Parsafocaccia

Yhteistyössä Keiju –

Keväinen parsa taipuu mahtavasti myös focaccian täytteeksi!

parsafocaccia

Rakastan erilaisia öljyjä. Tälläkin hetkellä keittiöstä löytyy varmasti ainakin kymmentä erilaista öljyä tavallisesta paistoöljystä erilaisiin pähkinäöljyihin. Kylmäpuristettu rypsiöljy on kuitenkin ollut vähän harvinaisempi vieras keittiössäni. Nyt Blogiringin kampanjan myötä pääsin pitkästä aikaa maistelemaan kylmäpuristettua rypsiöljyä, ja täytyy myöntää, että yllätyin sen pehmeästä mausta! Keijun öljystä puuttui kokonaan sellainen kitkerä ruohomainen maku, joka on läpitunkeva monissa muissa kylmäpuristetuissa rypsiöljyissä. Yllätyksekseni öljy olikin mukavan pähkinäisen makuinen ja plussana vielä kauniin väristä! Keijun nettisivuilta löytyi tähän selitys: ”korkealaatuisista rypsin siemenistä hiotaan ensin karvaan makuinen kuori pois, jonka jälkeen kuorituista siemenistä puristetaan puhdasta ja hienoa öljyä aktiivijäähdytyksellä ensimmäisen puristuksen menetelmällä. Tämä menetelmä takaa erityisen pehmeän ja hienon pähkinäisen maun öljylle”.  

rypsioljy

Päätin yhdistää kylmäpuristetun rypsiöljyn ja nyt sesongissa olevan parsan herkulliseen focacciaan. Suomessahan aletaan intoilla parsakaudesta ja joskus helmikuun tienoilla, mikä on vähän hullua. Parsakausihan on oikeasti nyt! Parsa on niitä vihanneksia, joita on turha roudata toiselta puolelta Eurooppaa, vaan kotimaisesta tarjonnasta kannattaa nauttia sen aikaa kun sitä riittää. Toki ulkomaiset parsatkin käyvät tähän reseptiin. Silloin kaupasta kannattaa valita ne kaikkein nuorimmat ja ohuimmat yksilöt. Kylmäpuristetusta rypsiöljystä, parsasta, aurinkokuivatuista tomaateista ja kaurajauhoilla höystetystä focaccia-leivästä tuli kyllä mitä mainioin yhdistelmä. Tätä kannattaa leipoa vaikka keväiselle piknikille! :)

parsa

Parsafocaccia

Pohja:

 • 2 dl täysjyväkaurajauhoja
 • 4-5 dl vehnäjauhoja
 • 1/2 pss kuivahiivaa
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl lämmintä vettä
 • 2 tl Keiju kylmäpuristettua rypsiöljyä

Täyte:

 • pieni puntti nuorta, ohutta parsaa
 • 2-3 rkl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
 • 1/4 dl Keiju kylmäpuristettua rypsiöljyä
 • karkeaa vuorisuolaa myllystä
 1. Yhdistä suuressa kulhossa kaurajauhot, 4 dl vehnäjauhoja, kuivahiiva ja suola. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja lisää se jauhoihin yhdessä öljyn kanssa. Vaivaa taikinaa hetken aikaa ja lisää tarvittaessa vielä 1 dl jauhoja. Taikina saa olla melko pehmeää. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan.
 2. Levitä taikina öljytyin käsin leivinpaperin päälle isoon uunivuokaan (28 x 28 cm).
 3. Poista parsoista kuiva kanta ja pilko parsat pätkiksi. Painele parsapalat ja aurinkokuivatut tomaatit kevyesti focaccian pinnalle ja jätä leipä taas kohoamaan.
 4. Kaada öljy tasaisesti kohonneen leivän pinnalle ja jauha päälle vielä reilusti suolaa.
 5. Paista leipää 200 asteessa noin 25 minuuttia.
 6. Pirskottele uunista otetun leivän pinnalle vielä hiukan öljyä. Focaccia on parhaimmillaan uunituoreena.

Keijun öljyistä voi lukea lisää sekä nettisivuilta että Keijun Facebookista. Keijuhan on muuten se merkki, joka teki pitkään ainoana valmistajana vegaanista margariinia, eivätkä muut merkit vieläkään vetele vertoja tummansiniselle Keijulle. Vegaanileipurit kiittää! :)

parsafocaccia2

blogirinki_logo_200px-1

Yhteistyössä Keiju

 

9 vastausta kirjoitukseen “Parsafocaccia

 1. Ihanan näköistä, rakastan parsaa (ja keijua!)

  Mutt siis mitä, mistä sä oot löytänyt kotimaista parsaa turusta?

 2. Mulla tuli tästä tosi kovaa ja kuivaa, ja taikina ei oikein kohonnut. Missäköhän voisi olla vika? Tein muuten ohjeen mukaan, mutta laitoin rypsiöljyn sijaan oliiviöljyä ja kaurajauhojen sijaan täysjyvävehnäjauhoja. Tavallisia jauhoja laitoin 4dl. Muuten hyvä idea toi parsa! Jos saisin tästä jotenkin mehevämpää, olis varmasti tosi hyvää :)

  1. Syy lienee siinä, ettei taikina kohonnut kunnolla. Laitoitko oikean lämpöistä vettä ja annoit taikinan kohota lämpimässä paikassa? Eihän käyttämäsi hiiva ollut vanhaa?

   1. Hm, voi olla tosiaan että hiivassa oli vikaa. Täytyy kokeilla ensi kerralla vaikka tuorehiivalla. Kaupaksi kuitenkin meni vähän rapsakampikin focaccia, ja erityisesti parsa sai kehuja. Kiitos tästä ja kaikista muista hyvistä resepteistä!

  1. Heippa! Kiitos kysymyksestä. Valitettavasti en kuitenkaan osaa sanoa tarkkaa aikaa, kun kohoamisnopeus riippuu niin paljon esimerkiksi huoneen lämpötilasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights