Vegaani matkustaa

Miten vegaanina pärjää reissussa? Tässä muistilista!


Rakastan matkustamista, enkä ole antanut ruokavalioni haitata reissaamista. On ollut ilo huomata, että matkustaminen vegaanina on muuttunut vuosi vuodelta helpommaksi, eikä ainakaan Euroopan suurissa kaupungeissa ole mitään ongelmaa matkustaa vegaanina. Tässä muutama hyväksi havaitsemani vinkki vegaanireissailuun, olkaa hyvä!

Ota ruokapaikoista selvää etukäteen

Ylimääräiseltä stressiltä välttyy, kun tekee hieman taustatyötä. Minulla on tapana laittaa takataskuun muutamia ravintolavinkkejä ennen matkaa, jotta löytyy ainakin pari tukikohtaa, joihin mennä syömään. Liian tarkkoja suunnitelmia en kuitenkaan tee koskaan, sillä monesti paikan päällä pääsee yllättymään positiivisesti vegaanisten vaihtoehtojen osalta.

  • Matkakohteen ravintolalistauksia voi tutkia etukäteen esimerkiksi Happy Cow’sta.
  • Oma suosikkini ravintoloiden etsimiseen on kuitenkin Tripadvisorin ravintolahaku, josta pystyy valitsemaan hakukriteereiksi vegaaniruoan. Tämä tulee tarpeeseen erityisesti siinä tapauksessa, jos matkaseuralaiset eivät ole innoissaan pelkän vegaaniruoan syömisestä.
  • Facebookista löytyy myös Ulkomaiden vegaanivinkit -ryhmä, josta voi kysellä tuoreimmat kuulumiset matkakohteestasi.

Lennolla

Lyhyille reittilennoille ei ole mahdollista varata etukäteen erikoisruokia, mutta pidemmille lentomatkoille vegaaniruoan varaaminen onnistuu. Tilaa ruoka koodilla VGML.

Helsinki-Vantaan lentokentältä löytyy myös hyvin purtavaa vegaanillekin. Finavia on tehnyt listauksen lentokentän vegaaniruokatarjonnasta.

Kannattaa myös liittyä Facebookissa Vegan Flight Club -ryhmään.

Tutustu paikalliseen ruokakulttuuriin

Monissa paikoissa sana ”vegaani” ei sano ravintolahenkilökunnalle mitään. Sen sijaan asia kannattaa esittää niin, että tutkit ruokalistalta ruoat jotka voisi mahdollisesti tehdä vegaanisena. Esimerkiksi viime syksyisella Kreikan-matkallani oli ihan turha yrittää viljellä vegaani-sanaa missään, mutta sen sijaan sain mielettömän hyvää ruokaa syödäkseni, kun pyysin listalta mm. paahdetut munakoisot ilman fetajuustoa tai viinilehtikääryleet ilman jogurttidippiä. Myöskaan Karibialla ei ollut ongelmaa löytää vegaanista ruokaa, kunhan tutustui etukäteen, mitä kasvisruokia paikalliset muutenkin syövät.

Suomessa kulutan kilokaupalla kasvimaitotuotteita ja tofua, mutta ne loistavat poissaolollaan useimmissa paikoissa. Niiden sijaan kannattaakin nautiskella paikallisia herkkuja niin paljon kuin napa vetää: olen syönyt reissuillani esimerkiksi elämäni herkullisimpia tuoreita viikunoita suoraan puusta, jumalaisen hyvää paistettua keittobanaania ja karibialaismummon valmistamaa rice&peasiä. Toki mukaan on mahtunut myös maita, joissa vegaanina ei ole ollut niin helppoa, eikä ruoka ole ollut kovin hyvää. Silloin onneksi matkakohteella on ollut paljon muuta tarjottavaa kuin syöminen.

Pääsääntöisesti paikoissa, joissa käy paljon turisteja, on keskimäärin helpompaa löytää vegaanista ruokaa.

Majoitus

Airbnb

Majoitun nykyään useimmiten Airbnb:ssä hotellien sijaan, ja jos hyvä tuuri käy, vuokranantaja osaa neuvoa yhtä sun toista paikallisista ruokapaikoista. Jos näyttää siltä, että kohteen ruokapaikat eivät ole järin vegaaniystävällisiä, oma keittiö reissussa helpottaa elämää kummasti. Minusta on sitä paitsi ihanaa, jos reissussa pääsee kokkailemaan paikallisista raaka-aineista, ja erityisesti aamiainen on ihanaa nauttia kaikessa rauhassa omassa kämpässä.

Hotellit

Hotelleistakin löytyy nykyään hyvin vegaaniystävällisiä vaihtoehtoja. Jos haluaa viettää lomansa varman päälle, löytyy netistä myös vegehotelleja listaava palvelu Veggie Hotels. Useimmista tavallisistakin hotelleista järjestyy aamiaiselle etukäteispyynnöstä ainakin kasvimaitoa. Aika usein olen kyllä päässyt yllättymään: eräässä hotellissa Kroatian-reissulla kuului aamiaisen normivalikoimaan seitsemää erilaista kasvimaitoa. Hotelleissa syön leivät ja myslit yleensä sen enempää kyselemättä, vegan enough!

Muista, että olet lomalla

Matkaillessa harvoin mikään menee suunnitelmien mukaan, kielimuuri voi tulla esteeksi tai yksinkertaisesti vain kiljuva nälkä ja väsymyskiukku saattaa joskus ajaa ihmisen hermoromahduksen partaalle. Suhtaudun itse matkaillessa syömiseen melko rennosti, enkä vedä pulttia siitä jos joskus tulee vahingossa tai olosuhteiden pakosta syötyä jotain, jonka vegaanisuudesta en ole ihan varma. Matkaillessakin kannattaa kuitenkin kysellä vegaanisten vaihtoehtojen perään, sillä se helpottaa jatkossa muiden matkailijoiden elämää.

Muuta

Jos matkustat maahan, jossa kielimuuri voi koitua esteeksi Vegan passport voi tulla hyödylliseksi. Vegaanipassista on nykyään saatavilla myös kännykkäsovellus.

Ja pro tip: pakkaa mukaan muutama eväs- tai proteiinipatukka pahimman nälkäkiukun välttämiseksi.

2 vastausta kirjoitukseen “Vegaani matkustaa

  1. Finnair on aloittanut Euroopan ja Lähi-Idän lennoillaan ruokatarjoilun myös economy-luokkaan, tilaus pitää tehdä ennakkoon netissä 72h ennen ja ateria maksaa 12 euroa. Näytti olevan vakiona vegaaninen vaihtoehto myös :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights