Cashewtuorejuusto

Minulla on ollut kotitekoinen, vegaaninen tuorejuusto työn alla jo vaikka kuinka kauan. Välillä vähän kestää näiden juttujen kanssa ennen kuin pääsen toimeen, mutta hyvää kannatti taas odottaa.

cashewtuorejuusto

Tämä juusto oli itse asiassa todella helppotekoinen. Cashewpähkinöiden liotukseen ja juuston jähmettymiseen menee muutama tunti, mutta muuten juuston tekemiseen ei kulu kuin hetki. Otin tähän reseptiin mallia Fork & Beans -blogin vegaanisesta vuohenjuustodipistä, mutta oikaisin mutkat suoriksi ja tein vähän muutakin hienosäätöä. Vähensin mm. nesteen määrää, jolloin minun juustostani tuli juustomaisempaa, ei dippiä. Tällä ohjeella juustoa ei tule kuin pieni määrä, joten tee rohkeasti resepti kaksinkertaisena, jos on vieraita odotettavissa. Cashewtuorejuusto on ihanaa esimerkiksi suolakeksien päälle sipaistuna!

Seuraavan kerran kun teen tätä, mietin vielä, josko kookosöljyn tilalle voisi laittaa jotain muuta. Nyt tuntui siltä, ettei sen maku ole ihan optimaalinen tähän reseptiin, mutta kyllä siihen varmasti tottuu nopeasti.

Tomaatti-basilika cashewtuorejuusto

  • 1,5 dl cashewpähkinöitä
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 0,5 sitruunan mehu
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl kookosöljyä
  • suolaa
  • 2 aurinkokuivattua tomaattia
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  1. Liota cashewpähkinöitä kylmässä vedessä 2-3 tuntia. Valuta vesi pois.
  2. Kippaa pähkinät tehosekoittimeen, lisää viinietikka, sitruunan mehu, vesi ja kookosöljy. Soseuta tasaiseksi massaksi.
  3. Mausta suolalla.
  4. Silppua aurinkokuivatut tomaatit ja basilikanlehdet.
  5. Vuoraa pieni annosvuoka kelmulla. Levitä vuokaan puolet juustomassasta, sitten tomaatti-basilikaseos ja päälle loput juustosta. Anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

P.S. Juuston tekemiseen tarvitaan tehokas tehosekoitin, jotta massa ei jää rakeiseksi. Vitamix oli tähänkin puuhaan oiva vempele, joskin ensi kerralla teen ohjeen tuplana, jolloin massa on helpompi sekoittaa.

EDIT: Testasin juustoa vaihtamalla omenaviinietikan tavalliseen etikkaan ja kookosöljyn kylmäpuristettuun oliiviöljyyn. Tuli vielä miljoonasti parempaa!

29 vastausta kirjoitukseen “Cashewtuorejuusto

  1. Mielenkiintoinen resepti! Tykkään paljon cashewpähkinän mausta, tätä pitää joskus kokeilla.

  2. Herkulliselta näyttää/kuulostaa! Mut taas mä nipotan: reseptissäsi on pähkinöiden kohdalla vain numeroita, ei yksikköä…

    Ja mistä muuten VitaMixisi hankit? Näyttäisi siltä, että merkiltä tuodaan maahan vain suurkeittiölaitteita…

    1. Heh, hyvä kun huomasit. Korjattu!

      Vitamixista on ollut puhetta jo suunnilleen joka toisen postauksen kommenttiosiossa viime aikoina :D Mutta siis, se on hankittu Raakapuodista.

  3. cashew-juusto on klassikko ja aina yhtä hyvää. Tykkään kyllä myös muistakin pähkinöistä tehdyistä juustoista, varsinkin parapähkinöiden ja cashewin yhdistelmä on maultaa aika autenttinen.

    Outi/Keittiökameleontti

    1. Tästä oli vähän jo juttua tuolla Chocochilin Facebook-sivuilla. Mutta siis jotain muuta kasviöljyä vois kokeilla, tosin en oo varma vaikuttaako se juuston rakenteeseen, koska ne eivät jähmety kylmässä kookosöljyn tavoin. Pitää testata!

      1. Mikäli oliiviöljystä pitää niin voisikohan se sopia tuohon? Eihän se nyt niin paljon jähmety kuin kookosöljy, mutta ainakin hieman rupeaa sakeutumaan ja jähmettymään jääkaapissa.

        1. Jep, sitä ehdotin itsekin tuolla Facebookissa. Kylmäpuristetun oliiviöljyn maku sopii tähän varmasti loistavasti! :)

          Täytyy ehdottomasti jatkaa reseptin kehittelyä.

  4. Olen tehnyt viimeisten vuosien ajan useita cashew-juustoja,mutta öljyä en koskaan ole laittanut sekaan.Sen sijaan tykkään lisätä oluthiivahiutaleita,antavat vähän juustomaista makua.

    1. Kiitos oluthiivavinkistä! Mua ei olisi haitannut, jos tää juusto olisi ollut rasvaisempaa kuin nyt. Vaikka pähkinät on itsessään rasvaisia, niin silti tästä tuli yllättävän ei-rasvaisen makuista. Jotain toista öljyä aion kyllä silti kokeilla, mutta hyvä tietää että toimii ilmankin.

      1. Se toimii koska olen kuivattanut sitä eli sen vuoksi on pysynyt koossa ilman öljyäkin.Laitan yleensä myös maitohappobakteereita joukkoon.

  5. Vihdoinkin löysin ohjeen vegaaniselle tuorejuustolle,
    kaunis kiitos!

  6. Kiitos reseptistä, tää on todella hyvä. Tosin tuon kookos öljyn sijaan taidan käyttää esim. Avokadoöljyä. Kookos tulee mun makuun liikaa esille. Kookos on ihan hyvä mut peittää monesti suotta muita makuja. Tähän sopisi myös valkosipuli tai inkivääri/korianteri/lime blends loistavasti.

  7. Laitoitko toisella kertaa siis väkiviinaetikkaa omenaviinietikan sijaan?

  8. Mitä luulet onnistuisikohan jos käyttäisi valmiiksi jauhettuja cashew pähkinöitä, eli sitä cashew tahnaa?

    1. Cashewtahna on valmistettu yleensä paahdetuista pähkinöistä, ja se on koostumukseltaan aivan erilaista kuin liotetuista pähkinöistä tehty, itse jauhettu. En siis suosittele :)

  9. Hei, tuosta sitruunamehusta puuttuu edelleen määre, itse menin nyt ruokalusikalla..

        1. No vaikka sellaisesta keskikokoisesta sitruunasta. Ei se ole niin justiinsa :)

    1. Kevyehköt Pinot Noirit on mun luottoviinejä, sopii vegejuustojen ja monien muidenkin kasvisruokien kanssa.

  10. Kotona ei ollutkaan aurinkokuivattuja tomaatteja, joten korvasin ne saksanpähkinöillä, lorauksella öljyä ja ripauksella suolaa. Aikasta hyvä tuli niinkin basilikan kanssa! Hyvää joulua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights