Mansikkagazpacho

Keittiökameleontti -blogista tuttu Outi Rinne julkaisi juuri ensimmäisen keittokirjansa nimeltään Raakaruoka-aika! Testasin kirjasta ensimmäiseksi ihanaa mansikkagazpachoa. Maistuu ihan kesältä!

mansikkagazpacho

Jotenkin näin kesän kynnyksellä mieli halajaa kaikkien tuoreiden vihannesten, hedelmien ja marjojen pariin, joten kirja ei olisi voinut osua parempaan saumaan. Raakaruoka-aika on kokoelma herkullisia raakaruokareseptejä, taattua Keittiökameleontti-laatua! Outi kirjoittaa kirjan alkusanoissa, ettei Raakaruoka-aika ole oppikirja terveellisistä elämäntavoista, vaan se kertoo hyvästä ruoasta, ja siitä, miten sitä voidaan laittaa uusilla tavoilla. Minulta ainakin loppuu kokkausinto heti alkuunsa, jos keittokirja alkaa kilometrin pituisella terveyssaarnalla. On paljon mielenkiintoisempaa, että keskitytään hyviin makuihin ja kiinnostaviin raaka-aineisiin kuin paasaamaan terveysasioista!

raakaruoka-aika

Minusta ei olisi kokopäiväiseksi raakaruokailijaksi, mutta olen huomannut, että raakareseptien puolelta löytyy paljon kiinnostavia juttuja, joilla saa laajennettua omaa horisonttiaan. Kokeilen mielelläni keittiössä uusia juttuja, ja niitähän raakaruoan puolelta löytyy. Raakaravinnon syömisestä seuraava hyvä olo on toki kivaa bonusta sekin! Raakaruoka-aika tarjoilee paljon mielenkiintoisia reseptejä, joita on pakko päästä testaamaan. Vai miltä kuulostaisi porkkanapasta ja pähkinägremolata, suklaamoussepuuro tai orvokeilla koristellut raakasuklaabrowniet? Minulle on erityisen tärkeää keittokirjan visuaalinen anti, ja Raakaruoka-aikaa voi todellakin syödä myös silmillään!

Raakaruokaan tottumattomalla saattaa tosin mennä reseptejä tutkiessa sormi suuhun. Lähikaupasta kun ei löydy mulperimarjoja, nestemäistä steviaa tai kaakaovoita. Onneksi kirjassa kuitenkin neuvotaan, mistä erikoisempia raaka-aineita saa hankittua. Joitakin kirjan resepteissä tarvittavia keittiövälineitä, kuten kuivuria tai vihannessorvia ei löydy minunkaan keittiöstäni, mutta houkuttelevat reseptit kyllä pistivät vakavasti harkitsemaan sellaisten hankintaa.

Mutta sitten se ihana mansikkagazpacho. Se maistui ihanasti kesältä, sopivasti mansikalta ja kevyen raikkaalta. Nam! Alkuperäiseen reseptiin tuli hunajaa, mutta jos se ei sovi ruokavalioosi, käytä tilalla agavesiirappia.

Mansikkagazpacho*

neljälle

 • 12 kypsää tomaattia
 • 1 kurkku kuorittuna
 • 1 punasipuli
 • 1/2 punainen chili
 • 250 g tuoreita mansikoita (myös pakastetut käyvät)
 • 4 valkosipulinkynttä
 • 1 rkl luomubalsamiviinietikkaa
 • mustapippuria
 • 1 tl laadukasta suolaa
 • 1/2 tl sinappijauhetta
 • 2 tl agavesiirappia
 • 2 rkl hiivahiutaleita
 • 1 1/2 dl mietoa pähkinäöljyä tai oliiviöljyä
 • tuoretta minttua tai kanelibasilikaa
 • jääpaloja
 1. Jos käytät pakastemansikoita, sulata ne. Lohko tomaatit ja poista kantaosa. Kuori ja kuutioi kurkku ja puolita peratut mansikat. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. 
 2. Laita vihannekset ja mansikat sekä mausteet tehosekoittimeen ja soseuta. Lisää kylmäpuristettu öljy. Soseuta vielä nopeasti tasaiseksi.
 3. Kaada tarjoilukulhoon ja riivi päälle mintunlehtiä tai basilikaa.
 4. Kuumana päivänä jäähdytä jääkaapissa mahdollisimman kylmäksi ja laita joukkoon tarjoiluvaiheessa jääpaloja.

(Resepti: Outi Rinne – Raakaruoka-aika!, Atena 2013)

mansikkagazpacho2

*Minulla ei ollut kurkkua eikä hiivahiutaleita ja oliiviöljyäkin laitoin reilusti vähemmän kuin ohjeessa. Ihanaa tuli silti :)

9 vastausta kirjoitukseen “Mansikkagazpacho

 1. Tämä kirjan resepti herätti minunkin mielenkiintoni ja onkin seuraavana kokeilulistalla. Sopivasti kypsät tomaatit odottelevatkin pussukassa. Hirmuisen munkinsyönnin jälkeiseen elämään sopiva keitto ;)

  1. Oletko ehtinyt testaamaan kirjasta jo useampaakin reseptiä?

   En malttaisi odottaa mansikkakautta, että tätä pääsee tekemään ihan kunnon mansikoista :) Espanjalaisistakin tuli ihan hyvää, mutta sopivasti kypsät kesätomaatit ja kotimaiset mansikat varmasti tekevät keitolle pelkästään hyvää!

   1. Kiitos Elina postauksesta <3 Kiva kuulla, että soppa onnistuu myös Espanjan serkuilla. Itse olen tehnyt aina vain heinäkuussa, kun on niitä kotimaisia. Tosin silloin keitto on jo melkein jälkiruokaa :) Outi/Keittiökameleontti

    1. Ihanasta keittokirjauutuudesta kertoo mielellään muillekin! :)

     Gazpachosta tuli väriltäänkin niin ihanan vadelmanpunaista, että kesämansikoista tehtynä se tosiaan varmasti menee melkein jälkkäristä ;)

   2. Olen tehnyt vasta omenakanelipuuron. Ihan erilaista kuin yleensä tekemäni raakapuurot, mutta tykkäsin.
    Gazpachon ajattelin surauttaa pakastemansikoilla. Sillä ajatuksella, että jäiset marjat jäähdyttävät keiton sopivasti.

    1. Mahtaakohan tästä tulla jäisistä mansikoista tehtynä liian paksua? Jos sekaan joutuu lisäämään vettä, niin sitten keiton makukin laimenee ikävästi.

     Täytyypä pistää omenkanelipuurokin testiin! Mulla ei oikeastaan ole mitään mielikuvaa raakapuuroista, mutta se(kin) resepti vaikutti mielenkiintoiselta.

 2. Hiivahiutaleet lienee sama asia kuin oluthiivahiutaleet?

  Juuri viikonloppuna joku kysyi että olenko tehnyt raakaruokaa, ehkä tämän voisi varata kirjastosta :)

  1. Oluthiivahiutaleita tai ravintohiivahiutaleita, sillä ei liene väliä kumpia käyttää :)

 3. Kiitos hyvästä ohjeesta! Mun valkosipulit oli kuitenkin niin stydiä tavaraa, että jo kaksi kynttä oli keittoon turhan paljon. Maustamattomalla soijajogurtilla sain kuitenkin tilanteen pelastettua :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights