New Yorkin Bagelit

En ole koskaan käynyt New Yorkissa, enkä syönyt autenttisia bageleita, mutta voin ainakin kuvitella, että nämä maistuvat melkein oikeilta.


Resepti on paljolti velkaa Rose Levy Beranbaumin The Bread Bible -kirjan yksityiskohtaiselle bagelohjeelle, mutta mallia otin myös ex-newyorkilaisvegaani Isa Chandra Moskowitzin Vegan Brunch -kirjasta. Bageleiden ulkomuodosta huomaa kyllä etten ole mikään leipuri, mutta onneksi erinomainen maku ja suutuntuma auttavat unohtamaan mahdolliset esteettiset puutteet.

Bagelien teko on aika monivaiheinen prosessi, mutta hiukan vähemmällä vaivalla voi ainakin kuvitella pääsevänsä, jos taikinajuuren tekee jääkaappiin edellisenä iltana.

Amerikassa myydään gluteenijauhoja tavallisissa kaupoissa, mutta meillä sitä on tarjolla lähinnä ekokaupoissa seitanintekotarkoituksiin. Jos et löydä gluteenijauhoja, voit korvata ohjeen vehnäjauhot durumvehnäjauhoilla. On tärkeää, että jauhoissa on riittävästi sitkoa, jotta bageleista tulee rakenteeltaan oikeanlaisia.

BAGELIT

10-12 kpl

Juuri:

 • 1 tl kuivahiivaa
 • 7 dl vehnäjauhoja
 • 3,75 dl vettä
 1. Sekoita suuressa kulhossa yhteen kuivahiiva ja vehnäjauhot. Lisää kädenlämpöinen vesi ja sekoita taikinaa parin minuutin ajan, kunnes se on tasaista. Laita kelmu kulhon päälle ja anna juuren tekeytyä huoneenlämmössä noin tunnin ajan. Vaihtoehtoisesti voit laittaa juuren yöksi jääkaappiin, mutta ota se huoneenlämpöön puolta tuntia ennen seuraavaa vaihetta.

Jauhoseos:

 • 5,25 dl vehnäjauhoja
 • 2 rkl gluteenijauhoja
 • 1 tl kuivahiivaa
 • 1 rkl sokeria
 • 1 rkl suolaa
 • ripaus mustapippuria
 • 3 rkl vegaanista margariinia
 • jauhoja leivontaan
 • unikonsiemeniä koristeluun
 1. Sekoita toisessa kulhossa yhteen vehnäjauhot, gluteenijauhot, kuivahiiva, sokeri, suola ja mustapippuri. Ripottele jauhoseos varovasti taikinajuuren päälle, mutta älä sekoita! Laita kelmu jälleen kulhon päälle anna taikinan tekeytyä 1-4 tuntia. Tekeytyessään taikinajuuri kuplii jauhoseoksen sekaan, mikä on täysin normaalia.
 2. Sekoita jauhoseos sekä margariini taikinajuureen ja vaivaa jauhotetulla alustalla n. 5 minuuttia. Taikina on tässä vaiheessa vielä melko tarttuvaa. Anna taikinan levätä kelmulla peitettynä 20 minuuttia ja sitten jatka vaivaamista. Lisää taikinaan tarvittaessa hiukan jauhoja ja vaivaa sitä 10-15 minuttia. Voitele kulho ja taikinan pinta öljyllä ja anna kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.
 3. Lyö taikinasta nyrkillä ilmat pihalle (tämä on aina se kaikkein kivoin vaihe taikinanteossa!). Tämän jälkeen voit leipoa taikinan heti, tai jättää sen jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai jopa kahdeksi vuorokaudeksi. Jos jätät taikinan jääkaappiin, ota se huoneenlämpöön puolta tuntia ennen leipomista, muuten toimi seuraavasti: Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja laita suolalla maustettu vesi kiehumaan. Levitä unikonsiemenet laakealle lautaselle.
 4. Muotoile taikina pötköksi ja leikkaa se 10 yhtä suureen palaan. Pyörittele palat palloiksi. Tee pallon keskelle peukalolla reikä ja levitä se noin 5 sentin levyiseksi. Kasta bageleiden toinen puoli unikonsiemenissä ja nosta ne leivinpaperille odottelemaan veden kiehumista.
 5. Nosta bagelit muutama kerrallaan kiehuvaan veteen ja keitä minuutti kummaltakin puolelta. Nosta bagelit leivinpaperille.
 6. Paista bageleita uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes niissä on kaunis väri. Anna jäähtyä puolisen tuntia ennen tarjoamista.

Syö bagelit sellaisenaan margariinin tai soijatuorejuuston kanssa. Kokeile myös hummusta tai avokadoa ja erilaisia täytteitä, kuten savutofua, tomaattia ja salaattia.

7 vastausta kirjoitukseen “New Yorkin Bagelit

 1. Ihan kivan näköiset beigelit! Kun asuin New Yorkissa,tuli aika usein syötyä noita bageleita. Kerran tein itsekin,vuosia sitten,muttten ole aiemmin nähnyt reseptiä,missä oli gluteenijauhoa mukana.Bageleiden valmistus on tosiaankin niin monivaiheinen juttu,ettei sitä ihan kauhean usein jaksa tehdä.

 2. Olen leiponut omat bagelini myös The Bread Biblen ohjeella ja se on kyllä varsin lähellä aitoja New Yorkilaisia. Olen myös ratkaissut suomalaisjauhojen matalan gluteenipitoisuuden lisäämällä gluteenijauhoa ja se toimii ihan hyvin. Nyt sain todella hyvälaatuisia luomuvehnäjauhoja suoraan viljelijältä. Hänen mukaansa viime vuoden vehnäsato oli poikkeuksellisen gluteenipitoinen, joten ajattelin kokeilla bageleiden tekoa ilman lisägluteeneja. Vehnäjauhoissa on kyllä todella paljon eroja!

 3. Tätä täytyy testata mahdollisimman pian! Leipomisen suhteen itselläni on kylläkin todella lyhyt pinna eri kohottamisten suhteen, mutta nämä bagelit ovat varmasti odottamisen arvoisia. Arnoldsissa myytävät bagelit ovat turhan raskaita ja K-kaupan paistovalmiit taas maistuvat suojakaasulta. Kylläpäs tuli nälkä kun miettii eri täytteitä bagelin sisälle :) Kiitos ohjeesta!

 4. Tosi hyviä nämä oli kyllä, mutta luulenpa, että kärsimättömänä kokkina pidättäydyn jatkossa vesirinkeleissä :D

 5. en tiiä auttaako edes leipuruus että noista tulee vähän tollasia ryppysiä kun ne nostaa veteen. kovemmasta taikinasta tehdyt bakelit ei niin paljoa nouse aluksi niin ne eivät myöskään lässähdä käsittelyssä ja niihin tulee se kiiltävä kaunis pinta helpommin.
  ittelläkin ois baakelit jotka pitäis kirjotella blogiin..

  eikö vesirinkeli ole ihan sama? niiku suomenkielinen nimitys vaan bakelille? :)

 6. aleksi, kiitos infosta :) Ehkä en sitten olekaan ihan onneton näissä leipäasioissa.

  Eikai vesirinkeleillä ja bageleilla muuta eroa ole, kuin että noi ensiksi mainitut on mutkat suoriksi -versio bageleista. Mun vesirinkeleiden tekoprosessi kulkee suurinpiirtein rataa sekoitus-vaivaus-kohotus-muotoilu-keitto-paisto. Aika paljon vähemmän vaivaa kuin tuossa yllä olevassa ohjeessa.

 7. Hei,

  Kiitos ohjeesta! Tehtiin näitä tänään ja tuli todella maistuvia! Muutenkin hieno blogi, tänne tulee varmasti palattua kolmannenkin kerran!

  T. E & E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights