Vegaaninen lasagne

Tämä linssilasagne on sekä vegaaninen että gluteeniton. Ja hyvää!


Minulle luksusta on nykyään se, että ehdin tehdä ruokaa ajan kanssa. Kun on viimeiset puolitoista vuotta elänyt käytännössä kahvilla, suklaalla, voileivillä ja satunnaisilla ketsupilla höystetyillä Jokaiselle-aterioilla, tulee todellinen voittajafiilis kun saa itse tehdyn lasagnen uuniin.

Tällä kertaa tein lasagnen gluteenittomana: vehnästä valmistetut lasagnelevyt vaihdoin linssilasagneen ja valkokastikkeen suurustin vehnäjauhojen sijaan kikhernejauhoilla. Lopputuloksesta tuli todella hyvä, eikä linsseistä tehtyjä lasagnelevyjä erota millään tavallisesta! Käytän itse nykyään muutenkin melkein pelkästään erilaisia pavuista ja linsseistä tehtyjä pastoja, jos pasta- tai nuudeliruoat ovat ruokalistalla. Samalla tulee syöneeksi vähän enemmän proteiinia, kuituja ja ravintoaineita, ja monien papupastojen suutuntuma on kaiken lisäksi vielä tosi hyvä. Suosittelen!

En itse kaipaa vegaanista juustoa, mutta voit toki lisätä vegaanista juustoraastetta tähän ruokaan jos haluat. Tuhti ravintohiivahiutaleilla täydennetty valkokastike ajaa tässä juustokastikkeen viran mainiosti!

Vegaaninen ja gluteeniton lasagne

4-6 annosta

Linssit:

 • 3 dl ruskeita tai vihreitä linssejä
 • 1 kasvisliemikuutio
 • vettä

Tomaattikastike:

 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 2 tl kuivattua oreganoa
 • 1-2 tl chilihiutaleita
 • 500g laadukasta paseerattua tomaattia
 • noin 1 dl vettä
 • 1 rkl tomaattisosetta
 • 1 kasvisliemikuutio
 • 100g aurinkokuivattuja tomaatteja (öljyyn säilöttyjä)
 • mustapippuria

Valkokastike:

 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 4 rkl kikhernejauhoja
 • 5 dl kauramaitoa* 
 • vajaa 0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
 • suolaa ja mustapippuria
 • 1 dl ravintohiivahiutaleita

Lisäksi:

 1. Huuhtele linssit ja keitä ne pehmeiksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Kaada tarvittaessa ylimääräinen vesi pois.
 2. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilan pohjalla. Lisää sipulit ja kuullota muutama minuutti. Mausta oreganolla ja chilihiutaleilla. Lisää kattilaan paseerattu tomaatti, vesi, tomaattisose ja kasvisliemikuutio. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia.
 3. Silppua aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne tomaattikastikkeen joukkoon. Mausta kastike mustapippurilla ja sekoita joukkoon keitetyt linssit.
 4. Valmista sitten valkokastike:  kuumenna öljy kattilan pohjalla. Pyöräytä kikhernejauhot nopeasti öljyssä ja lisää sitten puolet maidosta kattilaan koko ajan vispaten. Kun seos alkaa turvota, lisää vielä toinen osa maidosta ja vispaa seos tasaiseksi. Keitä hetki. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon mausteet ja ravintohiivahiutaleet.
 5. Laita kauhallinen valkokastiketta uunivuoan pohjalle (paras koko on sellainen, johon mahtuu 3 lasagnelevyä vierekkäin). Lado lasagnelevyt päälle ja levitä levyjen päälle kerros linssikastiketta. Laita toisen kerroksen jälkeen kauhallinen valkokastiketta linssikastikkeen päälle. Jatka, kunnes linssikastike on käytetty. Laita päällimäiseksi kerros lasagnelevyjä ja kaada päälle loput valkokastikkeesta.
 6. Peitä uunivuoka foliolla ja paista lasagne 200-asteisessa uunissa noin 45-50 minuuttia. Jos lasagnen pinta tuntuu kuivalta, valuta pinnalle vähän oliiviöljyä.
 7. Tarjoa lasagne tuoreen basilikan ja salaatin kera.

*Huomioithan, että kauramaidot sisältävät hieman jäämiä gluteenista. Keliakialiiton mukaan kuitenkin useimmat kauramaidot sopivat keliaakikoille, eli jos teet tätä ruokaa erikoisruokavaliota noudattaville, niin tarkistathan vielä että kauramaidon käyttäminen on ok! :) Tarkistathan myös, että käyttämäsi hiivahiutaleet eivätkä kikhernejauhot sisällä jäämiä gluteenista, mikäli se on tarpeen.

Voita 100€:n ravintolalahjakortti!

Kävitkö jo äänestämässä Apetitin Vegeblogihaasteessa reseptiäni? Äänestäneiden kesken arvotaan 5 kpl 100€:n ravintolalahjakortteja. Haasteen voittaja palkitaan 1000€:n SuperLahjakortilla, jonka aikoisin käyttää lomailuun. Nyt tuntuu, että olisi taas tarve pienelle hengähdystauolle :) Suurkiitos kaikista äänistä!

25 vastausta kirjoitukseen “Vegaaninen lasagne

 1. Oi, rakastan lasagnea! Kokeilen tätä ohjetta jossain vaiheessa ihan varmasti. Yleensä teen vegaanisen lasagnen ilman varsinaista valkokastiketta (lähinnä oman laiskuuteni takia). Laitan siis pelkkää tomaattikastiketta ja joskus kaurakermaa tuomaan ”juustoisuutta” :D

  Minulla on muuten kysymys vegaanisen munakkaan ohjeesta. Olen tehnyt nyt sitä ohjeellasi monta kertaa, ja lopputulos on ollut joka kerta todella hyvä. Kaipaisin kuitenkin vaihtelua munakkaan falafelin maulle (eli siis juustokuminan ja kikherneen yhdistelmälle). Jonkun toisen ohjeen yhteydessä kerroit (muistaakseni) mustan suolan tuovan ruokaan munan makua, luuletko että sama toimisi vegaanisen munakkaan kanssa?

  1. Joo, mäkin teen aika usein lasagnen vaan kaurakermalla. Vegaanin keittiössä -kirjasta löytyy mehevän punajuuri-linssilasagnen resepti, jonka valkoinen kastike tehdään kaurakermasta ja soijajogurtista. Vaihtoehtoja siis löytyy :)

   Mustaa suolaa voi ilman muuta käyttää kikherneomeletin tekemiseen! :)

 2. Tekee mieli kokeilla! Joudun tuunaamaan hiukan lowfodmapin suuntaan esimerkiksi käyttämällä purkkilinssejä. Mikä määrä purkkilinssejä vastaa 3 dl kuivaa tavaraa?

 3. Nam! Lasagne on kyllä niin hyvänolon ruokaa, sellasta ihanaa lohturuokaa. Mäkin olen tykästynyt noihin linssi- ja papupastoihin, kun ne toimii rakenteeltaan ihan samalla tavalla monesti kuin peruspastat!

  1. Niinpä! Papupastoissakin on kuitenkin jonkun verran eroa, jotkut laadut vähän mössööntyy tai suutuntuma on jauhoinen. Mutta ne parhaimmat toimii kyllä yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin peruspasta :)

 4. Oi, taas oli niin hyvää. En tiedä miten tulisin toimeen vegaanina ilman tätä blogia!Kiitos!!

  1. Exlpore Asianin Mungpapu-edamamefettuccine ja Palmuston kikhernenuudelit on omia suosikkeja. Ja nämä lasagnelevyt siis myös :) Vegekaupasta löytyy kaikkia!

 5. Ovatko nuo ravintohiivahiutaleet jotenkin oleellisia valkokastikkeen koostumuksen kannalta? Vai voiko jättää pois mikäli kaapista ei löydy, ilman että koko homma vetelöityy? :)

  1. Koostumuksen kannalta eivät hurjan oleellisia, mutta maun kannalta aivan ehdottoman tärkeitä :)

 6. Tämä maistuu paremmalta kuin lihallinen versio. Tämä sekaani rakastui tähän reseptiin täysillä.

 7. Mikä on paras tuote korvaamaan kauramaito? En pysty kauraa käyttämään ja lassea tekisi mieleni kokeilla kuitenkin 😊
  Tattista!

 8. Heippa! Voiko kikhernejauhoja korvata jollain? Kaupasta ei tahdo löytyä.

  1. Moikka! Tuossa jutussa mainitsinkin, että ” vehnästä valmistetut lasagnelevyt vaihdoin linssilasagneen ja valkokastikkeen suurustin vehnäjauhojen sijaan kikhernejauhoilla”, eli hyvin voi vaikka vehnäjauhoista tehdä! :)

 9. Kiitos reseptistä! Olen itse tehnyt gluteiinittoman lasagnen kesäkurpitsasta leikkaamalla ison kesäkurpitsan ”lasagnelevyksi” ja ”itkettämällä” viipaleet suolalla, jolloin niistä saa liian nesteen pois. Oli yllättävän hyvää!

 10. Tehtiin tänään tällä ohjeella, mutta tuorepastalla, ja meinas itku tulla kun oli niin hyvää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights