Kuinka kirjoittaa keittokirja?

Sain Instagramissa postaustoiveen, jossa pyydettiin kertomaan keittokirjan kirjoittamisesta. Miten saada kustannussopimus? Kuinka prosessi etenee? Mitä kaikkia asioita pitää ottaa huomioon? Neljäs keittokirjani putkahtaa kohta kauppoihin, joten uskallan ehkä jo tällä kokemuksella jakaa muutaman neuvon!


Osaisinko kirjoittaa keittokirjan?

Kuten tiedätte, minäkään en ole kokki enkä valokuvaaja enkä minkään valtakunnan ammattikirjoittaja, mutta se ei onneksi ole ollut mikään este! Blogi on ollut erinomaisen hyvä alusta reseptien kirjoittamisen opetteluun. Ilman blogin kautta opittua rutiinia reseptien laatimiseen, kuvaamiseen, kuvausjärjestelyihin ja kuvankäsittelyyn kirjaprojektiin lähteminen olisi voinut tuntua vähän liian isolta palalta kakkua. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että kaikenlaisiin hullutuksiin kannattaa aina lähteä mukaan. Jos oman keittokirjan tekeminen on unelmasi, se kannattaa toteuttaa, vaikka et vielä tietäisi kirjan teosta mitään. Opettele haluamasi taidot ja ryhdy hommiin!

Muista kuitenkin, että kaikkea ei ole pakko tehdä itse! Jos olet superhyvä reseptikehittelijä ja valokuvaaja, mutta tekstien laatiminen tuottaa vaikeuksia, pyydä joku muu tekemään tekstiosuudet kirjaan. Tai jos valokuvaaminen ei ole sun juttu, keittokirjan voi mainiosti toteuttaa yhdessä ammattivalokuvaajan kanssa. Minulla on ollut Vegaanin aamupalakirjan sekä tulevan joulukirjan kanssa apuna lahjakas valokuvaaja Suvi Elo, joka on ottanut muutamia henkilö- ja fiiliskuvia kirjaan. Ilman Suvin ihania kuvia lopputuloksesta ei olisi tullut ollenkaan niin kiva!

Miten saada kustannussopimus?

Kirjoitin ensimmäisen kustannussopimukseni vuonna 2010. Esitin kustantajalle idean kirjasta, jota pohjustin käyntikorttina toimivalla blogillani. Ensimmäisen kirjani aikoihin en (tietenkään) tiennyt alkunkaan mitä olin tekemässä, mutta onneksi kustantamossa innostuttiin ideasta heti. Myöhemmin olen toiminut kirjaideoideni kanssa seuraavasti:

 • tee alustava sisällysluettelo
 • valmista pari reseptiä malliksi
 • ota muutamia kuvia valmiiksi
 • tee näistä materiaaleista lyhyt presentaatio kustantajalle
 • jos sinulla ei ole blogia tai muuta ”näyttöä” aikaisemmista töistäsi, käytä hieman enemmän aikaa presentaation tekemiseen

Onko sinulla hyvä idea, jota haluaisit tarjota kustantajille? Mahtavaa! Etsi käsiisi kustantajia, jotka julkaisevat aihepiiriin sopivia kirjoja ja ota rohkeasti yhteyttä.

Kirjoitusprosessin eteneminen

Mistä lähteä liikkeelle?

Jos takataskussasi on jo hyvä idea kirjalle, seuraavaksi on aika miettiä seuraavia askeleita.

 • Mieti, teetkö kaiken itse, vai kuvaako kirjan ehkä joku muu? Tarvitsetko apua reseptien kokkaamisessa ja testaamisessa? Haluatko värvätä kuviin kavereita?
 • Kuka kirjan taittaa? Hyvä graafikko on kullanarvoinen, eikä yhdestäkään kirjastani olisi tullut mitään ilman Satu Kontisen ammattitaitoa. Sovi tapaaminen graafikon kanssa, jotta olette samoilla linjoilla kirjan ulkoasun suhteen.
 • Minkälaisen tunnelman haluat välittää kirjalla? Hyvä keittokirja on muutakin kuin pelkkä lajitelma reseptejä.

Suunnittele huolella

Suunnittelun tärkeyttä en ehkä voi korostaa edes itselleni tarpeeksi. Elämäni on toisinaan hieman kaoottista enkä ole hyvä suunnittelemaan asioita etukäteen, mutta se kostautuu kyllä aina etenkin pidempien projektien loppuvaiheessa. Paketti ei pysy kasassa, ellet tee kunnollista työsuunnitelmaa ja aikataulua. Mutta tästäkin huolimatta kalenteriin on hyvä jättää tilaa luovuudelle!

 • Kirjoita kalenteriin ylös mitä reseptejä aiot toteuttaa milloinkin.
 • Minun keittiössäni ruokaa ei heitetä roskiin, joten suunnittelen työt sen mukaan, että ne tulevat myös syödyksi. Kokkaan, kuvaan ja kirjoitan reseptejä ylös 1-4 kpl yhden työpäivän aikana.
 • Ota huomioon sesongit. Jos teet talveen sopivia reseptejä, muista, että kaikkia raaka-aineita ei saa kesällä.
 • Mitä valmiimmalla idealla lähestyt kustantajaa, sitä helpompi loppuprojekti on toteuttaa.

apua, hommat jumittaa!

Kirjaprojektin aikana tulee väkisinkin se vaihe, jolloin hommat ei etene ja alkaa tuntua siltä, että kaikki siihen asti aikaansaatu on aivan kuraa ja mistään ei tule mitään. Voin kertoa, että joka kerta edessä on sama juttu. Ja joka kerta se menee ohi! Muista jättää aikatauluusi vähän tilaa näitä hetkiä varten, jolloin on pakko vetää vähän henkeä ja pitää luova tauko.

Kirjan viimeistely

 • Kaikissa kustantamoissa ei ole enää varsinaisia kustannustoimittajia, vaan kirjat hiotaan loppuun oikolukijan kanssa. Jos et saa kustantajaltasi riittävästi apua ja neuvoja ja palautetta, kysy sitä muualta. Minuunkin voi olla aina yhteydessä!
 • Pyydä kavereita ja vaikka blogisi lukijoita testaamaan reseptejä.
 • Löytyykö lähipiiristäsi joku sanaseppo? Hyvä! Pyydä sieltä vielä kolmas mielipide.

Kirjan markkinointi

Kustantajien markkinointibudjetit ovat nykyään melko pieniä, etenkin jos et satu olemaan Jari Tervo, Sofi Oksanen tai Ilkka Remes. Muussa tapauksessa joudut markkinoimaan kirjasi aika pitkälti itse. Kustantaja hoitaa kirjojen myynnin kirjakaupoille ja saattaa ehkä ostaa jokusen lehtimainoksen ja lähettää uutiskirjeitä, mutta esimerkiksi kaiken somessa tapahtuvan markkinoinnin olen hoitanut itse. Ole siis aktiivinen ja hyödynnä omia verkostojasi! Syyllistyn itse usein anteeksi että olen olemassa ja tällaisen pikkujutun tässä nyt puuhastelin -ajatteluun, mistä olen yrittänyt aktiivisesti päästä eroon. Jos olet tehnyt valtavan duunin kirjan eteen, niin anna sen myös näkyä ja kuulua!

Elääkö keittokirjojen kirjoittamisella?

Yksinkertainen vastaus tähän kysymykseen on ei. Vegaanin keittiössä -kirjani on myynyt keittokirjaksi poikkeuksellisen hyvin ja siitä olen saanut palkan itselleni, mutta tulot ovat toki jakautuneet useammalle vuodelle. Pääsääntöisesti keittokirjojen kirjoittaminen Suomessa ei ole mikään hyvä bisnes. Kustantaja tilittää kirjoistasi sopimuksen mukaisen prosenttiosuuden kirjojen verottomasta myyntihinnasta 1-2 kertaa vuodessa. Sopimusteknisistä syistä en voi kertoa omaa kirjailijapalkkiotani, mutta käytännössä mistä tahansa 30€ kirjakaupassa maksavasta kirjasta rapsahtaa kirjailijan tilille korkeintaan muutama euro.

apurahat ja lainauskorvaukset

Lisäksi kirjaa varteen kannattaa hakea apurahoja. Keittokirjoja varten apurahoja voi hakea esimerkiksi Suomen tietokirjailijoilta. Myös lainauskorvaukset kannattaa muistaa! Lainauskorvaus on 0,17€/lainattu kirja, eli silläkään ei varsinaisesti pääse rikastumaan. Tämäkin optio kannattaa kuitenkin käyttää. Lainauskorvauksia voi hakea Sanastolta.

Kuulostaa ihan hullun hommalta!

No niinpä! Mutta mikään ei voita sitä fiilistä, kun olet tehnyt ison työn kirjan eteen ja saat kotiisi vihdoin pinon tuoreelta painomusteelta tuoksuvia opuksia. Minulle on tärkeää, että työstäni syntyy jotain konkreettista. Ja mikä sen parempaa kuin kirja, jota luetaan toivottavasti vielä vuosikausia tästä eteenpäin.

8 vastausta kirjoitukseen “Kuinka kirjoittaa keittokirja?

 1. Olen niin iloinen, että kirjoitit Vegaanin keittiössä -kirjan. En ollut aiemmin ollut kiinnostunut ruoanlaitosta, ja pidin itseäni aina tosi huonona siinä. Kirjan ja blogin reseptejä kokeillessani huomasin, ettei hyvän ruoan laittaminen olekaan niin vaikeaa, ja siitä voi jopa nauttia ja inspiroitua. Tämä oli miulle suuri oivallus, kiitos siis avustasi! :)

  1. Kiitos ihanasta kommentista, Eeva! Aina välillä tulee hetkiä, jolloin tuntuu, että tekee ihan turhaa työtä. Kiitos kun jaksatte antaa palautetta, mitenkään muuten en tietäisi, että työlläni on jotain väliä :) Ihan mahtavaa, että olet innostunut laittamaan ruokaa. Se on paras palaute, mitä voin saada!

 2. Kiitos Elina tästä inspiroivasta postauksesta! Mulla on ollut jo usean vuoden ajan haaveena oman keittokirjan kirjoittaminen, mutta en ole rohjennut (ja muka ehtinyt ja muut arkiset tekosyyt :) ) sitä vielä aloittaa. Suurimpana syynä varmaan jonkinlainen uskon puute, että ”ei sitä kuitenkaan kukaan julkaisisi”. Sain tästä kirjoituksesta kuitenkin tosi paljon uutta puhtia ja fiiliksen, että voin ainakin YRITTÄÄ!

  Kovasti odotan jo sun joulukirjan ilmestymistä! Ihanaa syksyn jatkoa sinulle Elina ja kiitos ihanista resepteistäsi ja Suomen parhaasta ruokablogista <3

  1. Ihana kuulla, että tästä jutusta oli inspiraatioksi! :) Kyllä sitä kaikenalaisia juttuja ehtii arjen kiireistä huolimatta, vaikka kannattaa toki sitten myös jättää projektin tekemiseen riittävän paljon aikaa, ettei polta itseään loppuun. Kannattaa siis ehdottomasti laittaa oma kirja tekeille! Ja jos kaipailet mitä tahansa apuja, niin minuun voi olla aina yhteydessä.

 3. Kiitos kiinnostavasta postauksesta! Mä julkaisin juuri omakustanteena hakukoneoptimoinnista e-kirjan Amazoniin ja Apple Booksiin, ja työn alla on lisäksi ollut jo pari vuotta ruokaan ja matkailuun liittyvä teos. Olen harkinnut toisen kirjani tarjoamista oikealle kustantajalle, mutta postauksesi jälkeen aloin epäillä sen järkevyyttä. Omakustanteesta saa verkonpuolella 30-80% itselleen, eli tuo esimerkkisi kolmenkympin kirja tuottaisi enemmän kuin pari euroa ja markkinointi pitää kuitenkin tehdä pääosin itse. Jännittävää. Mitä hyötyä olet kokenut saavasi kustannustalosta oikoluvun lisäksi? Olen itse harkinnut toiselle kirjalleni joko e-kirjaa + print on demandia, jossa kulut 0e ja palkkiot paremmat tai sitten kustannustalolle kirjan tarjoamista, jolloin palkkiot merkittävästi pienemmät.

  1. Moi! Ja pahoittelut, että vastaaminen on kestänyt ikuisuuden. Kommenttisi oli jostain syystä mennyt tutkan ohi.

   Sähköinen kirja ja painettu teos on minusta aika eri tuotteita ja niistä on vähän vaikea tehdä vertailua. Koen, että niiden kohderyhmätkin on aika pitkälti erilaisia. Mulla ei ole itselläni kokemusta e-kirjojen tekemisestä (tai myymisestä), joten en osaa vertailla näitä kahta oman kokemukseni puitteissa, mutta kustantaja tulee kyllä tarpeeseen painetun kirjan kanssa.
   – Kirjojen myyminen kirjakauppojen valikoimiin ei ole mikään ihan pikkujuttu. Isoilla kustantajilla on hyvät verkostot ja myyntikanavat. Tähän väliin on vähän vaikea päästä omakustanteiden kanssa.
   – Kustantaja kantaa myös riskin, jos kirja ei myykään. Minä en haluaisi nurkkiini pyörimään muutamaa tuhatta myymätöntä kirjaa, jos nyt käykin niin, että opus ei käy kaupaksi.
   – Kustantaja maksaa taittajan palkan, painokustannukset ja levityksen.

 4. Kiitos että olet kirjoittanut tälläisen postauksen, sillä olisi joskus haaveissa kirjoittaa oma reseptikirja ja tästä on apua sen toteuttamiseen😍 ideakin on ollut jo valmiina pitkän aikaa 😄

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights