Papupyörykät

Sain kustantajaltani arvostelukappaleen Jere Niemisen Vegaanin kotiruokakirjasta, joka kyllä ilmestyi jo viime vuonna, mutta en vaan ollut saanut hankittua sitä itselleni. Ensimmäinen koekokkailu kirjan perusteella oli varsin onnistunut, joten uskaltaisin kyllä suositella kirjaa kaikille vegaanisia perusreseptejä kaipaaville!


Kyselin Chocochilin Facebook-sivuilla vähän aikaa sitten toiveita tulevan kevään varalle, ja aika moni toivoi arkeen sopivia perusreseptejä ja erityisesti pihvejä ja pyöryköitä sekä ”lihankorvikkeita”. Lupaan palata itsekin vielä näihin teemoihin, mutta Vegaanin kotiruokakirja on vastaus juuri näihin ongelmiin.

Vegaanin kotiruokakirja on rakennettu vegaanisten proteiinilähteiden ympärille: kirjan reseptit on jaoteltu soijarouheen, seitanin, soijasuikaleiden, tofun, palkokasvien ja vegemakkaroiden alle. Lisäksi kirjasta löytyy hampurilaisosio sekä jälkiruoat. Kirjasta lienee eniten hyötyä aloittelevalle vegaanille, joka kaipaa vaihtoehtoja tutuille ruoille, kuten munavoille, pasta bologneselle, pyttipannulle, lindströminpihveille, kesäkeitolle tai lihapullille.

Olen syönyt 10 vuotta pelkkää kasvisruokaa, joten Vegaanin kotiruokakirja ei välttämättä tarjonnut minulle kovinkaan paljon uutta. Kasvispihvi- ja pyörykkäosasto on kirjassa kuitenkin aivan erityisen hyvä, joten kaltaiselleni ei-niin-lahjakkaalle kasvispihvien ja -pyöryköiden paistajalle kirja on erittäin tervetullut. Kirjan yleisilmeeseen olisin kuitenkin kaivannut hieman raikkautta; nyt se on vähän tumma ja synkkä, mutta se ei tietysti reseptien toimivuuteen vaikuta.

Tässä yksi maistiainen kirjasta:

Papupyörykät

(Ohje: Jere Nieminen: Vegaanin kotiruokakirja, Moreeni 2010)

 • 1 pieni (n. 80g) kiinteämaltoinen raaka peruna
 • 2-3 valkosipulinkynttä
 • 1 prk kidneypapuja
 • 4 rkl rypsiöljyä
 • 2 rkl ketsuppia
 • 2 rkl (makeaa) chilikastiketta
 • puolikas tai pieni sipuli
 • 1,5 dl 4-viljan tai kaurahiutaleita
 • 0,5 dl korppujauhoja
 • 2 rkl perunajauhoja
 • 1 rkl paprikamaustetta
 • 2 tl jauhettua korianteria
 • 2 tl kuivattua chiliä tai cayennepippuria
 • 0,5 tl suolaa
 • rypsiöljyä paistamiseen
 1. Kuori peruna ja raasta se raastimen hienoimmalla terällä.
 2. Kuori valkosipulinkynnet.
 3. Huuhtele ja valuta pavut. Soseuta perunaraaste, pavut, öljy, ketsuppi ja chilikastike sauvasekoittimella, mutta jätä hiukan sattumia.
 4. Hienonna sipuli.
 5. Lisää papumassan joukkoon kaikki loput aineet ja sekoita taikina käsin tasaiseksi.
 6. Muotoile taikinasta pyöryköitä ja paista ne runsaassa öljyssä keskilämmöllä.

Kirjassa kehotetaan syömään pyörykät couscousin kera tai pitaleipien täytteenä. Nämä toimisivat kyllä aivan taatusti pitaleipien välissä vaikkapa guacamolen kera.

Erityisen kivaa tässä, kuten monessa muussakin kirjan reseptissä, oli se ettei reseptin vuoksi tarvinnut raahautua edes lähikauppaan asti, koska raaka-aineet kuuluvat jokaisen (vegaanin) perusruokavarastoon.

27 vastausta kirjoitukseen “Papupyörykät

 1. Minulla on kirjasta hyvinkin samanlainen kokemus – ei kovin paljon uutta, paitsi että pyörykkä- ja pihvireseptit ovat hyödyllisiä. Ilme olisi kyllä tosiaan voinut olla hieman valoisampi, sitä ihmettelin itsekin. Mutta kaiken kaikkiaan hyvä ja selkeä perusvegaaniruokakirja!

 2. annika, arvostan tässä myös sitä näkökulmaa, ettei ruoan terveellisyyteen juurikaan ole kiinnitetty huomiota. Ihanaa rasvaista ja epäterveellistä mättöruokaa :)

 3. Kanelibasilika, kiitos tunnustuksesta! :) Moni jo tietääkin, että en yleensä jaa näitä tunnustuksia eteenpäin, jotta pysyisin täällä edes jotakuinkin asiassa. Mutta arvostan silti, kiitos!

 4. Luin otsikon ensin väärin ”Pupupyörykät”, mikä sai tällaiselle hiljattain lihasta luopuneelle veden herahtamaan kielelle! Täytyy kokeilla heti…

 5. Kuinkahan monta pyörykkää tästä ohjeesta tulee suurinpirtein ja säilyvätkö jääkaapissa kuinka kauan? :o
  Ajattelin näitä jouluksi tehdä, mutta joudun ehkä tekemään etukäteen, eli onko ihan yhtä hyvää tarjottuna 2-3 päivää paistamisesta jos mikrossa/uunissa lämmittää ?

 6. tintti, muistaakseni noin 15kpl. Eivät ole yhtä hyviä enää uudelleen lämmitettynä, mutta hyviä kuitenkin! Voi tehdä niinkin, että pyörittelee massan valmiiksi pyöryköiksi jääkaappiin, ja paistaa vasta tarvittaessa.

 7. Tein näitä tänään, ja on kyllä hyviä! Tulee kyllä tehtyä jatkossakin :)
  Korianterin tilalle tosin laitoin inkivääriä, kun ei sattunut kaupasta löytymään laajempaa valikoimaa mausteita.

 8. Hyvä ohje! Pyörykät pysyi hyvin kasassa ja maku todella hyvä :) käytin kylläkin ruskeita papuja, kun kidneypavut oli jo syöty muussa muodossa… :)

 9. Heippa!
  Osaatko sanoa, että säilyyköhän nuo pakkasessa miten?

 10. Okei, nämä kuuluvat nyt mun lempiruokalistaan :) Syötiin yhdessä Wilmersburgerin raviolien ja tomaattikastikkeen kanssa! Kiitos, ihan parasta!

 11. Resepti oli muuten hyvä, mutta voi apua tuota cayennepippurin määrää! Tuli niin tujut pyörykät, ettei oikein saattanut syödä. Chilijauheelle voi olla sopiva annostus, mutta jos laitatte cayennepippuria niin ihan varmasti 1tl riittää.

 12. Osaatko sanoa voiko tähän käyttää kikherneitä, niitä löytyis kaapista ni ajaako samaa asiaa :) ?

  1. Kikherneet ovat yleensä rakenteeltaan aavistuksen kuivempia. Jos tsekkailet nesteen määrää, niin siinä tapauksessa voi hyvin käyttää :)

 13. Voisikohan perunan jättää pois tai korvata jollakin? :) tahtoisin tehdä näitä :)

  1. Peruna toimii tässä pyöryköiden sidosaineena, se on yllättävän toimiva siihen tarkoitukseen!

 14. En ole ennen tätä reseptiä löytänyt kasvispihvejä tai -pyöryköitä joita olisin valmis tekemään uudestaan, vihdoinkin onnisti! :) Näissä oli kiva, muovailtava koostumus ja monitoimikone nopeutti valmistusta. Luin vaan ohjeen väärin, lopputuloksena hallitseva maku oli sipuli, mutta olivat siltikin melkoisen hyviä kun dippasi ketsuppiin ja chilikastikkeeseen. Ensi kerralla vähemmän sipulia, porkkanaakin voisin lisätä.

  Pannulla kypsytettävät ruuat menee mulla usein paistovaiheessa pilalle, joten sudin näihin rypsiöljyä ja heitin 200 asteeseen n. 20 minuutiksi. Missä vaiheessa valkosipuli oli muuten tarkoitus lisätä?

 15. Kiitos taas toimivasta ohjeesta! Sekaaniaikoina en ollut oikein pyörykkä tyyppiä, mutta vegaanina pyörykät maistuvat paremmin. Tein näitä joulupöytään ja sekaanimies kehui näitä kovasti, se on aina suuri asia. Laiska kun olin, voitelin öljyllä ja paistoin uunissa edellisen kommentoijan tavoin. Herkullista!!

 16. Nämä onnistuivat hyvin ja ihme Kyllä paistaminenkin sujui ilman ongelmia. Chilikastikkeen jätin pois ja chilijauhettakin käytin vain 1/4. Mutta tätä helppoa ja mehevää ohjetta varmaan käytän tulevaisuudessakin. Ja minulle sopiii oikein hyvin että pyörykät voi etukäteen valmistella jääkaappiin odottamaan oikeaa paistohetkeä.

 17. Moi! Minkä kokoinen on ohjeen 1prk kidneypapuja? Kaapistani löytyy pussi keittämättömiä :)

  1. Heippa! Pahoittelut, kaikissa näissä ikivanhoissa resepteissä ei ole aina kovin täsmällisiä mittoja. Papupurkit ovat aika standardin kokoisia, niissä on suurin piirtein 230 g papuja. Googlettamalla löytyy taulukoita, joissa voit muuttaa tämän kuivatuiksi pavuiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights