kanssa viettämässä iltaa Tintåssa. Seura oli kohdillaan, mutta ikävä kyllä ruoka ei ihan yltänyt samalle tasolle.


Tintån listalta ei löydy mitään vegaanista, mutta pöytää varatessa muutama viikko sitten vegaanisen kolmen ruokalajin illallisen kerrottiin onnistuvan ongelmitta.

Alkupalaksi sain paahdettua paprikaa ja pähkinöitä sisältävää salaattia, pääruoaksi oli ruusukaalia, artisokkaa ja munakoisoa ja jälkkäriksi marinoitua hedelmäsalaattia. Proteiini oli tainnut unohtua jonnekin matkan varrelle?

Ymmärrän täysin sen, että jos vegaani pölähtää ravintolaan varoittamatta, niin pöytään saapuva ruoka ei välttämättä ole mitään ihmeellistä. Nyt pöytä oli kuitenkin varattu jo muutamaa viikkoa etukäteen, joten siinä ajassa keittiössä olisi ehkä voitu kehitellä jotain muutakin kun listalta löytyvien liha-annosten lisukkeista värkätyn illallisen.

Alkupalana tarjoiltu salaatti oli kyllä maukas, ja pääruoankin maut oli kohdillaan, mutta tuntuu turhalta vaivautua ravintolaan asti syömään pelkkiä vihanneksia. Kerroin keittiömestarillekin terveisiä, että proteiinia olisi kaivattu! Jälkkäriksi tarjoiltu hedelmäsalaattikaan ei varsinaisesti ole kovin innovatiivinen ratkaisu vegaanin makeanhimon taltuttamiseen…

36 eurolla olisin tehnyt kotona jo melkoisen gourmet-illallisen. Tintå taitaa jäädä väliin ensi kerralla.

22 vastausta kirjoitukseen “Tintå

 1. No höh, olipa harmillinen ravintolakokemus, varsinkin kun ajoissa oli tehnyt varauksen…

  1. Katja, sikäli tässä ei kyllä ole mitään uutta, vegaanina tällaiseen ruokaan on ehtinyt jo tottua. Ja tämän takia en juurikaan käy ulkona syömässä, muuten kuin niissä pakoissa, joista tiedän saavani jotain hyvää syötävää.

 2. No joo, mutta silti harmillista.
  Ei taida olla vain vegaanin ongelma, mekin valitaan aina ruokapaikat aika tarkkaan, tykätään syödä hyvää ruokaa ;) Valmisruokaa jos saa nenän eteensä ja siitä pitäisi vielä maksaa ravintolaekstraa, ei kiitos :) Siksi meilläkin kokataan enimmäkseen kotona.

 3. Vaikken ole ihan vegaani, niin ylipäätään niiden pakastevihannesten käyttö ravintoloissa on epäilyttävää.
  ABC-huoltoaseman ”ravintolaan” ne sopivat, mutteivät lähellekään niitä jotka mainostavat itseään oikeina ruokaravintoloina.

  Luulisi, että vegaanisen ruuan voisi suunnitella huolella etukäteen täyttämään kaikki ravintotarpeet. Itsekin teen niin, kun saan luokseni vieraita.
  Nytkin on tulossa vegetaristi, jolla on keliakia ja niin vaan katseeni hakeutuu vegaanisen keittokirjan luo. Luulisi, että ammattiylpeys vaatisi keittiöihmisiä tekemään samoin.

 4. Joudun työni vuoksi syömään ravintoloissa eri puolilla maata ja allekirjoitan kokemuksesi. Totuus on, että ravintoloiden keittiössä ei osata vegaanikokkausta eikä viitsitä opetella. Ihan sama vaikka tilaisi etukäteen.
  Toki joskus tärppää niin että melkein itkettää, mutta kuinka monta kertaa olenkaan syönyt proteiiniköyhää lounasruokaa illallisen hinnalla.

 5. Kiba, no ei Tintåssa sentään pakastevihanneksia tarjoiltu. Kasvikset sinänsä oli kyllä hyvin valmistettuja, mutta ei tossa ateriassa varsinaisesti ollut mitään syötävää.

  may nyman, sikäli toi on vähän harmillista, koska monesti se seurueen (ainoa) vegaani on se, joka päättää mihin mennään syömään. Monelta ravintolalta jää siis rahat saamatta.

 6. Hyvinkin harmillista. Itse olen käynyt Tintåssa syömässä ja löysin sieltä listalta yhden ruokalajin minulle. Itse käytän ruokavaliossani eläinkunnan tuotteista vain maitotuotteita, joten olettaisi että löytyisi ruokia, mutta ongelmaksi nousee kohdallani se, että kestän maitotuotteita vain laktoosittomina :D Lisäksi olen allerginen perunalle. Siinäpä myös haastetta ravintolaan mennessä. Joskus ottaa päähän se että minun ”rajoitusteni” vuoksi menee ruokapaikan etsiminen joskus hankalaksi ja aivan liian usein olen tyytynyt pelkkään vihersalaattiin ja leipään.

  On kyllä jännä että suurimmatkaan ravintolaketjut eivät panosta erikoisruokavalioihin, oli sitten kyse vegaanisesta ruoasta tai allergioista. Kuitenkin molemmat ovat nykyään hyvin yleisiä.

 7. Erikoiruokavaliot ravintolassa on usein haaste. Itse en ole kasvissyöjä, mutten voi syödä gluteeniviljoja iho-ongelmien vuoksi. Toisinaan ravintolassa on yllättävän vaikeaa löytää syötävää! Puolivalmisteiden käyttö ketjuravintoloissa on myös surullisen yleistä. Itsekin olin aikoinaan eräässä ravintolassa töissä tarjoilijana, ja olin pettynyt huomatessani että kaikki ruoat maistuivat puolivalmisteiden vuoksi käytännössä ihan samalta. Kun on tottunut valmistamaan ruokaa kotona itse tuoreista raaka-aineista, huono ravintolaruoka aiheuttaa melkoista kiukkua. Proteiinin puute ketjuravintoloiden kasvisruuissa on myös todella yleistä. Siitä kannattaa laittaa ehdottomasti palautetta ravintolalle, koska ilman palautetta johto tulkitsee että ruokalista on ok.

  Onneksi sentään osa kokeista ja tarjoilijoista oikeasti ymmärtää erikoisruokavalioiden tärkeyden ja huolehtii siitä että asiakas saa hyvää ruokaa. Eräs kokki ravintolastamme laittoi vaikka itsensä solmuun että saatiin moniallergisille ja vegaaneille järjestettyä sopivaa ruokaa. Luettiin yhdessä jopa kaikki tuoteselosteet maustekastikkeista ja mausteseoksista ettei mukana ollut mitään sopimatonta. Että toivoa on edelleen. ;)

 8. Harmillista… Luulisi Tintån tasoisen paikan yltävän parempaan. Olen monesti miettinyt, kuinka vaikeaa erityisruokavalion omaavilla (vegaani, maito-/muna-allergikko, viljaton…) on syödä ulkona, varsinkin hienommissa paikoissa, joiden ruokalistat ovat lyhyet.

  Ravintola-arvosteluita lukisin mielelläni jatkossakin :)

 9. Hedelmäsalaattia, ihan oikeesti, eikö ne oikeesti muuta keksineet?!? Aika noloa, kun ymmärsin kyseessä olevan ihan tasokas rafla. Huokaus.

 10. olen ollut vegaani vasta puoli vuotta mutta on tullut kyllä selväksi miten suppea suomalainen ruokakulttuuri on. kerrankin painotin ettei annos saanut sisältää maitoa ja salaatissa oli fetaa.. :)

  tulin eilen enkuista ja suurinpiirtein itkin onnesta miten helppoa syöminen siellä oli. kahvilassa sai kahviin soijamaitoa ja kaupat oli pullollaan falafeleja, humusta, maidotonta guacamolea (!), hamppumaitoa yms.

  kävimme myös intialaisessa ravintolassa, jossa ei tarjoiltu ollenkaan lihaa. jotkut annokset sisälsivät jogurttia mutta senkin sai tarvittaessa pois. pää ruokana söin ihanaa pinaatti muhennosta chapatti-leivän kanssa ja jälkiruuaksi mannasuurimoista tehtyä vanukasta rusinoilla ja manteleilla.

  hieman ehkä masensi tulla takaisin suomeen. :)

 11. Näin tarjoilijan näkökulmasta on mainittava, että asiaa on tullut mietittyä – ja varmaankin on mietitty myös ravintolan henkilökunnan puolesta. Itse en ammattistani johtuen ole vegaani, mutta komppaan ajatusta ja elän pitkälti vegaanisilla ruoilla, joten olen ehken keskiverto tarjoiljaa valveutuneempi näissä asioissa. Joten siis, haluaisin nostaa esille muutaman seikan, jonka olen työssäni havainnut: koulutus, nykyäänkään ammattikouluissa ei erityisruokavalioihin erityisemmin pureuduta, jos keliakiaa ja laktoosittomuutta (argh, ihan kuin se olisi joku suurikin ongelma nykyisillä tuote resursseilla), eli nämä asiat ovat pitkälti omasta ottautumisesta kiinni ja jokainen ottautuu omiin kiinnostuksen kohteisiin, valitettavan usein tuntuu, ettei kokeilla tämä ole kasvisruokavalioiden kirjo. Toinen juttu, on sitten tuo proteiini. Itse työskentelen ala carte -ravintolassa, jossa kaikki liemistä lähtien, valmistetaan alusta alkaen. Yleisesti ottaen en ole huomannut, että ravintola-annoksissa mietittäisiin suuremmin terveellisyyttä tai ravinto-oppia, kun on kyse ala cartesta ja makuelämyksistä. Ymmärrän napinan jos kyseessä on juhlahetken sijaan päivittäinen lounasruoka. Toki sekasyöjien annokset usein kattavat nämä ravintoaineet paremmin, mutta suoranaisesti väkisin annokseen ängettyjä linssejä tms. en toivo. Palvelin itse taannoin vegaani-asiakasta, jonka kanssa keskustelin erikseen sorvatun annoksemme koostumuksesta ja otin kriittisen, mutta positiivisessa mielessä annetun palautteen mielelläni vastaan (, josta sain myös kiitosta itse, että jaksoin paneutua asiaan). Eli uskoisin, että positiivisesti asioihin ottautuessa, rakentavaa palautetta antaen, saadaan näitä sekasyöjiä paremmin ymmärtämään vegaanin toiveet vastaisuudessa, kuin päättämällä, että homma oli kerrasta poikki. Sinällään en kyllä nimeä paremmin ko. ravintolaa tunne, mutta minusta annokset ainakin näyttivät houkuttelevilta ja hintakaan ei kamalan kovalta vaikuttanut, joskin se on myös seikka, josta mainittaessa yleensä saa alennusta annokselleen (= jos ei koe saaneensa vastinetta rahoilleen).
  Joten toivoisin, että vegaaniasiakkaat ilmoittaisivat pöytävarauksen yhteydessä ruokavaliostaan ja toiveistaan ja antaisivat palautetta toiveiden täyttymisestä.

 12. may-aa, no kyllä täällä Turun kokoisessa kaupungissakin on vaikka kuinka monta ravintolaa, josta saa ongelmitta (hyvää) vegaaniruokaa, melkein kaikista kahviloista saa Suomessakin soijamaitoa (ainakin ketjusellaisista) ja kaupoissa on mun mielestä nykyään tosi hyvät valikoimat vegaanisia maitoja, jogurtteja yms. Intialaisissa on kyllä yleensä se ongelma, että ne laittaa gheetä joka paikkaan, joten yleensä kasvisruoatkaan ei ole vegaanisia. Sitä ei erikseen ikinä mainita missään, vaan täytyy aina itse kysyä. Oon törmännyt samaan ongelmaan myös ulkomailla, mutta toivottavasti Britanniassa on sekin asia jo otettu huomioon :)

  a, kiitos kommentista! Proteiini ravintolaruoassa ei ainakaan minulle sinällään ole vain (tai itse asiassa ollenkaan) terveellisyysseikka, vaan lähinnä se ajatus siitä, että saa syödäkseen jotain muutakin kuin lisukkeita. Liikuskelen itse enimmäkseen sekasyöjäseurassa, ja onhan se melkoisen ankeaa puputtaa vieressä jotain salaatinlehtiä ja parsakaalia, kun muut syövät sisäfileepihviä tai pizzaa. En oo kyllä itse vielä törmänny sellaiseen vegaaniin, joka menisi innosta puhkuen ravintolaan syömään pelkkiä vihanneksia. Kyllä mä vaan mieluusti ottaisin ne annokseen väkisin ängetyt linssit – silloin ainakin tulisi edes sellainen olo, että keittiössä on yritetty miettiä mitä vaihtoehtoja vegaanille voisi olla lihan tai juuston tilalle. Tintåssa, kuten ravintolaruoassa yleensä oli suurin ongelma juurikin se, että liha-annoksista otetaan vain se liha pois ja tarjotaan lisukkeet vegaanille. Nam nam.

 13. Eli onko ghee kirkastettua voita? (nopean googlauksen tulos :) ) Empä tuollaista olekkaan tullut ajatelleeksi, mutta ravintola mainosti itseään vegaani/kasvisravintolana ja kokonaan vegaaniset ruuat oli merkitty erikseen.

  Totta kai tälläisessä pikkukaupungissa valikoima on paljon pienempi. Perus jogurtteja sun muita löytyy kaupoista mutta hieman `erikoisempia` juttuja saa vain ekokaupoista ja toistaiseksi hinta on liian korkea. Enkuissa tykkäsin kun vegaaneille sopivia tahnoja ja kastikkeita löytyin tuore hyllystä ilman suurempia lisäaineita ja säilytysaika oli lähempänä kahta päivää kuin kahta vuotta.

 14. may-aa, joo, kirkastettua voita. Varmasti jos ruoat on erikseen merkitty vegaanisiksi, niin kyllä niiden sitten luulisi sitä olevan – Suomessa ei vaan ikävä kyllä taida sellaisia intialaisia olla laisinkaan…

  Varmasti pienemmissä kaupungeissa tilanne on vähän erilainen vielä, mutta onneksi paranemaan päin. Ja nettikaupat toimii tietysti ihan mihin vaan! :)

 15. Olen nyt pyrähdellyt ympäri Eurooppaa 3 kk reppureissulla. Olen havainnoinut ravintoloiden pakkomielteisen tarpeen lisätä vuohenjuustoa jokaiseen ”kasvisruokaan”. Ainoastaan oikeat kasvis/vegaaniravintolat tarjoavat proteiineja ja muutoinkin ravintoarvoiltaan ja maultaan kelpo ruokaa.

 16. Hei,

  kuulostaa kyllä valitettavasti hyvinkin tutulta ravintolakokemuksesi… harvoin tavallisesta ravintolasta saa hyvää kasvisruokaa, vaikka vegaanin tulo olisi ollut tiedossa. Ja vaikka kuinka tasokas paikka olisi kyseessä, vegaaniruokaa ei yleensä osata tehdä.

  Olen esim. yhden kerran saanut tasokkaasta paikasta pelkkiä kasviksia, ne olivat kyllä ihan hyviä, mutta nälkä jäi.. (silloinkin vegaaniruoka oli tilattu etukäteen) Jälkkäriksi olen saanut melkein joka paikasta hedelmäsalaattia, ja se nyt on vielä ihan ok, jos pääruoka edes sisältäisi jotain proteiinin lähdettä. Joskus olen saanut sorbettipallon ja hedelmiä jälkkäriksi. Yhden kerran olen saanut lämpimän suklaakakkupalan ja tofujätskipallon, olin silloin melkeinpä häkeltynyt ;) en tiedä johtuiko hyvä jälkiruokatarjoilu siitä, että olin itse ollut varaamassa paikan työni puolesta isolle seurueella (yksityistilaisuuteen).

  Pääruokaan en ole juuri koskaan tyytyväinen (perunaa ja kasviksia tms.), mutta joskus yllättyy positiivisestikin, viime vuoden pikkujouluissa sain tosi hyvän annoksen – oli hyviä kasvislaatikoita, tofua ym.

  Harmittaa kyllä tämä tilanne, itse olen aika laiska kokki ja tykkään viettää aikaa muuallakin kuin kotona, joten olisi kiva saada jostain hyvää kasvisruokaa. Pienemmällä paikkakunnalla kun ei ole edes kasvisravintolaa.. Voisin sanoa, että olen tällä hetkellä niin kyllästynyt syömään pizzaa ilman juustoa, joka on usein ainut vaihtoehto, että olen mielummin syömättä mitään.. Kebab-paikasta saa sentään Falafel-annoksen, edes jotakin, mutta ylipäätään vegaanin on aika vaikea syödä ulkona, jos ei satu asumaan esim. pääkaupunkiseudulla. Kasvisravintolaankin meneminen tosin estää sen, että seuralainen/seuralaiset eivät välttämättä halua syödä kasvisruokaa.. Oma sekasyöjämieheni onneksi tykkää syödä pelkkää kasvisruokaakin, joten raahaan häntä aina kasvisravintolaan kun sellainen sattuu olemaan matkan varrella..

 17. Sonja, jep. Vuohenjuustoa ja yleensä vielä yhdistettynä punajuureen löytyy melkeinpä jokaisen ravintolan ruokalistalta. Voisin kuvitella, että sitä tulisi aika äkkiä korvista ulos…

  Sini, no ei se tilanne mun mielestä ihan noin ankea sentään ole! Kuten sanoin, niin Turussakin on monta paikkaa mihin mennä syömään, jos vaan käy niissä hyväksi havaituissa paikoissa eikä lähde sooloilemaan näihin ns. parempiin ravintoloihin, joissa ei selkeästi ymmärretä yhtään mitään kasvisruoan päälle. Nykyään sentään melkein joka paikassa jo sentään ymmärretään sana ”vegaani”, sekään ei vielä ollut itsestään selvyys muutamia vuosia sitten. Ehkä ne ajat tästä muuttuu, hitaasti mutta varmasti :)

 18. Hei Elina, ja terveisiä ”menneisyydestä” :-)

  Eksyin tänne, ja oi vau ja nam. Nauratti toi vuohenjuusto&punajuuri -combo, toinen samanlainen on feta ja pinaatti.. Täällä kommenttipuolella oli mielenkiintoinen keskustelu, muakin hämää se, että usein liha yritetään ’korvata’ eikä oikein keksitä miten sen tekisi, sen sijaan että mietittäisiin se annos uusiksi per se, siis niistä aineksista joita ”voi” käyttää. Mä en myöskään innostu noista ”tekolihoista”, koska mulle ei maistu liha myöskään koostumuksen ja maun takia.

  Mä olen ollut pescaterian kymmenisen vuotta (vaikka olen kyllä niuho ton kalan suhteen, eli usein sanon olevani kasvis-) eli siis ruokavalio on ns. helppo -ja silti aiheutan hämmennystä ja saan niitä yksipuolisia annoksia. Pakastekasvislasagne ehkä yksi kammottavimpia ravintolakokemuksia viimevuosilta -ei kai ne sekäsyöjätkään ravintolassa halua eineksiä ja lisäaineenmakuista annosta? Vai onko vain niin, että ne jotka ovat miettineet näitä ruokaan ja ruokavalioon liittyviä kysymyksiä ovat yleisesti enemmän hereillä siitä mitä systeemiinsä tunkevat?

  Niin ja sitten mulla olisi sulle yksi kysymys: millä voi korvata liivatteen hyydykekakuissa? Löytäisin vastauksen varmaan googlaamallakin, mutta ehkä sulla olisi jotain käytännön vinkkejä myös. :-) Kiva jos joudat vastata.

  Hauskaa joulunodotusta!

 19. Kas, heippa vaan Martta menneisyydestä :)

  Mulle kyllä uppoaa feikkilihatkin – mä en vieroksu lihan makua millään tavalla, vaan oon kyllä ensimmäisenä jonossa sitten kun kaupoissa aletaan myymään labralihaa. Oon ihan otettu, jos ravintolassa on tarjolla vaikka hyvin valmistettuja soijaleikkeitä tai seitania, mitä nyt ei kyllä tosin oikein missään näe. Ehkä kasvissyöjät on senkin takia vähän hankala joukko miellyttää ravintoloissa, koska nämä ns. lihankorvikkeet jakaa mielipiteitä?
  Mitä sä sitten mieluiten syöt ravintolassa?

  Agar agar on hyvä vaihtoehto liivatteelle, mutta se on sitten niin eläinystävällistä kamaa, ettei se toimi maitotuotteiden kanssa. Karrageeni toimii myös, sitä saa ainakin Dr. Oetker -merkkisenä ja nimellä Vegegel. VegeSet -tuotemerkkisenä sitä myydään erikoisliikkeissä.

  1. Hei kiitos kun vastasit, nyt muistin tulla tarkistamaan. Agar agarista oon lukenut, mutta tuotapa en olis tiennyt ettei se seurustele maitotuotteiden kanssa. Kiitos vinkeistä! Pitää kirjoittaa ylös!

   Mä en koe, että ravintola-annoksen tarvii tyydyttää koko ruokaympyrä kerralla, vaan ajattelen syömiseni laajempana kokonaisuutena. Mä tykkään käydä intialaisissa (terveisiä Kapkaupungista, täällä on hyviä vegaanisia ja hare krishna paikkoja, jossa intialaisvaikutteista ruokaa) sekä samoin ns. päivän listalta jotain kauden tuotteita. Ja mulle uppoaa hyvin myös pasta-annokset. Mutta kuten sanoin, en ole vegaani, eli yleensä löytyy vaihtoehtoja kun automaattisesti välttää ne pahimmat paisti-paikat hih. Tosin nyt juuri viime viikonloppuna olin ”maalla”, ja siellä ei ollut listalla mitään kasvista. Nätisti kyselemällä lupasivat keksiä jotain ja sain massiivisen lautasellinen täynnä pestopastaa, uunijuureksia ja kasvisgratiinin -koko komeus viidellä eurolla! :-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *