Tulinen dumpling-keitto

Tämä keitto lämmittää ihanasti kylminä pakkaspäivinä ja valmistuu vartissa.


Tämän herkullisen keiton takia kannattaa piipahtaa paikallisessa aasialaisia elintarvikkeita myyvässä kaupassa. Sichuanpippureita lukuun ottamatta raaka-aineet löytyvät kyllä tavallisista ruokakaupoista, mutta aasialaisten elintarvikkeiden kaupoissa lähes kaikki raaka-aineet on paljon edullisempia ja monesti laadultaan parempia.

Käyn itse yleensä täällä Helsingissä Hakaniemen ViiVoanissa ja Jiahessa tai Herttoniemessä RF Asian Marketissa. Hamstraan yleensä näistä kaupoista esimerkiksi dumplingseja pakastimeen (ne ovat paljon edullisempia kuin tavallisissa ruokakaupoissa), soijakastiketta ja muita maustekastikkeita, seesamiöljyä, nuudeleita, tofua, yrttejä nipuissa, kevätsipulia, paksoita sekä mausteita. Myös matcha on näissä kaupoissa paljon paljon halvempaa kotitekoisen matchalatten raaka-aineeksi.

tulinen dumpling-keitto

kahdelle

Paistetut dumplingit

 • 10 tofutäytteistä dumplingia/gyozaa
 • paahdettua seesamiöljyä paistamiseen

Keittoliemi

 • 2 kevätsipulia
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 rkl inkivääriä raastettuna
 • 1 tl sichuanpippureita
 • 1 rkl paahdettua seesamiöljyä
 • 6 dl vettä
 • 1 kasvisliemikuutio
 • 2-3 rkl crispy chili -öljyä
 • 2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
 • 2 rkl miriniä
 • 1 rkl riisiviinietikkaa
 • 2 pientä paksoita
 1. Kuumenna seesamiöljy paistinpannulla ja laita jäiset dumplingit paistumaan. Paista välillä käännellen noin 5 minuuttia tai kunnes dumplingeissa on rapea, ruskistunut pinta ja täyte on sulanut.
 2. Sillä välin kun dumplingit paistuvat, silppua kevätsipuli (pidä valkoinen osa erillään). Raasta valkosipulinkynsi ja inkivääri. Murskaa pippurit morttelissa.
 3. Kuumenna öljy keskilämmöllä kattilan pohjalla. Lisää inkivääri, valkosipuli ja kevätsipulin valkoinen osa. Sekoittele hetki ja lisää sitten vesi kattilaan. Lisää vielä kasvisliemikuutio, crispy chili -öljy, soijakastike, mirin, riisiviinietikka ja sichuanpippurit sekä kevätsipulien vihreä osa. Keittele lientä vielä pari minuuttia miedolla lämmöllä. Maista, ja lisää mausteita tarpeen mukaan.
 4. Leikkaa paksoista kannat pois. Kaada kuuma liemi kulhoihin, lisää paksoi ja dumplingsit ja herkuttele mahdollisimman pian.

 

Huomioita reseptistä

 • Voit lisätä dumplingit myös paistamatta keiton joukkoon, mutta tällöin ne hajoavat helpommin. Lisää ne valmiin liemen sekaan ja keitä muutaman minuutin ajan, tai kunnes täyte on sulanut.
 • Jos haluat syödä ruokaa useampana päivänä, tee liemi valmiiksi ja lisää paksoi ja paistetut dumplingit kuumennetun liemen joukkoon vasta juuri ennen syömistä.
 • Ihan tavallinen (Knorr, Maggi tms) kasvisliemikuutio käy tähän makunsa puolesta parhaiten.
 • Crispy chili -öljy on tulista ja herkullista maustekastiketta, jota myydään aasiakaupoissa. Pirkan rapea valkosipuli chili-seesamiöljyssä sopii tähän myös hyvin, mutta itse suosin yleensä Laoganman Crispy chili in oil -maustetahnaa, jossa on fermentoituja soijapapuja.
 • Sichuanpippureissa on omintakeinen maku, jota on vaikea jäljitellä millään muulla. Kannattaa kokeilla! Niiden tulisuus tuntuu puuduttavana tunteena suussa.
 • Mirin on makeaa riisiviiniä.

14 vastausta kirjoitukseen “Tulinen dumpling-keitto

 1. Tämä oli aivan älyttömän maukasta! Parempaa kuin mistään ravintolasta saatu annos. Ja vielä helppo valmistaa. Kiitos Elina jälleen hyvästä reseptistä.

 2. Viime perjantaina oli kiinalaisen uuden vuoden kunniaksi Turun Kiinamarketissa kaikki tuotteet -12%. Sieltä hain ainekset tähän ja sunnuntaina sain isot kehut pojaltani. Oli kerrankin tarpeeksi makua hänen mieleen. Kiitos reseptistä, parempaa tuskin saa ravintolastakaan. :)

  1. Kiva kuulla, että on maistunut <3 Mäkin olen tästä myöhemmin tehnyt myös nuudelikeittoversioita, ja toimii tosiaan mainiosti niinkin.

 3. Tää on ihan sairaan maukasta ja koukuttavaa! Ollaan tehty tätä jo kahdesti kuukauden sisään ja yhä himoitsenn lisää. Lapsetkin (4 ja 7 v) tykkää, kun laitetaan Laoganman Crispy Chili vasta omille lautasille.

 4. Ihan sairaan hyvää. Mulla oli pussillinen sichuan pippureita enkä millään keksinyt mitä niille tekisin. Ne toimii tässä liemessä todella hyvin! Tämä liemi on myös oiva moneen muunlaiseen ruokaan esim. nuudelien tai silken tofun kaveriksi. Kivan kevyt ruoka myös kesään kun ei ole kamala nälkä, vaikkakin vähän lämmittääkin lisää. 😄 Mirin puuttui tällä kertaa, mutta lisäsin liemeen ripauksen sokeria ja toimi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights