Hasselbackan perunat merileväkaviaarilla

Kaupallinen yhteistyö Mastermark Brands / Victorinox | Kevättalven lempiruoka ja asiaa veitsistä.


Kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Victorinoxin maahantuojan Mastermark Brandsin kanssa.

Erilaiset mädin kanssa herkuteltavat ruoat, kuten blinit, kuuluvat alkuvuoteen. Vegevaihtoehto mädille ja kaviaarille valmistetaan merilevästä ja sen suolainen, merellinen maku kutkuttelee samoja makunystyröitä. Juuri nyt en itse saa tarpeekseni perunan, merileväkaviaarin, tillin ja happaman kaurafraichen yhdistelmästä.

Ennen reseptiä kuitenkin muutama sana keittiön kulmakivistä, eli veitsistä! Hasselbackan perunatkin syntyy helpommin, kun käytössä on laadukas, terävä veitsi.

Yläpuolella olevassa kuvassa on kaksi luottoveistäni, jotka ovat olleet minulla käytössä jo melkein 10 vuotta. Kokkaan usein studiokeittiöissä ja muualla kuin kotona, joten kokemusta eri veitsistä on vuosien varrella kertynyt. Pitkän kokemukseni mukaan Victorinoxin veitset ovat olleet hinta-laatusuhteeltaan ehdottomasti parhaita!

Victorinoxin veitset ovat laadukkaita ja kestävät käytössä vuosikausia, mutta silti niihin ei tarvitse upottaa älyttömästi rahaa. Hyvällä kokkiveitsellä on mielestäni muutama tärkeä ominaisuus: terän on oltava riittävän iso ja kestää hyvin uudelleen teroittamista. Huonolaatuisesta teräksestä valmistetut veitset eivät kestä terävänä kovin pitkään, mutta Victorinoxin laadukkaat materiaalit pysyvät terävinä ja ne saa helposti teroitettua. Lisäksi veitsen on oltava mukava ja tukeva kädessä. Käytän isoa kokkiveistä oikeastaan kaikkeen pilkkomiseen, mutta pieni Victorinoxin tomaattiveitsi on sille näppärä apuväline. Vaikka tuo terävä pikkuveitsi on nimensä mukaisesti kehitetty erityisesti tomaatin leikkaamiseen, käytän sitä itse keittiössäni esimerkiksi valkosipulien, inkiväärin ja kiivien kuorimiseen sekä muuhun tarkkuutta vaativaan leikkelyyn.

Alla olevassa kuvassa puolestaan on muutama uudempi veitsisuosikkini Victorinoxilta. Puukahvainen, hieman pienempiteräinen kokkiveitsi tuntuu toisinaan mukavammalta kädessä, ja sahalaitainen leipäveitsi on superhyvä erityisesti rapeakuoristen hapanjuurileipien leikkaamiseen. Victorinoxin puukahvaisia veitsiä ei muuten tarvitse erikseen öljytä, mikä helpottaa niiden hoitoa huomattavasti. Ja kuorija, ilman sitäkään keittiössä ei oikein pärjää ja tämä Victorinoxin kuorija toimii erityisen hyvin pitkulaisten kasvisten kuorimiseen. Toki jos haluaa pärjätä vain yhdellä, tämä Victorinoxin yleiskuorija on täsmävalinta. Tomaattiveitsestä on muuten olemassa myös tuollainen taittuvateräinen malli, joka kulkee näppärästi mukaan vaikka retkelle.

Jos minun pitäisi suositella keittiön must have -veitset, pärjää vallan hyvin kolmella tuotteella: Iso kokkiveitsi Fibrox-kahvalla tai puukahvalla, tomaattiveitsi ja kuorija. Veitsistäkin kannattaa kuitenkin pitää hyvää huolta: en pese veitsiä astianpesukoneessa (vaikka Fibrox-kahvaiset saa sinne laittaa, kunhan kuivaa ne hyvin heti astianpesukoneesta ottamisen jälkeen) ja säilytän ne niin, etteivät terät pääse hankaamaan toisiaan vasten sekä teroitan veitset säännöllisesti. Hyvällä hoidolla veitsistä saa elinikäisen kumppanin!

Hasselbackan perunat merileväkaviaarilla

  • 12-15 kpl pienehköjä kiinteitä perunoita
  • 1-2 rkl oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • 2 tl valkoviinietikkaa + 2 tl oliiviöljyä

Tarjoiluun

  • kaurafraichea
  • merileväkaviaaria (esim. Cavi-Art)
  • sitruunaa
  • tuoretta tilliä
  1. Laita uuni kuumenemaan 225°C.
  2. Harjaa perunat puhtaiksi ja leikkaa niihin syviä ohuita viiltoja terävällä veitseillä. Laita perunat uunivuokaan ja valele ne oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle reilusti suolaa. Paahda perunoita noin 45-50 minuuttia tai kunnes ne ovat ihan pehmeitä ja paahtuneet kauniisti.
  3. Sekoita yhteen öljy ja viinietikka ja sudi perunat seoksella uunista ottamisen jälkeen.
  4. Viimeistele perunat kaurafraichella, merileväkaviaarilla ja tillillä. Purista päälle tilkka sitruunaa ennen syömistä.

Huomioita reseptistä

  • Huomaathan, että paistoaika voi vaihdella paljonkin perunoiden koosta ja viiltojen paksuudesta riippuen, joten pidä perunoita silmällä!
  • Kauraranskankermojen paksuus ja happamuus vaihtelee. Halutessasi voit ohentaa ja happamoittaa kaurafraichea puristamalla joukkoon sitruunamehua.

2 vastausta kirjoitukseen “Hasselbackan perunat merileväkaviaarilla

  1. Ostin jokin aika sitten tuon tomaattiveitsen ja se on kyllä hyvä. Mieli tekisi vaihtaa vanha kokkiveitsi Victorinoxiin.

    1. Niinpä! Se on kyllä ihan huippuhyvä veitsi. Hinta-laatusuhde todellakin kohdallaan! :) Jos vanha veitsi ei enää toimi halutulla tavalla, niin suosittelen kyllä vaihtamaan. Kokkaaminen on niin paljon helpompaa ja mukavampaa hyvien välineiden avulla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights