Ripauksen parempi villiyrttikurssi ja umaminuudelit

Kaupallinen yhteistyö  Ripaus | Superherkulliset umaminuudelit ja asiaa villivihanneksista

Kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Ripauksen paremman villivihanneskurssin kanssa

Sain muutama viikko sitten viestiä Turun taidemuseossa ihanaa Cafe Victoria pitäviltä Annikalta ja Eetulta, että olisinko kiinnostunut osallistumaan heidän villivihannesverkkokurssilleen. Tunnustan, että aikaisempina vuosina en yleensä ole saanut aikaiseksi käydä keräämässä edes nokkosia, mutta tässä kurssin myötä kävi nyt niin, että olen viime viikot tonkinut kumppanin ja koiran kanssa lähitienoon villiyrttiapajia aivan innoissani. Pari viikkoa sitten en vielä ollut tiennyt mitään litulaukasta enkä osannut käyttää edes vuohenputkea ruoanlaitossa, mutta nyt alkaa olla hallinnassa jo niin vuohenputken hyödyntäminen kuin muidenkin villivihannesten käyttäminen.  Enkä muuten tiennyt, miten monipuolisesti piharatamoakin voi käyttää keittiössä! Kurssin myötä silmät ovat myös avautuneet kaupunkiluonnolle ihan eri tavalla: kun pitää kerrankin silmät auki syötävien kasvien varalta, alkaa tuttukin ympäristö näyttää uudelta.

Mikä villiyrttikurssi?

Olen opiskellut omatoimisesti Ripauksen villivihanneskurssin laajaa oppimäärää, joka on kattava opas villivihannesten tunnistamiseen, keräämiseen ja käyttöön. Ripauksen kurssilta löydät tarkat tunnistusohjeet yleisimmistä villivihanneksista ja mikä parasta (vegaanisia) reseptejä niiden käyttämiseen! Kurssilla on lyhyt videoesittely jokaisesta aiheesta, sekä runsaasti kuvamateriaalia tunnistusta helpottamaan.

Cafe Victor on Turussa ehdottomasti lempikahvilani, ja paikan lämmin tunnelma on saatu vangittua myös tähän verkkokurssille. Innostus aiheeseen välittyy myös ruudun toiselle puolelle! Osasin itse entuudestaan tunnistaa luonnonkasveja kohtuullisen hyvin, mutta kurssin myötä olen oppinut niiden käytöstä todella paljon uutta. Ja ennen kaikkea innostunut keräilemään kasveja lähimaastosta.

Toisinaan kaupungissa asuessani olen kaipaillut omaa puutarhaa, mutta tarkemmin ajatellen sehän on kaikkialla ympärilläni. Syksyisin käyn usein sienestämässä ja marjastamassa, mutta luonnon antimien kerääminen kannattaa aloittaa jo näin toukokuussa! Litulaukan metsästämisessä en ole toistaiseksi onnistanut, mutta kaupunkimetsistä on tarttunut mukaan jo pussi jos toinenkin nokkosia ja vuohenputkia. Litulaukan lisäksi etsiskelen tällä hetkellä villejä orvokkeja, sillä Ripauksen kurssilla on niiden käyttöön pari ihanaa reseptiä, joita haluan ehdottomasti päästä testaamaan.

Jokaisesta kurssin villiyrtistä löytyy 3-6 reseptiä (kaikki vegaanisia!), joista saa oikeasti todella hyvän käsityksen, kuinka monipuolisesti kasveja voi käyttää. Reseptit eivät ole myöskään mitään turhaa kikkailua, vaan arjessa käyttökelpoisia ohjeita, joissa on vain käytetty villivihanneksia yhtenä raaka-aineena.

Kurssilta opin, että vuohenputki sopii myös nuudeleiden joukkoon. Ripauksen kurssin ohje oli hieman erilainen kuin tämä omani, mutta kastikkeen ohjeen nappasin kurssimateriaaleista ja vaihdoin vain kasvikset ja proteiinin kaapista löytyviin antimiin. Olin tosi yllättynyt siitä, miten hyvin vuohenputki sopi tähän nuudeliruokaan! Syön erilaisia nuudeliruokia monta kertaa viikossa, joten todellakin aion seuraavina viikkoina käyttää niissä kaikissa vuohenputkea.

Nämä nuudelit nimesin umaminuudeleiksi, koska umamia ei tästä ruoasta puutu. Sienet, sipuli ja herkullinen misokastike varmistaa sen, että makua löytyy!

umaminuudelit vuohenputkella

2-3 annosta

 • 200 g ruskeita herkkusieniä tai siitakesieniä
 • 2 kevätsipulia varsineen
 • 1 rkl seesamiöljyä
 • 1 pss / 125 g Delikauraa (chili-inkivääri)
 • 2 isoa kourallista nuoria vuohenputken lehtiä
 • kourallinen tuoretta korianteria

Kastike

 • 1 1/2 rkl misoa
 • 1 1/2 rkl seesamiöljyä
 • 1 1/2 rkl agavesiirappia
 • 1-2 rkl vettä
 • (1 valkosipulinkynsi raastettuna)
 1. Sekoita kastikkeen aineet yhteen. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jotta saat kastikkeesta sopivan notkeaa.
 2. Pilko herkkusienet ja silppua kevätsipulit. Laita riisinuudelit tekeytymään pakkauksen ohjeen mukaan.
 3. Kuumenna seesamiöljy paistinpannulla. Lisää sienet ja paista kuumalla pannulla kunnes niissä on on kaunis väri. Lisää pannulle noin puolet kastikkeesta. Lisää vielä Delikaura ja kuumenna.
 4. Lisää lopuksi pannulle valmiit nuudelit, loput kastikkeesta sekä kevätsipulit. Lisää vuohenputki ja korianteri nuudeleiden joukkoon viimeisenä.

 

miksi valita ripauksen parempi villivihanneskurssi?

Kuva: Ripaus

Jos sinäkin haluat testata Ripauksen parempaa villivihanneskurssia, saat Chocochilin lukijana kursseista 20%:n alennuksen! Syötä alennuskoodi chocochili kurssia ostaessasi, niin alennus aktivoituu. Koodi on voimassa toukokuun loppuun. Laajan oppimäärän lisäksi kurssista löytyy lyhyempi versio sekä infopaketteja yksittäisistä kasveista.

Voin oman kokemukseni perusteella suositella tätä kurssia, jos kaipaat potkua uudelle villivihannesharrastukselle. Minä ainakin tiedän, minkä parissa vietän seuraavan kuukauden!

4 vastausta kirjoitukseen “Ripauksen parempi villiyrttikurssi ja umaminuudelit

 1. Litulaukka on vanha maustekasvi, joten varmasti löytyy Turusta vanhan asutuksen liepeiltä. Helsingin keskustasta litulaukkaa löytyy aivan pian Keskuspuistosta Töölöntullin kohdalta Urheilukadun päästä: pieni matka kävelytietä leikkipuistoon päin.

  1. Tässä kurssilla olikin hyviä vinkkejä myös löytöpaikkoihin, mutta en vain ole onnistunut vielä bongaamaan niitä! Muistan kyllä nähneeni kukkivaa litulaukkaa usein myöhemmin kesällä (mutta en tietenkään muista missä). Mustikkamaallakin litulaukkaa pitäisi olla, ja kuulemma omilla kulmillani Vallilan ja Kumpulan ympäristössä, mutta ei vain ole vielä osunut silmään! Kiitos Keskuspuiston täsmävinkistä, pitää mennä tutkimaan!

 2. Oi ihanuutta, teillä alkanut villivihannesaika💚☘️🌿🍀Täälläpäin se on jo loppunut. Itse olen ollut 2 kertaa opastetuilla villiyrttiretkillå, joiden avulla(+kirjan) opin tunnistamaan näitä itäisen Välimeren villiyrttejä/vihanneksia, joita kerään ahkerasti vuoden ensimmäisinä kuukausina💚

  1. Ooh kuulostaa kiinnostavalta! Olispa hauskaa joskus päästä opiskelemaan villiyrttejä myös ulkomaille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights