Härkäpapupannukakut

Vaihteeksi lähiruokaa! Kotimainen härkäpapu on melkoisen monipuolinen raaka-aine. Siitä syntyy myös herkulliset, proteiinipitoiset pannukakut.

harkapapupannukakut2

Sain taannoin Vegekaupasta testiin pussillisen härkäpapujauhoa, jota tuottaa varsinaissuomalainen Paulähteen vihannestila. Vegekauppa on jauhojen ensimmäinen jälleenmyyjä, mutta ehkäpä jonkun muun tuottajan jauhoja saa esimerkiksi ekokaupoista? Onko joku bongannut?

Härkäpapujauhojen maku on melko mieto, mutta on niissä silti hiukan luonnollista kitkeryyttä pavuista. Maku oli kuitenkin mielestäni neutraalimpi ja pähkinäisempi kuin esimerkiksi kikhernejauhoissa. Mantelijauho, kaneli  ja vaniljasokeri kuitenkin taittoivat pannareissa pienen kitkeryyden mukavasti. Vaikka en laittanut pannareihin mitään sen kummempaa sidosainetta, oli ne helppo paistaa, eikä koossapysymisessä ollut ongelmia. Yhtä ilmavia näistä ei tullut kuin vehnäjauhopannareista, mutta se nyt ei menoa juuri haitannut. Pannareiden paistaminen onnistuu muuten varmasti ilman mantelijauhojakin, ja nesteeksi voi laittaa kauramaitoa, mikäli haluaa pysytellä lähiruokateemassa.

Vaikka nämä ovatkin terveellisempi versio perinteisemmistä amerikkalaisista pannukakuista (joista löytyy useampikin resepti täältä blogista), ei siirapin kanssa kannata silti pihistellä :) Vaahtera-, agave tai kookossiirappi kruunaa pannarit! Näitä tehdään taatusti toistekin viikonloppuaamiaiselle.

Härkäpapupannukakut

Kahdelle

 • 1,5 dl härkäpapujauhoja
 • 1 rkl mantelijauhoja
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 0,5 tl kanelia
 • 1/4 tl leivinjauhetta
 • noin 2,5 dl mantelimaitoa
 • rypsiöljyä paistamiseen
 • marjoja ja siirappia tarjoiluun
 1. Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää mantelimaito ja sekoita tasaiseksi.
 2. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia.
 3. Kaada lettupannulle tilkka öljyä. Kaada sitten lettupannun kolot lähes täyteen taikinaa. Käännä pannukakut, kun pinta alkaa hiukan hiukan kuplia ja paista vielä hetki toiselta puolelta.
 4. Tarjoa marjojen ja siirapin kera.

Vinkki! Pannarien paistaminen on helpointa, kun sekoitat taikinan nokallisessa kannussa ja kaadat siitä suoraan pannulle.

harkapapupannukakut

Jos et saa härkapapujauhoja käsiisi, voit kokeilla kikhernepannukakkujen reseptiä. Nekin ovat gluteenittomia ja proteiinipitoisia :)

 

sponssi_musta (1)

Jauhopussi saatu ilmaiseksi blogin kautta.

22 vastausta kirjoitukseen “Härkäpapupannukakut

 1. Nami, härkäpavut ovat ehdoton suosikkini varsinkin tuoreeltaan, joten mikäs sen oivampaa kuin piilotaa niitä pannareihin! Olen myyty!

  Harmi tosin, että Vegetukku on vain Turussa ja Lappeenrannassa…

  1. Luulisi, että noita jauhoja saisi (kenties jonkun muun tuottamana) muualtakin? Jauhoja voisi muuten kysellä myös Vegetukun verkkokauppaan, jos ulkopaikkakuntalaiset ovat kiinnostuneita? :)

 2. Onpa mukava lukea härkäpapulettusista. Nuo jauhot ovat lojuneet kaapissani jo tovin,m utta kokeilun asteelle en ole vielä päässyt. Kiva tietää, että noinkin hyvin toimivat.

 3. Onnistuukohan paistaminen normipannussa kun kaapissa ei ohukaispannua ole…? Kiitos protskupitoisestaohjeesta!

  1. Sori että vastaus on kestänyt, kommentti oli mennyt seulan ohi!

   En ole itse testannut paistaa näitä tavallisella pannulla, mutta silloin taikinasta kannattanee tehdä vähän paksumpi, jotta se ei leviä pannulla liikaa. Jos kokeilet, kerro ihmeessä miten onnistui :)

 4. Vinkki: älä missään nimessä korvaa härkäpapujauhoja lupiinijauhoilla (niin makeahkolle kuin ne tuoksuvatkin), aika karvas lopputulos oli…:D

  1. Hehe, en olekaan vielä lupiinijauhoista koittanut tehdä makeita pannareita! Hyvä tietää, ettei se ehkä ole paras vaihtoehto :D

 5. Moikka Elina, kiitokset superhyvästä ohjeesta! Tästä on tullut meillä aamun ja välipalan pelastaja, onnistuu myös kiireisempinä päivinä ”normipannussa” ”munakastyyliin” :) granaattiomenan ja agavesiirapin kanssa ihanaa myös brunssilla!

 6. Vinkki 2: älä korvaa härkäpapujauhoja verson härkäpapurouheella (jauhoksi jauhettuna). Maku on ok, muttei lähde irti paistinpannusta :D

 7. Yritin tehdä näitä Lassilan tilan härkäpapujauhoista. Mantelijauhoja mulla ei ollut, enkä ollut varma, mikä on niiden funktio taikinassa, joten laitoin niiden tilalle gram-jauhoja. Ohjeen suhteilla taikinasta tuli puuromainen klöntti, joten lisäsin reippaasti nesteen määrää. Mantelimaidon sijaan käytin kauramaitoa. Paistaessa letut juuttuivat pannuun ja murenivat, kun yritin kääntää niitä. Epäonnistuneen pannullisen jälkeen lisäsin taikinaan vielä jonkun desin vehnäjauhoja, ja loput letut onnistuivat hyvin (ja olivat muuten älyttömän hyviä hummuksen, villivihannessalaatin ja Baltiassa myytävän tilli-persilja-tofun kanssa!).

  Onko kellään ajatuksia ─ mikä mahtoi mennä vikaan? Johtuikohan vain jauhojen mahdollisesti erilaisesta koostumuksesta vai oliko mantelijauhojen ja -maidon korvaaminen virhe? Olivat kyllä hyviä vehnän kanssa, mutta olisi kiva onnistua ilmankin.

  1. En ole itse koskaan kokeillut noita Lassilan tilan jauhoja, joten en osaa sanoa onko niiden koostumus kovin erilainen. Kikhernejauhoista tulee kyllä helposti sellainen puuromainen klöntti, mutta en tiedä mahtaako noin pieni määrä vaikuttaa?

   Minkälainen pannu sulla on käytössä?

   1. Mun lettupannu on kyllä aivan hirveä, mikä varmasti on yksi syy pannuun juuttumiselle, mutta vehnäiset tai kikherneiset letut pannuun eivät kuitenkaan juutu. Lassilan härkäpapujauhot itsessään jo menivät just samantyyppiseksi puuroksi kuin kikhernejauho ja imivät nestettä tosi paljon. Hmm, ehkä mun vain pitää tehdä vertaileva satsi vaikka noista Paulähteen jauhoista :)

    1. Kikherne- ja vehnäpohjaiset letut on kyllä helpompi paistaa, joten voi olla, että yksi syy on sun pannu. Teflonpannulla nämä ovat ainakin mulla onnistuneet hyvin, kun siihen ei tartu mikään kiinni.

     Täytyypä itsekin etsiä käsiinsä jostain noita Lassilan jauhoja ja testata! :)

 8. Tällä hetkellä Punnitse & Säästä kärsii kiksujauhopulaa (apua!!) ja päätin kokeilla sitä kirjastakin löytyvää ohjetta tällä härkäpapujauholla, sitä saa siis tuolta samoin kuin rouhetta. Lisäsin riisijauhoa kun hp.jauho oli niin rouheen näköistä ja ajattelin josko tulis rapsakampikin, mutta olis mennyt varmaan ilmankin tai vaikka maissijauholla tms. Mä paistan pannarit aina kookosrasvassa ja sen kanssa ei ollut ongelmia irtoavuuden kanssa. Ihan jees, mutta kikhernejauho vie kyllä koostumuksessa voiton.:)
  Kiitos Elina tuhannesti <3 sekä kirjasta että blogista, mun kasvissyönti on sinunkin avullasi kehittynyt koko vuoden kohti vegaaniutta ja nyt loppukesästä on alkanut tuntua, että homma tulee jo selkärangasta eikä tarvi joka ruuan kohdalla miettiä millä korvaa jonkun raaka-aineen.:)
  Ps. Kiitti myös näistä vhh ohjeista myös, kun vehnääkin välttelen.:)

  1. Onkohan tuotteessa jotain eräkohtaisia eroja? Mulla kotona oleva jauho on ihan yhtä hienoa kuin kikhernejauhokin, mutta toki leivontaominaisuudet vähän eroavat :) Mutta kiva kuulla, että toimi kuitenkin!

   Ja ihan mahtavaa, että vegaanielämä alkaa sujua! Toivottavasti voin blogin ja kirjojen avulla olla jatkossakin avuksi! :)

 9. Heips! Ohje kuulostaa mainiolta, mutta tän kohdalla mietin samaa kuin muidenkin mantelijauhoa- ja/tai maitoa sisältävien safkojen äärellä: mikä niiden funktio on verrattuna joihinkin muihin vastaaviin tuotteisiin ja millä tavalla ne vois onnistuneesti korvata? Itse en ole manteliallergikko, mut ystäväpiirissäni heitä on. Onko toivo härkäpapupannareista heitetty? :D

  1. Heippa!

   Mantelijauho pehmentää vähän härkäpapujauhojen makua, mutta sen voi toki jättää poiskin tai korvata vaikkapa kookosjauhoilla.

 10. Hei, etsiskelin leipäohjeita härkäpapujauhoista, mutta en oikein löytänyt mieleistäni. Voisitko Elina kehitellä jonkun gluteenittoman leipäreseptin, jossa olisi mukana näitä härkäpapujauhoja ja ehkä kaurajauhoja…tai joku juuresleipätyyppinen…miltä kuulostaa?

  1. Kiitos vinkistä, laitan korvan taakse! Gluteeniton leivonta ei ole mun vahvinta aluetta, mutta pitäisi kyllä opetella paremmaksi :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights