Mausteinen kurpitsakeitto

Anoppi kävi viikolla kylässä ja toi kurpitsaa ja hirveän kasan erilaisia chilejä. Toimiva yhdistelmä!


Ei voi mitään, mutta syksyllä tekee aina mieli niitä samoja keittoja ja uuniruokia. Mausteiset hiilihydraattipommit ovat takuuvarmoja keittovalintoja! Lisää ruokaisuutta saa, jos tarjoaa keiton kaverina esimerkiksi hummuksella ja savutofulla täytettyjä leipiä.

MAUSTEINEN KURPITSAKEITTO

noin 4 annosta

 • 400 g kurpitsaa
 • 200 g bataattia
 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1-2 tuoretta chiliä
 • 1 tl currytahnaa (Rajah Mild Curry Paste)
 • 1/4 tl jauhettua korianteria
 • kasvislientä
 • 1-2 dl kaurakermaa
 1. Pilko kurpitsat ja bataatit kuutioiksi. Silppua sipuli ja valkosipuli sekä chilit.
 2. Lisää kattilan pohjalle öljyä sekä currytahna ja jauhettu korianteri. Kuumenna, kunnes mausteinen tuoksu alkaa irrota. Lisää sipulit ja kuullota niitä kattilan pohjalla hetki, lisää sitten kurpitsat, bataatit ja chilit sekä sen verran kasvislientä, että kasvikset peittyvät. Anna kiehua, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
 3. Soseuta keitto ja lisää kaurakermaa maun mukaan.

Tunnistaako joku näitä chililajikkeita? Erityisesti kiinnostaisi, mikä on tuo punainen kuvan vasemmassa alareunassa.

16 vastausta kirjoitukseen “Mausteinen kurpitsakeitto

 1. Punaiset, arpiset chilit ovat kypsiä jalapenoja. Oranssit ovat jonkinlaisia habaneroja.

 2. Ihanasti saitte chilejä! Me käytettiin kesällä tuollaista keltaista chiliä, ja se oli muistaakseni lemon chili. Se oli aika pieni ja tosi tulinen, joten en tiedä, ovatko nuo niitä. Onkohan nuo oranssit kurttuiset habaneroja? Noita punaisia pökkelöchilejä en ole ennen nähnytkään. Mistä anoppi sai noin ison kasan erilaisia chilejä?

 3. annika, tarkoitatko lemon drop -lajiketta? Se taitaa olla vähän pulleamman mallinen, nämä taas ovat oikein kapeita ja pitkiä.

  En tullut kysyneeksi, mistä chilit on peräisin, mutta anopilla on pitopalvelu, joten kaikenlaisia kontakteja on varmaan yllin kyllin :)

 4. Aah ihania chilejä! Uuniruokahimo ei ole vielä yllättänyt (mitä nyt pari peltillistä pizzaa paisteltiin sunnuntain ratoksi :D), mutta keittoja on tullut syötyä viimeiset pari viikkoa. Eilen pyöräytin peruna-fenkolisosekeiton, hiilarit <3

 5. Meille sanottiin vain, että lemon chili (Tampereen chilifestareilta tuotuja chilejä). Ne oli nimenomaan kapeita, pitkulaisia ja melko pieniä. En tiedä tarkemmin. Olis kyllä hauska tunnistaa chilejä vähän paremmin.

 6. Pakko kysyä, että millä ihmeellä ihmiset saavat kurpitsat halki, vai oliko oma torilta ostettu yksilöni jotenkin tosi raaka tms. Taistelin varmaan puoli tuntia kolmen eri veitsen voimalla saadakseni kurpitsan puoliksi. Malto oli kivikovaa, eikä kovertunut millään, joten jouduin vaihtamaan kurpitsakeittosi nuudelikeittoon, höh. Eli enkö vain ollut varautunut taisteluun oikein, vai oliko vika kurpitsassa? Mistä voi siis tietää onko kurpitsa kypsä, ja minkälaisia työkaluja sen käsittelyyn pitäisi hankkia :)

 7. Maija, joskus sellaiset oikein tosi suuriksi kasvaneet kurpitsat on kyllä älyttömän kovia – ja tietysti sekin kyllä vaikuttaa, jos se on raaka. Normaalikokoinen, kypsä kurpitsa taltutetaan kyllä ihan tavallisen keittiöveitsen kanssa :)

  Muistelen hämärästi, että viime syksynä askarreltiin kurpitsalyhtyä sahan kanssa :D

 8. tehty! ja hyvää tuli :)
  vielä ois 1,5kg ainakin kurpitsaa jäljellä, tarttee varmaan tehdä toinen soppa vielä ja paahtaa uunissa loput.

 9. Hei, ja heti alkuun kiitos ihanasta blogista! :)
  Mulla on nyt edessä tämän ohjeen mukaisesti valmistaa juhliin 70 henkilölle alkukeittoa. Kyselisinkin, että kuinka suuri satsi tilavuudeltaan tämän ohjeen ja näiden ainesmäärien mukaan keittoa valmistuu? Keittoa tarvittaisiin alkuruuaksi siis yhteensä 2 dl/hlö, eli 14 litraa. Osaisitko siis arvioida, monenko kertaisen määrän valmistan? :)

  1. Moi! Valitettavasti mulla ei ole aavistuskaan keitosta tulevasta määrästä. Varmaan parasta niin, että testaat itse pienen satsin ja teet siitä laskelmat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights