Mitä vegaani laittaa leivän päälle?

Leivänpäällysteet aiheuttavat monesti aloitteleville vegaaneille päänvaivaa. Mitä laittaa leivälle, jos ei käytä voita, juustoa tai leikkeleitä? Vegaanin leivänpäällisvalikoima on kuitenkin paljon monipuolisempi kuin voisi aluksi kuvitella!

vegaanin-leipa

Vegaanina leivänpäälliskysymykseen törmää melkein yhtä usein, kuin tiedusteluihin siitä, saanko riittävästi kalsiumia, mistä saan proteiinia ja kokkaanko kotona lihaa syövälle miehelleni eri ruoat (en todellakaan, elämme vuotta 2014). Jos olet mietiskellyt leivänpäällispulmaa, tässä ideoita!

Mitä vegaani laittaa leivän päälle?

Rasvat

Ruokakaupoista löytyy nykyään jo montaa eri laatua vegaanista margariinia. Lista vegaaneille sopivista tuotteista löytyy Vegaanituotteet.net -sivustolta.

Hummus ja muut paputahnat

Kikherneistä tehty hummus on klassikkokamaa leivän päälle, mutta vain mielikuvitus on rajana paputahnojen tekemiseen kotona. Kokeile surauttaa yhteen erilaisia yhdistelmiä linsseistä ja pavuista. Lisää joukkoon maun mukaan siemeniä, pähkinöitä, erilaisia kasviöljyjä, paahdettuja juureksia, tuoreita yrttejä ja mausteita.

Muutamia paputahnareseptejä:

Punajuuri-hernelevite

Paprikahummus

Härkäpapu-basilikatahna

Linssi-siemenlevite

Maapähkinävoihummus

Pähkinä- ja siemenlevitteet

Kokeile maapähkinävoita, mantelivoita tai tahinia (seesaminsiemenistä). Erikoiskaupoista saa myös esimerkiksi kurpitsansiemenlevitettä ja cashewpähkinätahnaa.

Tuorejuustot

Ruokakaupoissa myydään Tofutti -merkkisiä soijatuorejuustoja. On maustamatonta, yrteillä maustettua ja valkosipulia. Löytyy tuorejuustohyllystä.

Jos omistat supertehokkaan tehosekoittimen, voi tuorejuustoa tehdä itse. Pähkinöistä tehty tuorejuusto on terveellisempääkin kuin kaupan valmiit vegaaniset tuorejuustot.

Makadamiatuorejuusto

Cashewtuorejuusto

Muut valmiit levitteet

Tartex-kasvistahnat, Green Heart -luomulevitteet (löytyy tuorejuustohyllystä), valmiit hummukset, oliivitapenade

Vegaanin leikkeleet

Savutofu, valmiit seitanleikkeet ja itse tehdyt seitanleikkeet.

Vegaanin juustot

Cheezlyn juustokiekkoja ja Tofuttin yksittäispakattuja ”aamupalajuustoja” saa tavallisista ruokakaupoista. Jos kuitenkin pääset käsiksi Wilmersburgerin vegaanijuustoihin, suosittelen niitä. Wilmersburgeria myy Suomessa ainakin Vegekauppa, Runsaudensarvi ja Ekolo. Violife-merkkiset vegaanijuustot ovat samaa kamaa, niitäkin saa erikoiskaupoista.

Kasvikset

Tuoreet kasvikset ovat itsestään selvä vaihtoehto, mutta kokeile myös erilaisia marinoituja kasviksia. Aurinkokuivatut tomaatit ovat ihania, tai marinoidut munakoisot. Kokeile myös vanhanajan etikkakurkkuja tai marinoituja herkkusieniä. Äläkä unohda avokadoa! Se on ihanan kermaisen rasvainen lisä leivän väliin, ja sopii loistavasti myös ruisleivän kanssa.

Salaatit

Täytettyjen leipien tai sämpylöiden väliin sopii myös hyvin erilaiset salaatit. Kokeile esimerkiksi kikherne-majoneesisalaattia, avokado-kikhernesalaattia tai aasialaisittain marinoitua kaalisalaattia.

Omat leivänpäällissuosikkini

Käytän itse harvakseltaan margariinia, ja päällystänkin mieluummin leipäni paputahnalla, johon olen surauttanut joukkoon hyviä rasvoja (hampunsiemeniä ja kasviöljyjä) ja mahdollisesti myös paahdettua paprikaa tai punajuurta. Käyn myös säännöllisin väliajoin hakemassa Vegekaupasta  edullisen 6-packin Vianan savutofua, jota voi höylätä juustohöylällä. Sitä laitan melkein aina leivälle! Lisäksi laitan leivän päälle aina erilaisia tuoreita kasviksia, kuten salaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa, kesäkurpitsaa tai ituja. Syön enimmäkseen ruisleipää, mutta jos leipäkoriin on eksynyt vaaleaa leipää, päällystän sen mieluiten amerikkalaiseen tyyliin maapähkinävoilla ja hillolla :)

Onko sinulla jotain suosikkia vegaanisten leivänpäällisyhdistelmien joukosta? Mitä teillä laitetaan (vegaanisten) leipien päälle?

P.S. Juttujani voi seurata nyt myös Twitterissä!

46 vastausta kirjoitukseen “Mitä vegaani laittaa leivän päälle?

 1. Kokeilemisen arvoinen on myös joulun alla löytämäni resepti.

  Rasia maustamatonta soija(”juusto”)levitettä
  Pussillinen pakasteherneitä
  Ruokalusikallinen piparjuuritahnaa

  Ainekset tehosekoittimeen ja sileäksi tahnaksi, NAM!

 2. Tässä parhaillaan mutustan jälkiuuniruisleipää, johon laitoin päälle maapähkinävoita, avokadoa ja vähän suolaa ja pippuria. Hyvää tuli! :D

 3. Hei ja kiitos ihanasta blogista ja inspiroivista resepteistä :) Osaatko yhtään sanoa kauan erilaiset papulevitteet säilyvät hyvinä jääkaapissa? Asun yksin ja kokoajan ei pienien määrien vuoksi jaksaisi niitä surautella vaan mielummin koko papupurkki kerralla :)

  1. Paputahnat säilyvät suunnilleen viikon jääkaapissa. Mäkin syön niitä yksikseni, mutta surauttelen silti aina ison määrän kerralla, eikä niiden tuhoamisessa ole mitään ongelmaa :) Paputahnoja voi kyllä tarvittaessa myös pakastaa!

 4. Tomaatilla ja basilikalla maustetun gluteenittoman ciapattan päällä maistuu tällä hetkellä mainiolta arrabbiata-pesto, salaatinlehdet ja paistettu tofu. Myöhästynyt lounas… :)

 5. Kiitos paljon postauksestasi! :) Auttoi tosi paljon, sillä olen miettinyt juuri näitä asioita.. Toi savutofu kuulostaa ihanalta!

 6. Mä käytän usein myös ihan olivii-/rypsiöljyä rasvana, sitä on helppo laittaa ”sumuttimella”. Joskus sen lisäksi myös balsamicoa. :)

 7. Jos sattuu Saksassa käymään niin siellä myydään aivan ihania leivänpäällistahnoja kaupoissa ja vaikka minkä sorttisia. Lemppari tällä haavaa on munakoisotahna, jota meni purkillinen kahdessa päivässä… Eikä noiden levitteiden hintakaan päätä huimaa. Että jos ei itse jaksa tehdä ja Saksan suunnilla liikkuu niin matkalaukku täyteen leivänpäällisiä!

  1. Joo, Saksassa osataan nämä hommat vähän paremmin :) Jo pelkästään Tartexia saa sieltä noin ziljoonaa erilaista, muista merkeistä puhumattakaan. Mä matkustan aina pelkillä käsimatkatavaroilla, mutta Berliinistä kotiinpäin tullessa oli pakko jättää kassi ruumaan ;)

   Mutta noin yleisesti ottaen kyllä liputan itse tekemisen puolesta. Säästää rahaa, eikä niiden kasvitahnojen tekemiseen mene kuin pari minuuttia.

 8. Oisko aavistusta löytyykö tuota Vianan savutofua jostain päin Espoota tai Helsingin keskustaa? Vaan turkulaisia on hemmoteltu vegetukulla… Tuota tofua ei kai postitsekaan saa tilattua. Jalotofun savutofu oli ällöä rakenteeltaan, ainoaa mitä olen löytänyt.

  1. En osaa sanoa. Ekokaupoista voisi kysellä, jos ottaisivat valikoimiin? Mulle kyllä uppoaa se ”tavallinen” savutofu myös. Rakennne lienee ennen kaikkea tottumiskysymys, mutta eihän se maultaan ole ihan yhtä hyvää. Senkin voi kuitenkin paistaa ennen leivälle laittamista, jolloin siihen saa enemmän makua ja rapean pinnan.

   Ruohonjuuri myy muuten Taifun -merkkisiä tofuja, ne on kans todella hyviä. Hintaa on kyllä aika paljon enemmän kuin tossa Vegetukun tofussa. https://taifun-tofu.de/produkte

   Ainiin, Vegekauppa löytyy Turun ohella myös Lappeenrannasta! Kerrankin meitä pääkaupunkiseudun ulkopuolella eläviä hemmotellaan jollain, mitä ei ole Helsingissä ;)

 9. Kokeilin kerran laittaa italialaisen pastavuokasi reseptin cashewpähkinäricottaa leivän päälle. Se toimi niin mainiosti, että teen sitä aina silloin tällöin.

 10. Moikka!

  Ihan tosi hyvä postaus! Juuri tänään puhuttiin töissä siitä, mistä saa kalsiumia, jos ei käytä maitotuotteita.:)

  Mähän en ole vegaani, vaan tällainen ”melkein kasvissyöjä”. Syön ehkä pari kertaa kuussa kalaa, mutta olen vähän ajatellut luopuvani siitäkin, ja muuten kasvisruokaa. Käytän kyllä maitotuotteita ja luomukanamunia, mutta yritän suosia muita vaihtoehtoja. Maitotuotteista syön oikeastaan lähinnä juustoa.

  Leivän päälle laitan myös välillä tofua ja soijajuustoja, ja hummusta rakastan! Tästä sain tosi paljon lisää vinkkejä, kiitos niistä.:)

  Kivaa iltaa!

 11. Huomasin joitakin vuosia takaperin, että Pirkan cashewpähkinä-paprika Välimeren tahna on vegaanista. Nykyään se tuppaa olemaan itselläni leivän peruspäällinen, jonka päälle tulee ladottua erilaisina yhdistelminä esim. tofua, hummusta, soijajuustoa, aurinkokuivattua tomaattia tai rucolaa.

 12. Kesällä otin jostain terveyslehdestä ylös raakareseptejä, joista yhtä olen laittanut myös eväsleipien väliin: n 100 g saksan-/pecanpähkinöitä (ei liotettuna), pikku tilkkaset soijakastiketta sekä öljyä, oregaanoa, jeeraa ja chiliä murskataan sauvasekoittimella tai blenderillä muruiseksi tahnaksi. Enemmänkin murua kuin tahnaa, joka täytyy painella leivän päälle aika hyvin, mutta on tosi hyvää!

 13. Aloitteleva vegaani täällä, vasta 2 viikkoa yritystä takana…mutta vaalealle leivälle (paahtoleivälle) oon jo löytänyt aika hyvän setin: ensin Bruschettaa (http://www.ekolo.fi/tuote/bruschetta-50g/6419994018948/) sitte suolakurkkuja ja päälle vielä Aito Rasilaisen porkkanainen (hapankaali-kurpitsa) salaatti. Jos krapula on niin päälle voi hyvin paistaa vielä pirkan kasvispihvin ja lisätä jotain vegaanista salaatinkastiketta… :D Kuulostaa ehkä aika mielenkiintoiselta mutta toimii ja vielä hyvin!

  1. Kuulostaa hyvältä! Mä tosin suosin leivän päällä proteiinipitoisempia päällysteitä, jotta nälkä pysyy paremmin loitolla :)

 14. Mun suosikki oli jossain vaiheessa paahdetulle ruisleivälle hienojakoinen porkkanaraaste + paistetut suppilovahverot. Ajatuksena oli keksiä talvikaudelle jotain muuta leivänpäällistä kuin ulkomaisia- tai kasvihuonetomaatteja.
  Papu- ja siementahnat meilläkin toki käytössä, mutta leipä kaipaa mun mielestä aina myös jotain raakaa ja raikasta :)

  1. Talvisaikaan mä laitan leivälle usein kiinankaalia tai ituja.

   Kasvihuonetomaattejahan ne ulkomaisetkin muuten on, mutta se nyt ei tainnut olla jutun pointti ;)

 15. Paistatko tofun aina ennen syömistä? Kuulin yhdeltä pitkän linjan kasvissyöjältä, että raa’assa olisi salmonellan vaara?

  1. Pahoittelut että en ole vastannut aikaisemmin! Tämä kommentti on mennyt ihan kokonaan ohi.

   En ole kuullut, että tofussa olisi salmonellan vaaraa. Syön sitä kyllä ihan sellaisenaankin kylmänä, suoraan paketista leivän päälle :)

 16. Avocadolevite on myös oiva, tässä listassa ei levitteiden ja tahnojen kohdalla mainittukkaan. Itse olen tehnyt niin, että muussaan esim. puolikkaan avocadon haarukalla, maustan suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla ja levitän leiville. Niin hyvää!

 17. Laiskan henkilön hernelevite: leivän päälle sipaisu margariinia ja sen jälkeen paksuhko kerros säilykehernekeittoa (ainakin Pirkan lihaton luomu toimii mainiosti) suoraan tölkistä, päällimmäiseksi vaikkapa paprikaa tai suolakurkkua. Avattu purkki säilyy jääkaapissa ainakin pari päivää kelvollisena.

 18. Kiitos hyvistä vinkeistä :) Olen jotenkin laiska tekemään noita tahnoja, mutta täytyy yrittää aktivoitua.

 19. Tästähän voisi tehä päivitetyn version! Kauppoihin tullut niin paljon eri juustoja ja leikkeleitä :)

 20. Ai että tofussa salmonellaa 😅 kuitenkin on kasviperäinen tuote, niin tuskimpa on.

 21. Mihin ihmeeseen tän postauksen linkeistä päätyy? :D Jotain menny rikki?

 22. Moikka! Huomasin harmikseni, että linssi-siemenlevitteen linkki ei toimi. Onko sivu tarkoituksella poistettu? Muistelen nimittäin että tuo oli ihana ohje mutta en muista enää tarkalleen mitä kaikkea siihen laitettiin. Olisi parasta, jos tuon reseptin saisi vielä näkyviin!

  1. Moikka! Kiitos kysymyksestä. Linssi-siemenlevitteen ohje on piilotettu, koska siihen tuli sellaisia raaka-aineita, joita ei ole enää kaupasta saatavilla. Pitää laittaa jokin uusi vastaava työn alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights