Paahdettu punajuuri-raparperisalaatti

Raparperiaika vetelee viimeisiään, mutta vähän puisevatkin raparperinvarret pehmenevät uunissa meheviksi. Kaveriksi salaattiin raparperi sai punajuuria, kikherneitä, sitruunatimjamia ja hasselpähkinäpestoa.

punajuuri-raparperisalaatti

Olen salaattien ja yrttien suurkuluttaja. Keittiön ikkunalaudalla notkuu aina vähintään pari puskaa basilikaa, pöytäpuutarhassa kasvaa korianteria ja parvekkeella kesäaikaan aina vähintään minttua, ananassalviaa ja timjamia. Oma yrttisato ei aina riitä, joten roudaan kaupasta yrttejä kotiin monta kertaa viikossa. Puhumattakaan siitä, että syön salaattia melkein joka päivä. Minua ei siis tarvinnut kahta kertaa houkutella mukaan Kauppapuutarhaliiton ja Blogiringin kampanjaan, jossa herkutellaan kotimaisilla sirkkalehtitunnuksella merkityillä vihanneksilla. Blogiringin blogeissa on pitkin kevättä ja kesää kokkailtu herkkuja erilaisista vihanneksista ja minä sain vuorostani työn alle salaatit ja yrtit.

sirkkalehti

 

Kampanjaan osallistuminen oli minulle hyvä muistutus kaiken tämän merkkiviidakon keskellä, että sirkkalehtimerkki on ainoa merkki, joka takaa tuotteiden sataprosenttisen kotimaisuuden. Sirkkalehtimerkki ei muuten kerro pelkästään tuotteen alkuperästä, vaan merkki takaa myös tuotteen erinomaisen laadun: sirkkalehti myönnetään ainoastaan ykkös- ja ekstraluokan tuotteille. Merkin saaneet tuottajat sitoutuvat myös noudattamaan Laatutarhat-ohjeistusta, jolla varmistetaan tuotteiden laadun lisäksi myös ympäristöä säästävät kasvatusmenetelmät. Lisää kotimaisista vihanneksista voi lukea vihannes.net -sivustolta sekä Facebookista.

sirkkalehti2

punajuuri-raparperisalaatti2

Kokeilin tätä reseptiä varten ensimmäistä kertaa elämässäni raparperia suolaiseen ruokaan. Ja kyllä vaan toimii! Uunissa makeiksi paahtuneet punajuuret, aavistuksen hapan raparperi ja pähkinäinen pesto oli varsin hyvä yhdistelmä! Raparperin happamuuskin taittui mukavasti uunissa ilman mitään makeutustakin. Salaattipohjana toimii lempisalaattini tammenlehti.

Paahdettu punajuuri-raparperisalaatti

noin 3 annosta

 • 250 g uuden sadon punajuuria
 • 250 g raparperinvarsia
 • oliiviöljyä
 • suolaa ja pippuria
 • 3 dl keitettyjä kikherneitä
 • tammenlehtisalaattia
 • tuoreita sitruunatimjamin oksia
 • kourallinen hasselpähkinöitä
 • annos hasselpähkinäpestoa (ohje alla)
 1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
 2. Pese punajuuret huolellisesti juuresharjalla ja lohko ne neljään osaan. Kuori raparperit ohuelti ja leikkaa ne noin 5 cm:n pätkiksi.
 3. Laita punajuuret uunipellille leivinpaperin päälle. Pyörittele ne öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla.
 4. Paahda punajuuria noin 15-20 minuuttia ja lisää sitten raparperit joukkoon. Jatka paahtamista, kunnes punajuuret ja raparperit ovat pehmenneet. Lisää lopuksi kikherneet sekaan ja anna niiden kuumentua uunissa.
 5. Revi salaatti lautaselle. Lisää lämpimät kasvikset, timjamin oksat ja hasselpähkinät. Lisää pesto salaatin päälle ennen tarjoilua.

hasselpähkinäpesto

Tällä reseptillä pestoa tulee pieni annos, joka riittää juuri salaatinkastikkeeksi. Voit kuitenkin huoletta tehdä pestoa tupla-annoksen ja syödä loput vaikkapa eväsleipien välissä :)

Hasselpähkinäpesto

 • 0,5 dl hasselpähkinärouhetta
 • 2 kourallista tuoreita basilikanlehtiä
 • muutama sitruunatimjamin oksa
 • 1 rkl sitruunan mehua
 • kylmäpuristettua oliiviöljyä
 • suolaa
 1. Surauta kaikki aineet sekaisin sauvasekoittimella.
 2. Lisää oliiviöljyä, kunnes peston koostumus on sopiva.
 3. Mausta lopuksi suolalla.

blogirinki_logo_200px-1

 

Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto

12 vastausta kirjoitukseen “Paahdettu punajuuri-raparperisalaatti

 1. Raparperi ja punajuuri – onpa hyvän kuulloinen yhdistelmä. Pitääkin testata. Kiitos vinkistä!

 2. Kokeiltu on. Kaupassa ei ollut tammenlehväsalaattia joten valmispussi eri salaatteja korvasi. Punajuuria olisi voinut olla vähän enemmän ja raparperiä vähemmän. Ainakin minun raparperit olivat aika tiukan makuisia! Kokonaisuus oli oli erinomainen.

  1. Kiva kuulla, että resepti tuli näin nopeasti testiin :) Mun mielestä raparperia oli juuri sopivasti, mutta nämä taitaa olla makuasioita!

  1. Mahtavaa! :) Kiitos teille mahtavista salaateista ja yrteistä – olen vakioasiakas torikojulla :)

 3. Mitenhän pakastetun raparperin kanssa fiksuiten toimisi? Nyt sulatin, puristin nesteet pois ja heitin uuniin, mutta menivät aika mössöisiksi. maku tosin on hyvä, vaikka koostumus ei ehkä ihan se paras.

 4. Mihin käytät ananassalviaa, minullakin on joka kesä puska sitä, mutta en osaa oikein käyttää sitä.
  Ulla

  1. Siitä onkin jo aikaa kun olen viimeksi kasvatellut ananassalviaa. Vaikka siinä on huumaavan ihana tuoksu, niin aika vähälle käytölle se taisi jäädä. Salaatteihin ja kuivattuna teen joukkoon sitä tuli muistaakseni käytettyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *