Pizza kikhernepohjalla

Pizzaperjantai! Pizzapohja valmistui tällä kertaa kikhernejauhoista ja päälle Vegekaupan maailman parasta vegaanista juustoa :)

kikhernepizza

Kikhernejauhoista tehdystä pizzapohjasta on kohistu jo pitkään. Törmäsin pohjaan uudelleen Kiusauksessa-blogissa ja päätin itsekin ryhtyä jahkailusta toimeen! Kikhernejauhoista syntyi ihan kelpo pizzapohja, joskaan eihän se (tietenkään) vetele vertoja sellaiselle ajan kanssa kohotetulle ja moneen kertaan vaivatulle vehnäpohjalle. Jos arkipäivisin kaipaa nopeaa ja vähän terveellisempää pizzapohjaa, on tämä kuitenkin aivan oiva vaihtoehto!

Pizzan päälle raastoin Turun Vegekaupassa myytävää Violifen pizzajuustoa ja oikaisin arkipäivän henkeen sopivasti käyttämällä pohjassa valmista pastakastiketta. Niin, keittiööni on tosiaan viime aikoina eksynyt sellaisiakin asioita kuin valmisruoka. Kaikkea tämä yrittäjäksi ryhtyminen ja ajanpuute teettää!

kikhernepizza2

Juusto tuntuu olevan monelle vegaaniksi ryhtyvälle kynnyskysymys. Itse en haikaile juuston perään, koska olen viettänyt pian puolet elämästäni vegaanina. Silloin 15 vuotta sitten Suomessa myytiin sitä yhtä hikikiekkoa, ja koska se maistui aivan hirveältä, opettelin olemaan ilman juustoa eikä sillä enää oikeastaan ole mitään roolia ruokavaliossani. Nykyään on kuitenkin aika mainiot oltavat juuston ystäville, koska vegaaniset vaihtoehdot alkavat olla tosi hyviä! Jopa juustoja rakastava ja korvikkeille nyrpistelevä mieheni kelpuuttaa nämä Violifen juustot lautaselleen – erityisesti yrteillä maustettu versio uppoaa parempiin suihin ihan sellaisenaan :)

Muut pizzatäytteet laitoin sen mukaan mitä kaapista sattui löytymään. Herkkusieniä, aurinkokuivattuja tomaatteja, kirsikkatomaatteja ja sipulia. Wheatyn Gran Chorizo-makkara on muuten ihan paras pizzantäyte, mutta tein kuitenkin tällä kertaa pizzasta ihan kokonaan gluteenittoman.

Pizza kikhernepohjalla

kahdelle (2 pientä tai 1 isompi pizza)

Pohja:

 • 2,5 dl kikhernejauhoja
 • 1,5 tl psylliumia
 • 1,5 tl kuivahiivaa
 • 1/4 tl suolaa
 • 1,25 dl lämmintä vettä
 • 0,25 dl öljyä

Täytteet:

 • tomaattikastiketta tai pestoa
 • kasviksia ja sieniä maun mukaan
 • aurinkokuivattuja tomaatteja ja/tai oliiveja
 • pizzamaustetta
 • Violife For Pizza -juustoa
 1. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa. Lisää vesi (42 astetta) ja öljy ja sekoita taikinaksi. Jätä kokoamaan puoleksi tunniksi.
 2. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä (huomaa, että pizzapohja kohoaa vielä hiukan uunissa). Levitä täytteet.
 3. Raasta pinnalle reilusti juustoa. Mitä paksumpi kerros, sen paremmin juusto sulaa :)
 4. Paista pizzaa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja pohja on saanut vähän väriä.

Pizzapohjan ohje muokattu Kiusauksessa-blogin reseptistä.

Alekoodi!

Tänään ja huomenna kannattaa tulla Turun Vegekauppaan juusto-ostoksille! Saat 4.-5.9. -10% alennusta kaikista Violifen juustoista mainitsemalla kassalla taikasanan Chocochili :) Niin ja saa meiltä niitä kikhernejauhojakin samalla reissulla!

LogoCol

Yhteistyössä Turun Vegekauppa

P.S. Violifen juustoja myydään myös Helsingin ja Lappeenrannan Vegekaupoissa :)

14 vastausta kirjoitukseen “Pizza kikhernepohjalla

 1. Hei!
  Kiitos tästä pizzaohjeesta! Lähtee varmasti kokeiluun, kunhan tuota juustoa jostain onnistun löytämään :) Meillä noudatetaan lasten allergioiden ja sairauksien vuoksi mm. maidotonta, munatonta, kotim.viljatonta, soijatonta ja pähkinätöntä ruokavaliota ja tämähän sopii siihen täydellisesti.
  http://www.kaiketonta.fi

  1. No mutta tämähän sopii teillekin kuin nenä päähän :)

   Olisi ihanaa, jos olisi vähän enemmän aikaa paneutua myös näihin erikoisruokavalioresepteihin. Gluteenittomassa leivonnassakin on mulla vielä paljon opeteltavaa!

 2. Kiitos reseptistä! Osaisitko vinkata mikäköhän meni pieleen, kun hyvin kohonnut taikina oli koostumukseltaan todella löysää? Kaulinta leivinpaperien välissä onnistui hyvin, mutta lopputulemana taikina oli kiinni leivinpapereissa, eli mitään käyttökelpoista pohjaa se ei ollut lähelläkään… liian vähän jauhoa, liikaa nestettä? Olisiko leivinpaperi pitänyt käsitellä jollakin tarttumisen estämiseksi? Silmälasien tarve? Miltä taikina siis tuntuu/näyttää/muistuttaa ja miten se käyttäytyy kaulintavalmiina? Tämä menee varmasti uudelleen kokeiluun tai sitten käytän hyväksi havaittua kikhernemunakasta pohjana :D

  1. En osaa sanoa, mulla taikina oli kyllä melko hyvin kaulittavaa. Toki jauhoja voi vähän lisäta ja vaikkapa taputella taikinan pellille öljytyin käsin (kuten alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin).

 3. Säkin innoistuit kokeilemaan! Mäkin testasin heti silloin kun kävin ostamassa jauhot, hyvää tuli kyllä. Jätin pohjan lopulta hiukan liian paksuksi, ohuempi olis ollut parempi. Tuhtia ja täyttävää tavaraa, tykkäsin!

 4. Kiitos juusto vinkistä, tällaisesta en vielä tiennytkään :) Valitettavasti ei tän päivän pitsan päälle ehdi..

 5. Mulla oli sama ongelma kuin Heidillä eli kauliminen leivinpaperien välissä ei onnistunut ollenkaan vaan taikina takertui tosi pahasti paperiin kiinni. Onneksi sain kuitenkin kaavittua taikinan irti ja levitettyä sen öljyn ja lusikan avulla ihan kelvolliseksi pizzapohjaksi ja paiston jälkeen lopputulos oli oikein onnistunut. Ja maku oli kyllä ihan mahtava vaikka täytteitä ei tyhjästä jääkaapista hirveästi löytynytkään (valmista pastakastiketta, kirsikkatomaatteja ja Wilmersburgerin raastetta). :) Ehdottomasti tulee tehtyä pizzaa tällä pohjalla uudestaankin, mutta ensi kerralla taidan laittaa taikinaan enemmän psylliumia tuon alkuperäisen Kiusauksessa-blogin ohjeen mukaan jos se auttaisi tuohon kaulimisongelmaan…

 6. Tuossa linkin ohjeessa (hs.fi) psylliumua laitetaan 3 rkl ja kikhernejauhoja 5 dl. Tässä ohjeessa psylliumia 1,5 tl ja kikhernejauhoja 2,5 dl. Sotkisikohan kirjoitusvihre taikinan onnistumisen

  1. Tuossa hs:n ohjeessa oli kaikki tuplana eli taida kirjoitusvirhekään olla :) Meillä taikina kohoamassa, saa nähdä miten käy!

 7. Hei! Voisiko psylliumin korvata jollain ”tavallisemmalla”? Kiitos innostavasta blogista. :-)

  1. Psylliumia löytyy ihan tavallisten ruokakauppojen leivontaosastolta, joten mielestäni se on aika ”tavallista” :) En ihan heti keksi, mikä muu käyttäytyisi tässä samalla tavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *