Kevyet Pääruoat

Munakoiso-tofupaistos

Chocochilin haulla etsitään aika usein munakoisoruokia, joten ajattelin vihdoin korjata tämän puutteen blogissa. Munakoisoa ei jostain syystä keittiössäni nähdä kovin usein, vaikka periaatteessa kyllä siitä pidänkin.


Olen ehkä syönyt liian usein sitkeää, raakaa ja huonosti kypsennettyä munakoisoa, koska siitä on jäänyt pienoinen kammo. Parhaimmillaan munakoiso on kyllä maukasta, mehukasta ja rakenteeltaan hyvää, jos sen osaa valmistaa oikein. Ehdotonta on munakoisojen ”itkettäminen” ennen kypsennystä!

Halutessasi voit laittaa tavallisen tofun tilalle savutofua, jos kaipaat lisämakua.

MUNAKOISO-TOFUPAISTOS

 • 1 munakoiso
 • 1/2 pkt tofua murennettuna
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 500 g tomaattimurskaa
 • 1 rkl tomaattipyrettä
 • suolaa, pippuria, sokeria
 • 0,5 tl timjamia
 • kourallinen tuoretta basilikaa
 1. Viipaloi munakoiso noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja ripottele pinnalle suolaa. Anna munakoisojen vetäytyä puolisen tuntia ja pyyhi sitten kosteus pinnalta pois talouspaperilla.
 2. Leikkaa sipuli puolirenkaiksi ja silppua valkosiplinkynnet. Kuullota niitä hetki oliiviöljyssä kattilan pohjalla. Lisää sitten tomaattimurska, tomaattipyre ja mausteet ja anna kiehua noin 10 minuuttia tai kunnes neste on hiukan haihtunut. Ota kattila pois levyltä ja lisää silputtu tuore basilika.
 3. Paista munakoisoviipaleet paistinpannulla oliiviöljyssä muutamassa erässä, kunnes niiden pinta saa hiukan väriä.
 4. Levitä pienen uunivuoan pohjalle ensin hiukan tomaattikastiketta, sitten munakoisoviipaleet ja tofumuruset. Lisää taas kastiketta, ja jatka vuoan täyttämistä. Jätä päällimmäiseksi munakoisoviipaleet ja kaada niiden päälle loput tomaattikastikkeesta.
 5. Paista vuokaa 200 asteessa noin puoli tuntia ja anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Munakoisopaistoksen kaverina voi tarjota esimerkiksi tuoretta maalaisleipää ja salaattia.

Munakoiso-tofupaistos on vielä parempaa seuraavana päivänä, uudelleen lämmitettynä. Jos tarjoat tätä vieraille, suosittelen ruoan valmistamista jo edellisenä päivänä :)

31 vastausta

 1. Maija

  Nam, täytyy kokeilla! Itse tykkään kovasti munakoisosta, jos joskus innostut niitä marinoimaan leivän väliin niin laita ihmeessä reseptiä! En ole itse vielä moista osannut lähteä kokeilemaan mutta kiinnostaisi kovasti :) Munakoisoruoista täytyy suositella juuri tuota savutofu-munakoiso -yhdistelmää jota vinkkaat kokeilemaan. Pastakastikkeena toimivat tosi hyvin yhdessä, etenkin kun laittaa mukaan aurinkokuivattuja tomaatteja, punaviiniä, chiliä ja vegekermaa. Ahnam, suosittelen lämpimästi, vaikka onkin ehkä vähän syksyisempi ruoka…

  Vastaa
 2. Yaelian

  Näyttää ihanalta! Munakoiso on tosiaankin super ihanaa,kun sitä valmistaa oikealla tavalla.

  Vastaa
 3. Hilla-Mari

  Uskaltautuisinkohan päästämään munakoison keittiööni? Minulla on huonoja kokemuksia sen tunkkaisesta mausta, ja jätän sen yleensä suosiolla väliin. Vaan jospa tällä reseptillä pääsisin minäkin munakoison makuun!

  Vastaa
 4. Elina

  Maija, toistaiseksi olen käyttänyt vain valmiiksi marinoituja munakoisoja, mutta nuo itse tehdyt voisi kyllä ehdottomasti lisätä to do -listalle! Kiitos vinkistä.

  Yaelian, olen vakaasti sitä mieltä, että melkein mistä tahansa saa hyvää, jos sen vaan osaa valmistaa oikein.

  Hilla-Mari, yksi syy huonoihin munakoisokokemuksiin voi olla sekin, että ne on kaupassa usein raakoja. Jos munakoiso tuntuu ihan kiinteältä ja kovalta, ja on vielä kaikenlisäksi vihreä sisältä, ei siitä saa hyvällä tahdollakaan mitään syötäväksi kelpaavaa aikaiseksi.

  Vastaa
 5. mustikkapöperö

  Munakoiso kuuluu ehdottomiin suosikkeihini, toisinaan ehdoton ykkönen!
  Koskaan en ole tosin joutunut/nähnyt tarpeelliseksi itkettää munakoisoa ja koskaan ei ole ollut kitkerää, ehkäpä kohdalle on vain osunut maukkaita yksilöitä.
  Tänään muuten tuli syötyä aika samalaista kuin tuo paistoksesi, tosin ilman tofua. Vielä löytyy muutama munakoiso, joten voisi kokeilla vielä tofunkin kanssa.

  Vastaa
 6. Anu

  Näyttääpä hyvältä, tuota voisi joskus kokeilla! Munakoiso on ehkä lempikasvikseni, harmi vain että yleensä kovin kallis. Mustikkapöperön tavoin minäkään en kyllä ole koskaan itkettänyt munakoisoa, hyvää on ollut silti.

  Vastaa
 7. Milla

  Hei,

  Poistin käyttämäni kuvan postauksesta. Anteeksi, jos sen käyttö tuotti sinulle harmia :)

  Vastaa
 8. Okriina

  Yhdyn munakoison ystäviin :) En tosin ole itsekään nähnyt suurta eroa itketettyjen ja itkettämättömien munakoisojen välillä. Karvautta on tullut vastaan useammin kesäkurpitsassa.

  Vastaa
 9. Jenni

  Hei
  Jääkaapissa odottaa tofupaketti ja ajattelin tähän reseptiin sitä kokeilla. Mutta olen kuullut, että tofu kannattaa aina marinoida, muuten ei tule hyvää. Pitäneekö paikkansa?

  Vastaa
 10. Elina

  mustikkapöperö, Anu ja Okriina, mun mielestä munakoison rakenne ja suutuntuma on parempi, jos sen itkettää ennen käyttöä. Makuun sillä ei varsinaisesti taida olla vaikutusta.

  Milla, ei siinä muuten mitään, mutta on ihan asiallista kysäistä lupaa ensin :)

  Jenni, tofun maku vaatii vähän totuttelua, mutta tällaisiin ruokiin se uppoaa mainiosti ensikertalaisellakin. Tofuun ei pelkällä marinoimisella saa makua, vaan kannattaa ennemmin maustaa kunnolla se ympäröivä ruoka :) Jos maustamaton tofu ei uppoa, niin kannattaa kokeilla myös savutofua – ja tietty muistaa, että kestää 10 kertaa, ennen kuin suu tottuu uusiin makuihin.

  Vastaa
 11. Katja

  Omnomnomnam! Nyt kun innostuin pitkästä aikaa munakoisosta Okriinan munakoisoraviolien johdosta, saa tämä olla seuraava kokeiluni!

  Vastaa
 12. Jytis

  Testasin tätä pääsiäisenä perheen kanssa savutofulla, mukaan pääsi myös pari kourallista mustia oliiveja ja kirsikkatomaatteja, taivaallista! Vanhukset innostuivat savutofusta (maistoivat siis ensimmäistä kertaa) tosi paljon :)

  Vastaa
 13. Elina

  Jytis, hyviä lisäyksiä varmasti noi oliivit ja kirsikkatomaatit! Täytyykin testata tota versiota ensi kerralla.

  Vastaa
 14. Anjukka

  Oli aivan mahtavan makuista! Mieskin tykkäs, vaikka pihvimiehiä onkin. Olen hyvin epäluuloinen tofun mausta… tuoksuukin oudolta. Mutta tässä ruokalajissa sen maku peittyi hyvin ja se toi kivaa, pehmeää rakennetta pehmeään ja maukkaaseen kokonaisuuteen.

  Vastaa
 15. Kati

  Kokeilin eilen ja oli ihan mielettömän hyvää!! Sanat ei riitä! :)

  Vastaa
 16. Annaleena

  moi
  aivan mahtava resepti munakoison rakastajalle, kiitos! Todella suussasulavaa ja mieskin tykkäsi. Tästä lähtien itketän munakoisot aina kun niistä tulee noin pehmeän makuisia.

  Vastaa
 17. Elina

  Kati, no kiva jos kelpasi :)

  Annaleena, munakoison valinnallakin on toki merkitystä, niiden pitää olla ehdottomasti kypsiä. Kiva jos maistui!

  Vastaa
 18. Salla

  Olen tehnyt tofu-parsakaalipaistosta, nyt oli mielessä munakoison käyttäminen parsakaalin sijaan ja täältähän löytyikin oiva ohje!

  Vastaa
 19. Hilla-Mari

  Hei taas! Keräilin näköjään lähes kolme kuukautta rohkeutta tarttua munakoisoon :) Nyt kuitenkin vihannesosaston kiiltäväpintaiset ja mehevät munakoisot huhuilivat perääni sen verran kutsuvasti, että oli suorastaan pakko kiikuttaa yksi kotikeittiöön.

  Ja kyllä kannatti. Viipaloin paistokseen kokonaisen paketillisen tofua puolikkaan sijaan, ja lopputulos oli viedä kielen mennessään. Suuret kiitokset ihanasta ohjeesta!

  Vastaa
 20. Cheri

  Ihmettelen ohjeessa olevaa munakoison itkettämistä ja sen ehdottomuutta. Nykyiset munakoisolajikkeethan ovat jalostettu sellaisiksi, ettei niitä tarvitse itkettää.

  Muuten reseptistä tulee ihanan pehmeää pataa. Munakoiso on paras<3!

  Vastaa
 21. Anna

  Parasta ikinä! Olen munakoison suuri ystävä ja tämä resepti osui ja upposi. Lisäsin vähän chiliäkin joukkoon. :)

  Vastaa
 22. Piia

  Tein tätä savutofusta, ja oli aivan ihanaa! Myös minun lihansyöjämies tykkäsi, ”helkkarin hyvää” :-) Ainoa haittapuoli oli, että ei tätä jäänyt huomiselle maistettavaksi, joten ehkä seuraavan kerran teen tämän tuplana…

  Vastaa
 23. Mari

  En ihmettele, että munakoiso-haulla etsitään… Middagin vege-kassin mukana tuli juuri yksi ja mietin, mitä ihmettä siitä tekisin! Munakoiso on jotenkin niin yäk, mutta eiköhän tällä reseptillä siitä saa aikaiseksi nam!

  Vastaa
 24. Satu

  Kiitos reseptistä, kyllä maistui! Oleellista taisi olla koison hyvä itketys ja kunnon paistopinta ennen uuniin laittoa. Ja valkosipuli… Ei miehen kanssa olla vegaaneja kumpikaan, mutta mies on mallia lakto-ovo-vege. Eli rehupainotteisesti mennään. Löysin reseptisi googlettamalla ”tofu munakoiso” ja pakkohan se oli testata. Tavoilleni uskollisena jouduin hieman tuunaamaan: tomaattipyrettä ei ollut, basilikaa ei ollut, tomaattimurskaa hyvällä tuurilla 400g ja tofua (yrttimaustettua sellaista) innostuin laittamaan koko paketin. Mutta hyvää tuli tällaisella karvalakkiversiollakin :).

  Vastaa
 25. Em

  Tätä on tehty useasti ja nyt on taas ainekset valmiina jääkaapissa, nam! Savutofusta tehtynä ehdottomasti parasta! Juuri hommasin Huuto.netistä Viiden tähden vegaanin ja piti tarkistaa, onko ohjeissa eroja, mutta samahan se. Jatka samaan malliin :)

  Vastaa
 26. Hanna

  Hei Elina, oletko tehnyt moussakaa? Tämän reseptin ja jääkaappiin jääneiden keitettyjen perunoiden innoittamana tein moussakaa, johon laitoin sinun aineksiesi lisäksi 6 perunaa, kokonaisen paketin tofua (paistoin kastikkeen seassa) sekä 2 dl kaurakermaa ja 1 dl soijamaitoa. Maustoin tomaattikastikkeen lisäksi soijakastikkeella ja kasvisfondilla. Munakoisoja en paistanut, vain itketin, ja vuoka viihtyi 175 asteessa tunnin. Tuli niin hyvää, että sanat vei suusta! Siksi tulin kirjoittamaan ja kiittämään inspiraatiosta!

  Vastaa
 27. Susanne

  Hei. Montako annosta tästä reseptistä tulee? Anteeksi, jos se jo jossain lukee, mutta en itse löytänyt tietoa :)

  Vastaa

Jätä vastaus

 • (ei julkaista)