Kakut

Sadepäivän porkkanakakku

Ja oodi Saara Törmälle!


Koko porkkanakakkuepisodi alkoi viime viikolla siitä, kun eräänä iltana kuolasin kyseistä kakkua Maku-lehden nettisivuilla. Seuraavana aamuna päätin sitten leipoa oman versioni porkkanakakusta, mutta aika laihoin lopputuloksin. Kakusta tuli kyllä hyvän makuinen, mutta se oli koostumukseltaan niin mureneva, että siitä oli mahdotonta saada leikattua ehjää palaa lautaselle.  Porkkanakakku kummitteli mielessä myös seuraavan yön, ja aamulla yritin uudelleen, samoin lopputuloksin kuin edellisenä päivänä. Onneksi eräs ystävällinen lukija muistutti minua täällä Saara Törmän porkkanakakkureseptistä, minkä kanssa kakun teko lopulta onnistui loistavasti. Törmän porkkanakakku on koostumukseltaan ihanan pehmeä ja mehevä, eikä maussakaan ole valittamista.

Oodi viidelle porkkanalle -kakun resepti löytyy Saara Törmän Saa vaivata -kirjasta (Like 2003). Ikävä kyllä kirja on loppuunmyyty, mutta suosittelen lämpimästi, jos sen jostain saa käsiinsä.

PORKKANAKAKKU

 • 4,5 dl hienoksi raastettua porkkanaa
 • 3,5 dl fariinisokeria tiiviiksi puristettuna
 • 2 dl öljyä
 • 1,5 dl soijamaitoa tai vettä
 • 5,5 dl vehnäjauhoja
 • 0,5 dl perunajauhoja
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • 1,5 tl soodaa
 • 1/2 tl suolaa
 • 1 tl kanelia
 • 1 tl neilikkaa

Kuorrutus:

 • 100 g margariinia
 • 225 g maustamatonta soijatuorejuustoa
 • 2 dl tomusokeria
 • 2 tl vaniljasokeria
 • (mantelirouhetta)
 1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
 2. Voitele kakkuvuoka margariinilla ja pyörittele vuoassa vehnäjauhoja, kunnes vuoan sisäpinta on tasaisesti jauhotettu.
 3. Mittaa kulhoon fariinisokeri, öljy ja soijamaito. Sekoita.
 4. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää ne sokeriseokseen. Sekoita joukkoon vielä raastettu porkkana.
 5. Kaada taikina jauhotettuun vuokaan ja paista sitä noin 45 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa.
 6. Anna jäähtyä.
 7. Sekoita kuorruteen aineet yhteen ja levitä se kakun päälle. Koristele kakku mantelirouheella.

73 vastausta

 1. Annina

  Samaa mieltä, Saara Törmän ohje on aivan loistava, ja onnistuu joka kerta =) Erittäin hyvällä menestyksellä olen ohjeen mukaan tehtyä porkkanakakkua syöttänyt myös sekasyöjille. Oletko(han) tutustunut Reilun kaupan kaneliin? Se on (ymmärtääkseni) eri lajiketta kuin ”tavallinen” kaneli, maistuu erilaiselta, paremmalta, ja tekee tästäkin porkkanakakusta aivan superhyvää =)

  Vastaa
 2. Elina

  Annina, en ole vielä törmännyt vegaaniseen leivonnaiseen, joka ei olisi uponnut sekasyöjille ;)

  Itse asiassa käytinkin juuri Reilun kaupan kanelia tähän, sain sitä kerran purkillisen tuliaisiksi ulkomailta. Ymmärtääkseni Reilun kaupan kaneli on yleensä ceylonkanelia, joka sisältää tavallista kanelia vähemmän maksalle haitallista kumariinia. Tavallinen kaneli on mun mielestä kyllä voimakkaamman ja paremman makuista – ilmeisesti toi kumariini myös vahvistaa sen makua.

  Vastaa
 3. Hanna

  Voih, näyttää ihan älyttömän hyvältä! Oliko mainittu kaneli sitä meidän tuomaa? Se on peräisin Lontoon Whole Foods -marketista (varmasti sitä saa monesta muustakin paikasta kyllä). Tätä porkkanakakkua saa tehdä uudelleenkin, esim. ensi viikon perjantaiksi… ;)

  Vastaa
 4. Elina

  Hanna, joo, juuri sitä! Toi Reilun kaupan kaneli on muuten väriltäänkin tavallista kanelia vaaleampaa. Muistaakseni olen nähnyt reilua kanelia myös Meiran tai jonkun vastaavan valikoimissa.

  Entäs jos laitan loput kakusta pakastimeen ja tarjoan sen ensi viikolla? :D

  Vastaa
 5. Hanna

  Kyllä tämä maistuu varmasti myös pakastuksen jäljiltä! ;)

  Vastaa
 6. nonnis

  ah, tää on klassikko. pitääkin varata maustamatonta tofuttia sadepäivän varalle :)

  ps: mä kuolaan tota sun kakkulautasta, mistä hankittu? äärettömän vaikea löytää reunattomia, yksinkertaisia jalkalautasia.

  Vastaa
 7. Elina

  nonnis, kakkulautanen on hankittu Hemtexistä ehkä vuosi, pari sitten. Tuo oli kyllä loistava hankinta, kun yleensähän noissa kakkutelineissä on aina kaikenmaailman krumeluureja, enkä oikein siitäkään välitä, että useimmat on lasisia.
  Harmittaa vaan, etten ostanut noita silloin kaksin kappalein.

  anskusiili, kannattaa kyllä kokeilla :)

  Vastaa
 8. Marge

  Täytyy kyllä kiittää reseptistä oikein ”kädestä pitäen” :D aivan ihanaa!

  Vastaa
 9. Fernia

  Eilen tuli kokeiltua ja täytyy sanoa, etten ole koskaan syönyt yhtä hyvää porkkanakakkua. Korvasin tosin mantelirouheen hasselpähkinärouheella, sillä en ole oikein mantelin ystävä.

  Vastaa
 10. Esteria

  Tää toimii myös kuivakakkuna ja jos haluaa kuorrutetun kakun ilman tuorejuustoa niin päälle sopii myös sellanen kookosrasva-margariinikreemi mihin tulee mausteeksi sitruunamehua. Nammmmm. Ja sit päälle voi tehdä pieniä porkkanoita, joko pakastebabyporkkanoita ja sitruunamelissanlehtiä tai sit marsipaaniporkkanoita.

  Vastaa
 11. raiisa

  Loistava kakku! Olen leiponut kyseisellä reseptillä jo vuosia, ihan paras, saanut lähipiirin polvilleen: )
  Itse olen maustamattoman tuorejuuston pulassa joskus käyttänyt myös yrtti-tuorejuustoa ja hyvää tulee silläkin, kaipaa vaan vähän enemmän tomusokeria joukkoon.

  Vastaa
 12. Annika

  Hei Elina!
  Ihanan kuuloinen resepti, meinaan tehdä tätä kaverilleni, joka pyysi mua kokkaamaan sille vegaani illallisen :) Luuletko, että tuon öljyn voisi korvata jollain (omenasose?) tai voiko sen määrää vähentää, ilman että koostumus muuttuu radikaalisti? Tykkään tehdä ”vähärasvaisia” leivonnaisia, vaikka tässä tuo kuorrute saa nyt olla se poikkeus :)

  Vastaa
 13. Elina

  Annika, uskoisin, että osan rasvasta voi korvata vaikka omenasoseella. Mutta toisaalta, toi rypsiöljy on tässä porkkanan ohella se kaikkein terveellisin juttu, joten en tiedä miksi juuri siitä pitäisi nipistää :)

  Vastaa
 14. Tiina

  Kakku on aivan mielettömän hyvää! Kiitos, että jaoit reseptin meille muillekin. En normaalisti noudata vegaani ruokavaliota, mutta imetän maito ja muna allergista vauvaani. Aikaisemminen ole löytänyt oikein hyviä leivonnaisia. mutta tällä reseptillä tulee aivan mielettömän hyvää kakkua. Aion tehdä sitä myös jouluksi, koska maut ovat myös hieman jouluiset!

  Vastaa
 15. Virpi

  Hei!

  Laitoitko ohjeeseen perunajauhoa? Törmän ohjeessa sitä tulee kakkuun, mutta onnistuiko se ilmankin?

  Vastaa
 16. Elina

  Virpi, muistaakseni kyllä sitä laitoin, mutta se on unohtunut ohjeesta! Lisään sen siihen saman tien.

  Vastaa
 17. verrot

  Kiitos hyvästä reseptistä! Käytin sen raaka-ainemääriä pohjana kun tein appelsiini-porkkanakakkua. Tuli aivan mielettömän hyvää, tosi hyvä rakenne ja koostumus kaikin puolin.

  Vastaa
 18. laura

  Hmm.. olisko ideaa millä kuorrutteen soijatuorejuuston voisi korvata jos soijatuotteet eivät käy..?

  Muutenhan tuon kakun voi tehdä täysin soijatta.

  Vastaa
 19. Elina

  pahoittelut laura etten ole huomannut vastata viestiisi, mutta tossa ylempänäkin on mainittu että toi viski-taatelikakun kuorrute sopii myös tähän hyvin, se on soijaton!

  Alarm, sille on syynsä, miksen käytä maitotuotteita…

  Vastaa
 20. Annikaisa

  Ihan huippuohje!

  Onko kukaan muuten kokeillut tehdä tätä gluteenittomana? En ole koskaan leiponut gluteenittomilla jauhoilla, niin en yhtään osaa arvioida, minkätyyppisissä resepteissä ne toimisivat, tai voiko vehnäjauhot korvata niillä ihan yksi yhteen.

  Vastaa
 21. Elina

  Annikaisa, mäkään en kyllä tiedä gluteenittomasta leipomisesta yhtään mitään. Sun kannattaa ehkä kääntyä Kamomillan konditorian puoleen; sen kirjoittajalla on enemmän tietoa gluteenittomasta leivonnasta!

  Vastaa
   • Suska

    Hei! Tämä on huikeen hyvä kakku! Olikos sulla jo käännettynä tämä englanniksi? Nimittäin moni ulkomaalainen ystäväni on varsin vaikuttunut vegaanista leipomisesta ja haluaisi tuon reseptin! :)

    Vastaa
 22. Evita

  Tein kakkua tänään, tosi hyvä resepti! Rakastan näitä vegaanisia ohjeita kun ei tarvi vatkailla mitään munia, tosi helppoa.
  Mun vuoka taisi olla liian pieni, kakusta tuli tosi paksu. Hyvää oli silti, mutta seuraavalla kerralla teen isompaan vuokaan. :)

  Vastaa
  • Elina

   Nyt olet kyllä asian ytimessä! :) Vegaaninen leivonta on tosiaan varsin helppoa ja suoraviivaista touhua ja sopii mainiosti myös tumpeloille leipureille (kuten minulle)!

   Eikös paksu kakku ole vaan hyvä asia? Mielestäni tästä tuli juuri sopivan muhkea ja korkea kakku, mutta en tosin tiedä minkä kokoista vuokaa sinä käytit…

   Vastaa
 23. Evita

  25cm halkaisijaltaan on mun vuoka. Se on varmaan makuasia tykkääkö paksusta vai matalasta kakusta. Matalasta saisi helpommin joka haarukalliseen kuorrutetta. :) Ehkä odotin matalampaa kun muistelen äitin porkkanakakkua joka oli ehkä enemmän mokkapalojen tyyppinen. Joka tapauksessa tykkäsin, ja vieraatkin kehuivat.

  Vastaa
 24. Sonja

  Kiitos tästä ohjeesta! Oon nyt vuoden ollut vegaani enkä oo syönyt vuoteen porkkanakakkua :D Sitten innostuin tekemään tällä ohjeella ja oli aivan sairaan hyvää. Tänään teen uudestaan, äidille :) Minusta on juurikin hyvä asia, että kakusta tulee korkea. Se on juhlavampi. :)

  Vastaa
 25. Riikka

  Onnistuisikohan gluteenittomana (vehnättömänä), onko joku kokeillut? Vegaaniruokaohjeista saa hyviä ideoita myös allergiselle lapselle kokkailuun! :)

  Vastaa
 26. Emmi

  Säilyykö kakku yön yli hyvänä vai kannattaako se tarjoilla samana päivä kun on leiponut?

  Vastaa
  • Elina

   Säilyy kyllä, ja itse asiassa maku vain paranee kun kakun antaa levätä yön yli jääkaapissa. Tämä säilyy kyllä hyvänä jääkaapissa useita päiviä :)

   Vastaa
 27. Emilia

  Mä olen muuten tehnyt tätä gluteenittomana. Jauhotin vuoan kookoshiutaleilla (ja laitoin niitä kakun päällekin). Jauhoseos oli muistaakseni vaalea Jytte. Hiukan eri maku jotenkin, ja rakenne jauhoisempi, murenevampi. Mut toimii kuitenkin.

  Vastaa
 28. Elsi

  Hei! Voisikohan tässä ohjeessa fariinisokerin korvata esimerkiksi ruokosokerilla, vai vaikuttaakohan liiaksi koostumukseen?

  Vastaa
  • Elina

   Fariinisokerista tulee tähän kakkuun omanlaisensa maku. En ole kokeillut tehdä tätä millään muulla sokerilla, mutta veikkaisin, että toimii ruokosokerillakin. Kerro sitten mitä syntyi, jos testaat! :)

   Vastaa
 29. Taru

  Ei tätä tarvitse edes paistaa! Näköjään maistuu oikein hyvin myös raakana kulhosta :) Vegaaninen tammikuu hieman venähti, ja blogisi olemassa olo on suuresti auttanut tässä vuoden varrella. Monta kertaa olen onnistunut resepteilläsi(ja muiden lukijoiden kommenteista oppinut) kaunis blogi kaikin puolin. Kiitos, tärkeää työtä teet!

  Vastaa
 30. Möhkylä

  En ole ikinä leiponut porkkanakakkua (en kyllä muutenkaan juuri leivo). Tein tätä synttäreille ja onnistui kerta heitosta! Makukin oli aivan taivaallinen ja se vain parani parin päivän sisällä kun kakkua onnekseni jäi pala. Kiitos maukkaasta ohjeesta :)!

  Vastaa
 31. Tia

  Hei,
  Millä mahtaisi saada ihanan ”oikeanlaisen” porkkanakakun maun ilman kanelia? Olen kuollakseni sille ja vaniljalle allerginen, ja haluaisin kuitenkin saada mausteisen porkkanakakun joulupöytään. :) Muita mauste ehdotuksia siis? Ja laitankos kuorrutteen vai ilman kuorrutetta pakkaseen joulua odottamaan?

  Vastaa
  • Elina

   En valitettavasti osaa sanoa, ihan autenttista porkkanakakkua ei saa koska kaneli on niin oleellinen ainesosa. Mitäs jos kokeilisit laittaa mausteeksi vaikka inkivääriä, neilikkaa ja muskottipähkinää?

   Pakastaminen lienee parasta tehdä ilman kuorrutetta.

   Vastaa
   • Tia

    No eiköhän siitä saada melko hyvä porkkanakakku vaikkei olekkaan kanelia, kardemummaa, neilikkaa ainakin kaapista löytyy. Taidan siis kokeilla niillä, ja laitan kakun pakkaseen, laitan vielä kuorrutteen päälle aattona. Teen myös noita soijapasteijoita mitä sisko niin kovin himoitsi jouluksi sivuiltasi.
    Kiitoksia nopeasta vastauksesta, ja maukkaista ohjeista! Hyvää joulun odotusta. :)

    Vastaa
 32. Lelle

  Hei.Täällä oli aikaisemmin linkki porkkanakakun kuorrutteeseen, johon tuli Keijua, tomusokeria ja jotain nestettä—-minne se nyt on hävinnyt? Tämä on niin taivaallisen hyvä ohje. Aina en edes ehdit tehdä kuorrutetta päälle, kun se on jo lämpimänä syöty.

  Vastaa
 33. Soile

  Moi

  Pitkästä aikaa täällä taas ja pakko kysyä tämän kanssa neuvoa; voiko tätä tehdä pellillä, vai tuleeko liian littana? Ei noita irtopohjavuokia ole tähän hätään niin onnistuisiko tehdä pellillä tämän ohjeen mukaan vai tarvitsisiko ohjeen määriä tuplata että saa ”oikean” kokoisen? Piirakkahan tuosta taitaa sitten tulla, mutta lopputulos on maultaan silti sama :) Vai onnistuuko tällä ohjeella ollenkaan?

  Vastaa
  • Elina

   Suosittelen että teet reseptin ainakin kaksin- ellei kolminkertaisena uunipellille. Periaatteessahan sillä ei ole mitään merkitystä minkä muotoisen kakusta tekee, kunhan taikinan määrä on riittävä valittuun astiaan :)

   Vastaa
 34. Liina

  Moi. Yritän tehdä tätä huomenna. Meidän uuni on jotenkin rikki, eli sillä voi paistaa vain kiertoilmalla. Osaatko vinkata kiertoilman lämpötilaa ja paistoaikaa?

  Vastaa
  • Elina

   En ole juuri itse paistellut kiertoilmauunilla, mutta google kertoi, että lämpötila pitäisi säätää 20-25 astetta alhaisemmaksi. Siitä en osaa sanoa, vaikuttaako kiertoilma silti paistoaikaan.

   Vastaa
 35. Liina

  Okei, täytyy vaan yrittää jospa tuurilla tulis kerrasta hyvä :) Sellainen kysymys vielä, että teen kakun tänään, tarjolle se laitetaan huomenna synttäreillä. Kannattaako kuorrutus tehdä tänään kakun jäähdyttyä vai voiko sen tehdä huomenna juhlapaikalla?

  Vastaa
 36. Liina

  Liina täällä taas hei :) tuli aivan mahtavaa tosta kakusta, sai kehuja juhlissa ja vielä jälkeenpäinkin ihmiset ihasteli. Teen kakkua taas huomenna, mutta mulla on isompi irtopohjavuoka kuin viimeksi. Siis halkaisija pari(?) senttiä isompi. Ei varmaan kannata tehdä 1.5 kokoista annosta vai mitä oot mieltä? Tulee varmaan tällä ohjeella hyvä, ehkä paistoaika vähän lyhyempi? Ihanaa ku mäkin osaan nyt leipoo jotain :)

  Vastaa
  • Elina

   Pahoittelut viivästymisestä, kommenttisi oli vahingossa mennyt roskapostin joukkoon!

   Voit ihan hyvin tehdä kakun halkaisijaltana isompaan irtopohjavuokaan. Muuta eroa ei ole kuin että kakusta tulee matalampi ja paistoaika saattaa olla lyhyempi.

   Vastaa
 37. Rusinainen

  Helppo ja hyvä ohje. Ajattelin joskus tehdä samalla ohjeella muffineja, onko kellään kokemusta? Myös mietin, että kakun voisi kostuttaa ennen kuorruttamista omenamehulla. Oma kakkuni oli hiukan kuiva, mutta johtui varmaan siitä että tein miniversion (kolmasosan ohjeen määrästä) muuttamatta paistolämpötilaa.

  Vastaa
 38. Katja

  Tein tästä gluteenittoman version korvaamalla vehnäjauhot 1 dl kookosjauhoa + 4.5 dl kaurajauhoa + teelusikallinen ksantaania. Tuli hyvää.

  Vastaa
 39. Karolinna

  Onkohan joku asia mikä puoltaa enemmän soijamaidon käyttöä esim kaurakerman sijasta leipomisessa? Pidän kaurakerman mausta mutta olen täysin kokematon vegaanileipojana..

  Vastaa
  • Elina

   Minulla ainakin lähinnä se, että käytän soijamaitoa aina kahvin joukossa, joten sitä on aina kaapissa :) Kaurakerma on merkistä riippuen hieman paksumpaa kuin maito, joten sitä kannattaa tarvittaessa ohentaa vedellä.

   Vastaa
 40. Aava

  Karolinna! Korvasin soijamaidon itse puristetulla appelsiinimehulla ja hyvin toimi. Mielestäni appelsiinin vivahde sopii porkkanakakkuun loistavasti. Fariinisokerin korvasin ruokosokerilla eikä siitäkään mitään negatiivista mainintaa. Todella hyvä resepti. Pohja nousi komeasti ja oli mehevä!

  Vastaa
 41. Vekki

  Hei. Mitä luulet onnistuisiko kakku jos jättäisi neilikan pois ohjeesta? Minkä lisäksi jättäisi kuorrutteenkin pois?

  Vastaa
  • Elina

   Neilikan voinee varmaan jättää pois, mutta maku ei ole sitten ihan yhtä hyvä. Ja kuorrute kuuluu minusta ihan ehdottomasti porkkanakakkuun, en jättäisi sitäkään pois :)

   Vastaa
 42. Tommik

  Testattiin tää eilen kesäkurpitsalla ja pakko sanoa, tuli ihan törkeen hyvää :)

  Vastaa
 43. Mutsi

  Todella hyvää, tyttären tekemänä äidilleen syntymäpäiväkakuksi eilen.
  Reunat tytär koristeli sitruunasiivuilla. Maistui koko perheelle. Tytär vegaani.

  Vastaa
 44. Ana Santos Silva

  Dear Elina, do you think I can leave the potato flour out? I don’t have it at home and wouldn’t like to buy just because, since I usually don’t use. What is it for in the recipe? Kiitos paljon!

  Vastaa
 45. Katarina

  KIITOS tästä ohjeesta, parasta kakkua ikinä! Tein tätä eilen juhliin tarjolle ja kaikki vieraat rakastuivat yhtä palavasti kuin minäkin :)

  Vastaa
 46. nn

  Minkä on paras tuorejuusto? Tofutti? Onko niissä edes eroja? Ostan perusmarketista, joten joku mikä sieltä löytyisi :)

  En ole vielä leiponut koskaan vegaanisia herkkuja. Pitäisi saada onnistumaan ensimmäisellä kerralla, kun on tulossa nirsoja vieraita, joille pitää todistaa, että nämä vegeversiot on aivan yhtä hyviä (ellei jopa parempia!) ;)

  Vastaa
  • Elina

   Tofutti on hyvä, mutta sitä ei taida ihan joka kaupasta välttämättä löytyä. Myös Oatlyn PåMackan toimii tässä hyvin! :) Violifea suosittelen välttämään.

   Vastaa
 47. Päivi

  Moikka, tiedätkö mistä johtuu, että kakku välillä halkeilee uunissa? Ei sillä sillä toki suurta väliä ole, koska käännän kakun sen jäähdyttyä nurinpäin ja kuorrutan tasaisemman puolen. Mutta olisi kiinnostavaa tietää, mistä halkeilu johtuu.

  Vastaa
  • Elina

   Yleensä kakkujen halkeilu johtuu liian tiiviistä taikinasta (=liikaa jauhoja), liiasta nostatusaineesta tai liian kuumasta uunista. Kannattaa tarkkailla näitä ensi kerralla :)

   Vastaa
   • Päivi

    Kiitos vastauksestasi! Saattanee siis mennä hosumisen piikkiin eli tarkkuus kärsinyt…!

    Vastaa

Jätä vastaus

 • (ei julkaista)