Mansikkaminttu ja muita erikoisuuksia

On aika turmiollista olla töissä puutarhamyymälässä. Rahaa menee kasviostoksiin ja oheistarvikkeisiin enemmän kuin olisi oikeasti varaa. Mutta toisaalta, pitäähän sitä ihmisellä jotain harrastuksia olla! Hullaannun aivan täysin varsinkin yrteistä, enkä taaskaan päässyt tyhjin käsin töistä kotiin, kun saimme Tanskasta kuorman erikoisyrttejä.

mansikkaminttu

Veikkaan, että mansikkamintusta tulee minulle tämän kesän suosikkiyrtti. Kasvi tuoksuu todella voimakkaasti mansikalle ja vähemmän mintulle. Makukin on mansikkainen. Ihana yrtti esimerkiksi juomiin, hedelmäsalaatteihin ja jälkiruokiin.

luppio

En ollut koskaan ennen kuullutkaan pikkuluppiosta (Sanguisorba minor), joten sitäkin oli ihan pakko hankkia. Yrtin maku on hyvin mieto, ja se maistuu hämmästyttävän paljon kurkulta! Taustalla näkyy karhunlaukka, jonka ajattelin yrittää talvettaa parvekkeella.

sitruunaverbena

Sitruunaverbena (Lippia citriodora) tuoksuu huumaavasti sitruunalle – paljon voimakkaammin kuin esimerkiksi sitruunamelissa.

stevia

Steviasta (Stevia rebaudiana) kirjoittelinkin jo aikasemmin, mutta päätin ostaa kyseistä kasvia nyt taimenakin, kun sitä kerran on saatavilla. Ehkä kylvän siemeniäkin vielä myöhemmin keväällä :) Pääsin nyt ensimmäistä kertaa maistamaan steviaa ja se todellakin on makeaa! Ajattelin testata sitä tänään mojiton joukossa.

Jätin vielä töihin odottelemaan After eight -mintun, sitruunaruohon, valkosipuliruohon, mandariinimintun ja parakrassin, mutta voi olla, että raahaan ne kotiin viimeistään maanantaina. Odottelen vielä sormet ristissä, jos jostain saisin tänäkin keväänä ananassalviaa ja appelsiinitimjamia. En taida tänä vuonna kasvattaa mitään muita kuin syötäviä kasveja…

9 vastausta kirjoitukseen “Mansikkaminttu ja muita erikoisuuksia

 1. Rakastan yrttejä! Mulla kasvaa juuri nyt ”yrttitarhassani” steviaa, oreganoa sekä ananassalviaa,joka tuoksuu kivasti ananakselta.Sitruunaverbenaa käytetään täällä paljon;se on ihanaa teenä, ja tuo valkosipuliruoho on myös tuttua.Mansikkaminttu kuulostaa mielenkiintoiselta;täältä saa monta eri minttulajia,mutta saakohan tuota….

 2. Oi miten ihana yrttijuttu! Mistähän puutarhamyymälästä näitä voisi saada pääkaupunkiseudulla? Mansikkaminttu vaikuttaa toden totta kiehtovalta!

 3. Yaelian, kiitos vinkistä, täytyykin testata sitruunaverbenateetä!

  Okriina, en osaa yhtään sanoa, koska oma työpaikkani ei ole ketjuliike. Kannattaa ehkä kokeilla jotain yksityisiä, erikoisempiin kasveihin erikoistuneita liikkeitä, jos siellä on sellaisia?

 4. Tiedätkö saako stevian siemeniä ostettua jostain netistä? Jotenkin epäilen ettei taimia saatikka siemeniä tältä paikkakunnalta saa. :(

 5. Ihana löytö tämä sivu. Minä vanha muori – 66 v – kasvattelen yrttejä isolla avoparvekkeella. Talvehditutan kellarissa ja juuri toin ananassalvian ja omenasalvian ylös. Uutta lehteä lykkää komeasti. Olen ihan hurahtanut yrtteihin. Joka kevät hankin lisää, mutta vielä mahtuu. Käytän niitä myös. Ja opiskelen lisää niistä. Eipä ehdi dementia vaivata kun puutarhahulluus on kerran iskenyt. Puutarhaa on turha toivoa mutta ruukuissakin voi kasvatella kaikenlaista. Myös kukkia. Nyt on aikaa istuskella parvekkeella ja katsella ja haistella kasveja. Musta Hertta-kissa kaverina.

 6. Liisa, kiitos kommentista! Omenasalviaan en olekaan törmännyt, mutta se kuulostaa aivan ihanalta! Onko se samantyyppinen kuin ananassalvia – eli tuoksu on enemmän hedelmäinen eikä niinkään salviamainen?

  Minullakaan ei ainakaan vielä lähitulevaisuudessa ole toivoakaan omasta pihasta, mutta kyllä tuo pienimuotoinen kasvattelu onnistuu parvekkeellakin.

 7. Ostin kesän alussa sitruunaverbenaa ja se on kasvanut ihan hyvin. Olen käyttänyt sitä sämpylöiden päällä muiden yrttien kanssa (juuston kera) sekä yrttiletuissa. Maistellessani sitä erikseen, huomasin, että siitä saattaisi olla kuivatuksi mausteeksi, jota voisi suositella esimerkiksi välimaastoruokiin, jotka eivät ole makeita eikä suolaisia.
  Steviasta on luultavasti nousemassa kaupallisesti merkittävä makeutusaineena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights