Maapähkinävoi-raparperikakku

Kevään ensimmäinen tuoreista raparpereista valmistettu herkku onnistui yli odotusten!


Kävin viime viikonloppuna kynimässä äidin raparperikasvustot ja nyt jääkaapissa on aika paljon raparperia… Vielä kun joku ehtisi tekemään niistä jotain! Viime yönä tulin kotiin Helsingistä neljän maissa, mutta koska tänään on vapaapäivä, heräsin kahdeksalta leipomaan kakkua ;) Kakusta onneksi tuli niin hyvä, ettei muutaman tunnin yöunetkaan enää haittaa.

En pidä itseäni minään kakkueksperttinä, ja vieläkin kakkuja tehdessä aina vähän jännittää onnistuuko vai eikö… Toki asiaa auttaisi, jos käyttäisi hyväksi havaittuja ohjeita, mutta kun hatusta heittäminen on paljon hauskempaa! Tästä yksilöstä tuli sattumalta koostumukseltaan ihanan pehmeä ja muutenkin kaikin puolin hyvä. Suosittelen!

Maapähkinävoi-raparperikakku

Pohja:
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 2 dl (ruoko)sokeria
 • 3 rkl perunajauhoja
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1,5 dl rypsiöljyä
 • 3 dl makeutettua soijamaitoa (tai kookosmaitoa)
 • margariinia ja korppujauhoja vuoan voiteluun
Päällinen:
 • 3-4 dl raparperipaloja
 • 75 g margariinia
 • 1 dl (ruoko)sokeria
 • 0,5 tl vaniljasokeria
 • 1 dl sokeroitua maapähkinävoita
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • n. 1 rkl soija- tai kookosmaitoa
 1. Sekoita kuivat aineet yhteen. Yhdistä öljy ja soijamaito. Kääntele kuivat aineet nesteeseen muutamassa erässä.
 2. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka (halkaisija 24cm). Kaada taikina vuokaan.
 3. Ripottele pinnalle raparperipalat.
 4. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää maapähkinvoi ja vehnäjauhot ja sekoita käsin tasaiseksi murumaiseksi seokseksi. Lisää tarvittaessa hiukan soijamaitoa.
 5. Ripottele maapähkinvoitaikinamurut raparperipalojen päälle. Paista kakkua 175 asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia, mutta tarkista kakun kypsyys kokeilutikun avulla. Peitä kakun pinta tarvittaessa foliolla.

22 vastausta kirjoitukseen “Maapähkinävoi-raparperikakku

 1. Jännältä kuulostaa raparperin ja maapähkinävoin yhdistelmä. PIdän molemmista,joten varmaan joskus tätä kokeilen;D Raparperia on pakastin täynnä ja vielä sitä täällä saa toriltakin.

 2. Onko tää vähän semmonen kuivempi kakku? Mietin, et tarviisko ostaa jotain lisuketta (vanilijakastike?) mahdollisesti vai meneekö ihan sellasenaan?

 3. Mira, menee ihan sellaisenaan, mutta ei vaniljakastike ole huono idea! Varsinkin tuo päällä oleva muruseos on melko makeaa, joten makea vaniljakastike voi olla vähän liian tuhtia.

 4. Sini, käytin Amona-merkkistä maapähkinävoita (vai lukeeko siinä maapähkinälevite?), jota löytyy melkein joka kaupasta :)

 5. Kuulostaapa houkuttelevalta! Eipä olisi moinen makuyhdistelmä tullut itselle mieleen. Mutta uskon että toimii! Pitäisi vaan ehtiä itsekkin äidin luo raparperivarkaisiin.. Kuulin että jotkut ovat kasvattaneet raparperia ihan parvekkeellakin, pitää varmaan tutustua siihen ettei olisi aina äidin varassa :)

  1. Jytis, kannattaa kyllä testata!
   Miksei raparperia voisi parvekkeellakin kasvattaa! Kyllähän siellä pärjää oikeastaan mikä vain, kunhan huolehtii, että kasvualusta on riittävän suuri, valo-olosuhteet on kunnossa ja jos on lasitettu parveke, niin tuuletus täytyy järjestää.

 6. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Muutin kesäksi Jenkkeihin ja ostin maapähkinävoita, mutta en tykkää siitä, joten sen voisi upottaa tähän kakkuun :) Täältä ei varmaan saa perunajauhoja, sopisiko maissijauho sen sijasta?

  1. Riikka, jos maapähkinävoin mausta ei pidä, niin ei siitä ehkä kannata leipoakaan. Maapähkinävoi kyllä maistuu tässä ihan mukavasti :)
   Maissijauho sopii varmasti perunajauhojen tilalle ihan hyvin.

 7. Keksinpäs vihdoin käyttöä pakkasessa lojuneille punaisille karviaismarjoille. Karviaisten kirpeys sopi tosi hyvin tähän kakkuun! Pohjasta tuli aika tiivis ja helposti leikkautuva, voisikohan ohjetta soveltaa täytekakkupohjaksi? En ole vielä onnistunut kananmunattoman täytekakkupohjan teossa…

  Raparperini käytin tekemällä mausteista raparperipiirakkaasi kolmesti tänä kesänä :) vaihdoin välillä mausteita ja mantelit korvasin hasselpähkinärouheella, mutta en taida muuta raparperipiirakkaohjetta enää käyttääkään, niin hyvää oli kaikkien maistaneiden mielestä!

 8. Elisa, joo karviaiset sopii tähän varmaan myös tosi hyvin! Kaikkia muitakin marjoja voi toki käyttää, esim. vadelmat ja maapähkinävoi on ihana yhdistelmä.

  Mä en yleensä harrasta täytekakkuja, mutta tämä kyllä voisi sopia siihenkin tarkoitukseen.

 9. oli hyvää!
  runsas mantelijauhojauhotus vielä paransi….

  puolet.. eikun 4/6 I S O S T A kakusta meni yhdellä istumalla.

 10. Käytätkö sellaista 100% maapähkinöistä tehtyä maapähkinävoita, vai jotain jossa on myös muita aineita esim. sokeria ja kasviöljyä (palmuöljy >_<)? Amonalla taitaa olla molemmanlaisia, joten en osaa päättää kumpaa käytän :/ Niissä suklaakekseissä (joihin sinulla on täällä ohje) joissa on se maapähkinäsisus käytin tuota 100% ja tuli tosi hyviä :)

  1. Käytän yleensä sitä Amonan maapähkinälevitettä. Mutta varmaan se 100% maapähkinä toimii myös!

  2. Olen tehnyt kakkua pari kertaa. Ensimmäisellä käytin oliiviöljyä, kun rypsiöljyä ei ollut ja pelkäsin että öljyn maku tuntuu läpi. Ei tuntunut. Nyt toisella kerralla käytin rypsiöljyä ja sen maku tuntuu tosi häiritsevästi läpi. Oletko käyttänyt jotain tiettyä rypsiöljyä joka olisi miedomman makuista? Tai olisiko ongelmaan joku muu ratkaisu? Kaipa sulatettua leivontamargariiniakin voisi käyttää? Käytin raparperin sijasta tällä kertaa puolukkaa ja persikkaa. En myöskään lisännyt sokeria, vaikka maapähkinävoi oli sokeroimaton

   1. Ethän vain käyttänyt kylmäpuristettua rypsiöljyä? Siinä on tosi voimakas maku, eikä se oikein sovi leivontaan.

    1. No sitäpä tietenkin käytin. :-) Kiitos kommentista!

 11. Mä käytin ihan tavallista maapähkinävoita. Liekö siitä sitten johtunut, ettei kyllä toellakaan ollut makeaa! Maapähkinävoin maku jyräsi aika lailla. Tarjosin synttärivieraille, ja ainakin muun makean (mm. Vegaanisen pavlovan) ohessa olisi kaivannut enemmän makeutta. Nyt aamiaisella söin kauravaniljakastikkeen kanssa ja toimi paremmin.

  1. Maapähkinävoi on tässä vähän niin kuin se juttu, joten jos siitä ei tykkää, kantsii leipoa jotain toista raparperileivonnaista :) Ja tosiaan, jos käyttää makeuttamatonta maapähkinävoita, silloin kannattaa luonnollisesti lisätä sokeria.

 12. Alkaa tällä reseptillä on päiväyksen mukaan jo ikää, joten voiskohan tästä jo sanoa että ”oldie but goodie”. Ollaan nimittäin kahden viikon sisään tehty kolme kertaa tätä kakkua. Maapähkinän tuhti ja paahtunut maku sopii täydellisesti raikkaaseen raparperiin, ja kakkupohja on niin pehmoinen ja muheva. Parasta heti leipomispäivänä! Kiitos tästäkin klassikkoreseptistä, Elina! :)

 13. Näyttää hyvälle ja hyvät on raaka-aineetkin ja tämän haluan leipoa äiskienpäivälle ja kiitän selkeästä ohjeesta! ps. maapähkinävoi on ollut jo vuosia ”voina leipäni päällä ja tulee olemaan luojan niin suodessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights