Chilit pöytäpuutarhassa

Ostin tammikuussa itselleni Zengrow -pöytäpuutarhan. Chilit ovat kokeneet pieniä vastoinkäymisiä, mutta alkavat jälleen olla hyvässä kasvussa!


Asuessani vielä vanhempien luona, kasvatin joskus 2000-luvun alkupuolella muutamana kesänä chilejä ja olen ikävöinut harrastuksen pariin siitä lähtien, kun muutin omilleni. Olosuhteet eivät ole olleet chilinkasvatukselle kovin otolliset lähinnä valon puutteen takia. Nykyiseen asuntoomme ei paista ollenkaan aurinko ja pohjoiseen suuntautuvaa parveketta varjostaa vielä pieni metsikkö. Lisäksi ongelmaksi muodostuu se, että vaikka olenkin puutarhuri, niin olen aivan onnettoman laiska kastelija ja huonekasvinikin ovat lähinnä anopinkieli- ja tuonenkielo-osastoa, koska ne kestävät mainosti epäsäännöllistä kastelua ja valonpuutetta. Ratkaisu chiliongelmaan löytyi vesiviljelystä!

Valitsin chililajikkeeksi matalakasvuisen ’Apache’ -chilin, jota löytyy ainakin Nelsonin valikoimista hyvinvarustetuista puutarhamyymälöistä. Fataliilta voi toki kysellä muitakin matalakasvuisia, kompakteja lajikkeita. Ensimmäinen chilinkasvatuskertani Zengrow’lla on ollut puhdas kokeilu, joten en panostanut lajikevalintaan sen enempää, vaan nappasin töistä siemenpussin pelkästään lajikkeen koon perusteella. Chilit itivät pöytäpuutarhassa noin viikossa, ja puolentoista viikon kulutta ne näyttivät tältä:

Kahden viikon kuluttua siementen kylvämisestä vaihdoin laitteeseen veden ja lisäsin puolikkaan lannoitetabletin. On tärkeää muistaa, että lannoitetta ei missään tapauksessa saa lisätä veteen kylvön yhteydessä, sillä siemenet eivät idä liian ravinteikkaissa olosuhteissa! Parisenttisille pikkutaimille lannoitteen lisääminen aloitetaan varovasti, vähän kerrallaan.

Neljännellä viikolla chileihin iski ötökköäinvaasio, ja taisin samalla vielä innostua lannoittamaan taimia liikaa. Chilit olivat aika hurjan näköisiä jonkun aikaa, mutta jatkoivat kyllä vähän ajan kuluttua normaalia kasvuaan. Vesiviljely on siitäkin näppärä, että puutosoireet ja liikalannoituksesta aiheutuneet oireet korjaantuvat nopeammin kuin perinteisessä multaviljelyssä.

Kuusiviikkoiset chilinalut alkoivat tehdä kukkanuppuja, mutta poistin ensimmäiset nuput, jotta kasvit jaksaisivat vielä kasvaa ja kehittyä, eivätkä tuhlaa energiaa kukkimiseen. Chilinkasvatusprojekti alkaa kuitenkin näyttää varsin lupaavalta! Raportoin seuraavan kerran, kunhan sato on kerätty :)

Odotan innolla, että pääsen testaamaan Zengrow’lla muidenkin kasvien kasvattamista. Esimerkiksi pienikasvuinen kirsikkatomaatti sopisi tähän varmasti hyvin. Ja sitten kun hedelmiä tuottavien kasvien kasvattaminen alkaa kyllästyttää, niin laite toimii takuuvarmasti ainakin yrttien kasvattamiseen.

Jos lukijoista joku on harkinnut Zengrow’n ostamista, niin kirjoittelen vielä muutamia huomioita laitteesta:

  • Valmistaja ilmoittaa, että laite pitää suurinpiirtein yhtä kovaa ääntä kuin jääkaappi, mutta se on kyllä aika optimistinen arvio. Pumpun hurina yhdistettynä liplatukseen on jatkuvaa – jääkaappi kun hurisee ainoastaan silloin tällöin. Häiritsevän kovaa ääntä laite ei keittiössä pidä, mutta en kuitenkaan sijoittaisi sitä esimerkiksi olohuoneeseen.
  • Laitetta on helppo käyttää ja lamppujen säätö on yksinkertainen mutta riittävän monipuolinen.
  • Nettisivuilta löytyy hyvät ohjeet ja vastaukset melkein kaikkiin kysymyksiin.
  • Laitteen, lähinnä lamppujen, muoviosat tuntuvat vähän heppoisilta laitteen hintaan nähden, mutta eivät ne kuitenkaan ole jatkuvan rasituksen alla.

Onko lukijoilla (sisä- tai ulko-)puutarhan kevätpuuhat jo käynnissä? Odotan itse malttamattomana, että yrttikuorma saapuisi työpaikalle! Toivottavasti tänäkin vuonna saisimme myyntiin ainakin ananassalviaa, mansikkaminttua ja sitruunaverbenaa, jotka ovat menestyneet parvekkeellani hyvin.

3 vastausta kirjoitukseen “Chilit pöytäpuutarhassa

  1. Missä liikkeessä oot töissä? Tai jos eet haluu kertoa niin kerro mistä muualta saa mansikkaminttu ja muuta erikoisen kuuloista yrttiä. Lähinnä mietin vaan saako noita kaikista kukkakaupoista(tai no jostain kaupasta mitkä jotain vihreää myy:D) vai onko noi jotain erikoisuuksia? Tekee itekkin mieli alkaa istuttelemaan kun katseli pieniä taimenalkuja :)

  2. Anne, laitan sulle sähköpostia aiheesta :) Ei mun työpaikka nyt mikään salaisuus ole, mutta ei sitä liene kuitenkaan tarpeellista kuuluttaa ympäri nettiä. Tuskin noita erikoisempia yrttejä ihan joka putiikista saa, eikä tietääkseni esimerkiksi Plantagenkaan myy kuin ihan peruskamaa. En tietysti tiedä mitä tänä sesonkina on mihinkin tulossa.

  3. Mansikkaminttua! Kuulostaapa ihanalta. Mielenkiintoinen postaus myös Zengrown osalta, kiitoksia siitä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights