Arjen pelastajat

En juurikaan harrasta valmisruokia, mutta joskus vaan arjesta ei selviä ilman hernekeittoa ja muutamaa muuta purkkitavaraa.


Kaupoista löytyy muutamaa eri merkkiä lihatonta hernekeittoa, mutta Pirkka on ehdottomasti parasta. Se on luomua, ja sisältää vain vettä, herneitä ja suolaa. Muun merkkiset tapaukset sisältävät mm. porkkanaa (ei kuulu hernekeittoon!) ja huonoja mausteita.

Kärsin koulun jäljiltä vuosikausia hernekeittoähkystä, mutta nykyään se uppoaa taas. Minulla on melkein joka viikko töissä eväänä hernekeittoa ja hummuksella päällystettyä ruisleipää.

Palirrian jättipavut tomaattikastikkeessa ovat ihan loistavia siltä varalta, ettei ehdi tehdä ruokaa. Tunnustan syöväni näitä aika usein kylmänä suoraan purkista.

GoGreenin muut salsat ovat vähän pliisun makuisia, mutta tämä on yllättävän hyvää. Toimii kiireessä tortillojen välissä, pastan tai riisin kastikkeena ja olenpa joskus kauhonut tätä töissä eväsrasiasta sellaisenaan.

Lisäksi silloin tällöin tulee turvauduttua punajuuri-perunasoseeseen, johon lisään vähän kaurakermaa, mausteita ja murennettua tofua. Lounaskeitto on valmis minuutissa!

Vegaanin valmisruokavalikoima alkaa nykyään olla jo aika monipuolinen, mutta en kyllä pahimmassa kiireessäkään ikinä osta pakastekasvispihvejä tai italianpataa. Oikeasti terveellinen pikaruoka on myös tofusalaatti, jonka tekemiseen ei kulu viittä minuuttia kauempaa.

Mitä teillä syödään arjen kiireessä?

28 vastausta kirjoitukseen “Arjen pelastajat

 1. Olen tiedätkös harkinnut tekeväni vähän samantyyppisen postauksen eineksistä/puolivalmisteista, joilla itse säästän vaivaa ja aikaa. Siihen tulisi ainakin Rainbown pakaste-croisantit ja -karjalanpiirakat (viikonloppuaamujeni pelastus!), valmiit piirakkapohjat ja ja ja… kaikki leivontaan vähänkin liippaavat ;)

  Oikeesti meidät pelastaa arkikiireeltä yksinkertaisesti se, että sekä minä että Tuomas tykätään laittaa ruokaa ja ruoanlaittovuorot on ennalta sovittu. Välillä jopa puhutaan keittiövuoroista kuin lapsenhoitovuoroista: ”Voisitko sä lähteä vähän aiemmin töistä alustamaan tätä pastataikinaa, kun mulla menee vähän myöhempään?”.

 2. Pakko tunnustaa että meillä kuluu Pirkan falafel-pyöryköitä tosi paljon. Ja valmisruoka-linssipataa. Nyt olen niin onnellisessa asemassa että saan hyvää kasvisruokaa lounaaksi koululla, mutta töissä ollessa Myllärin(?se vihreä pakkaus) vegaaniset luomu karjalanpiirakat olivat monen kiireisen päivän pelastus.

  Silloin kun aikaa ja intoa on enemmän kokkaukseen, niin Viiden tähden vegaani ja Puputytön juhlakirja on palvelleet tosi hyvin :)

 3. Mulla kuluu kanssa valmisfalafeleja (musta Findusin on parempia) ja näiden kanssa ostan usein Findusin ratatouillepussin. Tietty mikä tahansa perus tomaattipohjainen kastike ajaisi saman asian, ja falafelitkin voisi itse tehdä pakkaseen…

 4. Uutuussuosikkini on (ainakin s-ryhmän kaupoissa myytävät) kasvispelmenit. Ketsupin, majoneesin tai smetanan kanssa, ja tuore tilli sopii hyvin näiden kanssa. Ravintoarvot on varmaan aika heikot, mutta joskus vaan on niin kiire.

 5. Pirkan ja finduksen falafelpyörykät on kyllä tosi hyvää pikaruokaa. Eniten mulla kuitenkin kuluu nuudeleita tummalla soijarouheella höystettynä. Pakastekasvikset on aika kätevä tapa saada arjen aterioihin kivaa väriä :)

 6. Mistä ihmeestä niitä luomukarjalanpiirakoita oikein löytää? En ole tähän mennessä bongannut isoistakaan marketeista.

 7. Meillä on tuo Pirkan luomuhernekeitto kanssa sellainen hätävara, josta saa äkkiä syötävää, jos on tarvis. Se on tosi hyvää. Enemmän nopeana ruokana meillä syödään kuitenkin ihan vaan makaronia ja sen päälle jotakin, ketsuppia, kapriksia, siemeniä. Tai sitten leipää ja väliin tofua ja höystöjä.

  Joskus aikoinaan, kun vielä oltiin kaksin, syötiin usein Palirrian viininlehtikääryleitä ja noita isoja valkeita papuja. Niitä oli monesti eväänäkin, kun pyöräiltiin pitkin kaupunkia.

 8. Mä oon ihan samaa mieltä tosta hernekeitosta. Ruoan nimikin kertoo, mitä siinä kuuluu olla (ei löllöporkkanaa!). Rakennekin on sopivan paksua tuossa Pirkassa, että saa pihvit väännettyä.

  Eniten ”valmisruokia” tulee varmaankin syötyä töissä, jos ei ole jaksanut tehdä edellisiltana ruokaa. Duunin kuivahyllyssä on vakiona jotain pussikeittoa, soijarouhetta ja hapankorppuja. Ja sit toi Rasilaisen porkkanainen herkkusalaatti on ihan superhyvää!

 9. Oikein kiva postaus, kiitosta :)
  Kiireessä nälkäisenä itse keitelen nopsan tomaattipohjaisen papukeiton, sekaan mausteita ja niitä vihanneksia mitä kaapista sattuu löytymään. Jos nälästä heikkona ei pysty minuuttiakaan odottamaan, ruisleipä on aina hyvää (varsinkin hummuksella).
  Mutta mitä vikaa on pakastekasvispihveissä?

 10. Valmisfalafelit näyttää saavan yllättävästi kannatusta! Okei, kyllä mäkin syön niitä joskus. Kyllä ne ainakin ne mössökasvispihvit hakkaa mennen tullen, siis ne apetit-hirvitykset joissa ei oikein ole mitään järkevää syötävää, kun ne koostuu lähinnä juureksista. Mieluummin syön sitten ne porkkanat sellaisenaan :)

  Mari, tee ihmeessä! Mä en oo oikein ymmärtänyt noita pakastetaikinoita (paitsi lehtitaikinaa, ja ehkä piparkakkutaikinaa, mut sitä ei saa valmiina vegaanisena), koska sellaisen perus piirakkataikinan tekee itse nopeammin kuin odottelee sen valmistaikinan sulamista.

  noora, noihan ei taida olla vegaanisia?

 11. Unohdin kertoa, että kun meillä ei ole mikroa eikä vedenkeitintä, on lähes yhtä nopsaa keitellä jotain itse kuin lämmittää eines, eikä siksi ehkä tule käytettyä valmisruokia juuri muita kuin sitä hernekeittoa. Veden ja makaronin keittäminen vie tosin niin kauan, että siinä ajassa ehtii tehdä perussoosin siihen kaveriksi. Tuli mieleeni myös yksi nopea ruoka, misokeitto. Meillä on yleensä kaapissa kuivattua porkkanaa, purjoa ja sieniä, joten niitä voi murentaa sekaan.

 12. Minun suosikkini ”pikaruuista” on vihannespapucouscous: pussi pakastevihanneksia, pari desiä couscousta ja purkki GoGreenin valmista papusekoitusta. Pavut ja vihannekset mikroon ja couscousin päälle vedenkeittimellä keitettyä vettä. Kaikki on valmista alle kymmenessä minuutissa.

  Vähän rahvaanomaisempi pikaruokani on kikherneet suoraan purkista. Suosin säilykepurkkeja GoGreenin pahvipurkkien sijaan, koska säilykepurkit on helppo huuhdella kannen avulla, eikä tarvitse tuhlata aikaa siivilän etsimiseen.

 13. Meillä semmonen melkopikaruoka on kikhernejauhoista tehty ”omeletti” jossa päällä esim. tomaattia, vegemakkaraa tms. Yhtä paljon jauhoja ja vettä ja sitten vaan pannulle. Tosipikaruokana syödään usein valkosia papuja tomaattikastikkeessa paahtoleivän kera, mieheni kun on britti ja se on sielläpäin lähinnä kansallisvälipala… Siihen oli vähän totuttelemista, mutta esim. ne Bionan luomut tomaattikastikepavut on ihan ok. Pitääkin kokeilla myös noita kreikkalaisia, tulisi vähän eksotiikkaa… Tänä aamuna sain muuten naistenpäivän kunniaksi tällaisen pikaruoka-aterian: http://keidas.blogspot.com/2012/03/naistenpaivan-kevyt-aamiainen.html. Ihan jees silloin tällöin mutta en kyllä haluaisi joka aamu syödä tuollaista lastia!

 14. Meillä pikasuosikki on pasta ja tomaattimurskapohjainen soosi, johon tulee sit valinnan mukaan papuja, tofua tai soijarouhetta (+mahdollisesti jotain muuta mitä kaapista löytyy, kuten sieniä).
  Lisäksi meillä syödään toisinaan Sysmän luomuherkut -viljapihviaineksesta tehtyjä pihvejä, Pirkan hernekeittoa, valmiita falafeleja tai Findusin lime-kookos tai sweet chili -nuudeliwokkia, johon yleensä lisäämme tofua lisäämään ruokaisuutta ja proteiinia.

 15. Tiina H, mä oon joskus ostanut Ruohonjuuresta misokeittoa, ja se oli kyllä aika hirveää :D Mä en oo tosta japanilaisesta ruuasta muutenkaan niin innoissani, vaikka oon lukuisat kerrat yrittänyt.

  keas, mä yritän vältellä pakastevihanneksien syömistä (ihan siksi, että ne on hirveän makuisia), mutta herneet ja vihreät pavut kyllä uppoaa pakastimestakin. Findusilla on se pakastekasviscouscoushässäkkä, joka periaatteessa muuten voisi olla ihan ok hätävara, mutta se pakastettu munakoiso on jotain ihan uskomattoman hirveää. Kyllä sitä syö, jos ne kaivelee sieltä pois ;)

  Fairly Frivolous, kiitos muistutuksesta, en olekaan tehnyt kikhernemunakasta aikoihin!

  Kemppuli, mulla on yleensä itse tehtyä ruokaa aina valmiina annoksina pakastimessa, niin välttyy valmisruokien syömiseltä. Just noita pasta-tomaatti-papuhässäköitä teen ison uunivuoallisen kerralla, pakastan, ja syön viikon putkeen :)

 16. Meikä nauttii yleensä kiireessä nuudelia+soijarouhetta tai Finduksen Falafel Marrakech -”aterian”. Nää siis koulupäivinä jos aikaa ruokailuun on noin 20min. Myös savutofu, ruispalat ja sinappi on pelastanu nälkäkuolemalta useamman kerran. Töissä tuli safkattua aika usein niit thai-cuben kasvissettei, ravintoarvot aivan paskat, kallis boksi eikä tahtonu ees nälkä lähteä. Jos kuitenki iski pari banaania ja proteiinijuoman tai litran soijamaitoa/kaakaota kylkeen, niin oli kuitenki iha ok ateria.

  Muuten jos ei oo aikaa laittaa ruokaa niin erilaiset keitot on aika varma tapaus. Tomaattikeitto soijarouheella tai linssikeitto parsakaalilla on aika vakioita. Pastasalaatti on kans semmonen mitä tulee tehtyä joku viiden litran kattilallinen ja sit syö sitä koko viikon. Loppuviikosta tosin valkosipuli alkaa haista jo melko härskiltä.

  + Festareilla, keikoilla ja automatkoilla noi Palirrian pavut on aivan täydellisiä! Kylmänä, suoraan purkista ja muovilusikalla. Parasta. Kesällä muutenki kyl tofugrillerit ja Wheatyn kasvisnakit on aika ässiä.

 17. Pakkaseen toki mekin teemme usein isomman satsin jotain ruokaa (kuten vaikka keittoa, pyöryköitä tai pihvejä), mutta pakastimen pieni koko rajoittaa valitettavan paljon.
  Onneksi ei tarvitse enää pelkällä pakastelokerolla sinnitellä.

 18. Hernekeitto on hyvää! Olen ollut noin 20-vuotta kasvissyöjänä ja ensimmäisen kymmenen vuoden aikana välillä tuli hirveä haikeus purkkihernekeittoon ja lihapiirakoihin. Silloin ajattelin, että en enää koskaa voi ostaa kaupasta valmista hernekeittoa. Onneksi tuotekehittely toi lihattomankin version kauppoihin vuosien päästä.

 19. Siitä lähtien, kun sain Herne rokkaa -keittokirjan käsiini, olen lisännyt purkkihernekeiton vakituisesti arjen pelastajien listalle. Mieluiten syön Pirkan luomukeittoa, mutta Jalostajankin versio on hyvää. Jos teen itse alusta alkaen hernekeittoa, lisään siihenkin toisinaan sipulia ja porkkanaa, mulle nuo maistuu. Ja varsinkin kylmän Pirkka-keiton kruunaa sinappi.

 20. Meillä pikaruokaa on pastan ja tomaatti-soijarouhekastikkeen lisäksi esim tacosalaatti tai tortillat. Soijasuikaleet tai rouheen saa nopeasti maustettua kun kiehauttaa kattilassa vähän vettä ja laittaa tacomausteen ja soijan sekaan. Sitten vaan pilkkoo salaattia, tomaattia, kurkkua, sipulia, paprikaa ja jos sattuu olemaan avokadoa. Tortillojen kanssa helppoa ruokaa, mutta aivan mainio tulee myös kun laittaa ainekset kerroksittain laakealle vadille ja välii vähän maissilastuja ennen kuin laittaa kuuman tacomausteisen soijarouheen keon päälle…..tätä salaattia 17-vuotias poikanikin ottaa lisää ja napsii loput vielä yöpalaksi!

  Pojan helppoa pikaruokaa on pakasteesta kasvispyörykät ja ranskalaiset, tai nuudelit ja soijarouhe. Itse pidän erilaisista salaateista tofun, linssien tai papujen kera.

 21. Tässä 5min lounassalaatti tai iltapala, milloin nyt haluaakaan syödä, tämä on pongattu edesmenneestä voisilmäpeliä blogista ja todella hyväksi todettu:

  Pikapapuja

  Huuhdo GoGreenin käyttövalmiit mustapavut ja sekoita tomaatin ja avokadon kanssa. Kastike: loraus lime-tai sitruunamehua, vähän isompi loraus oliiviöljyä, yksi hyvin hienonnettu valkosipulinkynsi sekä juustokuminasta, mustapippurista ja suolasta. Ihan parasta<3 :)

 22. Tälläiset vinkit tulevat tarpeeseen sellaisina päivinä, kun päänsärky/migreeni iskemässä päälle ja pitää saada verensokeri kohoamaan nopeasti. Pakkanen on tässä kämpässä pieni, joten en voi sielläkään oikeastaan mitään muuta säilöä, kuin omat pakolliset vihannespakasteet (En voi elää ilman pakasteherneitä ja -maissia). Siirryin vasta vegeruokaan, niin ei oma mielikuvitus vielä pelaa samalla tavalla, että pystyisi omassa päässä kehittelemään nopeaa ja helppoa ruokaa. Liian usein joutuu sortumaan pandan uusiin vegaanisiin lakritsoihin, joista etenkin se yrttiversio on ihanan raikas!

 23. Kiitos hyvistä vinkeistä, kotivegaaneina on aina välillä haastetta löytää pikaisia valmisruokia. Meillä isäntä tekee kyllä silmänräpäyksessä tofukasviswokin nuudelipedillä tai spagettikastikkeen soijarouheesta. Tuohon Pirkan luomuhernariin täytyy kyllä heti tutustua ja samoin niihin Palirrian papuihin? Saako niitä ihan perusprismasta. Oi asuappa jossain missä olisi Ruohonjuuri tai vastaava putiikki naapurissa!! Iloista kevään odotusta kaikille, kohtahan jo pääsee viherpeukalot työntouhuun. Omppupuut on jo leikattu ja siementen kylväminen jo ainakin mielessä.. ;) Ois kiva taas lukea vinkkejä kotikasvattamiseen ja vinkkejä mikä erityisesti maistuu lapsille :) onneksi oma nassikka ei nokkaansa juuri nyrpistele.

  Ihan paras tää blogi!

 24. mun 2v lapsen maku päättää meidän pikaruoista. sen suosikkeja on ainakin lettupannussa tehdyt kikherneletut, sauvon tölkkisienistä tehty muhennos (tölkillinen metsäsieniä, purkki soijakermaa ja sipuli), tofukokkeli ja sit tortillat, joille on levitetty megapaksu kerros tahinia tai hummusta ja kääritty rullalle. myös pakastefalsut on tän 2v tapauksen suosikkilistalla. monesti teen oven allstarsin :D eli heitän uunipellille falsut tai pakastekasvispihvit (nekin maistuu muksulle, joten menköön mullakin silloin tällöin), pakastelohkoperunat ja pakastepikkuporkkanat (nää samasta syystä: jostain syystä kelpaavat taaperolle tuoreita itse keitettyjä paremmin). nautitaan ketsupin kera. :D

 25. Opiskelijakeittiössäni pikaruuan paikalla pelaa porkkana-kikherne-pitaleivät (pikkusiskoni kutsuu ruokaa nimellä Ärzä)

  Eli:
  4-5 porkkanaa pilkottuna pyöreiksi siivuiksi
  2 tl kuminaa
  1 tl paprikajauhetta
  1 tlk kikherneitä
  1 sitruunan kuori ja mehu
  Suolaa ja pippuria maun mukaan
  Pitaleipiä tai tortilloja
  (ruuanlaittojugurttia, ei pakollinen mutta tarjoan sitä ei-vegaanikavereille jotka epäilevät ravintoarvoja)

  – Kumina kuullotetaan pannussa
  – Porkkanat lisätään pannuun ja paistetaan kunnes reunat alkavat ruskistua
  – Pienennetään lämpöä ja heitetään sekaan sitruuna ja kikherneet
  -Kun koko juttu on lämmennyt, maustetaan paprikalla, suolalla ja pippurilla
  – Seos lusikoidaan pitaleivän sisään tai syödään sellaisenaan lounaaksi tai osana tapasvalikoimaa.

 26. Mun suosikki nopeista ruoista on papukeitto, jonka valmistaa 5 – 10 minuutissa. Siihen tulee kuullotettua pilkottua sipulia, kaksi tölkkiä papuja (laitan yleensä yhden purkin kidneypapuja ja yhden Go Greenin mixin), yksi purkki kookosmaitoa, yksi purkki chili-tomaattimurskaa sekä mausteita. Maustan keiton yleensä chilillä, cayennepippurilla ja punaisella currytahnalla. Mausteita voi vaihdella mielensä mukaan. Aivan älyttömän hyvää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights