Parempi bolognese

Välillä tekee mieli syödä jotain tavallista ja mutkatonta. Arkisesta soijabolognesesta tosin saa vähän fiinimpää ja paremman makuista, kun kastikkeen tekee kuorituista luomutomaateista ja lisää joukkoon punaviiniä.

soijabolognese

Hyvän tomaattikastikkeen juju on siinä, että sitä pitää keittää kauan. Minun kärsivällisyyteni yleensä pettää 40 minuutin kohdalla, mutta siinäkin ajassa saa jo kelvollisen kastikkeen. Kastikkeeseen kannatta ehdottomasti käyttää luomutomaatteja, koska ne ovat säilykkeisestä olomuodostaan huolimatta tavallisia tomaatteja paljon pehmeämmän makuisia. Soijarouhetta ei tarvitse kastiketta varten erikseen turvottaa, sillä se imee kastikkeesta riittävästi hyviä makuja itseensä.

SOIJABOLOGNESE

2-4 annosta

 • 1 sipuli
 • 2 isoa valkosipulinkynttä
 • 1 tlk kuorittuja tomaatteja (luomu!)
 • 1 tlk vettä
 • 1 rkl tomaattipyrettä
 • 0,5 dl punaviiniä
 • 1 tl basilikaa
 • 0,5 tl oreganoa
 • 1/4 tl suolaa
 • 0,5 tl sokeria
 • mustapippuria
 • 0,75 dl soijarouhetta
 • lisäksi tummaa spagettia ja tuoretta basilikaa
 • kylmäpuristettua oliiviöljyä tarjoiluun
 1. Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä oliiviöljyssä kattilan pohjalla muutama minuutti. Lisää kuoritut tomaatit ja noin tölkillinen vettä. Pilko tomaatteja puulastalla pienemmäksi.
 2. Lisää kastikkeeseen tomaattipyre, punaviini, mausteet ja soijarouhe noin keittämisen puolivälissä. Anna kastikkeen kiehua keskilämmöllä vähintään 40 minuttia ja lisää tarvittessa hiukan vettä.
 3. Keitä spagetti juuri ennen tarjoilua ja sekoita kastike joukkoon. Lisää pastan joukkoon reilusti tuoretta, silputtua basilikaa ja pirskottele annosten päälle hiukan oliiviöljyä.

bolognese

19 vastausta kirjoitukseen “Parempi bolognese

 1. Jenni, ostin niitä tällä kertaa Prismasta, mutta kyllä niitä taitaa olla melkein jokaisessa ruokakaupassa. Jos ei löydy kuorittuja tomaatteja, niin tomaattimurskakin käy hätätapauksessa (kunhan on luomua).

 2. Oi nam, tämä on ihan parasta arkiruokaa mitä olemassa on! Mä olen elämäni aikana vääntänyt taatusti triljoonat soijarouhekastikkeet spagetille, mutta vielä kertaakaan en ole valmistanut oikeaoppista bolognesea punaviinin kera. Kiitos tästä, teen tätä ihan ehdottomasti vielä joku päivä :)

 3. Sanna, söin kasvissyöjäksi ryhdyttyäni vähän liikaa soijarouhetomaattikastiketta, ja sitten menikin pari-kolme vuotta, ettei se maistunut ollenkaan. Nykyään tämä toimii taas erinoimaisesti silloin tällöin syötynä – varsinkin, jos kastikkeen valmistaa kunnolla, eikä vaan pyöräytä soijarouhetta tomaattimurskassa.

 4. Kuulostaa hyvältä! Tein itsekin pari viikkoa sitten pitkästä aikaa soijabolognesea, mutta en jaksanut mittailla aineksia joten se jäi sitten laittamatta blogiin. Mä olen alkanut käyttää punaviinin sijasta valkoviiniä bolognesen tekemisessä, ja lehtiselleri on mun mielestä aivan pakollinen ainesosa. Siitä, sipulista ja porkkanasta tulee todella maukas pohja kastikkeelle – kunhan vaan jaksaa hauduttaa tarpeeksi pitkään. Kärsivällisyys tosiaankin palkitaan :)

 5. Laura, selleriä pitäisi tosiaan kokeilla laittaa bologneseen, mutta yleensä aina käy niin, että unohdan ostaa sitä tai ne ovat kaupassa ihan kamalan näköisiä. Porkkanasta sen sijaan en välitä tässä ruuassa. Jos kastikkeeseen haluaa
  ruokaisuutta lisää, saatan laittaa kesäkurpitsaa ja/tai herkkusieniä.

  Mutta se selleri… Ehkä muistan ensi kerralla :)

 6. pitäisi kokeilla tätä soijaversiona – yleensä tykkään syödä tomaattikastiketta ja spagettia herkkusienten kanssa. hyvin tehty tomaattikastike on kyllä aivan äärettömän hyvää, ja niin yksinkertaista. punaviinia tulee laitettua valitettavasti aika harvoin ellei sitä varta vasten osta, meillä ei tunnu viinipullot kaapissa pysyvän. :)

 7. kiitoksia kovasti maittavasta ohjeesta! teimme tätä taannoin ja hyvää oli! (jos kiinnostaa, postasin reseptisi juuri sivuillemme)

  perheemme on sekasyöjiä, painottuen lihaan, mutta toisinaan teemme ihan kasvispitoisiakin juttuja. tämän ruuan paljastuminen kasvisruuaksi hämmästytti miestäni, hän luuli kauhovansa jauhelihasta tehtyä bolognesea.

  soijarouhe pelastaa kyllä pulasta, kun jääkaappi ammottaa tyhjyyttään!

 8. Painekattilalla saa kuulemma lyhennettyä keittoaikaa, mutta saavutta kuitenkin saman herkullisen tasaisen maun, kuin pitkällä keittoajalla. Pitkä keittoaika on myös intialaisissa mausteisissa kastikkeissa äärimmäisen tärkeä ja intialaisissa ravintoloissa käytetään siten painekattilaa (tai ainakin meidän vakioravintolassa). Painekattilat ovat vaan aika kalliita..

 9. Hei Elina

  Tein sapuskat ohjeen mukaan ja ihan hyvää tuli. Hieman olisin ehkä kaivannut lisää makua mukaan… Toisaalta, aluksi kauhistelin sitä kuinka vähän mausteita tuohon tulee, satunpa nimittäin inhoamaan soijarouheen makua ja yleensä peitän sen tuhdilla maustevalikoimalla. Ihan kiva huomata, ettei sen maun peittämiseksi nyt niin paljon mausteita tarvitakaan…

 10. Aivan ihana löytö tämä sinun blogi! Vinkkaan blogissani tätä samalla kun teen blineistä pienen jutun loppuviikosta. :)

 11. Täällä vannoutunut lihansyöjä etsii kuumeisesti uusia tuulia ja vinkkejä kasvisruuan lisäämiseen! Tosi kiva blogi sinulla, jonkun aikaa nyt olen seurannut. Erityisesti kuvat ovat todella kauniita!! :)

  Meidän perhe on siis lihansyöjäkansaa ja bolognesea olen tehnyt jo pitkän pitkän aikaa – se on niitä harvoja ruokia joka maistuu meidän perheessä kaikille. Yleensä olen tehnyt naudan jauhelihasta ja pekonilisällä.

  Soijarouheeseen tutustuin nyt uudelleen niin monen vuoden tauon jälkeen ja siihen ihastui koko perhe (tosin esikoinen ei edes tiedä syövänsä välillä soijarouhetta jauhelihan tilalla!). Soijabolognese on kokeilemani perusteella parasta mitä soijarouheesta olen tehnyt. Pekonia laitan kyllä hieman maun vuoksi…

  Mutta se miksi tähän nyt aloin kommentoimaan on se että suosittelen laittamaan soosin sekaan myös karkeaa porkkanaraastetta ja varsiselleriä hienonnettuna. Kuullotetaan yhdessä sipulin kanssa. Ja sit vaan haudutellaan! :)

 12. Itse en ole käyttänyt soijaa aiemmin ja siksi katselen soijabolognese reseptejä. Tavallista bolognesea keitän yleensä pari tuntia. Reseptissä mietityttääkin, miksi soijarouhe ym. lisätään vasta valmistuksen puolessa välissä? Eikö soijarouhe kestä pitkää keittämistä?

  1. Minuakin vähän mietityttää! Tämä on kahdeksan vuotta vanha resepti, joten en ihan nyt muista mitä olen ajatellut. Soijarouhe kyllä kestää keittämistä pidempäänkin.

 13. Kiitos reseptistä. Tein ensimmäisen kerran soijarouheesta ruokaa ja aprikoin, saanko sen maistumaan miltään. Vähän mittasuhteita muuttelin ja vaihdoin osan mausteista. Olen nimittäin huono noudattamaan valmiita ohjeita. Hyvä lisä tuo punaviini, en ole sitä koskaan aikaisemmin bolognese-kastikkeessa käyttänyt, vaikka se siihen kuuluukin.

 14. Käyköhän tähän joku uusista ”jauhelihankorvikkeista”? Perheen herkkävatsainen ei voi syödä linssejä eikä soijarouhetta, ja jommasta kummasta yleensä on aina nämä bologneseohjeet.

  1. Juu tottakai, ilman muuta bolognesen voi tehdä sellaisestakin! Se käyttäytyy ihan samalla tavalla kuin jauheliha.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights