Testissä ekologiset astianpesuaineet

Kiinnitän paljon huomiota ruoan eettisyyteen ja ekologisuuteen, joten ei ole suinkaan yhdentekevää, millä astiansa pesee. Testasin muutamaa ekopesuainemerkkiä hyvin lopputuloksin!

ekopesuaineet

Olen käyttänyt ekopesuaineita keittiössäni lähes viisitoista vuotta. Se, millä pesee astiansa, on minulle lähestulkoon yhtä tärkeää kuin mitä lautaselta kauhoo suuhunsa. Vuosien varrella on ollut ilo huomata, että ekopesuaineiden laatu ja tehokkuus on parantunut huimasti, eikä monien tuotteiden pesutehossa huomaa mitään eroa tavanomaisiin pesuaineisiin.

Pesuaineiden ekologisuusvertailu on kuitenkin hankalaa. Pohjoismainen ympäristömerkki ei kerro tuotteen ekologisuudesta juuri mitään, sillä ympäristömerkki sallii mm. fosfaattien sekä muiden ”vähemmän haitallisten” kemikaalien käytön tuotteissa. Pesuaineille ei myöskään ole olemassa selkeitä sertifikaatteja kuten luonnonkosmetiikassa.

Koska en ole kemisti, täytyy minun kuluttajana luottaa siihen, että tuotteiden pakkausmerkinnät kertovat luotettavasti tuotteen ekologisuudesta. En varmasti ole ainoa, jolle pakkauksissa vilisevät termit, kuten esimerkiksi anioniset tensidit tai alkyylipolyglukosidi eivät kerro yhtään mitään. Onneksi moni ekopesuaineiden valmistaja avaa tuotteidensa elinkaarta ja ainesosia melko kattavasti nettisivuillaan.

Olen myös aivan vietävissä, mitä tulee pakkaussuunnitteluun ja hyviin tuoksuihin. Minulle saa myytyä melkein mitä tahansa, kunhan se on kauniissa paketissa! Jos siis kaupassa on vierekkäin kaksi samankaltaista tuotetta, joissa toisessa on kaunis pakkaus ja hyvä tuoksu, ei ostopäätöksen tekeminen vie kauaa.

Astianpesuainevertailu

Vaikka ekopesuaineet ovat minulle tuttuja, en ole viime vuosina pysynyt kärryillä kaikissa uutuuksissa. Ennen oli valittavana yksi ekopesuainemerkki (Ecover), mutta nykyään merkkejä ja aineita löytyy valittavana jo useampia. Pyysin muutamalta pesuainevalmistajalta tai maahantuojalta testiin sekä käsi- että konetiskiaineita.

Seuraava vertailu astainpesuaineista ei ole mitenkään tieteellisesti pätevä, vaan täysin oma subjektiivinen kokemukseni aiheesta. Pesen kotona astiat pääosin tiskikoneessa, mutta käsitiskiainettakin kuluu mm. paistinpannujen pesemiseen. Olen viime vuodet käyttänyt Attituden pesuaineita, mutta taidan testijaksosta viisastuneena jatkossa ostaa vaihdellen myös Mummi ja Minä -astianpesuainetta sekä Ole Hyvän konetiskiainetta. Kuulen mielelläni, mikä pesuaineista on sinun suosikkisi! :)

ecover

Ecover

+ Hyvä pesuteho. Poistaa rasvan tehokkaasti.

+ Hyvä koostumus. Vaahtoaa hyvin ja neste on helppo annostella pullosta.

+ Helposti saatavilla. Myydään kaikissa isommissa ruokakaupoissa.

+ Tuotteen ekologisuutta on avattu hyvin yrityksen nettisivuilla usein kysytyt kysymykset -osiossa.

– Tuoksu on voimakas ja ”kemikaalimainen”. Luonnonkosmetiikkaan tottuneelle tuoksu tuntuu todella keinotekoiselta.

– Yksi astianpesuaineista sisältää maitoheraa. Turhaa!

– Ecoverin eläinkoepolitiikka on herättänyt paljon keskustelua vegaanipiireissä. Ecover käyttää vesikirppuja tuotteidensa testaamiseen, mikä ei ole vegaanietiikan mukaista. Kuitenkin jos minulta kysytään, painaa vaakakupissa on enemmän se hyvä työ, mitä Ecover on tehnyt eettisempien ja ennen kaikkea ekologisempien pesuaineiden tuomiseksi peruskuluttajan saataville – ei niinkään tuntoaistittoman vesikirpun osuus tässä asiassa.

http://fi.ecover.com/

attitude

Attitude

+ Tanakka vaahto, helppo annostella.

+ Pesee tehokkaasti.

+ Hyvät tuoksut. Erityisesti kuvassa näkyvä uusi vihreä omena & basilika -astianpesuneste tuoksuu mukavan raikkaalta olematta liian keinotekoinen.

+ Myydään ainakin isoissa K-kaupoissa, ekokaupoissa ja täällä Turussa Vegekaupassa.

+ Todella riittoisaa.

– Tuotteen ympäristövaikutuksia ja ainesosia voisi avata tarkemmin nettisivuilla.

– Ei täyttömahdollisuutta.

http://www.cleanattitude.com/
mummijamina

Mummi ja minä

+ Parasta näissä tuotteissa on ehdottomasti tuoksu! Kysynpä vaan, kuka voi vastustaa tiskaamista, kun pesuaine tuoksuu turkinpippurille?! Vaihtoehtoisesti voi valita myös polkkakarkilta, sitruunasoodalta tai mansikkamarengilta tuoksuvan aineen.

+ Kotimaisen pienyrityksen tuote. Sille iso plussa!

+ Kauniit pakkaukset. Näitä pitää mielellään esillä keittiössä.

+ Hyvä pesuteho, joka perustuu sokeriruokoyhdisteeseen.

– Aine voisi olla ihan aavistuksen nestemäisempää, jolloin se olisi helpompi annostella.

– Ei täyttömahdollisuutta.

– Joutuu metsästämään erikoiskaupoista. Mummia löytyy mm. ekokaupoista ja sisustusliikkeistä.

http://mummijamina.fi/

olehyva

Ole Hyvä

+ Ole Hyvän pesuteho on parantunut huimasti vuosien varrella. En ole ostanut Ole Hyvää vuosiin, koska tullessaan markkinoille se ei ollut kovin tehokasta. Nyt tämä tuote pesee rasvaiset astiat siinä missä muutkin merkit. Mahtavaa!

+ Kotimaisen pienyrityksen tuote. Iso plussa!

+ Astianpesuainetta on saatavilla myös täyttöpakkauksessa sekä isoissa kanistereissa. Pakkausjätteen minimointi on otettu huomioon.

+ Mieto, luonnollinen tuoksu.

– Pakkaukset ovat juuri uudistuneet, mutta eivät oikein vieläkään miellytä omaa silmääni.

 http://olehyvaluonnontuote.fi/

sonett

Sonett

+ Riittoisa ja pesee tehokkaasti.

+ Tuotteiden ainesosat ja ympäristövaikutukset avattu erittäin hyvin (ja ymmärrettävästi!) yrityksen nettisivuilla.

+ Sonettilta löytyy myös erikseen rasvanliuottaja, jolla saa taatusti kaikki pinttyneimmätkin astiat puhtaaksi.

– Pakkauksen ilme ei yhtään houkuttele. Tuoksu yhtä mitäänsanomaton.

http://www.sonett.eu/

Konetiskiaineet

konetiskiaineet

Ole Hyvä

+ Tuote on jauhemainen, joten sitä voi halutessaan annostella pienemmän määrän vain vähän likaisille astioille.

+ Kotimainen.

+ Saatavilla myös kahden ja puolen kilon pakkauksessa.

+ Pesee rasvaisemmatkin astiat tehokkaasti.

– Koneen sihti tuntui vaativan Ole Hyvän jäljiltä puhdistusta vähän useammin.

– Tuotepakkaus aika epäekologinen, joskin ämpärin voi käyttää uudelleen. Toivoisin täyttöpussia!

Ecover

+ Yksittäispakatut tabletit on helppoja ja nopeita käyttää.

+ Tabletit ovat pehmeämpiä kuin ennen, joten ne voi halutessaan helposti puolittaa. Puolikkaallakin tulee puhdasta jälkeä!

– Yksittäispakkauksesta tulee turhaa roskaa.

Attitude

+ Hyvä pesuteho.

+ Helppo käyttää.

– Tabletit on yksittäispakattuja ja ne laitetaan koneeseen kääreineen. Puolittaminen on hankalaa.

Muita vinkkejä ekologiseen astianpesuun

 • Älä valuta vettä turhaan tiskatessasi astioita käsin.
 • Astioiden tiskaaminen koneessa kuluttaa vähemmän vettä. Astianpesukone kuluttaa yhtä pesua kohden noin 16 litraa, kun vastaavan astiamäärän peseminen käsin vie 35-140 litraa.
 • Astioita ei tarvitse huuhdella ennen koneeseen laittamista.
 • Älä kuitenkaan jätä ruoantähteitä kuivumaan kattiloihin ja lautasiin. Kulhoon jämähtänyt puuro tai lasiin kuivunut smoothie ei tahdo puhdistua millään aineella eikä ohjelmalla astianpesukoneessa. Minulla on yleensä pesualtaassa joku likavesikulho, johon laitan likoamaan erityispesua vaativat astiat.
 • Puhdista koneen sihti usein ja käytä silloin tällöin tehopesuohjelmaa.

 

sponssi_musta (1)

Pyysin pesuaineita valmistajilta/maahatuojilta testiin juttua varten. Kiitos!

59 vastausta kirjoitukseen “Testissä ekologiset astianpesuaineet

 1. Hyödyllinen vertailu! Itsellä käytössä ollut Ecoverin konetiskitabletit ja vaihdellen joko saman merkin tai Sonettin käsitiskiaine, jotka molemmat ovat kyllä toimineet hienosti.

  Kaipaisin samankaltaista vertailua vegaanisista pyykinpesuaineista ja huuhteluaineista, en ole vieläkään kokeilujen jälkeen löytänyt ihan mitään ykkössuosikkia niistä.. Voi tietysti mennä ”vähän” ruokablogin aiheen ohi, mutta heitän silti tän toiveen ilmaan :D

  1. Pyykinpesuainevertailu menee kyllä tosiaan ohi aiheen ruokablogissa, joten sen jätän varmastikin toteuttamatta. Mutta sen verran voin kertoa, että testailun päätteeksi olen todennut Attituden pyykinpesuaineen kaikkein parhaimmaksi :)

 2. Ite tykkään paljon Methodin käsitiskiaineesta, se tuntuu tehokkaammalta kuin muut ekotiskiaineet ja löytyy Animalian listalta. Ainoa miinus Methodissa tuppaa olemaan sen hinta, se tuppaa olemaan aika kallista tököttiä. Onneksi se on sen verran tiivistettyä, ettei tarvitse olla joka hetki uutta pulloa ostamassa.

  1. Aah, Method! Methodin ongelmana minulle on liian voimakkaat ei-luonnolliset tuoksut ja väriaineet, jotka eivät ole kovin ekoa. Väittäisin kyllä, että Attitude ja Ecover menevät tehokkuudessa ihan samalle tasolle Methodin kanssa :)

 3. Meillä joudutaan pesemään astiat käsin, joten tämä vertailu tuli tarpeeseen! Viime aikoina olen ostanut vuorotellen Ecoverin tai Methodin pesuaineita, mutta jälkimmäisen pullo ja tuoksu kyllä houkuttelevat enemmän. Harmi ettei sitä (tai merkin muitakaan tuotteita) juuri ole tarjolla päivittäistavarakaupassamme missä yleensä asioin.

  1. Kuten muidenkin sellaisten tuotteiden kanssa, joita käytän usein mutta eivät ole saatavilla päivittäistavarakaupoista, ostan kerralla useamman kaappiin ja huolehdin, etteivät varastot pääse tyhjiksi :)

 4. Hyvä vertailu, kiitos! Täytyypä etsiä tuota Mummi ja minä -pesuainetta kokeiluun, koska siinä on tosiaan kiva pullo. Olen aiemmin käyttänyt hajustamatonta Ecoveria ja konetiskissä ihan Pirkan tabletteja, joiden joskus päättelin olevan pääpirteittäin ihan samaa tavaraa kuin Ecoverin tablettien. Pitäisi varmaan varmistaa asia jostain.

  Tuo vesikirppujuttu tökkäsi vähän silmään. Mihin perustuu väite, ettei niillä ole tuntoaistia? Vaikea uskoa. Ei sillä, ettäkö pitäisin vesikirpuilla testaamista epäeettisenä – jos sille tielle lähdetään, niin vegaani ei voisi esim. juoda Helsingin hanavettä, joka tulee Päijänteestä. Siitä kun on tapettu vesikirput ja muut vesieliöt.

   1. Anteeksi nyt, että vänkään vastaan kun ei tämä asia ole edes kovin oleellinen, mutta… tuntoaisti ei ole mitenkään kiinteästi yhteydessä selkärankaan ja hermosto vesikirpultakin kyllä löytyy. Ajattele esimerkiksi hämähäkkiä, joka tuntee jaloissaan kun sen verkkoon jää saalis, tai hyönteisen tuntosarvia. Hämähäkit ja hyönteiset kuuluvat niveljalkaisiin, siis samaan pääjaksoon kuin vesikirput. Ja vesikirppuhan on siis äyriäinen, eli ei ollenkaan niin alkeellinen vaikka pienikokoinen onkin.

    1. Ihan hyvä että vänkäät :) Kuten huomaa, en ole kemistin ohella myöskään biologi.

 5. Oon laittanut Mummi ja Minä -tiskiainetta lorauksen veden joukkoon suihkepulloon, tiskiainepullo riittää tolkuttoman pitkään ja on tosi kätevä suihkutella, kun tiskaa yksittäisiä astioita. Toimii toki minkä tahansa muunkin tiskiaineen kanssa, mutta noiden tuoksut on niin huikeet, että siksi oon jumiutunut näiden käyttäjäksi.

  1. Mulla on ollut jo jonkun aikaa käytössä Mummi & Minä lakritsipommi -siivoussuihke, mutta tosiaan, ainetta voisi tehdä myös itse. Kiitos vinkistä!

 6. Kiitos tästä vertailusta! Omat kokemukset ekoaineista on vuosien takaa ja huonoiksi totesin… ehkä nyt kannattaisi kokeilla uudelleen.

  Methodia jäin vähän kaipaamaan tähän vertailuun, koska sitä olen nyttemmin joskus käyttänyt ja kovasti tykännyt. On tehokas, kivan värinenkin, kiva pullo ja aivan ihana tuoksu (siinä oranssissa ainakin). Onkohan se siis ”samaa sarjaa” kuin nämä muut, eli ekologinen, niin kuin olen käsittänyt?

  Miten tuo jauhemainen konetiskiaine: mulla on joskus ollut jotain jauhemaista ekoainetta, ja oli kyllä aivan älyttömän surkeeta… Tuon pesuteho on siis ilmeisesti ihan hyvä nyt, mutta tekeekö se koneen jotenkin kamalan talmaiseksi (=rasvaiseksi…) jos kerran sihtiä pitää putsata useammin, vai mitä tarkoitat tuolla?

  Jonkunlaisia hintatietojakin ehkä olisin kaivannut. Monesti se ekoaine valitettavasti jää kauppaan sen kauhean hinnan takia (kun on vaan pakko). Ihan sama shampoissakin ja muissa ekojutuissa: ostaisin AINA jos vaan olis varaa. Mutta kun ei ole. En raaski ostaa tähän käyttömäärään, mitä meidänkin perheessä vaikka just shampoota menee, niitä kalliita ekojuttuja… harmillista mutta totta.

  1. Methodin mainitsinkin tuossa ylempänä – mulle ongelmana on synteettiset tuoksut ja väriaineet. Täältä löytyy muuten ihan kiinnostava vertailu Methodin ekologisuudesta ja tuotteiden sisällöstä: http://www.mintandchili.com/method-cleaning-products-are-they-really-non-toxic

   Joo, Ole Hyvä jätti koneen sihdin vähän rasvaiseksi, mutta en näe sitä suurena ongelmana. Ihan hyvin sen voi putsata vähän useammin!

   Valitettavasti nyt ei aika riittänyt hintatietojen etsimiseen, niitä kun ei saa vain käymällä lähikaupassa.

  2. Tuosta Ole hyvän konetiskijauheesta täytyy minunkin sanoa, että se on aivan hirveää. Ostin sitä hiljattain ja totesin melko nopeasti, että tuotteen ekologisuus menee hukkaan, kun suurimman osan astioista joutuu panemaan uusintakierrokselle koneeseen. Pesuteho ei siis omasta mielestäni ole ollenkaan hyvä. Esimerkiksi kahvi- ja kaakaomukit menivät joka kerta uudestaan koneeseen ja muihinkin astioihin jäi hyvin usein likarantuja.

   1. Mä en ole kyllä ollenkaan samaa mieltä! Olen itse ihan tyytyväinen pesutulokseen. Pitkäaikaisesta käytöstä ei tosin ole kokemusta, koska olen käyttänyt vuorotellen muitakin aineita.

 7. Meillä on käytetty pitkään Ole hyvä -käsitiskiainetta ja se on hyväksi todettu, joten ei ole pahemmin käytetty muita tiskiaineita tai tehty vertailuja. Mulle on tuoksuyliherkkyyden vuoksi tärkeää hajusteettomuus, ja Ole hyvällä on hajusteeton tiskiaine, siksi se on meidän valinta. Ole hyvää on myös helposti saatavilla monesta paikasta lähellä.

  1. Totta, Ole Hyvällä on myös tuoksuton vaihtoehto. Kivaa, että sellainen löytyy myös ekopesuaineiden joukosta! :)

 8. Kiitos vertailusta! Hintatiedot tällaisessa vertailussa olisivat varsin oleelliset, niitä jäin vielä kaipaamaan. :) Hinta on kuitenkin ainakin omalla kohdalla merkittävin tekijä (ekologisuuden lisäksi) astianpesuaineen valitsemisessa.

  1. Toiseen viestiin jo vastasinkin, että en valitettavasti nyt ehtinyt etsiä hintatietoja kaikille tuotteille. Vertailua voi toki tehdä itse kaupassa käydessään ja valita sitten mieleisensä :)

 9. Meillä on ollut jo pitkään käytössä Lilly’s Eco Clean sekä astianpesuaineena että keittiön putsailusuihkeena. Näissä on lievä etikan tuoksu, mutta ei mitenkään häiritsevä. Astianpesuaine on mielestäni tehokkaampaa kuin Ecover, pinttynykin lika irtoaa nopsasti. Ainakin Stockalta muistaakseni saa noita, hintakin oli ihan ok, jopa opiskelijalle :)

  http://www.lillysecoclean.fi/

  1. Mäkin olen joskus testannut tuota Lilly’s Eco Cleania, mutta ei jäänyt oikein muuta mielikuvaa kuin kiva pakkaus. Taisi se toimiakin ihan hyvin, kun ei ainakaan jäänyt negatiivisia muistikuvia :) Olisin hyvin voinut ottaa sen mukaan tähän testiin, mutta se nyt jäi kyydistä.

 10. Ääni Method-tuotteille! Tyylikkyys, tehokkuus ja hyvä tuoksu yhdistyvät useassa sarjan tuotteessa, myös tiskiaineissa. :) Ovat myös olleet riittoisia ja niitä olen nähnyt myös esimerkiksi isojen Prismojen hyllyissä.

 11. Tuntuu aika hurjalta tuo että käsinpesussa menis noin paljon vettä. Mitenköhän se on laskettu? Pestäänkö siinä ne astiat juoksevan veden alla vai miten ihmeessä saa niin paljon vettä kulumaan?

  1. Joo, toi 140 litraa kuulostaa kyllä siltä, että vettä valutetaan koko ajan. Mutta jos miettii samaa astiamäärää minkä pesukone vetää, niin helposti menee ainakin 3 ämpärillistä vettä huuhteluineen.

 12. Kiva, että näitä ekoPesuaineta nostetaan esille :) Meillä käytetään mummi&minä pulloja, joihin olen täyttänyt ole hyvää. Mielestäni jos ekologinen haluaa olla niin ei ole järkeä ostaa ulkomaalaista, jos kotimainen vaihtoehto on olemassa. Ainoa jossa poikkean tästä on ecoverin konetiskitabletit koska en lasten takia ole uskaltautunut kokeilemaan jauhetta..? Mutta ihanaa että vaihtoehtoja nykyään löytyy! Kun saisi nämä vielä laajaan levitykseen!!

  1. Toisaalta sama pätee ihan kaikkeen muuhunkin. Ostan aika paljon kaikkea muutakin ulkomaista, vaikka voisi olla kotimainenkin vaihtoehto tarjolla…

   Uskon, että kunhan kysyntää riittää, niin pesuaineita saa varmasti jatkossa myös lähikaupasta! 15 vuotta sitten ei kyllä Ecoveriakaan näkynyt muualla kuin ekokaupoissa, joten eteenpäin mennään koko ajan :)

 13. Minäkin jäin kaipaamaan hintatietoja. Esim. Methodin tiskiaine on ehdottomasti riittoisin, mutta aivan törkykallis. Ole hyvä taas edullinen, mutta ainakin ennen todella kehno. En tosin ole hetkeen testannut, voi olla että on nykyään riittoisampaa. Hinta-laatusuhteeltaan on kokeilemistani aineista paras on ehkä marketista ostettu Ecover (n. 2,3€/pullo). Itse ainakin yritän valita tiskiaineen hinta-laatusuhteen perusteella.

  Konetiskiaineiden kohdalla olisi kannattanut mainita zeoliitti. Noissa jauhemmaisissa ekoaineissa on usein zeoliittia, jota en itse ikinä-koskaan-milloinkaan käyttäisi. Ole hyvä -jauheissa sitä ei ensisilmäyksen perusteella vaikuttaisi olevan, mutta nyt kun asiaa tutkiskelin, en olekaan ihan varma. Zeoliitti saattaakin olla merkattu ainesosalistaan ihan jollain muulla nimellä….

  1. Hinta-asiaan kommentoinkin jo ylempänä pariin otteeseen, mutta totean vielä sen verran, että tuo pelkkä hinta ei ole niin yksiselitteinen tekijä. Tuotteiden riittoisuuskin vaikuttaa lopulta hintaa enemmän, mutta siitä on kotioloissa hankala tehdä tarkkoja johtopäätöksiä.

   Zeoliittia en ole osannut etsiä astianpesuaineista. Luulin, että niitä käytetään enimmäkseen pyykinpesuaineissa, nimenomaan jauhemaisissa sellaisissa?

   1. Juu, astianpesuaineiden hintavertailu onkin hankalaa juuri sen erilaisen riittoisuuden takia. Toki voisi laskeskella hinta/tiskauskerta. Mutta siinäkin tullee se ongelma, että ohjekäyttömäärä ei välttämättä riitä, vaan pitää itse annostella sopiva määrä.

    Valitettavasti zeoliittia taitaa olla myös astianpesuaineissa. Ja nimenomaan jauheissa ja tableteissa. Ainakin luulisin, tutkimista hankaloittaa vaan juuri se, että valmistajat ovat ainakin pyykinpesuaineissa ruvenneet merkkaamaan zeoliitin muulla nimellä, kun ihmiset ovat heränneet sen ongelmallisuuteen ja alkaneet vältellä sitä. Mutta rupesin nyt epäilemään omia väitteitäni. :D Pistin Ole hyvälle kysymyksen onko heidän silikaatti yhtä kuin zeoliitti. Zeoliitti kun on kai jonkinlainen silikaattiyhdiste. Ja niinku huomaa, niin en oo mikään kemisti itekään. :) Siks oiskin kiva, jos ainesosat merkattais mahdollisimman kuluttajaystävällisesti.

 14. Nyt tiskipöydällä tönöttää Ecoverin sitruunan tuoksuinen tiskiaine. Se haisee wc:n raikastimelle, mutta greipintuoksuisesta tykkään kovasti. Attitudea kokeilin yhden pullon verran, ei oikein vienyt mihinkään suuntaan… Pesi tiskit, that`s all. Muutama vuosi sitten kokeilin parin pullon verran Ole Hyvä-tiskiainetta, silloin luovutin, koska pesuteho tuntui riittämättömältä. Ehkä pitäisi kokeilla, onko parannusta tapahtunut.

  1. Mun mielestä nuo kummatkin Ecoverit oli aika hurjan hajuisia, mutta toisaalta mun mielestä myös esim. Fairy haisee aivan sietämättömälle.

   Kannattaa kyllä kokeillä vielä Ole Hyvää. Olin yllättynyt pesutehosta!

 15. Kiitos, Elina! Loistava koonti! Erityisesti konetiskiaineiden vertailu tuli tarpeeseen, niissä ekoaineista minulla on valitettavan huonoja kokemuksia (eikä mikään ole ärsyttävämpää kuin likaiseksi koneessa jäävät astiat).

  1. Mä olen huomannut, että pesuohjelmalla on huomattavasti isompi merkitys kuin aineella. Sain taannoin ilmaiseksi jotain perusastianpesuainetabletteja, eikä nekään pese yhtään sen paremmin jos on pinttynyttä likaa. Sen sijaan teho-ohjelma putsaa kaiken, vaikka olisi ekopesuainetta lokerossa :)

 16. Kiitos vertailusta! Entä Lilly’s Eco Clean? Ainakin purkissa sitä mainostetaan ekologiseksi ja vegaaniseksi?

  1. Joku muukin tuossa ylhäällä olisi toivonut sitä vertailuun. Se jäi nyt välistä, mutta ei tähän varmasti kaikki maailman ekopesuaineet olisi mahtuneetkaan :)

 17. Hyvä postaus!

  Itse olen ollut todella tyytyväinen Ole hyvän käsitiskiaineeseen (appelsiinin- tms. tuoksuinen, tosi hyvä tuoksu minusta). Suositelen kokeilemaan. Se on tiivistettä, eli olen laittanut veden kanssa suihkepulloon ja riittää todella kauan. Suihkepullo on myös kätevä yksittäisten astioiden pesemiseen, ei mene ainetta niin paljon hukkaan.

  Sonettin tiskikonejauhe toimi minulla todella huonosti. Luulen, että syy oli siinä, että eko-ohjelmissa on matalat lämpötilat, eikä jauhe siksi lionnut kunnolla. Lopulta jouduin valitsemaan, käytänkö ekopesuainetta vai eko-ohjelmaa, ei kovin järkevää… Jos tabletteja voi nykyään puolittaa, pitääpä kokeilla sitä (meillä on puolikokoinen kone ja 1 tabletti on siihen liikaa.)

 18. Hei täähän on mielenkiintoista. Muut jutut allekirjoitan minäkin, mutta mun makuun Mummi ja minä astianpesuaine ei ole tarpeeksi tehokasta. Se vaahtoaa huonosti, on liian laihaa ja jätti rasvatahrat lasien reunoihin. Kolme kokeiltua pulloa humahtivat heti tyhjiksi ja tuli siis kalliiksi myös. Se tosiaan harmittaa vietävästi, koska se oli tuote, josta olisin ehdottomasti halunnut pitää eniten. Kotimainen, kaunis ja hyvän tuoksuinen. Niiden käsisaippuat on mun kestosuosikkeja, mutta astianpesuaineen kanssa kävi valitettavan huonosti:( Sain testiin Lillysin tuotteita, tykkäsin astianpesuaineesta (siivoussuihkeen hajusta en). Niistä kirjoittelinkin viime kuussa. Ecover ja Method on myös hyviä. Tuosta Ole Hyvä vinkistä otan kopin ja kokeilen seuraavaksi. Kiitos:)

  1. Mullahan ei ole kokemusta siitä, miten nämä ekoaineet tehoavat esimerkiksi johonkin pekonirasvaan. Kasvissyöjän keittiössä ja pehmeiden rasvojen kanssa en ole huomannut ongelmaa :)

   Mahtaakohan myös veden kovuus vaikuttaa pesuaineen annosteluun? Ainakin pyykinpesuaineissa on mainittu erilaiset annostelumäärät veden kovuuden mukaan.

  2. Sama homma noiden Mummi ja minä aineiden kanssa. Perus lasit ja kahvikupit meni mutta esimerkiksi haarukat ja veitset jäi mun mielestä jotenkin kähmäisiksi ja kattilat yms rasvaisiksi.. Onneks on söpöt pullot joita voi täyttää!
   Mutta kiitos tästä, koska nyt oon miettinyt että mitä uskaltais testata seuraavaksi :)

 19. Hakusessa olisi jonkinlainen tahranpoistoaine vaatteille…Löytyykö muita kun noita saapisaippuan tyylisiä…

  1. Tiesitkö, että astianpesuaine toimii myös erinomaisena rasvatahrojen poistajana? Laita tilkka astianpesuainetta tahran päälle ja pese sitten normaalisti koneessa.

   Monille muille tahroille toimii se, että laittaa pyykinpesuainetta (esim. Attitude on tehokasta) suoraan tahran päälle ennen pesua. Ja ainakin Attituden ja Ecoverin valikoimissa on tehokkaat tahranpoistoaineet. En ole ainakaan itse onnistunut saamaan vaatteisiin vielä sellaisia tahroja, jotka ei olisi jollain näistä keinoista lähtenyt :) Keittiössä viihtyvälle noi rasvatahrat on yleisimpiä, mutta ne tosiaan lähtee astianpesuaineella.

 20. …pienen pieni lukihäiriö ;) …Piti lukea ”sappisaippua” :D

 21. Minä olen käyttänyt jonkin verran Maison Bellen pesuaineita. Olen tykännyt tosi paljon, mutta en sen enempää ole tutkinut niiden ekologisuutta. Onko sinulle tuttu tuote?

  1. Minäkin muistelen joskus aikoinaan testanneeni, mutta ei ole muuta mielikuvaa tuotteesta.

 22. Tuosta kyseisestä Mason Bellestä löysin itse seuraavanlaista tietoa :)

  Luonto- ja lapsiystävälliset siivousaineetMaison Belle on tanskalaisen Isabella Smithin ekologisten siivous- ja puhdistusaineiden tuotemerkki. Puhdistusaineet ovat ympäristö- ja käyttäjäystävällisiä ja sisältävät luonnon eteerisiä öljyjä. Aineet ovat tehokkaita ja tuoksut ihanan raikkaita ja luonnollisia! Kauniit pullot ovat 100% kierrätettää muovia.
  -eivät ole eläimillä testattuja.

 23. Kiitos testistä!

  Mulla on nyt Ecoveriä, mutta voisi jotain näistä muista kokeilla myöhemmin. Onneksi karhunkielet ja muut toimii hyvin keittiössä, ja pinttymätkin voivat saada kyytiä.

  Muistan saaneeni selville joskus aiemmin, että pesupähkinöitä keittämällä saa tehtyä myös astianpesuainetta. Tässä linkissä onkin kohdassa ”Liuoksen valmistaminen” lisätietoa, miten tehdään litkua, joka kelpaa pyykkikoneeseen, astianpesukoneeseen ja muuhun, miksei myös astioiden käsinpesuun? Pitää itsekin kokeilla jossain vaiheessa, jos jo 5-6 pesupähkinästä saa yhden annoksen litkua, joka säilyy 1-2 viikkoa.

  http://www.ekolo.fi/info/samu-pesupahkinat/22/

  1. Kiitos vinkistä! En ole oikein koskaan innostunut pesupähkinöistä, mutta toi kuulostaa kyllä kiinnostavalta! Täytyypä testata joskus.

  1. Heippa,

   Tuo on minullekin ihan vieras merkki! Täytyy laittaa nimi korvan taakse ja testata joskus.

 24. Ecodoon käsitiskiaine on huippuhyvää (Ecoverin lisäksi suosikkini) :) itse en myöskään pidä kovasti tuoksuvista tuotteista, mutta tuo aloe veran tuoksu on juuri sopivan mieto. Ei kyllä vastannut Samin kysymykseen konetiskigeelistä, mutta ainakin sarjan käsitiskiaine on oikein mainio! Löytyy samaisesta GreenDealista

 25. Tilasinpa tämän ketjun innoittamana tuota Ecodoota – versiona joku tehokkaasti rasvaa poistava edition. Toimii loistavasti! Mihin perinteisiä tarvitaan, kun ekotuote toimii näin hyvin eikä ole juuri tavallista kalliimpaa. Tosi riittoisaa myös käytössä!

  Kiitos tästä postauksesta – ota Ecodoot seuraavaan testiin. :)

 26. Ecover tiskitabletit ovat super hankalia käyttää ja aioin heittää loput huitsin helevettiin. En hirveästi pidä pesuaineen käsinkoskettelusta, jota tämä yksilöllisesti MUOVIIN pakattu ekoteko tarjoaa. Myös se että puolet tabletista riittää, on jätetty huomioimatta… tästä seuraa askartelua ja se, että saksimisen jälkeen muovisilppua ja pesuainetta on pitkin keittiötä.
  Kaikenkaikkiian huono tuote, paitsi että pesee hyvin.

 27. En usko väittämää vesikirppujen tuntoaistittomuudesta. Tieteilijät erehtyy nääs alinomaa.
  Kivustahan ne ravutkin huutaa, ennen väitettiin äänen olevan vain orkosista karkaavaa ilmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *