Pähkinäinen nyhtökaura-mangosalaatti

Yhteistyössä Kitchen Aid – Tulista nyhtökauraa, makeaa mangoa ja kastike itse tehdystä maapähkinävoista. Nam!Kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Kitchen Aidin ja Foodloverin kanssa.

Tehoblenderi on hyvän keittiöveitsen, leikkuulaudan ja kunnollisen paistinpannun ohella tärkeimpiä keittiövälineitäni, enkä enää ihan hevillä luopuisi laitteesta, joka jaksaa jauhaa tuhdimmatkin tahnat ja vaikkapa raakakakkutaikinat hyytymättä. Ja mikä tärkeintä: sekoittaa smoothiet silkkisen sileiksi muutamassa kymmenessä sekunnissa.

Olen nyt muutaman viikon testaillut kotona Kitchen Aidin uutta Artisan Power Plus -tehosekoitinta. Vitamix on pörrännyt meillä käytössä jo monta vuotta, joten sen takia onkin todella mielenkiintoista välillä testailla uusia markkinoille tulevia laitteita. Tämän testijakson aikana Artisan Power Plus on selviytynyt kaikista sille nakitetuista tehtävistä kunnialla: surauttelen viikottain useita kertoja smoothieita ja nicecreamejä sekä pähkinätahnoja, eikä tämä laite ole hyytynyt niiden kanssa. Blenderin valmiit ohjelmat tekevät sekoittelusta kätevää.

Artisan Power Plussassa on lisäksi yksi erittäin mielenkiintoinen ja kiireiselle arkikokkaajalle kätevä ominaisuus: laitteella voi sekä soseuttaa että lämmittää keitot! Laitteella voi pyöräyttää esimerkiksi tuoretomaattikeiton alusta loppuun. Thermal Control Jarin, eli lämpöä säätelevän kannun avulla keiton saa kuumennettua samalla kun sen blendaa tasaiseksi. Vitamixiin verrattuna Artisan Power Plussassa kannun alaosa on leveämpi, mikä tarkoittaa sitä, että kerralla täytyy tehdä hieman isompia annoksia, jotta massa pysyy terän ulottuvilla eikä pelkästään leviä kulhon reunoille. Mutta esimerkiksi maapähkinävoin kanssa tämä ei ole mikään ongelma, koska sitä kuluu tässä taloudessa joka tapauksessa purkkitolkulla!

Ja siis onhan se nyt kaunis, vai mitä? :) Taitaa käydä niin, että rumaa Vitamixia ei enää tulekaan kaivettua kaapista takaisin esille. Jos olisin nyt hankkimassa uutta laitetta, Kitchen Aidin puoleen olisi helppo kääntyä. Kauniin ulkokuoren lisäksi sillä kun on vielä 10 vuoden takuu ja hevosvoimia löytyy enemmän kuin Vitamixistä.

Söin taannoisella Amsterdamin-reissullani indonesialaisessa ravintolassa aivan taivaallisen ihanaa mangosalaattia ja sen tekeminen on kummitellut mielessä siitä lähtien. En muista enää mitä salaatissa oli makean mangon ja herkullisen maapähkinäkastikkeen lisäksi, joten sovelsin reseptin aineista, joita mieleni teki juuri nyt. Paistettu sopivasti tulinen nyhtökaura, rapeat sokeriherneet, makea mango ja pähkinäinen kastike salaattikipoista tarjoiltuna oli nappiyhdistelmä! Tämä resepti sopii ihan loistavasti myös esimerkiksi vappubrunssille.

Itse tehty maapähkinävoi on todella helppo tehdä ja makua on helppo muuttaa sen mukaan, kuinka pitkään pähkinöitä paahtaa. Käyttötarkoituksesta riippuen maapähkinävoin voi myös makeuttaa esimerkiksi agavesiirapilla.

Itse tehty maapähkinävoi

 • 250 g kuorittuja maapähkinöitä
 • 1 rkl rypsiöljyä
 • suolaa
 1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
 2. Levitä maapähkinät uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda pähkinöitä uunissa välillä sekoitellen kunnes ne ovat kauniin värisiä. Pidä pähkinöitä koko ajan silmällä, sillä ne palavat helposti!
 3. Kaada maapähkinät tehosekoittimen kannuun. Lisää öljy ja blendaa tasaiseksi koko ajan tehoja pikkuhiljaa nostaen kunnes pähkinöistä on muodostunut tasainen tahna. Käytä tarvittaessa laitteen mukana tulevaa tampperia apuna.
 4. Mausta suolalla ja sekoita vielä se joukkoon.
 5. Säilö maapähkinävoi kannelliseen purkkiin ja säilytä se jääkaapissa.

Nyhtökaura-mangosalaatti

 • 1 pkt nyhtökauraa (nude tai lime-inkivääri)
 • 1 rkl öljyä
 • 1 rkl raastettua inkivääriä
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 2 rkl (vähäsuolaista) soijakastiketta
 • 1 rkl (kookos)sokeria
 • 1 limen mehu
 • chilihiutaleita maun mukaan

Salaatti:

 • 1 kypsä mango
 • 150 g sokeriherneitä
 • 150 g retiisiä
 • 0,5 dl silputtua kevätsipulia
 • keräsalaattia tai muuta ”veneiksi” sopivaa salaattia (noin 15 lehteä)
 • tuoretta korianteria

Kastike:

 • 1 rkl (vähäsuolaista) soijakastiketta
 • 2 limen mehu
 • 1 rkl (kookos)sokeria
 • 2 rkl maapähkinävoita (ohje yllä)
 • öljyä
 1. Paista ensin nyhtökaura. Raasta inkivääri ja silppua valkosipulinkynnet. Kuumenna pannu ja lisää sille öljy. Lisää valkosipuli ja inkivääri sekä nyhtökaura. Mausta soijakastikkeella, kookossokerilla ja limen mehulla. Paista, kunnes nyhtökaura on saanut hyvän värin pintaansa. Mausta chilihiutaleilla maun mukaan. Siirrä sivuun.
 2. Kuori ja kuutioi mango. Puolita sokeriherneet ja viipaloi retiisit. Silppua kevätsipuli. Laita aineet kulhoon.
 3. Sekoita kastikkeen aineet yhteen. Lisää tarvittaessa öljyä tai maapähkinävoita sen mukaan, että koostumus on sopiva. Sekoita kastike kulhoon muiden aineiden joukkoon.
 4. Kokoa mangosalaatti salaattikippoihin ja ripottele pinnalle paistettua nyhtökauraa ja tuoretta korianteria. Nauti!

Haluaisitko sinäkin kotiisi tuon Kitchen Aidin mainion tehoblenderin? Pääset osalliseksi Kitchen Aidin järjestämään arvontaan tilaamalla uutiskirjeen täältä ja tykkäämällä Kitchen Aidin Facebook-sivuista. Voittaja ilmoitetaan Kitchen Aidin Facebookissa!

Yhteistyössä Kitchen Aid

4 vastausta kirjoitukseen “Pähkinäinen nyhtökaura-mangosalaatti

 1. Nyt näyttää hyvältä!
  Maapähkinävoi on mun heikkous, mutta jostain ihmeen syystä en oo vielä tehnyt sitä itse. Olis varmaan korkea aika…
  Mango sopii yllättävän hyvin mausteisten juttujen kanssa kun se makeus tasapainottaa tulisuutta. Pitää kyllä kokeilla, salaattikipot on kyllä mukava tala syödä salaattia :)

  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla tehdä maapähkinävoikin itse :) Ja samalla systeemillä tietysti onnistuu myös kaikki muut pähkinä- ja siementahnat. Ainoa vaikeus hommassa on se, ettei maapähkinät pala uunissa. Unohdun aina touhuamaan jotain muuta ja välillä homma on sekunneista kiinni!

 2. Kuulostaa herkulta!

  Kuinka paljon tuollainen Kitchen Aid kustantaa? Ei taida olla ihan budjettikokille sopiva? :(

  1. Kiitos! :)

   Kitchen Aidin hinta näyttäisi tällä hetkellä olevan nettikaupoissa noin 850€, Vitamix pyörii siinä 600-800€:n kieppeillä lisävarusteista riippuen. Vaikka hyvä blenderi on ollut meillä ihan järjettömän kallis investointi, niin en ole katunut sitä päivääkään. Mulla on kokemusta myös monista ei-kovin-hääppöisistä laitteista, eikä sekään sitten edulliseksi tule jos joutuu ostamaan uuden satasen masiinan vuoden välein. Toteutan tätä taktiikkaa oikeastaan jokaisella osa-alueella elämässäni, eli säästän mieluummin vaikka kuinka pitkään ja ostan kerralla hyvän :) Uutta laitetta hankkiessa kannattaa ottaa huomioon myös takuuaika! 10 vuodessa ehtii rikkoa aika monta halvempaa laitetta.

   Jos budjetti ei juuri nyt veny Kitchen Aidiin, niin kannattaa osallistua tuohon arvontaan! (ohjeet postauksen lopussa)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights