Helppo vegaaninen lemon curd

Monikäyttöinen sitruunatahna eli lemon curd on helppo valmistaa myös vegaanisena!


Vegaanista lemon curdia eli sitruunatahnaa voi käyttää moneen! Se on ihanaa juuri nyt laskiaispullien välissä, mutta se sopii mahtavasti monenlaiseen leivontaan sekä esimerkiksi lettujen kaveriksi ja paahtoleipien päälle.

Perinteisesti lemon curdiin tulee kananmunaa, mutta sitä ei tässä tarvita mihinkään! Vähintään yhtä herkullinen lopputulos tulee ilman kananmunaa ja vaihtamalla voin vegaaniseen. Vaahdottamalla tästä tulee ihanan kuohkeaa ja herkullista.

Otin reseptiin mallia Suklaapossun sitruunatahnan ohjeesta, mutta tein reseptiin vähän omia muutoksia.

kananmunaton lemon curd eli sitruunatahna

noin 2 ½ dl valmista sitruunatahnaa

  • 2 sitruunan raastettu kuori
  • 2 dl sitruunamehua (3-4 sitruunan mehut)
  • 2 dl sokeria
  • 2 rkl perunajauhoja
  • vajaa ¼ tl kurkumaa (värin vuoksi)
  • 50 g vegaanista voita (Eleplant)
  1. Raasta kattilaan sitruunan kuoret ja purista mehu. Lisää sokeri. Siiviloi sekaan perunajauho vispilällä sekoittaen.
  2. Kuumenna seos kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpöä niin, että seos juuri ja juuri kiehuu. Sekoittele sitruunatahnaa 1-2 minuuttia tai kunnes seos alkaa olla sopivan paksua. Lisää lopuksi kurkuma ja vegaaninen voi  ja sekoittele, kunnes voi on sulanut joukkoon.
  3. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä hyvin. Talvisaikaan voit jäähdyttää seoksen ulkona, muuten siirrä kattila jäähdyttyään jääkaappiin. Kun seos on viileää, vatkaa sitruunatahnaa 1-2 minuuttia sähkövatkaimella, kunnes siitä tulee kuohkeaa ja väriltään vaaleampaa.
  4. Lusikoi sitruunatahna purkkeihin ja säilytä jääkaapissa.

Huomioita reseptistä

  • En ole ihan varma, miten pitkään tämä säilyy jääkaapissa. Jos käytät steriloituja purkkeja, uskoisin tahnan säilyvän viikkoja.
  • Eleplantia löytyy nykyään myös levitteeksi sopiva versio, mutta suosittelen käyttämään tähän sitä kovempaa voipaketin näköisessä pakkauksessa myytävää vegevoita.

5 vastausta kirjoitukseen “Helppo vegaaninen lemon curd

  1. Mitään kuumaa ruokaa ei tule laittaa jääkaappiin jäähtymään!

    Siirrä sitruunatahna kattilasta kulhoon ja laita halutessa se vesihauteeseen jäähtymään.
    Vaihda vesi kylmäksi, kun se lämpenee.
    Homma tehdään käänteisesti kuin suklaan sulstus vesihauteessa.

    1. Oikeassa olet, ja sen takia reseptissä lukeekin, että ”siirrä kattila jäähdyttyään jääkaappiin”.

      Jäähdyteltävää ainesta on sen verran vähän, että tulee turhaa tiskiä jos tahnaa siirtelee astiasta toiseen. Jos nyt ei ole aivan tulipalokiire, niin kannattaa rauhassa jäähdytellä ihan vaan siinä kattilassa, jossa sen voi myös lopulta vaahdottaa.

  2. Sitruunoiden koot vaihtelevat. Minkä painoisista sitruunoista tai mistä määrästä kuoriraastetta on kyse kun sanotaan yksi sitruuna? Itselläni oli isoja sitruunoita. Yritin arvioida raasteen määrää, mutta tulos oli kuitenkin älyttöman kirpeä.

    1. Moikka! Lemon curdin kuuluukin olla hapanta, eikä happamuus tähän tule ensisijaisesti kuoriraasteesta vaan sitruunan mehusta. Kuoriraasteesta tulee vain voimakkaampi sitruksen maku, ei kirpeyttä, sen takia ei ole niin justiinsa paljonko sitä kuoriraastetta on. Sitrushedelmien kuori kuuluu myös raastaa aina vain valkoiseen osaan asti niin, ettei sitä tule mukaan – se on maultaan kitkerää.

      Pääsääntöisesti jos muuta ei mainita, puhutaan keskikokoisista sitruunoista. Jos omasi ovat kovin isoja, voit tietysti vähän skaalata kuoriraasteen määrää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights