Baklava

Oikeastaan teki mieli avautua kokonaisen postauksen verran Antti Heikkilän uusimmasta blogikirjoituksesta, mutta sen sijaan päätin nautiskella lektiinejä, pahoja kasvirasvoja ja hiilihydraatteja.


Koska olen vegaani, en osaa ajatella loogisesti ja teurastinkin tätä syntistä piirakkaa varten muutaman pähkinän. Heikkiläkin tietää kertoa, että vegaanit eivät ajattele kasvien kuuluvan elämään (!!). Olen myös osana suurempaa uskonnollista liikettä, mikä oli itselleni jännittävää uutta tietoa, olenhan tässä jo pari vuosikymmentä viihtynyt mainiosti ateistina. Chocochili on kuitenkin ennen kaikkea reseptiblogi, joten lienee parasta jättää A. Heikkilä mielipiteineen omaan arvoonsa.

Innoituiksen baklavan tekemiseen sain Marsha Mehranin Pomegranate Soup -nimisestä kirjasta, jota olen parhaillaan lukemassa. Vähän ehkä hävettää myöntää, mutta olen viime aikoina hurahtanut täysin näihin ruokaan liittyviin hömppäromaaneihin, tosin Pomegranate Soup on jo vähän liiankin huttua omille makunystyröilleni. Kirjan lopussa oleva reseptiosio sen sijaan on varsin kiinnostava! Baklavaani otin mallia sekä tuosta romaanista että Saara Törmän Saa vaivata -kirjasta, sekä Maku -lehden reseptistä, joka on myös Törmän käsialaa. Maustoin baklavaan tulevan siirapin Pomegranate Soupin tapaan ruusuvedellä, jota löytyy ainakin etnokaupoista. Etnokauppojen tuotteiden suomenkieliset etiketit ovat kyllä usein varsin hellyyttäviä kirjoitusvirheineen. Olen ostanut sivumaulla maustetun ruusuveden lisäksi myös papuja, joiden yhtenä ainesosana on vesistö.

Jännitin filotaikinan käsittelyä vähän etukäteen, koska siitä oli jäänyt pieni kammo jostain vuosien takaa. Olin siinä käsityksessä, että filotaikina kuivuu suurinpiirtein sekunnissa ja hajoaa käsiin. Tällä kertaa sain taikinan kuitenkin aivan ongelmitta uuniin, eikä se ehtinyt kuivua pöydälle.

Kuorittuja, suolaamattomia pistaasipähkinöitä saattaa olla vähän vaikeampia löytää, mutta Punnitse & Säästä -kaupoista niitä saa ainakin.

BAKLAVA

Siirappi:

 • 3 dl sokeria
 • 1,5 dl vettä
 • 0,5 dl ruusuvettä
 • 2 rkl sitruunamehua
 • 1/4 tl jauhettua neilikkaa
 • 0,5 dl agavesiirappia

Taikina:

 • 1 pkt filotaikinaa
 • 1,5 dl margariinisulaa

Täyte:

 • 2,5 dl mantelirouhetta
 • 2,5 dl pistaasirouhetta
 • kanelia
 1. Ota filotaikinapaketti sulamaan huoneen lämpöön 2 tuntia ennen leipomista.
 2. Valmista ensin siirappi: mittaa kattilaan sokeri, vesi, ruusuvesi, sitruunamehu ja neilikka. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuttia. Nosta siirappi levyltä jäähtymään ja sekoita joukkoon agavesiirappi.
 3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka (28×28 cm) margariinisulalla. Avaa filotaikinapaketti varovasti. Taita yksi filotaikina-arkki kahtia ja levitä se uunivuoan pohjalle. Leikkaa ylimääräinen taikina pois saksilla. Voitele taikina margariinisulalla ja nosta päälle toinen kaksinkerroin taitettu taikinalevy, jonka voitelet jälleen margariinilla. Ripottele päälle hiukan kanelia ja 1 dl pähkinärouhetta. Jatka kerrosten tekemistä, kunnes taikinalevyt loppuvat.
 4. Voitele baklavan pinta ja leikkaa päällimmäiseen taikinakerrokseen neliöt terävällä veitsellä. Paista baklavaa ensin 175 asteessa 30 minuuttia, laske lämpötila sitten 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä toiset 30 minuuttia.
 5. Leikkaa baklava vuoassaan neliöiksi pohjaan saakka ja kaada siirappi baklavan päälle. Peitä baklava kelmulla ja anna vetäytyä kylmässä vähintään pari tuntia ennen tarjoamista.

Löysin muuten S-Marketista Sorini -merkkisiä vegaanisia pääsiäismunia. Näitä pieniä oli tarjolla vegaanisena kolmea eri makua, ja nämä appelsiiniversiot olivat ainakin tosi hyviä! Isompien munien ystäville on tarjolla ainakin Dammenbergin pääsiäismunia, joissa on vieläpä joku yllätys sisällä.

19 vastausta kirjoitukseen “Baklava

 1. Mä meinasin melkein lukea ton Antti Heikkilän blogikirjoituksen, mut päätin sittenkin olla pilaamatta lauantaitani :P .

 2. On se aika kummallista että veganismia nimitellään uskonnoksi. Uskonnossahan totellaan mielikuvitusjohtajan käskyjä ja toistetaan rituaaleja.

  Vegaanit kunnioittavat eläimiä ja niiden oikeutta elää. Eli ei mitään tekemistä uskonnon kanssa :)

 3. Aah, baklavaa. Tätä on pakko kokeilla pian! Onko tuo ruusuvesi kovin voimakkaan makuista, ruusu kun ei kuulu omiin suosikkituoksuihini enkä ole koskaan maistanut?

  Antti ja muut lihaanipuristit voi louskuttaa leukojaan ihan rauhassa, paljastavat vain oman rajoittuneen maailmankatsomuksensa.

 4. Anne, no eipä siinä mitään uusia argumentteja juuri näkynyt, lähinnä sitä samaa vanhaa väsynyttä toistoa, johon jokainen vegaani on varmasti törmännyt jo ennenkin. Ei kannata lukea :)

  Otto, vegaaneilla ei myöskään ole mitään pyhää kirjaa, josta luemme iltaisin elämänohjeita :) Toisten on vähän vaikea käsittää, ettei vegaanit ole mikään homogeeninen joukko.

  Enskanasu, ei se juurikaan maistunut – olisi saanut olla voimakkaampi maku. Laitan ensi kerralla itse sitä reilusti enemmän :) Ruusu ei kuulu myöskään omiin suosikkeihini missään muodossa, mutta välillä on kiva kokeilla jotain kaavan ulkopuolelta.

 5. Pitää mennä lukemaan se kirjoitus…..
  Ennen tykkäsin baklawasta, ja teinkin sitä silloin tällöin vielä Suomessa asuessani.mutta nykyisin se on mulle aivan liian makeaa,ja muutenkin sitä saa täälläpäin joka nurkasta.

 6. Eikö tuo Heikkilä ole jotain vähähiilihydraattisten ruokavalioiden puolestapuhujia? Ideologiahan sekin on… :p Luulisi kyllä tuossa asemassa olevalla ihmisellä olevan vähän enemmän tietoa asioista.

 7. Hei ja terkut Turkista!
  Mieheni on baklava hullu kuten kaikki tuntemani turkkilaiset, aito ruusuvesi tekemässäsi baklavassa on tietääkseni tärkeää ja siitähän on versioita aikalailla eri alueilla. Itse syön sitä palasen silloin tällöin ja mieluiten jäätelön kera. Kävi eka kertaa sivullasi ja kiitos onpa mielenkiintoinen sivusto. Meillä syödään kalaa ja äyriäisiä nyt kiihtyvällä vauhdilla koska kalakausi Turkissa hiipuu kun meret lämpenevät.

  Hyvää viikonloppua!

 8. Tuo on tosiaan jännä juttu että vegaanit/kasvissyöjät mielletään aina täysin samasta puust veistetyksi. Eli meidän kaikkien hommiin kuuluu mm särkeä turskiskauppojen ikkunoita samalla lailla kuin homot ovat äärettömän seksuaalista porukkaa, niiden kanssa ei kannata mennä saunaan!
  Millaista joukkoa ovat sitten lihansyöjät?

 9. Haha, jälleen kerran tuo väite kitukasvuisista kasvissyöjälapsista. Voi huokaus, kuinka paljon pidempi tuo meidän lapsemme olisikaan, jos hän söisi lihaa… Kun nyt on vain vuotta vanhempien käyrillä pituudessa. :D

  Kiitokset pääsiäismunavihjeestä!

 10. Toihan oli mielenkiintoinen toi Heikkilän kirjoitus. Varsinkin kun olen nähnyt linkityksiä hänen blogiinsa myös monien terveysorientoituneiden raaka- ja superfood -bloggareiden sivuilla. Heikkilä antoi itsestään aivan toisentyyppisen kuvan: Kirjoitus oli fanaattinen ja yksioikoinen oman vakaumuksen puolustus, jota pyrittiin perustelemaan mielestäni aika kyseenalaisilla ”tieteellisillä” faktoilla. Tuli vähän mieleen, että onko tässä kyseessä klassinen psyykkinen defenssi nimeltä projisointi. Jep, eli mieluummin luen hyvää baklava-reseptiä kuin mustavalkoista ja jäykkäniskaista paasausta ;) Rakastan noita raakoja pistaasipähkinöitä hunajan kanssa (mikä siis ei ole vegaania ollenkaan). Baklavia syön harvemmin.

 11. Yaelian, joo ymmärrän jos siellä tulee yliannostus :)

  Anu, on juu. Mutta olen kyllä pitänyt Heikkilän juttuja aikaisemmin ihan fiksuina. Tuo teksti oli kyllä niin täynnä asiavirheitä, nyt kun luki sellaisesta aiheesta mistä itse tietää enemmän, joten jäin vain miettimään, kuinka paljon potaskaa niissä muissa teksteissa oikein on.

  Petra, suomalaisissa baklavaresepteissä ei juurikaan ruusuvettä näy, mutta hyvä tietää, että se kuuluu alkuperäiseen reseptiin! Hyvää kevään jatkoa sinnekin :)

  Lenni, niinpäniin :)

  Fanny, Vegaanikaupassakin ainakin oli pääsiäismunia, mutta en ole varma onko niitä tulossa lisää.

  Okriina, ihmetys oli kyllä suuri tota tekstiä lukiessa, varsinkin kun olin itsekin tietoinen Heikkilän suosiosta ympäristö- ja terveysihmisten keskuudessa.

 12. Höh, olipa pettymys tuo Heikkilän kirjoitus. En tajua, miten se ketään haittaa, jos joku haluaa olla kasvissyöjä. En vaan käsitä.

 13. Tää Heikkilän kirjoitus oli kyllä nyt jokin vuosisadan antikliimaksi. Oon pitänyt tota tyyppiä tosi fiksuna. Tähän asti. Uskomatonta paskaa oikeesti.

  Minun soijasuikaleet ei kyllä siinä rehumäärässä mitä lihakarjalle syötetään, paljon paina. Ja on ihan uskomatonta verrata edes rehusoijaa niihin lajikkeisiin mitä kasvisyöjien soijaruokiin käytetään. Nämä firmat yleensä pyrkivät kans piipertämään ja ostavat soijansa pienviljelijöiltä ja varmistavat sen, ettei se ole GM soijaa.

  Muuhun en viiti edes sanoa mitään.

 14. Maria, niinpäniin…

  Kisu, tuntuu kyllä tosiaan aika epäreilulta, että heristävä sormi osuu aina kasvissyöjiin, kun puhutaan soijantuotannon epäkohdista. Suoraan elintarvikekäyttöön tuotettu soija on usein luomua ja esimerkiksi Alprolla on sekä soijamaitopurkkien kyljessä että nettisivuillaan pitkät litaniat siitä, mistä he ostavat soijansa. Rainbow’n soijamaidot on muuten tehty itävaltalaisesta soijasta – tietääkseni siellä ei ole sadenmetsiä tuhottu sen takia ;)

 15. Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta. Laitoin ruusuvettä kommenttien kannustamana enemmän, mutta nyt tekisin varmaan ihan ohjeen mukaan. Ruusun aromi saattaisi toimia omasta mielestäni paremmin vivahteena kuin selvänä makuna. Hyvää kyllä oli näinkin.

 16. Varoituksista huolimatta menin lukemaan Heikkilän tekstin ja puuh. Mutta näitähän riittää.

  Ja ensimmäistä kertaa kommentoin blogiasi, vaikka monta kertaa viikossa täällä käyn. Siirryin lakto-ovosta vegaaniksi tämän vuoden alussa (vasta) ja blogisi on kyllä ollut ehdottomasti suurin lähde kokkailuilleni. En itse asiassa pitänyt kokkaamisesta ennen veganismiani ja nyt ihanien reseptien sekä terveellisen ja eettisen ruuan vuoksi olen innostunut tekemään itse ruokaa. Jotenka SUURI kiitos Sinulle! :)

  Aloitan itsekin blogin muuttaessani Unkariin ja olen päättänyt linkata sinne välillä vegaanisia reseptejä ja ravintoloita Budapestissä, liikkeitä, joista saa vegaanisia tuotteita ja ihan itse vegaanisia tuotteitakin. Oletan ainakin näin etukäteen ruokavalioni hieman haastavan minua eksoottisemman unkarinkielen opiskeluun, joten ehkä blogistani on joskus hyötyä muillekkin, kuten blogistasikin on varmasti ollut muille hyötyä!

 17. Hei, mistä saisi vegaanista filotaikinaa? Ja mitä merkkiä?:)

  Kiitos mahtavasta blogistasi!

  1. Kyllä ne on tietääkseni kaikki vegaanisia, tosin yleensähän kaupassa ei ole kuin yhtä merkkiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights