Kasvimaa olikin savipelto

Paineltiin eilen töiden jälkeen innosta puhkuen viljelypalstalle. Siellä odotti kasvimaan sijaan kivikova savipelto.

viljelypalsta

Olin odottanut viljelypalstaa koko kevään kuin kuuta nousevaa. Tiesin, että se tulisi olemaan kovaa työtä ja olin varautunut rikkaruohojen ja tuholaisten kanssa taisteluun. Ja olin tietysti myös käyttänyt jo aika ison summan rahaa siemeniin, taimiin, työkaluihin ja käyttänyt aikaa kasvien esikasvattamiseen. Pettymys oli kuitenkin melkoinen, kun selvisi, että palsta ei ole käyttökunnossa ilman mittavia maanparannustoimenpiteitä.

Savimaassa on paljon mahdollisuuksia. Sehän on todella ravinteikas kasvualusta ja pidättää kuivina kesinä hyvin kosteutta. Pelkässä savessa ei kuitenkaan voi viljellä mitään jo senkään takia, että maan muokkaaminen on aivan mahdotonta. Ja jos sattuu sateinen kesä, kasvit tukehtuvat maahan. Kivikovaksi kuivuvan saven alta eivät suoraan maahan kylvetyt kasvit edes pääse läpi. Kärryittäin (tai rekkalavoittain) hiekkaa, kompostia ja turvetta tarvitaan! Maanparannus ei toki ole mikään ongelma jos kääntää omaa pihaa tai edes monivuotista palstaa, mutta yksivuotisen palstan maan parantaminen tulee aivan liian kalliiksi.

Taisteltiin eilen kolmisen tuntia palstalla ja saatiin yksi pikkuinen siivu palstaa putsattua kivikoviksi kuivuneista savimurkuloista. Palstan päällimäinen kerros oli kivikovaa savea, jonka alta paljastui lisää savea. Se taas oli niin tiivistä, ettei sinne uponnut lapiokaan. Palstalle täytyisi tuoda kärrykaupalla multaa. Autottomalle se ei ole mahdollista, enkä nyt pysty laittamaan palstaan enää yhtään ylimääräistä rahaa. Maan parannustoimenpiteisiin vierähtäisi vielä helposti ainakin kuukausi työn ohella. Ja sitten on aivan liian myöhäistä enää istuttaa mitään.

Luovutin.

P.S. Sauvajyväsen blogista löytyy hyvät ohjeet savimaan parantamiseen. Se on pitkäjänteistä työtä!

36 vastausta kirjoitukseen “Kasvimaa olikin savipelto

 1. Moi. Itsekin hetken harkitsin palstan vuokraamista Joskus mulla sellainen olikin tuolla Katariinanlaaksossa, nyt kun luin juttusi ja muistelin tarkemmin millaista maa siellä palstallani silloin oli, taidan jättää vuokraamisen sikseen ja tyytyä parvekeviljelyyn. Harmi ettei sun viljelystä tuu mitään, toivottavasti kuitenkin pystyt hyödyntämään taimesi jollain tapaa :-)

  1. No kyllä ne varmaan joku huolii. Omalla parvekkeella niitä en voi pitää, kun sinne ei paista aurinko.

   Toivottavasti tämä juttu ei nyt vienyt kaikilta viljelyintoa!

 2. No nyt ketuttaa sun puolesta.. Jos asuttais vähän lähempänä niin tarjoaisin meiltä maan pätkää käyttöön heti. Mä taas tarvisin innokkaan kaverin jolla olis kasvatusneuvoja ja joka potkis vähän vauhtia saamattomaan kevääseeni :)

 3. Turussahan on noita viljelypalstoja useammassakin paikassa, löytyisiköhän parempi palsta muualta? Tässä meidän lähelläkin on yksi, ja siellä ihmiset ainakin eilen kovasti istutustöitä tekivät, eli ehkä toivoa vielä on. :)

  1. Laitoin palautetta palstoja ylläpitävälle 4H-yhdistykselle ja meille olisi luvattu uusi palsta muualta. Mutta kun tosiaan meillä ei ole sitä autoa, niin kovin kauas kotoa ei pääse. Toinen melko lähellä meitä oleva palsta on täynnä.

 4. No kurjuus! Ei palstoja jakavien tahojen kanssa ole neuvottelun varaa? Tuommosen palstan vuokraaminen viljelytarkoitukseen on melkoista huijausta! Olen muilta palstaviljelijöiltä kuullut, että uusia vuokraajia vähän kokeillaan (saat ekana vuonna putsata palstalta juolavehnät ja seuraavana vuonna sulle annetaan uusi palsta putsattavaksi, jos suostut ;)

  1. 4H-yhdistyksessä oltiin itsekin sitä mieltä, että koko palsta on aivan surkeassa kunnossa. Ja tosiaan oltaisiin saatu vaihto muualle, mutta se ei ole logistisista syistä mahdollista.

 5. Meille kävi samalla lailla täällä Turussa, mutta olen nyt sitkeästi istuttanut sipulit (kun viihtyvät savimaassakin), joitain kukkia ja porkkanaa, vaikka tiedostan jälkimmäisen olleen varmaankin itsemurha kasveille… Katsotaan miten käy, yritän saada loppupalstalle edes jonkunmoiset parannukset, jos siellä saisi tämän kesän salaatit jotenkin itämään…

  1. Puutarhahommien pitäisi kuitenkin olla kivaa, eikä hampaat irvessä puurtamista. Jos maa on noin huonossa jamassa, niin ei kyllä kiinnosta edes yrittää. Paitsi toki sitten, jos tekisi maan kanssa pitkäjänteisempää työtä.

 6. Voi ei, mikä pettymys ja mikä harmi kaikesta esikasvatustyöstä. Meillä on aika hyvä hiukan hiekkainen maa ja niiden päälle aikanaan hyvin tehdyt pohjat – siitä oli hyvä aloittelevan puutarhurin ponnistaa.

  1. Lehtikaalit löysivät jo uuden kodin kaverin luota, ja varmasti muutkin kasvit vielä löytävät paikkansa. Tuskin menevät hukkaan :)

 7. En ymmärrä alkuunkaan noiden yksivuotisten palstojen järkeä! Omallakin palstallani on ongelmia saven kanssa, mutta se on tosiaan ihan eri kun sen parannusta voi ajatella vuosien projektina. Plus ihan parhautta on monivuotiset kasvit ja syyskylvöt. Mutta harmi juttu, toivottavasti löydät toisen jossain vaiheessa tilalle. Meillä on about kolmen kilsan päässä kasvimaa ja se vielä ihan menettelee, vaikkei oo autoa. Puutarhamyymälöistä saa usein sovittua painavien juttujen kuljetuksia ihan sopuhintaan ja ainakin täällä Helsingissä palstoille tilataan myös suoraan lannoitteita ja olkea yms.

  1. Jos meillä on joskus tulevaisuudessa oma piha, niin taidan vasta sitten ottaa tämän homman uusiksi :)

 8. Tuttu näky! Valitettavasti vaikuttaa siltä niinku miltei kaikki viljelypalstat ovat tätä kovaa koppuraa. Mulla alkaa mennä niin hermot….. Siis joka vuosi merkkaavat ne paska maat aivan liian myöhään niin että ehtivät kuivua niin koviks että ihan saakelin paljon työtä saa tehdä jotta sen altaa saa esiin mitään käyttökelvollista. Tänään istutin perunat ja hieman kauraa.

  Siis on mahdollista saada melko hyvätkin sadot, jos on valmis tekemään kovat alkutyöt. Raivaa ylimmän kerroksen pois vekes, ja päälle hieman multaa ja kalkkia. Sitä multaa tarvitsee yllättävän vähän, lannoittaa voi sitten vähän väliä.

  Mutt hittolainen (anteeks puistattaa niin kovasti) kun olis mahdollisuus omistaa oma kasvimaa :D Olis aika eri meininki…

  1. Heh, näinpä :D

   Laskeskelin siellä pellolla, että sen savikökkärekerroksen kuorimiseen menisi noin 12 tuntia, jonka jälkeen pitäisi vielä roudailla multaa jostain säkki kerrallaan. Mä en nyt millään pysty siihen, kun tuo Vegekaupan pystyttäminen on käynnissä. Jos palstalle olisi päässyt kuukausi sitten, olisi tilanne voinut olla toinen.

   Harmittaa kyllä aivan sairaasti, mutta nyt voi sitten keskittyä koko kesän työntekoon!

 9. No, on kyllä hirveän näköistä maata. Eihän tuossa kasva kuin korkeintaan rikkaruohot, jos nekään. Varmasti ollut suuri pettymys, kun ensin on odotellut pääsevänsä kesällä kasvattamaan kaikenlaista. Savimaan kunnostaminen vaatii kovan työn. Meillä piha on täysin savipohjaista ja vasta nyt liki viidentoista vuoden jälkeen kasvimaan multa alkaa olemaan hyvää ja tosi muhevaa. Siihen on vaadittu monena vuonna lukemattomat kärräykset hiekkaa, kanankakkaa ja kompostia. Omassa pihassa kova työ ei haittaa, mutta eihän kukaan viitsi moiseen ryhtyä, jos palsta on vain yhden kesän vuokralla. Toivottavasti ensi kesänä on parempi palstaonni!

  1. Juolavehnän juuria näkyi kiitettävästi, joten siitä olisi varmasti saanut hyvän sadon :D

   Kyllä me varmasti nyt jätetään nämä palstahommat tähän ja ryhdytään uudelleen puutarhureiksi jos joskus on oma piha.

 10. Onnistuu myös muutamalla säkillä multaa, kuoppiin just mihin laittaa taimet tai siemenet! Savessa on paljon ravinteita vaikka kovaa toki on.

  1. Ihan kaikkea ei näinkään voi kasvattaa, koska esim. perunoiden multaaminen on melkoisen hankalaa savikökkäreillä. Ja kosteina (tai kuivina) kesinä se pelkkä istutuskuoppaan laitettu parempi kasvualusta ei kyllä riitä pitämään maata kunnollisena.

   1. Riittää kyllä, minulla on monta vuotta jo ollut savimaapalsta :). Jopa perunat siellä kasvaa, vaikka niille tulee kyllä kuoreen pieniä epätäydellisyyksiä.

  1. No niinpä! Olen lenkillä käydessäni vähän vilkuillut muita palstoja, ja niissä maa on näyttänyt paljon paremmalta. Sattui kyllä nyt tosi paska tuuri.

   Ehkä ensikertalaisille voisi antaa sellaisen neuvon, että kantsii käydä vuotta aikaisemmin tutkimassa maan kuntoa ja varata palsta sen mukaan :)

 11. Hei, mulla oli sama juttu mun YO-kylässä sijaitsevan palstani kanssa: Oli todella vaikeaa muokata maata, kun savikökkäreet ovat noin tennispallon kokoisia.
  Istutin silti sitkeästi palstan täyteen, käännettyäni maata sopiviksi riveiksi. Minulla ei aiemmin ole ollut omaa palstaa, joten en tiennyt, mitä odottaa.
  Täytyy vaan käydä joka toinen päivä kastelemassa, niin ehkä saan syksyksi pari naurista ja porkkanaa.

  1. Voi ei! Onko sielläkin maa niin huonoa? Kävin Halisten palstalla juuri tutkimassa ja siellä maa ainakin näytti ihan erilaiselta.

   Toivottavasti saat sentään jotain onnistumaan!

 12. Onpa hurjan näköistä. Saako kysyä mikä Turun palstoista on näin traaginen? Vätti on kans tosi savinen mut ihan siedettävä, oon nähnyt siellä todistettavasti matojakin. Saven seassa edes vähän hiekkaa. Kohtuullinen määrä multaa ja turvetta on käytetty, saa nähdä mihin riittää. Nauriit kyllä nauttii savimaasta. :)

  Parempaa tuuria teille ensi vuonna!

  1. Jaaninojan palsta.

   Mutta kyllä nämä meidän viljelypalstahommat oli tässä. Niin kuin aikaisemmissa kommenteissa jo sanoinkin, niin uusi yritys sitten kun joskus tulevaisuudessa on oma piha.

 13. Hei! Meillä on palsta Pitkämäessä, ja aivan samanlainen hirveä savipelto sekin oli. Harattiin suurimmat kököt pois ja kasattiin maata ilmavammiksi riveiksi, joihin istutettiin. Noh, suurin osa kasvattamistani taimista tietysti kuoli, mutta suoraan maahan laitetut siemenet ovat itäneet! Ainakin pinaattia, kesäkurpitsaa ja kurkkua saattaa siis savesta huolimatta pellosta saada. Mitään maanparannustoimenpiteitä ei tehty. Ehkä teilläkin olisi palstanne kanssa vielä toivoa suorakylvöllä. :)

  1. Kiitos rohkaisusta, mutta palsta on luovutettu jo aikaa sitten takaisin. Suorakylvössä voi toki olla se ongelma, että siemenet varmasti itävät, mutta eivät siitä ehkä kuitenkaan lähde sen enempää kasvuun – kasvista riippuen toki. Mutta tsemppiä teille sinne savipellolle, toivottavasti edes joidenkin kasvien kanssa lykästää! :)

  2. Pitkämäen palsta on toki savinen, mutta ei läheskään niin paha kuin Jaaninojan palstat. Pitkämäessä maa oli vähän pehmeämpää ja multaisempaa, kasvit eivät kuivuneet niin helposti kun palsta ei ollut ihan yhtä suorassa auringonpaahteessa ja eikä maa kuivunutkaan ihan koppuraksi – ainakaan pari vuotta sitten. Sain sieltä ihan hyvin satoa, vaikka aloitin vasta kesäkuussa.

   Jaaninojan palstalla näkyy kyllä todella hyvin pidettyjä ja tuottavia palstoja, mutta niihin käytetyt työtunnit ovat varmasti aikamoiset. Itselläni ei ole sellaiseen ollut viitseliäisyyttä tai aikaa eikä palstalta ole juuri muuta kotiin tuotu kuin tatti otsassa.

   Olen kuullut että Ruohonpäässä olisi hyvä maa!

   1. Sori, ei Jaaninojan palsta vaan Vätin :D XD Se on todella savinen ja paahteinen!

 14. moi! törmäsin tähän kirjoitukseesi kasvimaajuttuja googlaillessa, tosin parvekeviljely mullakin ensi kesänä vaan edessä, nyt kun uudessa asunnossa on sellainen. mulla on ihan samanlainen kokemus viime kesältä jyväskylästä. pläntti oli aivan järkyttävässä kunnossa ja tosi iso pettymys. kaverin kanssa hänen autollaan kannettiin sinne monta säkkiä multaa ja kyllä mä siellä jotain sain vähän kasvatettuakin, mutta en todellakaan koko palstan alalta. kyllä ottaa vieläkin päähän. kuka hullu käyttää yksivuotiseen palstaan niin paljon aikaa ja rahaa kuin tommoseen pitäisi käyttää? mietin, onko monilla siellä sitten sama palsta vuodesta toiseen, mutta eikö se maa mene sekaisin koko pellosta, kun ne syksyisin ja keväisin käännetään koneella… plääh. omasta pihasta haaveilu jatkuu :-)

 15. Ostin 30 kpl 70 litran kalkittua ja lannoitettua kasvuturvetta eli savimaalle maanparannusainetta, joka käännetään koneellisesti maahan. Myös hevosenlantaa mukaan ja kalkitus. Tiiviin savimaan päällä ohut kerros aikaisempaa multaa. Tämä meni aarille. Huomenna sataa kaatamalla ja kasvuturve vettyy, ylihuomenna käännetään. Heittelin päälle palstojen välistä savimultakökkäreitä, jotta tuuli ei vie turvetta. Ja sitten se niksi: kaivoin penkkien väliin savimaahan ojituksen. Tukin reunustoilla ulosmenopaikat savella, jotta vesi pysyy ”kasteluojissa” sateella ja imeytyy turpeeseen. Kunnon ojat niin vastassa on tiivistä savea ja kaatosateella vesi ei lähde tulvimaan pois vaan pysyy palstoilla. Jos sulla on letku ja hana niin laita letku yhteen ojista ja hana auki ja kattele kun kasteluvesi leviää ”ojiin”.

  1. Kiitos kommentista! Tämä juttu on nyt kuitenkin viiden vuoden takaa, mutta laitan vinkit korvan taakse jos mulla on joskus tulevaisuudessa palsta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights