Kookos-tofukeitto

eli orastavan flunssan taltuttaja.


Heräsin viime yönä kurkkukipuun ja tämä aamu onkin sitten mennyt sitä taltuttaessa. Olen tämän viikon lomalla, joten en kyllä todellakaan aio nyt sairastaa! Kaipasin jotakin joka sisältää kaikkea flunssantorjumisen kannalta olennaista, eli valkosipulia, chiliä, inkivääriä ja sitrusta (ja kookosta, yllätys), ja mieleen tuli Pumpkin Jam -blogista aikoinaan luettu kookostofukeitto, josta tein oman versioni. Niin hyvää, että sukat pyörii jaloissa! Jälkiruoaksi vielä rommitoti, niin eiköhän tämä flunssan alku tästä taltu ;)

Keittoon riittää hyvin tölkillinen kookosmaitoa, mutta laitoin vähän reilummin, kun sitä sattui olemaan jääkapissa jäljellä edellisistä kokkailuista. Runsaampi kookosmaidon määrä ei kyllä ainakaan huononna lopputulosta!

Kookos-tofukeitto

 • 1 porkkana
 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 limen kuori raastettuna
 • 1 rkl raastettua inkivääriä
 • 1 rkl fariinisokeria
 • 3 tl sambal oelek -chilitahnaa
 • 250 g maustamatonta tofua
 • 1 kasvisliemikuutio
 • 5 dl vettä
 • 6 dl kookosmaitoa
 • 150 g pitkiä vihreitä papuja (pakaste)
 • kourallinen pakasteherneitä
 • 1 limen mehu
 • (tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa)
 1. Paloittele porkkana ja silppua sipuli. Raasta inkivääri, limen kuori ja valkosipulinkynnet. Pilko tofu kuutioiksi.
 2. Kuumenna kattilan pohjalla tilkka öljyä ja lisää sitten raasteet, porkkana, sipuli, fariinisokeri, chilitahna ja tofu. Kuullota hetki.
 3. Lisää kattilaan vesi ja kasvisliemikuutio ja keittele muutama minuutti.
 4. Lisää kookosmaito, pavut ja herneet. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää lopuksi limen mehu ja tarjoa tuoreen korianterin kera.

Onko teillä jotain muita hyviä flunssantorjumiskeinoja? Muistan lukeneeni joskus jostain naistenlehdestä eräästä suomalaisesta naisnäyttelijästä, joka pitää valkosipulinkynsiä varpaidenvälissä… Pitäisiköhän kokeilla? ;)

19 vastausta kirjoitukseen “Kookos-tofukeitto

 1. Sulla on tosi kiva ja hieno blogi :) Aloin itse vasta vähän aikaa sitten vegaaniksi ja sun blogista oon saanu paljon inspiraatioita erilaisten ruokien laittoon. Kuitenkin mulla on yks ongelma, nimittäin soijan (niin rouheen kuin hiutaleiden ja suikaleiden) maustaminen, en tahdo saada siitä millään minkään makuista ja usein kun teen jotain kastiketta niin sen maku muistuttaa jotenkin etäisesti sieniä … :D mietin et jos voisit vähän neuvoa perusasioita? :)

 2. Heippa Riikka, ihan mahtavaa kuulla, että Chocochilistä on ollut inspiraatioksi! :)

  Voisin kyllä jossain vaiheessa tehdä tästä oman postauksenkin, mutta nyrkkisääntönä soijasuikaleiden valmistamiseen on se, että ne keittää ensin vahvassa mausteliemessä, sen jälkeen pyöräyttää marinadissa ja sitten paistaa. Kyllä pitäisi löytyä makua ton käsittelyn jälkeen! Kannattaa kokeilla Chocochilistä löytyviä reseptejä, kuten:
  https://chocochili.net/2011/01/kermainen-soijasuikalepasta/
  https://chocochili.net/2010/09/soijasuikaleita-kookos-korianterikastikkeessa/
  https://chocochili.net/2010/01/soijasuikale-avokadosalaatti/

  Soijarouhetta käytän aika harvakseltaan, lähinnä joskus tomaattikastikkeiden joukossa tai uuniruoissa. Soijarouhekin kannattaa turvottaa mausteiden kanssa, tai vähintään kasvisliemessä jolloin siihen saa makua.

 3. Kiitoksia vastauksesta :) juu tosiaan toi marinoiminen on unohtunut soijan kohdalla, täytyy kokeilla seuraavan kerran kun laitan soijasta jotain :)

 4. Nyt varmaan joku tulee pian kommentoimaan tyyliin: ”niin ne vegaanithan ovat aina flunsassa”… haha

  Hieno resepti, mietin tässä pari päivää sitt että oi ku tekis mieli tehdä jotain jossa olis kookosmaitoa.Täytyy tätä reseptiä sitten kokeilla piakkoin ^^

 5. Lara_H, no voin kertoa sille mahdolliselle kommentoijalle, että en ole ollut esimerkiksi ikinä elämässäni pois töistä, koska en ole koskaan kipeänä. Tämä on ihan poikkeuksellista, joskin jostain syystä tämä on tänä vuonna jo toinen kerta flunssassa. Kymmenen vegaanina vietettyä vuotta ja pari flunssaa ei vielä oo kovin paljon :)

 6. Jätimme porkkanan pois allergian takia (olisi varmasti sopinut tosi hyvin tähän…) ja lisukkeeksi huiskaistiin hieman liotettuja vihreitä linssejä. Käytimme myöskin itsekasvatettuja kuivattuja chilejä tuon tahnan sijaan. Ai kun tuosta tuli hyvää! Kiitos kivasta blogista, on kokeiltu jo monta ihanaa reseptiä.

 7. J, hyvältä varmasti :) Keittoon voi oikeastaan käyttää ihan mitä kasviksia haluaa.

  Alsu, maistuu varmasti tosi hyvältä noilla muutoksilla :)

 8. Heh, ollaan tehty melkein samanlaista keittoa jo muutaman vuoden aina talvisin: supernopean muunnelman flunssantorjuntakeitosta saa käyttämällä pakaste-wokkivihanneksia tuoreiden kasvisten sijaan ja lisäämällä sekaan currytahnaa ja kurkumaa, sekä ihan viimeiseksi murentamalla sekaan instant-nuudeleita. Nam nam! Mistä muuten tuohon sinun keittoosi tuli noin kaunis keltainen väri, näyttää ihan kurkumalla höystetyltä, mutta sitä ei reseptissä näköjään ollut?

 9. Maija, luulen, että se väri tuli enimmäkseen siitä chilitahnasta. Kiitos keittoideasta, täytyy laittaa sekin testiin :)

 10. Olipa hyvää, vaikka korvasin ostoslistalta unohtuneen sambal oelekin chilirouheella. Hieman kyllä säikähdin kun ruoka muistutti lapsuuteni inhokkia kesäkeittoa ;) Kiitos taas mainiosta reseptistä.

  1. ” Hieman kyllä säikähdin kun ruoka muistutti lapsuuteni inhokkia kesäkeittoa :)”
   Alkoi hirmuisesti tuolla keittiössä naurattamaan, kun olin lukenut tämän kommentin ja tulilla oleva soppa tosiaankin muistuttaa liiankin pelottavasti kesäkeittoa! Kuitenkin ei se ulkonäkö vaan maku… Kiitos ohjeesta! =)

 11. Huippuhyvä keitto, flunssan taltuttajana toiminut täälläkin! Tosin samoin kuten edellisellä kirjoittajalla, keitto näytti uhkaavasti kesäkeitolta, mutta maku olikin sitten jotain monin verroin parempaa :) Tosi kiva blogi sulla muutenkin, ihania ohjeita! Äsken välipalaksi tein avokado-kikhernesalaattia, ja muitakin reseptejä oon vielä aikonut kokeilla (vaikka en vegaani olekaan vaan kalaa syövä lakto-ovo-vegetaristi :)

 12. Hei,

  ihana ohje taas kerran. Kiitos siitä. :) Podenkin juuri parhaillaan flunssaa, joten kokkailin tätä täsmälääkkeeksi. Maukas ja mukava keitto, jotenkin melkein sellaista lohturuokaa. Pehmeän makuista, mutta sopivasti vähän tulista ja siksi lämmittävää. En tiedä, oliko minulla liian iso lime, mutta keitto maistui omaan makuuni vähän turhan sitruksiselta. Seuraavalla kerralla laitan ehkä hippasen vähemmän sitä.

  Olen muuten jonkin aikaa jo seurannut tätä blogiasi ja kokkaillut yhden jos toisenkin ohjeen mukaan. Esimerkiksi joulu mentiin pitkälti Chocochilin ja Viiden tähden vegaanin ohjeilla. :) Tästä on muodostunut minulle sellainen luotettava vakiolähde, kun etsin jotain hyvää ja toimivaa ruokaohjetta. Tämä on osoittautunut käytännössä parhaaksi ruokablogiksi mitä tiedän. Ihan oikeesti, tarkoitus ei ole ylikehua, mutta kun mä vaan tykkään tästä niin kovasti, ja tää on ollut mulle kovin hyödyllinen ja iloa tuottava blogi. :D Joten ajattelin käyttää hetken kehumiseen.

  Kaikki ohjeet ovat tasalaatuisen hyviä, eikä joukossa ole mitään heikompia täytereseptejä. Monesta muustakin ruokablogista löytyy tietysti helmiä joukosta, mutta Chocochilissä olen ollut ihan hämmästynyt siitä, että joka ainoa ohje on täyttä priimaa. Hyvien reseptien etsiminen on helppoa: avaan vain Chocochilin ja klikkaan mitä tahansa ohjetta… :D Sitä paitsi nää sun reseptit ovat helppoja ja käytännöllisiä. Raaka-aineet löytyvät useimmiten lähikaupasta, tai niitä on kotona jo valmiiksi. Helppous ja käytännöllisyys on tosi oleellisia aspekteja sen takia, että se madaltaa kynnystä ruveta kokkaamaan näitä Chocochilin ohjeita vaikka ihan arkena. Ja kuitenkin helppoudestaan huolimatta nää ei ole mitään tylsiä peruspöperöitä vaan oikeasti tosi maukkaita ja kiinnostavia ruokia. Plus että ohjeita löytyy myös niitä päiviä varten, jolloin tulee mieliteko kokkailla oikein antaumuksella ja monimutkaisempia viritelmiä. Joten kiitos oikein mahtavasta ruokablogista (ja kirjasta)! :)

 13. Kiitos ohjeesta. Tein kookos-tofukeittoa tätä reseptiä apuna käyttäen, tuli todella hyvää! Laitoin keittoon pussillisen nuudeleita, joka sopii mielestäni hyvin aasialaistyyppisiin keittoihin ja tekee keitosta hieman ruokaisamman. Lisäksi pistin yhden punaisen chilin, kun ei ollut tuota tahnaa ja keltaisen paprikan, porkkanoita enemmän ja (chilimarinoitua) tofua tuplaten :). Herneet ja pavut jätin pois, kun niitä ei ollut, vaikka varmasti sopivat keittoon.

 14. Kuinka monta annosta tästä reseptistä tulee?

  Ollaan tekemässä tätä reseptiä mukaillen keittoa n. 20 hengelle ja pitäisi vähän kertoimia selvitellä :)

 15. Tämä keitto oli todella hyvää! Kannattaa kokeilla, vaikka flunssaa ei olisi lähimaillakaan. Kookos, lime, inkivääri ja chili yhdessä on puhdasta rakkautta.<3 Kiitos!
  (Ja kyllä, noin neljälle hengelle riittää, mutta kannattaa ehkä tehdä ekstraa… :D)

 16. Ihana, ihana resepti! Tätä on tullut vuosien mittaan tehtyä lukemattomia kertoja ja useilla variaatioilla. Varsinkin flunssassa tai sellaisen uhatessa. Kiitos tästä (näin muutaman vuoden myöhässä ;)) !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights