Artisokkapizza

Kaupan pahvilta maistuvista valmispizzapohjista ja soijarouhesörsselistä saa kyllä mahan täyteen, mutta pieni vaivannäkö pizzanvalmistuksessakin kannattaa. Alusta asti itse tehty pizzataikina hakkaa kaupan pahviläpyskät mennen tullen. Mitä vegaani laittaa pizzaan juuston tilalle? Sekin selviää tänään.Tämän pizzataikinareseptin olen ominut Martha Stewart Show’sta, jota satuin kerran Ruotsin-matkallani vilkaisemaan. Resepti on taatusti muuttunut matkalla moneen kertaan, mutta tällä olen saanut aina parhaat pizzat aikaiseksi. Jos olet nälkäinen tai kärsimätön, pizzataikina on käyttökelpoista jo yhden kohottamisen jälkeen. Pizzataikinaa voi myös pakastaa. Jaa taikina muovipusseihin niin, että yhdestä taikinapallosta saa aina yhden pizzan. Öljyä taikinapallot oliiviöljyllä ennen pakastamista. Pizzataikina on käyttövalmista sulattamisen ja kaulimisen jälkeen.

PIZZATAIKINA

Taikinamäärästä tulee 2 isoa tai 4 pienempää pizzaa.

 • 2,5 dl lämmintä vettä (noin 42 astetta)
 • 1/4 tl sokeria
 • 1 pkt kuivahiivaa
 • 6,5-7,5 dl vehnäjauhoja (kannattaa käyttää puolet durumvehnäjauhoja)
 • 1 tl suolaa
 • 3,5 rkl oliiviöljyä
 1. Kaada kulhoon lämmin vesi ja sokeri. Sekoita joukkoon hiiva haarukkaa apuna käyttäen, kunnes hiiva on kunnolla sekoittunut veteen. Anna seistä n. 15 minuuttia.
 2. Sekoita toisessa kulhossa noin 6,5 dl jauhoja ja suola. Lisää joukkoon hiivaseos ja oliiviöljy. Vaivaa taikina palloksi lisäten tarvittaessa loputkin vehnäjauhoista.
 3. Annan taikinan kohota peitettynä noin 40 minuuttia. Vaivaa taikina sen jälkeen kevyesti toiseen kertaan ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
 4. Muotoile taikina kaulimella ohueksi, pyöreäksi levyksi, levitä täytteet ja paista kuumassa uunissa alalämmöllä.

Minä lintsaan pizzan tekemisessä yleensä siinä vaiheessa, kun on tomaattikastikkeen aika. Harvemmin ryhdyn keittelemään kastiketta, vaan sekoitan yleensä tomaattipyrettä, oliiviöljyä ja mausteita. Toisaalta tomaattikastikeen keittäisi hyvin pizzataikinan kohoamista odotellessa. Silloin tällöin laitan pizzan pohjalle myös itse tehtyä pestoa. Kannattaa kokeilla!

Ja sitten se juusto. Olen kokeillut erilaisia oluthiivahiutale- ja kaurakermavirityksiä, mutta mielestäni paras ratkaisu on ostaa kaupasta paketillinen soijapohjaista Cheezly Mozzarellaa. Jos (ja kun) käyttää hyviä täytteitä, ei kannata liioitella juuston kanssa, ettei kaikki ihanat maut peity rasvakerroksen alle.

Tässä vielä lista täytteistä, joita tulee maailman parhaaseen pizzaan:

 • tomaattikastike
 • punasipulia
 • artisokansydämiä öljyssä
 • mustia oliiveja
 • kirsikkatomaatteja
 • punaista paprikaa
 • oreganoa
 • Cheezly Mozzarellaa

Jos kaipaa pizzaan lisää proteiinia, murennettu (marinoitu) tofu on hyvää pizzan päällä.

19 vastausta kirjoitukseen “Artisokkapizza

 1. Me tehdään pitsataikina aina useaksi päiväksi, sillä taikina vain paranee jos se saa olla parin yön yli jääkaapissa. Eli syömme pitsaa vähän niinku putkittain.

 2. Noora,
  Pizzan pitäminen jääkaapissa tekee sen kaulimisen helpommaksi, joten siinäkin mielessä toi on hyvä idea :)
  Itse jätän pizzansyömisen yleensä vain herkkuhetkiin, koska se on niin hyvää, että sitä tulee väkisinkin aina syötyä liikaa kerralla. Jos taikina on pakastimessa, niin sitä ei tule niin helposti käytettyä sieltä.

 3. Herkullisen näköistä jälleen! :) Käytitkö tuohon tosiaan kuivahiivaa? Itse sekoitin sen kerran erehdyksessä nesteeseen (ohjeessahan neuvotaan sekoittamaan jauhoihin), eikä taikina kohonnut millään. Tein silloin pullia ja lopputulos aikamoisen mielenkiintoinen ;). Jauhoihin sekoittamalla olen aina onnistunut hyvin.

 4. Lumianna,
  Juu, sekoitan kuivahiivankin yleensä aina nesteeseen, eikä ole ollut ongelmia kohoamisen kanssa. Ohjeen juju piilee siinä, että hiivan annetaan ensin aktivoitua sokerin kanssa, minkä jälkeen ruvetaan lisäämään jauhoja. Mutta jos epäilyttää, niin tuorehiivakin tietysti käy :)

 5. Kiitos vinkistä! En muista, laitoinko viimeksi paniikissa sokeriakin hiivan kaveriksi, kun huomasin virheeni. Mutta hyvä tietää, että kuivahiiva toimii noinkin :).

 6. Hienon näköinen pohjakin tuossa pizzassa. Millaisessa uunissa paistoit tuon ja oliko sulla joku lämpöä varaava kivi käytössä? Näyttää ihan rapealta pizzeriassa tehdyltä (jopa paremmalta :)

 7. Sonja, paistoin pizzan ihan normaalissa uunissa. En myöskään omista pizzakiveä tai muuta vastavaa, tosin oon kyllä harkinnut sellaisen hankkimista.

 8. Pizzapohjan resepti on aivan huippu; kiitos siitä! Täytteeksi laitoin vuohenjuustoa, kirsikkatomaattia, aurinkokuivattua tomaattia, pinjansiemeniä ja rucolaa – nam!:)

 9. Maiju, kiva kuulla, että pohja onnistui! Vielä kun jätät sen vuohenjuuston pois, niin hyvä tulee :)

 10. Hyvältä näyttää, mutta mua kiinnostaisi nimenomaan nuo kaurakerma-yms viritykset – mun pojilla on maitoallergia ja toiselle ei käy soijakaan (menee maha ihan sekaisin), niin vaikka isompi vetelee soijajuustoa hyvillä mielin, pienemmälle pitäisi vielä keksiä jotain pizzan päälle. Toki voin tehdä kaurakerma-kananmunaseoksen niin kuin joskus, mutta kiinnostaisi löytyykö sinulta parempia ideoita soijattomalle?

 11. Heidi, silloin kun Suomesta ei vielä saanut ollenkaan vegaanisia juustoja (ainakaan sulavia sellaisia), vegaanipiireissä tehtiin erilaisia viritelmiä oluthiivahiutaleista, joskaan mä en itse niistä ihan hirveästi innostu. Toiset kyllä tykkää! Tällainen ohje löytyy esim. vegaanin keittokirjasta, en oo tosin itse testannut tätä koskaan :

  2,4dl oluthiivahiutaleita
  2,4dl vehnäjauhoja
  2rkl kasvismargariinia
  3rkl sinappia
  vettä
  suolaa

  sekoita oluthiivahiutaleet, vehnäjauho, tilkka vettä ja sinappi kattilassa, kunnes seos on paksua. ota kattila levyltä ja lisää margariini. käytä esim. lasagnen tai makaroonilaatikon päälle.

  Tai sitten voi yksinkertaisesti vaan sekoitaa kaurakermaa, oluthiivahiutaleita ja vaiks vähän vehnäjauhoja vielä (ja ehkä mausteita, suolaa, pippuria yms.) ja kaataa pizzan päälle ennen paistamista.

  Niin ja en tiedä missä asut, mutta Vegekaupasta sai ainakin joskus soijatonta vegaanista juustoraastetta. Se oli varsin ok! Jenkkilästähän saa jo jos jonkinlaista soijatonta vegaanijuustoa – toivotaan, että ne rantautuu tänne Suomeenkin joskus.

 12. Hei!

  Niin monen kymmentä ellei sataa kertaa tullut tällä reseptillä omat pizzapohjat tehtyä, että oliskohan jo aika kiittää :)

  Eli kiitos paljon! Loistava blogi, ollut perheellä tehokäytössä, kun itse aloimme vegaaneiksi :)

  – Iiro

 13. Minkä asteisessa uunissa kannattaa paistaa ja kuinka kauan? Useita kertoja olen tällä pohjaohjeella tehnyt pizzoja, koska on niin hyvä ohje. Mutta tuo aste ja aika aina mietityttää…:)

  Kiitos hyvästä blogista. On tullut testattua useita eri reseptejä ja kaikki olleet mainioita!

  1. Tämä resepti on yli 5 vuotta vanha, enkä ole tainnut tällä ohjeella itse tehdä pizzaa aikoihin. Paistoaika on tosiaan jäänyt reseptistä pois, joten en osaa sanoa tähän hätään siihen tarkkaa aikaa. 250 asteinen uuni on pizzalle aika hyvä, aika lienee kiinni siitä, mitä pizzan päällä on ja koska se näyttää valmiilta (esim. soijajuusto sulanut).

 14. Itse käytän yleensä tuorehiivaa.. onko pussillinen kuivahiivaa yhtäkuin 25 g. (puolikas paketti) tuore hiivaa?

 15. Ensimmäinen vegaaninen Pizza onnistui ja ylitti odotukset. Pelkäsin kuivaa lopputulosta koska en halua tässävaiheessa ryhtyä käyttämään mitään juustonkorvikkeita. Laitoin pitsaan kuten tomaattipyreetä oliiviöljyllä (reilulla kädellä) paranneltuna, artisokan sydämiä oliiiviöljyssä, säilyke herkkusieniä ja vähän punasipulia ja mustapippuria. Tuli niin mehevä aromikas ja tässä vaiheessa totesin että paljon parempi kuin juustoinen pereinteinen Pizza ( on on sekin hyvää en käy kieltämään). Pohjan Tein jo edellisenä päivänä ohjeen mukaisesti ja koko perhe kehui.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights