Appelsiinimarinoitu seitankinkku

Yhteistyössä Eskimo – Mehevän seitankinkun salaisuus piilee paistopussissa ja herkullisessa appelsiinimarinadissa.


Kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Eskimon kanssa. 

En missään nimessä ole mikään ekojeesus, mutta yritän parhaani mukaan tehdä arjessa mahdollisimman paljon hyvää. Minun kohdallani se tarkoittaa sitä, että syön vegaanista ruokaa, pyrin välttämään ruokahävikkiä ja esimerkiksi kuljettamaan mukana eväitä muovisten valmisruokapakkausten ostamisen sijaan. Samalla tavalla kuin muussakin elämässä, minua vähän hirvittää myös keittiössä kaikenlaisen krääsän ja syntyvän jätteen määrä ja yritän miettiä ostopäätöksiäni jo kaupassa. Yksi ongelma on ollut, että turhaa alumiinijätettä syntyy välillä ruoanlaitossa. Olen aikaisemmin kääräissyt seitankinkun alumiinifolioon ja vuorannut uunivuoat tarvittessa foliollla. Ruokien peittämiseen ekologisempi leivinpaperi on muuten ihan yhtä hyvä kuin folio, ja nyt ruoat on helppo kääriä myös ekologiseen paistopussiin! Eskimo Eko paistopussin voi käytön jälkeen nakata biojäteastiaan ja myyntipakkauskin menee käytön jälkeen kartonkikeräykseen. Eskimo Eko paistopussit valmistetaan Suomessa ja niille on myönnetty vielä Pohjoismainen ympäristömerkki.

Laitoin Eskimo Eko paistopussin testikäyttöön seitankinkun valmistuksessa. Paistopussissa valmistettu seitankinkku kypsyy uunissa meheväksi. Ekologinen paistopussi ei ole täysin tiivis, joten huolehdithan, että kinkku menee uuniin pusseineen paistonkestävässä astiassa. Ekokokkaaja valmistaa samalla uuninlämmityksella tietysti muitakin herkkuja, esimerkiksi joululaatikot voi hoidella samalla kertaa.

Appelsiinimarinoitu seitankinkku

Appelsiinimarinadi

 • 2 dl tuorepuristettua appelsiinimehua (noin 3 appelsiinia)
 • ½ dl vaahterasiirappia
 • ½ dl appelsiinimarmeladia
 • ⅛ tl suolaa
 • 3 rkl Dijon-sinappia
 • ½ tl jauhettua kanelia
 • ¼ tl jauhettua neilikkaa

Seitanpaisti

 • 4 dl gluteenijauhoja
 • 2 dl kikhernejauhoja
 • 2 tl kasvisliemijauhetta
 • 1 ½ tl suolaa
 • 2 tl savupaprikajauhetta
 • 2 tl Garam masala -mausteseosta
 • 2 tl kuivattua rosmariinia
 • 3 ½ dl vettä
 • ½ dl oliiviöljyä

Lisäksi

 • Eskimo Eko -paistopussi koko S
 • uunivuoka
 • tuoretta rosmariinia koristeluun
 1. Valmista ensin marinadi: purista appelsiinien mehu kattilaan. Lisää loput aineet, kiehauta seos ja vispaa se tasaiseksi. Siirrä kattila sivuun.
 2. Sekoita yhteen seitanpaistin kuivat aineet. Yhdistä vesi ja öljy ja lisää neste kuivien aineiden joukkoon. Sekoita aineet yhteen. Vaivaa taikinaa hetken aikaa ja muotoile se sitten paistiksi.
 3. Laita paistopussi uunivuokaan (sauma yläpuolelle) ja nosta kinkku pussiin. Kaada marinadi päälle, sulje pussi ja jätä viileään marinoitumaan noin tunniksi.
 4. Kuumenna uuni (175°C). Paista kinkkua uunin alatasolla noin 1 h. Avaa pussi ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Nosta kinkku uunista ja anna vetäytyä vähintään tunti. Säilö yli jäänyt marinadi ja valele kinkku sillä ennen tarjoilua tai uudelleenlämmityksen yhteydessä.

Tarjoile seitankinkku joululaatikoiden ja sinapin kera.

P.S. Muita jouluruokavinkkejä voit vilkaista Vegaanin joulu 2017 -postauksesta!

11 vastausta kirjoitukseen “Appelsiinimarinoitu seitankinkku

 1. Voiko kikherne jauhon korvata jotenkin, allergian vuoksi?😌

  1. Kikhernejauhot tuovat seitantaikinaan mureutta. Soijajauhoja voi kokeilla, mutta ne maistuvat voimakkaammin. Samoin olen kuullut, että lupiinijauhoilla voisi tulla onnistunut lopputulos, mutta valitettavasti näistä ei ole omakohtaista kokemusta.

   1. Tyttäreltäni opittuna olen käyttänyt mantelijauhoa ja hyvää on tullut. Itse asiassa juuri kohta aion kokeilla kikhernejauhojen kanssa ensimmäistä kertaa. Mantelijauho on fodmap-oireista kärsiville vatsaystävällinen vaihtoehto.

 2. Tää kuulostaa todella maukkaalta! Ajattelin tänä jouluna tehdä ensimmäistä kertaa seitankinkun, luuletko että vegemix seitanpaistiainessekoituksesta tehdyn kinkun kypsentäminen toimisi myös tämän marinadin kanssa?

  1. Uskoisin, että onnistuu! En näe mitään syytä, miksei :) Paistoajan kanssa en tosin osaa auttaa.

 3. Onnistuisiko tämä myös jos jätän marinadin pois ja hunnutan valmiin kinkun sinapilla ja korppujauhoilla.

 4. Suunnittelen häihin vegaanista menua pitopalvelulta tilattavaksi. Luonnollisesti etsiydyin ensi töikseni blogiisi. Visioni on tarjota tämän tyyppistä leikattavaa paistia, mutta toukokuisiin juhliin sopivin keväisin maustein. Olisiko sinulla antaa suosituksia?

 5. Hei! voiko kinkun tehdä muutamaa päivää ennen jouluaattoa valmiiksi? Säilyykö tämä hyvin jääkaapissa pari päivää? :)

 6. Käytin kikhernejauhon puutteessa härkäpapujauhoa. Toimi hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *