Elämää parvekkeella

Nyt on vihdoin ollut niin lämmintä, että olen saanut siirrettyä yrtit parvekkeelle keittiön pöydältä. Keittiössä ei ole mahtunut syömään pariin kuukauteen, joten lämpimiä säitä on odoteltu! Innostun varmasti tänäkin vuonna niin, että parvekkeellakaan ei taas kohta mahdu kääntymään ;)

parveke

Viime vuonna innostuin hamstraamaan kasveja ihan liikaa, eikä niiden hoitamiseen enää riittänyt aika. Lisäksi osa ruukuista oli pakko sijoittaa lattialle, eikä kasvit näyttäneet valon puutteen takia enää kovin hehkeiltä loppukesästä. Yritän hillitä ostohalujani vähän tänä vuonna, ja luultavasti onnistun hiukan paremmin, kun päätin rajoittaa kasvivalikoimaa tänä vuonna vain syötäviin kasveihin.

keijunkukka

Ostin syksyn alennusmyynneistä keijunkukan, joka näyttää talvehtineen parvekkeella varsin mainiosti, vaikka en suojannut sitä mitenkään. Uutta kasvustoakin näyttää olevan jo tulossa, joten tämä olkoon se ainoa poikkeus syötävien kasvien joukossa :)

ruukut

ananassalvia

Olen vieläkin ihan innoissani, kun saimme töihin pienen erän ananassalviaa. Sen tuoksu on jotain ihan mieletöntä ja koska tuo kasvoi viime vuonnakin niin hyvin, oli tätä pakko taas saada.

persilja

Sileälehtisen persiljan taimetkin on tulossa hyvää vauhtia!

intiaaniminttu

Torilta löytyi intiaaniminttua.

Onko lukijoilla hyviä vinkkejä ananassalvian tai intiaanimintun käyttöön? Varsinkin tuon ananassalvian käyttö jäi harmittavan vähäiseksi viime kesänä, vaikka se niin ihanalta tuoksuukin. Ananassalviaa kiinnostaisi kokeilla suolaisien ruokien maustamiseen – ehkä se sopisi johonkin karibiahenkiseen ruokaan?

12 vastausta kirjoitukseen “Elämää parvekkeella

 1. Ananassalvia onkin tosiaan ihanan tuoksuista, mullakin sitä kasvaa.Olen vaan laittanut niitä lehtiä hieman silputtuna salaatin joukkoon ja teehen. Muuta käyttöä en ole sille keksinyt vielä.Omani juuri kukkii,kauniita punaisia kukkia!
  Näkyykin että olet haltioissasi siitä ananassalviasta ;-)

 2. Ananassalvia jo kuulostaakin ihanan tuoksuiselta, nyt harmittaa ettei ole moisia tekeillä.

 3. yaelian, mun ananassalvia ei kukkinut ollenkaan viime vuonna, mutta se varmaan johtuu auringon puutteesta. Hyvin se kasvaa kyllä varjoisemmassakin, mutta kukinnasta joutuu varmaan vaan haaveilemaan.

  jams, ananassalvia ei tuoksu yhtään salvialta, vaan muistuttaa tuoksultaan lähinnä ananaslimua.

 4. Aih, tämä bloggaus sai taas kaipaamaan työkesiä kasvihuoneella.. varsinkin kun nykyiseen toimenkuvaan kuuluu ikuista puistojen kevätsiivousta;)

 5. nanne, kasvihuoneessa on aina ihan liian kuuma, eli musta ei olisi kokopäiväisesti työskentelemään siellä. Vaihtelu kyllä virkistää, ja tekisinkin mieluiten kaikkia erilaisia puutarhahommia vuorotellen :)

 6. Voi hitsit mie oon unohtanut koko yrttien viljelyn! Normaalisti oon istutellut yrtit kasvamaan hyvissäajoin huhtikuun lopulla mutta nyt oon auttamattomasti myöhässä :( Anna miulle joku alkusysäys että saan otettuu itteeni niskasta kiinni ja istutettua jotain vihreetä partsille.

 7. Insanity, mulle ainakin alkusysäykseksi riittää vierailu jossain puutarhamyymälässä, josta ei ikinä pääse kotiin tyhjin käsin :) Myös torikauppiaiden yrttivalikoimat kannattaa tsekata, ja voi ruokakauppojenkin yrttiruukkuja laittaa kasvamaan.

  Toukokuussa ei oo yhtään liian myöhäistä laittaa yrttejä ulos, mikäli siis ostaa valmiita taimia. Niitä voi ihan hyvin hankkia vaikka pitkin kesää.

 8. Moi Elina!

  Netissä seikkailin ananassalvian perässä ja tupsahdin blogiisi. :) Olen parisen vuotta yrittänyt metsästää ko. ihastuttavaa yrttiä lähinnä Tampereen seutuvilta, mutta vielä en ainakaan ole onnistunut. Onko tätä ihanaista ihan yleisesti saatavilla Suomen puutarhamyymälöistä? Olisin kovasti kiitollinen infosta. Nimimerkki ”pakko saada!” :)

 9. Mari, valitettavasti mulla ei ole hajuakaan, saako tätä muualta, ja jos saa, niin en myöskään tiedä mistä. Ei varmaan auta muu, kuin suorittaa puhelinsoittokierros paikallisiin puutarhamyymälöihin :)

  Mun työpaikalle ananassalviat toimitettiin Juholan puutarhasta, mutta ymmärtääkseni heilläkään ei ko. yrttiä enää ole tälle vuodelle.

 10. Ainakin Viherlandia, tuo puutarha- ja parvekeviljelijöiden mekka Jyväskylän kupeessa, myi viikko sitten ananassalviaa. Käsittääkseni taimet olivat Viherlandian omaa tuotantoa. IMO kyseessä on Jyvässeudun paras matkailukohde – ja tämä ei sitten ollut maksettu mainos :)

 11. Hei Elina
  Voisitko kertoa miten voi mansikkaminttua käyttää?
  Tee siitä vaikka joku kiva resepti?
  -äiti-

 12. Äiti, ei mulla tuohon mansikkamintun käyttöön mitään erityisiä reseptejä taida irrota. Voit tehdä siitä teetä tai drinkkejä tai syödä sitä esimerkiksi hedelmäsalaatissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights