Irlantilainen soodaleipä

Terveisiä vihreältä saarelta!


Vietimme juuri viikon Irlannissa. Vegaanin näkökulmasta maasta ei ole juurikaan kerrottavaa, sillä ruokatarjonta oli aika pitkälti samankaltainen kuin Suomessa. Ravintoloiden ruokalistoilla oli lähes aina joku lakto-ovo-vegetaristille sopiva vaihtoehto, monissa ravintoloissa useampiakin. Jos viitseliäisyyttä riittää, kannattaa ravintoloiden ruokalistoja tutkia etukäteen esimerkiksi täältä. Samaan tapaan kuin meilläkin, annoksia voi muokkailla vegaaniseksi esimerkiksi jättämällä juuston pois. Ja toki Dublinista löytyy kasvisravintoloitakin (HappyCow), mutta ne olivat jälleen kerran niitä samoja jooga- ja hippiruokaloita, kuten kaikissa muissakin Euroopan suurimmissa kaupungeissa. Kahviloista Starbucks tarjoaa  vegaanista falafelpaninia ja soijalattea, ja paikallisen Insomnia-kahvilaketjun valikoimiin kuuluu vegaaninen falafelwrap. Kannattaa lukea myös Vegan Backpackerin kirjoitukset Irlannista! Vegan backpackerin tavoin suosittelen tutustumaan lähtiessä Dublinin lentokentän suklaatarjontaan.

Muutoin Irlanti oli kyllä aivan mahtava maa, näimme upeita maisemia ja ihmiset olivat ihan uskomattoman ystävällisiä. Jäyhältä suomalaiselta meinasi mennä pasmat sekaisin, kun ruokakaupan kassat alkoivat jutustelemaan niitä näitä tai ohikulkevat autoilijat pysähtyivät kysymään rinkat selässä kulkevilta turisteilta, voivatko olla avuksi.

Irish soda breadin reseptistä liikkuu kahta erilaista versiota. Amerikkalainen versio on usein kyllästetty rusinoilla tai muilla kuivatuilla hedelmillä, mutta se aito oikea soda bread ei niitä sisällä. Perinteinen soodaleipä leivotaan piimään, mutta vegaani laittaa sen tilalle maustamatonta soijajogurttia sekä hiukan öljyä ja vettä.

IRISH SODA BREAD

 • 6 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl vehnäleseitä
 • 1/2 tl suolaa
 • 1 tl soodaa
 • 3 dl maustamatonta soijajogurttia
 • 0,5 dl vettä
 • 1 rkl rypsiöljyä
 1. Sekoita yhteen kuivat aineet. Yhdistä toisessa astiassa soijajogurtti, vesi ja rypsiöljy.
 2. Tee kuivien ainesten keskelle kuoppa ja kaada sinne soijajogurttiseos. Sekoita taikinaksi.
 3. Taikinan pitäisi olla tässä vaiheessa pehmeää, mutta hyvin muotoiltavissa. Lisää vettä tai jauhoja tarvittaessa.
 4. Vaivaa taikinaa hetki jauhoitetulla alustalla. Muotoile leiväksi ja laita se uunipellille leivinpaperin päälle.
 5. Litistä leipää hiukan ja leikkaa pintaan ristiviilto. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Reseptiin otin mallia täältä.


19 vastausta kirjoitukseen “Irlantilainen soodaleipä

 1. Etkö tykänny Cornucopiastakaan? :o Ainakin viitisen vuotta sitten se oli paras kasvisravintola missä oon koskaan käynyt.

 2. Heidi, mielikuvani perustuvat lähinnä yleisfiilikseen – en itse asiassa käynyt matkan aikana yhdessäkään kasvisravintolassa, koska seuralainen ei suostunut astumaan niihin sisälle :D Olen kuullut hyvää myös Govindas -ravintolan ruoasta.

 3. Muistaakseni Govindas jäi minulta väliin, kun niissä on tullut käytyä niin monessa muussa eurooppalaisessa kaupungissa…

 4. Cornucopia olisi ollut minunkin ykkösehdotus, siellä on ihan mahtavaa ruokaa ihan näin lihansyöjän mielestäkin :) Kävittekö missään superkivoissa paikoissa Dublinissa?

 5. Kaisa, Dublinissa viihdyttiin erityisen hyvin Temple Barin alueella olevassa Porterhouse breweryssä. Loistava olutvalikoima ja ruokalistaltakin löytyi vegaaninen espanjalainen kikhernepata, joka tosin oli aika mauton. Käytiin myös eräällä klubilla katsomassa paikallista metallimusiikkia, mikä oli myös varsin mielenkiintoinen kokemus :D Muutoin siellä tuli koluttua lähinnä kaikki oleelliset turistinähtävyydet Kilmainhamin vankilasta Guinnessin panimoon ja Jamesonin vanhaan tislaamoon. Dublinin lisäksi käytiin myös Belfastissa sekä ihastelemassa Glendaloghin ja Giant’s causewayn luonnonmaisemia, mitä voi kyllä erityisesti suositella :)

 6. Irlannissa en ole koskaan ollut mutta aikoinaan tuli soodaleipää tehtyä silloin tällöin.Mutta oli kiva nyt saada siitä vegaaniversioresepti:-)

 7. Yaelian, suosittelen kyllä lämpimästi piipahtamista myös Irlannissa :) Vaikka paljon ehdittiin viikossa nähdä, niin vähän jäi vielä kaivelemaan muutama juttu – Kilkenny, Galway, Cliffs of Moher, Ring of Kerry ja valassafari olisi vielä ollut kiva lisä tähän reissuun.

 8. Kiitos soodaleipäohjeesta!
  Olin itse Irlannissa heinäkuussa, ja ihastuin kovasti sellaiseen oikein täysjyväisään soodaleipään. Oli toki kovin murentuvaakin, mutta tuntui että siinä oli vehnäjauhoja vain sivuosassa… ehkäpä voisin koittaa, josko leipä pysyis yhtään kasassa, vaikka korvaisin tämän ohjeen jauhoista vielä osan esim. kaurahiutaleilla?

 9. Anna, jauhoista voi varmasti ihan hyvin korvata osan täysjyvävehnäjauhoilla tai kaurahiutaleilla, varsinkin, jos murenevaisuus ei haittaa!

 10. Kiitos!!! Tämä tuli Irlanti-ikävän tarpeeseen :))

  Oltiin ystäväni kanssa Irkkulassa elokuun alussa kaksi upeaa viikkoa. Iso pala sydäntä jäi sinne saarelle! Tuli nähtyä Kilkenny, Tramore, Killarney (aivan upea kansallispuisto!) Doolin, mistä pääsee kävellen Cliffs of Mohaireille..aivan henkeä salpaavan kaunis maisema tuolla reitillä, joka kulkee lehmä ja hevoslaidunten läpi. Käytiin myös Galwayssa ja tietysti Dublinissa :) Tuo Doolin on kyllä ihmeellinen pikkukylä. Ehdottomasti mun mielestä paras koko matkan aikana. Eli siellä kannattaa yöpyä ja patikoida Cliffseille.

 11. Virpi, kieltämättä kyllä kotiinpaluu vähän harmittaa edelleen :/ Saaren etelä- ja länsiosat voisi kyllä käydä vielä koluamassa.

 12. Ihanaa, kiitos tästä ohjeesta! Soodaleipää on jäänyt Irlannin-reissujen johdosta tasainen ikävä! Erityisesti täysjyväinen versio on valloittanut sydämeni, kokeilen tehdä sellaista tällä reseptillä heti viikonloppuna!

  Ring of Kerry on huikean kaunis varsinkin auringonpaisteella, mutta myöskään sade (jota siellä päin tulee noin 80% ajasta lounaisesta sijainnista johtuen) ei pilaa upeita näkymiä! Jo mainittu Killarneyn kansallispuisto on upea myös rankkasateella jos käytössä on auto!

  Irlannissa tulen suuresti kaipaamaan ”oikein” laskettua Guinnessia, viime reissulla en vielä tiennyt sen olevan epävegaanista :(

 13. Katti, mietimme ensin auton vuokraamista, mutta päädyttiinkin sitten liikuskelemaan muilla tavoin. Jos tuonne Ring of Kerrylle joskus vielä lähdetään, niin auton vuokraaminen on kyllä ehdotonta.
  Dublinissakin oli aika hurjan näköistä se liikennöinti; en tiedä miten sieltä selviää auton kanssa yhtään mihinkään, varsinkin kun täytyy ajaa väärällä puolella :D

  Olen tainnut ennenkin mainita, etten ole noiden alkoholijuominen vegaanisuuden suhteen turhan tarkka ja join kyllä Guinnessiä tuolla ihan surutta. Se oli niin paljon paremman makuista kuin meillä! Täällähän myydään oikeastaan lähinnä sitä droughtia ja joitain exportversioita, mutta tuo aito tavara oli ihanan täyteläistä ja hyvää. Tosin Porterhouse Brewerin oluet oli kyllä silti vielä parempia :)

 14. Kiitos tästä soodaleivän ohjeesta! Kokeilin sitä pari päivää sitten ja vaikkei leipä ulkonäöltään ollutkaan ihan täydellinen, niin maku oli kyllä erinomainen.

 15. Tuttu juttu, irlantilaiset ovat kiinnostuneita suomalaisista, tuntevat jotain sisarheimolaisuutta…

  Olin siellä viikon eräitä synttäreitä paossa ja yövyin Bed and Breakfast-majoituksisa. Ihana juttu se oli!

 16. Leila, varmasti niinkin :) Tosin ihmiset olivat todella ystävällisiä, vaikka ei missään kohtaa olisi tullutkaan esille, että olemme Suomesta.

 17. Voikohan soodan korvata leivinjauheella, kun kotona ei soodaa ole eikä sitä muutenkaan ikinä käytetä mihinkään… :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights