Pöytäpuutarhakuulumisia

Nyt on taas se aika vuodesta, kun viherpeukalot eivät malta pitää sormia poissa mullasta. Meille ei ole edellenkään alkanut paistaa aurinko, joten pöytäpuutarha on ollut kovassa käytössä. Testasin kokeilumielessä, miten yrttien kasvattaminen vesiviljelylaitteessa onnistuu siemenestä ja ainakin korianteri kasvaa ja viihtyy erinomaisesti!


En ole onnistunut ikinä pitämään kaupan koriantereita hengissä, johtuu se sitten valon puutteesta tai laiskasta kastelusta. Tässä laitteessa kumpikin asia on hoidossa vähän kuin itsestään, joten korianterikin kasvaa ja voi hyvin! Korianteri on ehdottomasti yksi lempi(tuore)yrteistäni, mutta sitä joutuu aina vähän metsästämään kaupoista. Varsin kätevää siis, että sitä kasvaa nyt myös kotona!

Lukijan vinkistä tilasin Pispalanpalmu -verkkokaupasta kivivillakuutioita, joihin laitoin itämään korianteria, oreganoa ja villirucolaa. Rucola kupsahti ennen aikojaan, joten veikkaan sillä olevan niin hentoiset juuret, etteivät ne jaksaneet kasvaa villakuution läpi. Oregano tuntuu kasvavan kohtuullisen hyvin, joskaan se ei rehota läheskään yhtä mahtavasti kuin tuo korianteri. Siementen itämistä odotellessa ei tietenkään lannoitteita tarvita, mutta taimien kasvettua suuremmiksi olen käyttänyt yrteillä Chilikaupasta ostamaani vesiviljelyyn tarkoitettua lannoitetta.

Olen oikeasti maailman laiskin kastelija, joten arvostan kyllä suuresti tällasia apuvälineitä, joilla yrtit saa kasvamaan ilman jatkuvaa ylläpitoa! :)

Yrttien lisäksi en edelleenkään voi pitää näppejäni erossa chileistä, vaikka ei niitä näissä auringottomissa kotioloissa voikaan kasvattaa. Kauppilan puutarhakeskukseen tuli eilen kuormallinen chilin taimia, ja joukossa oli myös Bhut Jolokiaa. Pakkohankinta! Anoppi lupasi jo ottaa chilivauvat kesäksi hoitoon, koska näissä valo-olosuhteissa niistä ei ikävä kyllä saa satoa.

Onko teillä jo ikkunalaudat täyttyneet pienistä kasvien aluista? Mitä jännää olette laittaneet kasvamaan tänä vuonna?

P.S. Allekirjoittanut palaa asiaan ensi viikolla. Tänään kirmaan jälleen Amsterdamiin! :)

12 vastausta kirjoitukseen “Pöytäpuutarhakuulumisia

 1. Mulla kasvaa kahta eri kirsikkatomaattilajia, hullu määrä basilikaa, paprikaa ja chiliä nyt ensimmäistä kertaa. Sitten kun ilmat lämpenee, laitan parvekkeen täyteen kaikenlaista ihanaa. Piä kivaa Damissa!

 2. Alkaa nurkat täyttyä täälläkin. Reilun tusinan verran chilejä ja vastaava määrä yrttejä. Chililajikkeita en ala listaamaan, yrteistä mainittakoon rosmariini, korianteri, persilja, minttu, salvia, timjami, oregano sekä useat basilikat.

 3. Täällä Enkkulassa kevät on jo sen verran pitkällä, että paljon on ehditty idättämään ja kasvattamaan. Perunat alkavat puskea mullan läpi, tomaatit ovat kasvaneet jo tarpeeksi isoiksi maahan laittoa varten, mutta pitää odotella lämpimämpiä ilmoja. Rosmariinia, timjamia, oreganoa, ruohosipulia, tilliä, persiljaa, korianteria ja muita kasvaa yrtteinä. Lisäksi paprikat, chilit, pavut, pinaatti, porkkanat -kaikki ovat jo itäneet ja vielä paljon on tulossa. Jee putarhoille!

 4. Hih en ookkaan ainoa kellä on purkkia purkin perään ikkunalaudalla.. Mulla kasvaa chili ja paprika (ihan niiden omista siemenistä alusta asti!) sekä kanelibasilikaa, korianteria (kumpikin ihan alkutekiöissä vielä), ruohosipulia on purkillinen kiun hain viime keväänä juurineen yhden tupollisen eräältä ihanalta kalliolta, jossa sitä kasvaa luonnonmukaisena. Lisäksi keittiön ikkunan äärellä on herneen versoja. Idätys on meneillään sinimailasilla ja vesikrassi on nyt uusi ”potilas”, tosin joku tossa nyt mättää kun ei oikein lähde kasvamaan.. Vielä olisi monen monta siemen pussia odottamassa että saisin parvekkeelle semmosen Ikean metallisen hyllyn ja sitten vain täyteen kaikkea ihanaa, lasitetun parvekkeen ehdottomat plussa puolet! onneksi siihen aurinkokin paistaa ihan mukavasti ainakin puoli päivää :) Kesäksi haluaisin ainakin tomaattiamppelin parvekkeelle. Ja kukkia olen laittamassa kanssa, hieman himoituttaa orvokkiamppeli myöskin , orvokit ovat niin kauniita.. :) Tulipas pitkä höpötys :D

 5. Herneenversot ovat kasvamassa….
  Nyt kun täällä ovat yötkin lämmenneet ajattelin laittaa vähän chiliä kasvamaan…
  Mukavaa Amsterdamin matkaa…

 6. Täällä kasvaa toistaiseksi vasta chiliä ja vesimelonia, Pitäis alkaa pikku hiljaa laittamaan myös parvekekurkkujen ja yrttien siemenet multaan jos saataisi kesäksi niistäkin satoa.

 7. Moikka, yrttien kasvattelu ikkunalaudalla himoittelisi, mutta miten oikein onnistut pitämään ötökät poissa puskista? Minulla tulee aina yrtteihin pieniä mustia kärpäsiä, korianteriin vielä jotain kirvantyyppisiä ällötyksiä. Tämän vuoksi en ole viitsinyt noita kauheati kasvatella, saatika haaveilla mistään parvekepuutarhasta.

 8. Olisi mahtavaa saada Chocochiliin jonkinlainen vappumenu ja -kakku! Kakku voisi olla jonkinlainen ”juusto”kakku (aiemmin ohjellasi testaamani olleet ihania)! Ajattelin tehdä vieraille, kun tulee vappuna kyläilemään, voisi taas hurmata kaikki… :)

 9. Tiedoksi, että chilit saa kasvamaan siemenestä asti kotioloissa keskellä talvea kun hankkii loisteputken niitä valaisemaan. Ihan tavallinen 36W Bilteman loisteputkikin käy. :) Meillä oli yhden talven tammikuusta asti chilivauvat olohuoneen nurkassa, ja vielä nyt kolme vuotta myöhemmin syödään silloisesta satokaudesta ylijääneitä kuivattuja yksilöitä.

 10. Ooh, ihania juttuja kaikilla kasvamassa! :)

  Minna, no kyllä niitä ötököitä aina jossain vaiheessa kesää tulee, ei sille oikein mitään voi. Pyretriinivalmisteet on parhaita niiden tuhoamiseen. Mäntysuopaa ei oikein voi käyttää, kun se saa ne kaikki yrtit maistumaan ihan saippualta.

  Kaisa, voisin koota Chocohiliin vegaanin vappu -postauksen, samaan tyyliin kuin olen kirjoittanut joulusta ja pääsiäisestä. Uusia ruokiakin olisi toki ihana kehitellä vappua varten, mutta en ole varma miten aikataulut antavat periksi!

  Jenni, joo on mulla noita chilejä ollut kotona pöytäpuutarhassakin kasvamassa, joten kyllä ne tosiaan ihan keinovalon allakin kasvaa. En oo vaan vielä keksinyt nättiä ja käytännöllistä ratkaisua, kun en oikein viihdy kotona tossa loisteputken kelmeässä valossa.

 11. Mimmi, vastaan Gittan puolesta, että voi kyllä :) Kasvihuoneessa tosin kasvavat varmimmin. Suomalaisia vesimeloneja saa kaupastakin loppukesällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights