Kaupunkiviljelijän suunnitelmia

Meille on tulossa tänä vuonna viljelypalsta! Kun omaa pihaa ei ole, ja varjoisen parvekkeen mahdollisuudet ovat rajalliset, päätimme tänä vuonna ottaa viljelypalstan kesäprojektiksi.

viljelysuunnitelmia

Vaikka olenkin ammatiltani puutarhuri ja kasvanut maalla kasvimaan äärellä, en lähde viljelypuuhiin kovin varmoin ottein. Suuntauduin aikoinaan koulussa viljelyhommien sijaan leikkokukkapuolelle, enkä ole itse vuosikausiin kasvatellut muuta kuin yrttejä ja jokusen chilin. Ihan peukalo keskellä kämmentä en ole, mutta jännityksellä odotan, mitä tuleman pitää!

Aloittelijan palstalle on tulossa ainakin:

 • porkkanoita
 • pensaspapuja
 • pinaattia
 • lehtisalaattia
 • lehtikaalia
 • retiisejä
 • punajuuria
 • perunaa
 • sipulia

Tarkoitus on laittaa palstalle kasvamaan erilaisia helppoja, melko varmasatoisia kasveja, joista myös saa satoa pitkin kautta. Jos kaikki mahdollinen sato jää syksyyn, ei viljelypuuhissa varmasti pysy mielenkiinto yllä. Aikaisin satoa tuottavia ovat esimerkiksi retiisit, salaatit ja pinaatti. Loppukesästä voi puolestaan syödä omia porkkanoita ja myöhemmin syksyllä korjata vielä papu-, peruna-, sipuli-, lehtikaali- ja punajuurisadon talteen.

Koska olen puutarhamyymälässä töissä, käy kasvien ja siementen valkkaaminen kätevästi. Suurimman osan tarvittavista siemenistä olenkin jo hamstrannut talteen, mutta kunhan vihannesten pikkutaimet saapuvat, en varmasti pääse tyhjin käsin töistä kotiin!

viljelysuunnitelmia2

Viljelypalstapuuhista on tarkoitus kirjoitella kevään ja kesän mittaan täällä blogissa säännöllisesti. Toivottavasti voin jakaa kanssanne kantapään kautta opittuja hyviä vinkkejä ja muuta infoa kaupunkiviljelijöille. Nyt on vielä hyvää aikaa suunnitella viljelyhommia ennen kuin alkaa tositoimet!

Onko siellä ruudun toisella puolella muita innokkaita viljelypalstalaisia?

35 vastausta kirjoitukseen “Kaupunkiviljelijän suunnitelmia

 1. Kiva postaus! Mun partsiviljelmistä jää tänä vuonna porkkanat ja punajuuret viljelemättä ja sipuliakin kasvatan vaan varsien vuoksi. Viime vuonna mua ärsytti miten kauan pikkusatoa saa odotella, ja kaupasta saa monta kiloa eurolla… perunaa en ole vielä päättänyt, koska se on kuitenkin niin tuottoisa eikä täältä Saksasta saa mistään uutta perunaa!

  Sen sijaan mansikkaa (ja ehkäpä jotain toista marjapuskaa), tomaattia, chiliä, herneitä ja salaattia tulee ainakin kasvatettua. Kannattaa kokeilla myös inkivääriä ruukussa. Helppo ja aika tuottoisa!

  1. Sehän on ihan selvää, ettei rahan takia kannata itse viljellä. Kaupasta saa halvemmalla ja pienemmällä vaivalla. Mutta ruokaa osaa arvostaa ihan eri tavalla, kun sen eteen on nähnyt vaivaa :)

   Inkivääriä on tehnyt mieli kokeilla jo pidempään, mutta se(kään) ei täällä meidän varjoisella parvekkeella viihdy.

  1. Olen kyllä henkisesti jo varautunut siihen, että edessä on taistelua rikkaruohojen ja todennäköisesti myös kaikensorttisten tuholaisten kanssa! Toivottavasti pääsee yllättymään positiivisesti.

 2. Minulla alkaa kuudes vuosi samalla palstalla, sitä ennen olen viljellyt vuokrapalstaa jenkeissä, ja mökin kasvimaata olen hoitanut 80-luvulta alkaen. Yhteistä näille kaikille maille ja mantereille on se, että aina minulla on työn alla tiukkaa savimaata, jossa rikkaruohoja riittää. Blogistani löytää sekä inhorealistisia kuvauksia että mielettömiä onnen hetkiä. Blogissa löytyy myös postaus omista kokemuksista lehtikaalin viljelystä, teksti on taas siinä top5:ssa.

  Suosittelen muuten lisäämään vielä härkäpavun listalle. Ihanaa, joskin vähän työlästä, ruokaa ja sen lisäksi loistavaa maanparannusta.

  1. Kävin lukemassa lehtikaalijuttusi, kiitos kokemuksien jakamisesta. Mulla on ollut kanssa vaikeuksia lehtikaalin kanssa, esikasvattamalla olen yrittänyt. Ehkä kokeilen vielä suorakylvöä.

 3. Täällä on neljäs palstavuosi alkamassa. Puolikas aaria luonnonmukaisesti kolmivuoroviljelyssä tuotettuja kasviksia ja marjoja. Minun ideani on kasvattaa useita lajeja, koska sillä tavalla huonona vuotenakin aina joku sortti onnistuu. Syksyisin kaappipakastimen ovi mahtuu juuri ja juuri kiinni, ja jääkaapissa on yhtä sun toista säilöttyä. Nyt on maaliskuun alku ja vielä on jotain jäljellä.

  Suosittelen lämpimästi härkäpapua, palsternakkaa ja superihanaa juuripersiljaa.

  1. Juuripersilja ainakin vaatii suht pitkän esikasvatuksen, eikä mulla ole siihen paikkaa. Tarkoitus oli, että laitan enimmäkseen sellaisia kasveja, jotka voi kylvää suoraan peltoon tai sitten ostan taimina. Juuriperslijan taimia ei ole ainakaan mun työpaikalla ollut myynnissä.

   Juuri tuota monen lajin taktiikkaa ajattelin itsekin hyödyntää. Jos laittaa puoli pellollista perunaa ja kaikki epäonnistuu, niin se saattaa vähän harmittaa! :D

 4. Hauskaa että alat kirjoittamaan myös viljelyjuttuja! Blogisi on ilahduttanut itseäni niin monesti, että rohkenen vinkata myös oman palsta80.blogspot.fi blogini. Tarjolla vertaistukea rikkaruohojen kanssa taisteluun :)

 5. Oi, kiva aihe! Ihana että saat maahan porkkanaa ja muita juureksia. Meillä,on laatoitettu piha, joten ruukku/laatikko puutarhalla mennään. Viimevuonna tuli vain tomaattia ja kesäkurpitsaa kun kaalien mukana tuli ötököitä jotka söivätkin koko sadon?! Yök, piha oli ötököitä täynnä!! Tänä vuonna ei siis kaaleja meille, mutta munakoisoa ajateltiin yrittää :)

  1. Ruukkupuutarhakin on tosi hyvä vaihtoehto, jos siihen on paikka! Periaatteessa meidänkin parvekkeella voisi sitä harrastaa, mutta tuo auringonpuute…

 6. Täällä yksi palstaviljelijä viime kesältä myös täältä Turusta. :) Oma palstani oli tuossa Aura-joen rannassa Yo-kylän lähellä, siellä kun itse asustelen. Palstalatani löytyi perunaa, sipulia, mangoldia, salaattia, kurkkua, retiisiä ja kesäkurpitsaa sekä kukkina kehäkukkaa. Oikeastaan kaikki muu onnistui ihan kivasti, paitsi kurkut olivat superpahan makuisia (kuiva kesä?) ja retiisitkään eivät ihan mennet nappiin. Kurkut onneksi kelpasivat ruoaksi fasaaneille.

  Mutta se hoito… No joo, se rikkaruohojen kitkeminen ja veden kantaminen Aura-joesta hellekeleillä kävi aika extremestä hyötyliikunnasta. Varsinkin, kun hoidin palstaa ihan itse. :D Näppärästi siinä kyllä kehittyi käsivoimat, kesän jälkeen sain tehtyä 25 miesten punnerrusta ja käsivarsiin oli ihan selvästi tullut lihasmassaa.

  Nyt talvella onkin ollut sitten luksusta syödä omia sipleita (niitä riitti tammikuulle asti) ja perunoita on vieläkin jonkin verran. Vanhempani asuvat maalla, ja sieltä löytyy perunakellari, niin olen sinne saanut noita perunoita välisäilöön. Niin ja pakkasesta löysin vielä muutaman pussin pakastettua mangoldia. :)

  Juuri tulikin ilmoitus, että viime kesän palstailijoiden palstat jaettaisiin loppukuusta, mutta saa nähdä, että otanko tällä kertaa…

  1. Ihana kuulla, että teillä onnistui viljelykset hyvin! Pidetään peukkuja, että tänä vuonna saataisiin lämpöä ja sadetta sopivasti :)

 7. Oi, olisipa minullakin mahdollisuus palstaan! En itseasiassa ole tainnut tutkiskella, olisiko Kajaanissa vuokrapalstamahdollisuutta. Hmm. No, onneksi on länsiparveke, jolle meinaan amppelitomaattia ja -mansikkaa sekä basilikaa kasvamaan. Pitää aloitella varovaisesti. :) http://seitkytnel.blogspot.fi/

  1. Kyllähän niitä taitaa löytyä melkeinpä joka kaupungista. Jos ei kaupungin tarjoamana, niin todennäköisesti joku järjestö tai yhdistys vuokraa sellaisia. Kannattaa ehdottomasti tutkia asiaa!

 8. Me asuimme edelliskesän maalla isossa omakotitalossa ja muuttoa tehdessämme äiti huomautti minulle, että tossa pihassahan on aika iso kasvimaa – kannattaa varmaan harkita istuttavansa siihen jotain. Ja minähän painuin kauppaan ostamaan sen tuhatta sorttia siemeniä ja innoissani käänsin koko kasvimaan, vedin laudan kanssa suorat rivit, askartelin hienot kyltit kunkin rivin päähän ja kannoin kastelukannulla vettä tunnollisesti niille kaikenmaailman sipuleille, salaateille ja juureksille.

  Sitten tuli juhannus ja wush, rikkiruohot. Lopulta keräsin kiitettävän perunasadon ja myös tilliä ja ruohosipulia onnistuin paikantamaan sieltä viidakosta, mutta kaikki muu jäi kyllä sinne. :)

  Nyt harkitsen, että ottaisin ensi kesäksi pienen puutarhalaatikon, joita tässä taloyhtiössä on tarjolla. Ehkä siinä olisi riittävän vähän kitkettävää ja hoidettavaa. Lehtikaalia ja mangoldia haluaisin ainakin kokeilla kasvattaa – ja porkkanoita!

  Innolla jään odottamaan vinkkejä ja muitakin kaupunkifarmaripostauksia sulta. :)

  1. Tuo rikkaruohoasia tosiaan hieman mietityttää, kun siellä pellossa voi olla edellisten viljelijöiden jäljiltä ihan mitä vaan. Mutta ei sitten muuta kuin kitkemään! :D

 9. Tuohon sun listaan lisäisin vielä härkäpavun. Mulla on ollut rivi tai kaksi perunaa ja rivi tai kaksi härkäpapua. Siitä yhdestä pensaasta ei kovin montaa palkoa tule toisin kuin pensaspavuissa.

  1. Härkäpapua olen miettinyt, mutta täytyy vielä vähän laskeskella, mitä kaikkea sinne peltoon saa mahtumaan.

 10. Viljelen pian kymmenettä vuotta viljelypalstaa. Aivan mahtavaa puuhaa!

  Jos tykkää maa-artisokasta, sitä kannattaa ehdottomasti laittaa. Sato on varma (jollei myyrät syö) ja kaupan päälle saa vielä keltaiset kukkivat kukat.
  Lehtikaali on mulla menestynyt aina tosi hyvin ihan suorakylvönä, tosin viime kesänä kokeiltu punainen lajike ei aivan niin hyvin kuin vihreä.
  Jos teillä on citykaneja (tai pupuja yleensäkin), ainakin pavut kannattaa suojata verkolla, puput rakastavat niitä ja syövät ne maata myöden.

  Omalla palstalla on vadelmia, mustaherukkaa, raparperia, sipuleita, yrttejä, tomaattia, kesäkurpitsaa, porkkanaa, perunaa, mangoldia, pinaattia, erilaisia papuja, kesäkurpitsaa, lehtikaalia, parsakaalia, purjoa.. muutama pioni, kultapalloja ja laukkoja löytyy myös.

  1. Meillä on nyt ihan vaan tuollainen yksikautinen palsta tulossa, joten maa-artisokka menee siellä hukkaan. Mukulathan voi ihan surutta jättää sinne peltoon kasvamaan seuraaviksi vuosiksi. Mulle oli itse asiassa ihan uusi juttu, että on olemassa noita monivuotisiakin viljelypalstoja – bongasin niitäkin kun tutkiskelin tätä viljelypalsta-asiaa. Niitä ei ole tässä ihan meidän lähellä, mutta jos joskus muutetaan, niin sekin voisi olla ihan varteenotettava vaihtoehto. Olispas mahtavaa, kun voisi kasvattaa just vaikka raparperia, mansikoita ja erilaisia marjapensaita!

 11. Meillä on kans viljelypalsta, nyt alkaa kolmas vuosi. Se on kivaa! Viime vuonna viljelin melkein kaikkia noita samoja (ei perunoita, papuja eikä retiisejä). Viljelin kaikki siemenistä ja kasvoivat ihan hyvin. Salaatti kasvaa tosi nopeasti ja pinaatti, niitä oli vaikka muille jakaa. Sipuli ei jostain syystä onnistunut. Tänä vuonna aattelin kans laittaa ainakin lisäksi niitä retiisejä ja yrttejä joita oli viime vuonna. Ekana vuona laitoin minttua ja se tais olla virhe. Se valtaa koko laarin jos ei ole karsimassa sitä jatkuvasti. Meillä menee aina hiukan ohi se satokausi kun ollaan usein heinäkuussa lomalla. Mutta tänä vuonna ystävä tulee mukaan hommaan niin saadaan satokin kokonaan hyötykäytettyä!

  1. Joo, varsinkin piparminttu kasvaa ja leviää ihan hurjasti. Siitä voi ihan oikeasti muodostua ongelma pihalla! Viherminttu kasvaa vähän maltillisemmin (eikä edes todennäköisesti talvehdi) ja maistuukin paremmalta, joten se voisi olla hyvä vaihtoehto jos haluaa minttua kasvattaa.

   Mä olen jo suunnitellut, että pitäisin kesäloman vasta lokakuussa, niin voi sitten rauhassa nyhjätä palstalla koko kesän!

 12. Kaupungin viljelyspalstat ovat ihan mahtavia! Aarilla saa kasvatettua jos sun vaikka mitä. Itse tykkään kokeilla harvinaisempiakin vihanneksia, vaikka ne oman maan potutkin on kyllä ihania.

  1. Muakin kyllä ehdottomasti kiinnostaa kaikki vähän erikoisemmat, mutta jos nyt näin ensikertalaisena menisi vielä siitä mistä aita on matalin.

   1. Niin, jos jotain harvinaisempaa kokeilet, niin mangoldi on ihana. Sitä kai pitää jonkin verran kastella, mutta olen saanut siitä satoa, vaikka olen vähän laiskempi kastelija. Viime vuonna se tosin meni pieleen, mutta se johtui varmaan kylvön jälkeisestä hirmuisesta hellejaksosta, eikä uusintakylvöä tullut tehtyä.

    1. Mangoldi ei vaan mun mielestä ole mitenkään erityisen hyvää, tai sitten en vaan osaa valmistaa sitä! Jos tilaa jää, se voisi kyllä olla ihan harkitsemisen arvoinen!

 13. Ei nyt ihan palstalainen, mutta jonkinlainen uudisraivaaja viljelijä täällä. Pihan perällä on sellaista mukavaa 50-luvulla villiintymään jätettyä supersavista pellonpohjaa, mitä neliö kerrallaan koitan ottaa kasvimaakäyttöön. Eka vuosi sujui yllättävän hyvin ja nyt aloitellaan toista.

 14. Hei huippua kun kirjoitat tästä! Olis kiva saada jotkut käytännön ohjeet parveke ja kerrostaloasunto viljelyyn kun itsekin asuu kaupungissa mutta kiinnostusta löytyis kasvatella mutta neuvoja ja niksejä tällaisena ensikertalaisena kaipaisi! :)

 15. Oi vitsit olis mahtavaa jos voisit kirjottaa postauksen siitä millaiset kasvit (vihannekset, yrtit yms) kasvais erilaisissa kasvuolosuhteissa kaupungissa. Itselläni on valoisa parveke ja jotain pikku kasvihuoneen tynkää ois suunnitteilla. Mitään hajua kasvien tarpeista ja mahdollisuuksista selvitä mun hoidossa ei ole.. :D

  P.s Rakastan sun blogia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights