Kikherne-tomaattikeitto

Kaikki keväisen raikkaat salaatit ja muut herkut alkavat jo pikkuhiljaa houkutella, mutta nämä mausteiset sosekeitotkin ovat vielä ajankohtaisia sesonkivihanneksia odotellessa.


Jos haluat pehmeämmän makuista keittoa, tähän voi mainiosti lisätä soseuttamisvaiheessa kookosmaitoa tai kaurakermaa. Keiton kanssa sopii hyvin myös tuore korianteri, mutta se ei myöskään ole välttämätön ainesosa.

Käytin tähänkin keittoon Tannisen chilisen supertulista kastiketta, jota ei tosiaan tarvitse kovin paljoa sopivan tulisuuden saamiseksi ;) Mikä tahansa muu chilin muoto sopii myös yhtä hyvin. Jos kaapissa on kuivattuja chilejä, chilijauhetta tai tuoretta chiliä, kaikki käy!

 Kikherne-tomaattikeitto

noin 4 annosta

 • 1 tl korianterinsiemeniä
 • 1 tl juustokuminaa
 • 1 limen raastettu kuori
 • 1 sipuli silputtuna
 • 2 valkosipulinkynttä silputtuna
 • 500g tomaattimurskaa + vettä
 • 1 tlk kikherneitä
 • 1 limen mehu
 • 1,5 rkl kasvisfondia
 • 2 tl sokeria
 • chilitahnaa tai -jauhetta maun mukaan
 • (suolaa)
 1. Murskaa korianterinsiemenet morttelissa.
 2. Kuumenna kattilan pohjalla tilkka öljyä ja lisää joukkoon korianteri, juustokumina ja raastettu limen kuori. Kuullota, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua.
 3. Lisää kattilaan sipulit ja kuullota vielä hetki. Kaada tomaattimurska kattilaan. Huuhtele tölkki vedellä ja kaada sekin kattilaan.
 4. Lisää kikherneet, kasvisfondi, limen mehu, sokeri ja chili. Keitä noin 20 minuuttia keskilämmöllä. Lisää vettä tarvittaessa keittämisen aikana.
 5. Soseuta keitto ja lisää vettä (tai kookosmaitoa), kunnes keiton koostumus on sopiva. Tarkista suolan määrä ja anna keiton vielä kiehahtaa.

13 vastausta kirjoitukseen “Kikherne-tomaattikeitto

 1. Kuulostaa tosi herkkuselta! Pitää ehdottomasti kokeilla tätä (: Olen niin kyllästynyt perus kasvissosekeittoihin, että tämä ohje oli tosi tervetullut.

 2. millimolli, mun perus kasvissosekeittoon tulee yleensä ainakin linssejä ja mausteeksi currytahnaa, mutta tää on ihan kivaa vaihtelua :)

 3. Tein kookosmaidolla: aivan mahtava keitto! Sitä ei vaan jäänyt huomiseksi lounaaksi niin kuin oli tarkoitus.. Kiitos Elina =)

 4. Hyvältä kuulostava keittoresepti (samoin edellinen salaattipostaus). :) Voiko kasvisfondin korvata jotenkin? En ole käyttänyt sitä aiemmin, ja haluaisin tehdä simppelin keiton tutuista aineista. Toisaalta kiinnostaisi kokeilla, mutta kun aika ei oikein riitä… :P

 5. Me tehtiin tätä kanssa ja lisättiin kookosmaitoa nesteeksi. Oijoi, että oli hyvä keitto! Tästä tuli yksi niistä ruoista, joita taidamme tehdä säännöllisesti.

 6. Paljon kiitoksia tämän reseptin jakamisesta! Printtasin sen reseptikansiooni, jonne ohjeita hyväksytään vain tarkan maku- ja ravintoarvoseulan läpi. Tämä keitto on aivan loistava yhdistelmä hapanta, makeaa, suolaista ja chilkkyyttä! Lisäksi ohje on sellainen, että se on helppo valmistaa säilykkeistä esim. purjehdusreissussa. Tosin silloin täytyy ottaa käyttöön muusinuija ja pullonpohja keiton soseuttamiseen.

 7. Tästä meillä oli kotona eri mieltä. Mies tykkäsi mutta musta maut ei oikein sopineet yhteen (tein ilman kookosmaitoa).

 8. Moikka!

  Mietiskelin juuri, että mitähän sitä tekisi huomenna etäpäivän lounaaksi. Luulenpa, että vastaus löytyi tästä.:) Aion kyllä laittaa sekaan kookosmaitoa, se ja chili ovat yksi lemppariyhdistelmistäni.<3

 9. Tää sun blogi on loistava. Harvemmin tulee limeä käytettyä ruoanlaitossa eikä juustokuminaa tai korianteriakaan ollut, mutta päätin tehdä poikkeuksen ja tehdä tän alkuperäisen reseptin mukaan. Todella maukasta keittoa, maistatin miehelläkin ja vaikutti positiivisesti yllättyneeltä.
  Olen kiinnostunut kasvissyönnistä ja sovellan sitä jo omassa elämässäni, mutta mielikuvituksettomuus usein tyssää senkin orastavuuden. Olen myös ollut huono maustamisen suhteen, mikä myös vaikuttaa. Siksi onkin kiva että on tällaisia blogeja kuten sun, etten tee aina vaan paistettua tofua ja porkkana-linssikeittoa… seuraavaksi kokeilen varmaan kikherne-tofupihvejä, ostelin aineksia sillä silmällä.
  Musta on hienoa, että on ihmisiä, joilla on intohimoja, joille voi omistautua. Et sä pyörittäisi Vegekauppaa jos asia ei olisi sydäntäsi lähellä. Ruoalla on monta ulottuvuutta, ja omilla syömistottumuksilla on iso merkitys esimerkiksi hiilijalanjäljen muodostumisessa. Se tarkoittaa yleensä jokapäiväisiä valintoja. Onneksi tietoituus näistä asioista on kasvussa, mutta yhä kohtaa ihmeellisiä ennakkoluuloja ja osa ihmisistä on kovia kyseenalaistamaan muiden vegeilyä, tosin sitä kyseenalaistamista tapahtuu kaikessa. Eli kiitos sulle työstä, jota teet! Arvostan suuresti :)

 10. Tästä on tullut minun uusi suosikkikeitto! <3 Tosin vähän sovellettuna, kun tein niillä aineksilla mitä kaapista löytyy. :) Limen sijaan laitoin 3 kaffirlimen lehteä, korianterin siementen sijaan garam masalaa. Kaffirlimeä käytetää tän blogin kookoscurryssä, siiitä keksin. Ja vahingossa myös puoli teelusikkaa kanelia ! :D Mulla on kaneli ja chili samannäköisissä maustepurkeissa. :)

 11. Tämä on niin hyvää ja helppoa! Jäänyt vakkarireseptiksi, kiitokset!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights