Kotitekoinen inkivääriolut

Inkiväärioluella ei ole nimestään huolimatta mitään tekemistä oluen kanssa, vaan se muistuttaa lähinnä simaa. Inkivääriolut onkin loistava vaihtoehto perinteiselle vappusimalle!

Gingerale

Olen jo pitkään ollut aikeissa ryhtyä kotitekoisen ginger alen tekoon, mutta olen ollut siinä uskossa, että se olisi paljon vaikeampaa! Kun vihdoin sain toimeksi ryhtyä googlettamaan asiaa, selvisi, ettei inkiväärioluen tekeminen olekaan ollenkaan hankalaa, ja valmistuu sitä paitsi vain parista raaka-aineesta. Opin muuten samalla, mikä ero on termeillä ginger ale ja ginger beer: ginger ale is sweet with a hint of ginger, ginger beer is ginger with a hint of sweet. Tämä oma versioni on nyt ehdottomasti mallia ale, mutta tästä innostuneena voisin hyvinkin ryhtyä vielä sen vähemmän makean juoman tekoon!

Kotitekoinen inkivääriolut

Inkiväärisiirappi

 • 80 g inkivääriä
 • 2,5 dl sokeria
 • 1,5 dl vettä

Muut aineet

 • 0,5 sitruunan mehu
 • 1/8 tl kuivahiivaa
 • 1,5 litraa vettä
 1. Valmista ensin siirappi. Raasta inkivääri raastimen pienimmällä terällä. Mittaa kaikki aineet paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Nosta kattila pois liedeltä ja anna siirapin tekeytyä tunnin ajan.
 2. Siivilöi siirappi pulloon, puristaen myös inkiväärimassasta kaikki neste irti. Lisää joukkoon sitruunan mehu ja hiiva. Kaada vesi muovipulloon (älä täytä pulloa aivan piripintaan, jotta se ei räjähdä käydessään), sekoita, ja jätä tekeytymään huoneenlämpöön 24-48 tunniksi.
 3. Ginger ale on valmista, kun muovipullon pinta ei jousta sormella painettaessa. Siirrä pullo vielä jääkaappiin yön ajaksi.
 4. Nauti jääpalojen kera.

Gingerale2

Vinkki! Vielä hilpeämmän vappujuoman saat, kun lorautat inkiväärioluen joukkoon tujauksen vaaleaa rommia.

26 vastausta kirjoitukseen “Kotitekoinen inkivääriolut

 1. Moi Elina, näyttää ihanalta. Olen suuri inkiväärioluen fani ja huomasin tämän valitettavasti tänään aamulla :) Ehdin jo tehdä vappujuomani eilen! Mutta jäin miettimään sanottiinko noissa artikkeleissa joita luit miksi inkivääri pitää keittää? Vai oliko se juurikin selaisen pienen inkiväärimaun saamiseksi? Me tykätään kyllä tulisemmastakin inkivääristä joten jään mielenkiinnolla odottamaan sitä ginger beer – reseptiäsi – jos siitä vaikka tulisi tosi hyvää:)

  1. Moi! No onneksi tätä voi tehdä hyvillä mielin vapun jälkeenkin :)

   Minäkään en keittänyt inkivääriä, vaan ainoastaan kuumensin siirappiseosta sen verran, että sokeri suli joukkoon. Kun seoksen kuumentaa ensin ja sitten jättää sitten seisomaan, maut vahvistuvat. Sellaisiin resepteihin en törmännyt, että inkivääri olisi pitänyt nimenomaan keittää.

   Tähän reseptiin itse asiassa laitoin varmaan viisinkertaisen määrän inkivääriä mitä näihin näytti tulevan normaalisti, mutta silti olisi voinut minunkin makuuni olla vieläkin inkiväärisempää :)

 2. Näyttää aivan ihanalta! Inkiväärin ja ginger alen suurena fanina pitää laittaa tämä testiin saman tien. Kiitos ohjeesta!

 3. Meilläkin tehtiin inkivääriolutta juuri – tosin se loppui jo ja nyt vapuksi laitettiin lasten toiveesta sitten ihan tavallista simaa… Molemmat tietysti tosi hyviä :-)

 4. Nam, inkiväärijuomat ovat parhaita.

  Itsekin tein viime vuonna inkiväärisimaa, ihan tavallisen siman ohjeella, mutta raastoin sekaan muistaakseni ainakin yhden, tai ehkä jopa kaksi, normikokoista juurta. Silti lopputulos ei musta ollut tarpeeksi inkiväärinen. Voisin kyllä kokeilla tuon siirapin keittelyä, ei ollut mulle tullut mielenkään, et sitä voisi tehdä itse. Joskus P&S:stä oon valmista inkiväärisiirappia ostanut. Kiitos ohjeesta. :3

  Sen sijaan oon kyllä harkinnut, et laittaisi sen inkiväärin mehustettuna, kun se ainakin tuoremehua tehdessä tuo paljon makua hyvin pieninäkin määrinä. Ja sit on niitä valmiita siirappeja ja tahnoja ja jauhetta ja Vii Voanissa näin joskus jotain sokeroidun mehutiivisteen oloistakin, mut en oikein tiedä miten ne soveltuisivat ginger alen valmistukseen.

  Myös kiinnostaisi tehdä inkiväärisiä drinkkejä. Niihin sopisi ehkä juuri joku mehu- tai siirappimuodossa oleva inkivääri. Ja sit sitruuna tai omena vois olla hyvä. Hmm.

  1. Inkiväärisiman ohje löytyy täältäkin, ja olen samaa mieltä, että inkiväärisempää saisi olla. Ehkä sitä pitää lisätä sekaan noin puoli kiloa, että alkaa maistua? ;)

 5. Olen nähnyt myös erilaisia määritelmiä ginger beerin ja ginger alen erolle. Ruotsalaisen Soda, lemond och snacks -kirjan mukaan ginger alea varten keitetään siirappi, johon sitten sekoitetaan kuplavettä. Ginger beer taas valmistetaan hiivan avulla. Mulla juuri jäähtymässä kirjan reseptin inkiväärisiirappi.

  1. Mielenkiintoista! Aika moni netistä löytämäni ginger beer -resepti valmistettiin samaan tapaan kuin tämä, eli siirapin avulla. Ota tästä nyt sitten selvää :)

   1. Ehkä vapaa käännökseni oli epäselvä, mutta ei lainaamassani määritelmässä siis mitään eroa siirapin suhteen tehtykään. Ero kirjan mukaan oli siinä saadaanko kuplat aikaan käymisteitse vai hiilihapotettua vettä lisäämällä.

    1. Aah, ymmärsin väärin! Nyt kun luin kommenttisi uudestaan, on asia ihan itsestään selvä :)

     Mutta en kyllä googlettamalla löytänyt juuri noita kuplavesireseptejäkään. Onkohan se joku ruotsalainen juttu?

 6. Moikka! Tämän postauksen innoittamana ajattelin ryhtyä ginger alen tekoon lähipäivinä. Simaakaan ei ole koskaan tullut tehtyä, joten miettisin niin yksinkertaista kysymystä, että pitääkö tuon käymispullon korkki olla kiinni vai auki?

  1. Hyvä kysymys, en huomannutkaan tarkentaa asiaa ohjeessa! Korkki pidetään kiinni käymisen ajan. Silloin on helpompi päätellä, milloin ale on valmista. Kun korkki on kiinni, ale alkaa käydä ja pullon sisälle muodostuu hiilihappoa, ei pullon pinta enää jousta painettaessa ja silloin tietää että juoma on valmista :)

 7. Moi! Koitettiin tehdä tällä ohjeella inkivääriolutta. Meillä pullon pohjaan syntyi jotain mönjää ja happoja ei muodostunut. Olisiko pulloon lisättävän veden kuulunut olla lämmintä, jotta käyminen olisi alkanut?

  1. Voi harmi, ettei onnistunut! Olen itse tehnyt tällä ohjeella pari kertaa vapun jälkeenkin, ja aina on onnistunut. Outo juttu! Laitoin itse pulloon viileää vettä, mutta juoman saisi jättää tekeytymään lämpimään paikkaan.

   Se pullon pohjaan sakkautuva mönjä on hiivaa, joten ilmeisesti jotakin siellä kuitenkin hiivan osalta tapahtui. Ehkä voit ensi kerralla kuitenkin kokeilla lämpimämpää nestettä? Tai voisikohan kuivahiivoissa olla eroja?

 8. Hei. Tämä inkivääriolut on niin ihanan makuista <3 Nyt on kolmas satsi tekeytymässä. Lisäsin inkiväärin määrää puolella ja käytin steviasokeria (jossa siis puolet sokeria ja puolet steviaa) ja virkistävää sekä hyvin kuplivaa siitä on tullut. Kiitos ohjeesta!

  1. Kiva kuulla! Pitäisikin itse taas tehdä tätä. Pitääkin miettiä, jos reseptiä voisi jollain tuunata vähän syksyisemmäksi vielä… :)

 9. Moikka! Täällä uusavuton kyselee, onko tämä siis alkoholiton? :D

  1. Tämähän on vähän niin kuin simaa, eli kyllä :) Alkoholia ei vielä vuorokaudessa synny.

 10. Heippa, tata voisikin kokeilla lapsen synttareille, jollei ihan vapuksi nyt valmistu. Sulla on kuvassa lasipullo, eli varmaan kannattaa tehda muovipullossa ja sitten siirtaa sakattomana lasipulloon, jos haluaa juhliin sen juoman (lasipullo ehka fiinimpi kuin muovipullo). Vai oletko kokeillut lasipullossa tehda?

  1. Muistaakseni itse tein tämän tosiaan muovipullossa. Tarpeeksi isoja ja tukevakorkkisia lasipulloja on muuten hankala löytää!

  2. Itse laitoin osan käymään lasipulloihin ja kävi niin, että korkkia avatessa pullon kaula räjähti käsiin. Tämä kävi, vaikka päivittäin päästin happoja pullosta pihalle..😅

   En suosittele lasipulloissa käyttämistä!

  1. Kotioloissa varmaan sitten vaan käyttämällä pidempään, mutta mausta en sitten mene takuuseen ;) Ja toki tästä voi tehdä myös drinkkejä! Rommi sopii esimerkiksi maun puolesta hyvin joukkoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights