Appelsiinicupcaket

Jännää, miten Suomeen tulee kaikki ilmiöt aina muutaman vuoden jälkijunassa. Kun Yhdysvalloista lähtöisin oleva cupcakevillitys levisi netissä muutamia vuosia sitten, alkaa cupcakeja saamaan vasta nyt laajemmin suomalaisista kahviloista. Cupcaket ovat kyllä helppoja ja näyttäviä leivonnaisia, joten en ihmettele niiden suosiota. Minunkin oli taas pakko leipoa näitä seurattuani tällä viikolla vierestä, kun työkaverit mutustelivat appelsiinicupcakeja kahvitauolla.

appelsiinicupcakes

Muutama vinkki ennen leipomista:

 • Cupcakeihin kannattaa käyttää luomuappelsiineja, jotta vältyt kuoreen kertyviltä torjunta-ainejäämiltä.
 • Kookosrasva ei ole välttämätön ainesosa kuorrutteessa. Voit käyttää myös pelkkää margariinia (tummansininen Keiju), mutta silloin kuorrutteesta ei tule ihan yhtä hyvän makuinen.
 • Cupcaket paistetaan aina muffinipellillä, joka on vuorattu paperivuuilla.

En ole muuten törmännyt Suomessa appelsiiniaromiin, vaan olen ostanut Vahine-merkkistä appelsiiniaromia Virosta. Samalla merkillä on muitakin aromeja, jotka on huomattavasti parempia kuin esimerkiksi täällä marketeissa myytävät dr. Oetkerin yms. aromiaineet. Otan mielelläni vastaan vinkkejä, jos joku tietää, miten appelsiinin makua saa vahvemmaksi myös ilman ylimääräisiä aromeja!

APPELSIINICUPCAKET

12 cupcakea

 • 3 dl vehnäjauhoja
 • 1,75 dl sokeria
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl soodaa
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1 appelsiinin raastettu kuori
 • 1 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
 • 1,5 dl makeutettua soijamaitoa
 • 1 dl margariinisulaa
 1. Laita uuni kuumenemaan 175C ja paperoi muffinipelti.
 2. Sekoita yhteen kuivat aineet.
 3. Raasta appelsiinin kuori ja purista appelsiineista mehu. Sulata margariini.
 4. Sekoita kuivien aineiden joukkoon appelsiinin kuori ja -mehu, soijamaito ja margariinisula.
 5. Kaada taikina vuokiin (jätä 1/4 kohoamisvaraa) ja paista cupcakeja uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Jäähdytä hyvin ennen kuorruttamista.

KUORRUTE

 • 0,5 dl margariinia
 • 0,5 dl sulatettua kookosrasvaa
 • 6 dl tomusokeria
 • 1/4 tl appelsiiniaromia
 • n. 5 tl tuorepuristettua appelsiinimehua
 1. Sulata kookosrasva ja yhdistä se margariinin. Anna jähmettyä jääkaapissa muutama minuutti.
 2. Lisää tomusokeri ja appelsiinimehu vuorotellen rasvan joukkoon. Lisää mehua, kunnes kuorrute on sopivan paksuista. Mausta kuorrute appelsiiniaromilla.

38 vastausta kirjoitukseen “Appelsiinicupcaket

 1. Onpa kauniin näköiset cupcakes(en nyt tiedä miten tuon taivuttaisi suomeksi….)Itsekin tkkkään niitä tehdä,kun ne on helppotekoisia. Pitääkin kokeilla tuota sun tapaa tehdä kuorrutus, eli margariini ja kookosrasva.Käytätkö kylmäpuristettua kookosrasvaa? Mä olen kuorrutuksissa yhdistänyt sen ja sitten cashewkerman, mutta tuosta sun kuorrutuksesta tulee sileämpi.

 2. yaelian, pyörittelin itsekin tuota nimeä ja päätin taas äsken vaihtaa sen :D Cupcake ei oikein taivu suomeksi, eikä kuppikakku tai vuokaleivos kuulosta yhtään kivalta. Ja muffini taas on eri asia kuin cupcake.

  En käyttänyt kylmäpuristettua kookosrasvaa, vaan sitä tavallista hopeanvärisessä kääreessä myytävää, jota saa täältä joka kaupasta.

 3. Täältä ei saa tuota tavallista kookosrasvaa, vaan ainoastaan kylmäpuristettua orgaanisista marketeista. Kuppikakku tosiaankin kuulostaa kamalalta! Itse tein viimeksi tällä viikolla cupcakesia,mutta nimesin ne muffineiksi juuri tuon nimihirviön takia.Aivan upeita ruokakuvia otat!

 4. Mä olen ostanut tuota samaa Vahinea Virosta just samasta syystä! Ostan Virosta jatkuvasti myös unikonsiemeniä ja tyrnisosetta.

 5. Kuulostaa ihanalta! Aion kokeilla. Olen täällä amerikassa tehnyt aika vähän cupcakeja, mutta koska asun täällä etelässä, enemmänkin piiraita, ihania… ks. essujalusikka.blogspot.com.

 6. Kakkuset näyttävät todella hyviltä! Sama nimiongelma on mielestäni monien muidenkin alunperin amerikkalaisten leivonnaisten kohdalla. Brownie ja cookie eivät nekään oikein käänny suomeksi. Paras varmaan pitäytyä alkuperäisissä…

  Tiedän, että jonkinlaista appelsiiniaromia ja muitakin vastaavia voi tilata netin kautta tästä osoitteesta:http://www.spicearoma.fi/. Ne ovat kyllä käsittääkseni keinotekoisia aromiaineita, enkä ole itse käyttänyt.

 7. Kaupoissa myydään muistaakseni Sunnuntain kasvisrasva-valmisteita jotka on erityisesti leivontaan tarkoitettu ja ovat hieman tuorejuuston omaisia rakenteeltaan. Niissä löytyy appelsiinilla maustettu versio, josta saa kuorrutteen cupcakeihin ihan amerikkalaisten version mukaan koska tuo ”aine” vastaa aika hyvin USAn shorttening:ia, jota ei suomesta käsittääkseni vielä ainakaan saa. Kasvisrasvaseos sekoitetaan yhteen sokerin ja muiden valinnaisten aineiden kanssa ja tada- kuorrutus on koossa. Tulos on ei-niin-äklömakea kuin tomusokerilla tehtäessä.

 8. Alice, nuo Sunnuntain kasvirasvavalmisteet ovat maitopohjaisia. Suomesta saa kyllä myös soijatuorejuustoa, jota voi hyvin käyttää leivonnassa. Shortening on kovetettua kasvirasvaa, eli kookosrasva ajaa asiansa vallan mainiosti sen tilalla :)

 9. Herkulliselta kuulostavat ja näyttävätkin!! Tuo ns. vegaaninen voikreemi on varmasti vielä parempaa kuin epävegaaninen ”serkkunsa” :) Miltä kookosrasva maistuu noissa kuorrutteissa? Ite en ole vielä kertaakaan sitä käyttänyt leivonnassa..

 10. Insanity, kookosrasva on tosi miedon makuista (ei maistu kookokselle), mutta pelkkä margariini maistuu, noh, liikaa margariinille.

 11. Minulla on kyllä ollut monesti tarkoitus moisia kokeilla, ihan mielenkiinnosta. Olen nimittäin kuullut, että koostumus olisi muffinsseja sienimäisempi ja muhevampi. Tämä ohje kuulostaa kyllä melko passelilta, voisi hyvinkin päästä keittiööni :)

 12. Mitäs jos kuorrutukseen käyttäisi pelkästään kookosrasvaa. Tulisikohan liian kovaa? Itse käytän yleensä leivonnassa margariinin sijasta voita. Nämä cupcaket menevät ehdottomasti kokeiluun:)

 13. jack bauer, en ole koskaan tehnyt kuorrutetta pelkästä kookosrasvasta, mutta veikkaan, että se on liian kovaa. Tummansininen Keiju+kookosrasva on varmempi yhdistelmä.

  Ja totta kai nämä ovat meheviä ja pehmeitä :) Jos resepti olisi huono, en olisi laittanut sitä tänne.

 14. Okriinalle, kovinpa vähättelevästi puhut toisten myymistä aromeista, kun ei ole muuta tietoa kuin MUTU. Kerrot että http://www.spicearoma.fi, aromit olisivat keinotekoisia, sieltä ei löydy yhtään keinotekoista aromia. Olen sen itse sieltä selvittänyt. Eli ”puhut täyttä puoppua”. Itse olen tilannut sieltä aromeja, noin vuoden ajan ja olen saanut aivan ihania makuja. Aromit ovat tosi laadukkaita.

 15. anne, jos on sisälukutaito kohdillaan, voi tuosta Okriinan viestistä lukea seuraavaa: ”Ne ovat kyllä käsittääkseni keinotekoisia aromiaineita, enkä ole itse käyttänyt.” En ainakaan itse osaa tuosta lukea edes rivien välistä mitään vähättelyä. Mutua toki, mutta ei siinä muuta väitetäkään :)

  Mutta kiitos infosta, täytynee tilata tuolta jotain, jos ei ole Viron-reissua tiedossa lähiaikoina!

 16. Kiitos ihanasta ohjeesta.

  Lukekaapa kirja ”Petos lautasella” jonka on kirjoittanut Mats-Eric Nilsson. Sieltä löytyy tietoa mm. aromeista ja niiden ”luonnollisuudesta”…

 17. Peppi,

  Vastaus tulee vähän myöhässä, mutta siis eihän nuo leivontaan käytetyt aromit ole mitään e-koodihirvityksiä, vaan oikea vanilja-aromi on vaniljauutetta, samaten esimerkiksi appelsiiniaromi on appelsiiniöljystä tehtyä. En tiedä koskeeko sama näitä halpisaromeja, joita saa Suomesta.

 18. Tein näitä, lisäsin taikinaan vielä suklaarouhetta ja tein kuorrutteen suklaasta. Oli taivaallista. Tumma suklaakuorrute sopi tosi hyvin makeaan muffinssiin. Kiitos ohjeesta!

 19. Nämä on kyllä ihan huippuja, ja menevät mille tahansa sekasyöjällekin milloin vain. :) Leivoin näitä viimeksi keväällä pikkusiskon lakkiasiin, mutta vaihdoin kuorrutuksen tummaan suklaaseen koska se on suuria määriä tehdessä vähän yksinkertaisempi. Nämä kestävät myös pakastuksen mukisematta, tosin kuorrutus kannattaa tietty lisätä vasta tarjoilupäivänä. :)

 20. Sekasyöjä yritti käyttää tätä kuorrutetta, kun tein suklaamuffinseja vieraille, joiden joukossa oli vegaani. En oikein onnistunut, kuorrutus kovettui tosi nopeasti, pursotuspussi puhkesi. Myöskin maku oli kauhean rasvaisen oloinen ja yltiömakea. Lempparini on sitruunarahkaan perustuva kuorrute, millähän senkin korvaisi…

  Kiitos muuten kiinnostavasta blogista. :) Olen koettanut lisätä kasvisruokien valmistusta ja täältä saa kyllä inspiraatiota.

 21. Moi! Tarkoitus olisi tehdä näitä sunnuntain syntymäpäiväjuhliin. Selviääköhän kuorrutus yön yli jääkaapissa, jos lauantaina tekee? :)

 22. Tein tällä ohjeella cupcakeja, mutta korvasin appelsiinin sitruunalla ja ai että miten hyviä niistä tuli! Vieraatkin kehuivat kovasti :)

 23. Millaista muffinipeltiä käytät? Olen jo pitkään ajatellut hankkia muffinipellin, mutta se on jäänyt siihen, että en saa päätettyä silikonisen ja metallisen välillä. Kummalla pellillä muffinit kohoavat paremmin? Onko paisto-ominaisuuksissa tai huoltamisessa muuten eroa? Aion viimeinkin hankkia pellin, että pääsen kokeilemaan näitä. :)

  1. Metallinen vuoka on paras, ehdottomasti! Sitä on paljon helpompi käsitellä kuin silikonista ja useimmat mallit voi pestä myös koneessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights