Maapähkinä-suklaacookiet

Isa bloggasi Post Punk Kitchenissä viime keväänä esimakua tulevasta Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar-kirjasta. Maistiaisiksi tuli Peanut Butter Chocolate Pillows, joka oli ainakin täällä rakkautta ensi silmäyksellä. Resepti on sittemmin löytänyt jo useisiin suomalaisblogeihinkin, eikä suklaan ja maapähkinävoin ihana kaloripommiyhdistelmä jättänyt minuakaan kylmäksi.

maapahkinasuklaacookiet

En ole mikään keksienleipomisekspertti ja omat keksinleipomiskertani ovatkin luultavasti laskettavissa yhden käden sormilla (jos sitä ei lasketa, että joskus 5-vuotiaana leivoimme isoveljen kanssa jatkuvasti kaneliässiä ja suklaasikareita). Kirjoittelinkin aikaisemmin tänne, että tänä vuonna aion opetella leipomaan keksejä ja näistä oli oikein hyvä aloittaa. Nyt iski ihan toivoton keksienleipomisinnostus ja melkein tekisi mieli tehdä Juliet ja leipoa Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar alusta loppuun.

Muutaman mokan tein kyllä leipoessani, eli käytin yhteen keksiin liian paljon taikinaa (en saanut edes pariakymmentä keksiä aikaiseksi, vaikka ohjeesta piti tulla 24) ja litistin ne liian lättänöiksi ennen paistamista. Toisaalta lievä lättänyys saattoi vaikuttaa siihen, että kekseistä tuli reunoilta ihanan rapeita, kun sisälmys jäi suussasulavan pehmeäksi – täydellistä!

Amerikkalaisia mittoja on hiukan vaikea kääntää suoraa desilitroiksi, jos haluaa välttää omituisen kuuloisia määriä, kuten 1,18 dl tai 1,77 dl. Alla kuitenkin ohje käännettynä ja sovellettuna suomalaisiin mittoihin. Alkuperäinen resepti löytyy siis täältä. En ota vastuuta mahdollisista käännösvirheistä ;)

MAAPÄHKINÄ-SUKLAACOOKIET

Suklaataikina:

 • 1 dl rypsiöljyä
 • 2,5 dl sokeria
 • 0,5 dl vaahterasiirappia
 • 3-4 rkl kauramaitoa
 • 1 tl vanilja-aromia
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl kaakaojauhetta
 • 0,5 tl leivinjauhetta
 • ripaus suolaa

Täyte:

 • 1,75 dl maapähkinävoita
 • 1,5 dl tomusokeria
 • 0,5 tl vanilja-aromia
 • 2-3 tl kauramaitoa
 1. Sekoita suuressa kulhossa yhteen rypsiöljy, sokeri, vaahterasiirappi, kauramaito ja vanilja-aromi. Sihtaa joukkoon vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi, kosteaksi taikinaksi (lisää tässä vaiheessa tarvittessa neljäs ruokalusikallinen kauramaitoa).
 2. Sekoita toisessa kulhossa maapähkinävoi, tomusokeri, vanilja-aromi ja kauramaito. Seoksen kuuluu olla kosteaa, mutta kiinteää. Lisää tarvittaessa hiukan tomusokeria tai kauramaitoa.
 3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
 4. Mutoile täytteestä 24 pientä palloa. Kauho suklaataikinaa reilu ruokalusikallinen ja mutoile se palloksi. Litistä suklaataikinapallo kämmenelle, aseta päälle maapähkinätäyte ja kääri suklaataikina täytteen ympärille. Pyörittele jälleen palloksi. Asettele pallot uunipellille leivinpaperin päälle ja litistä niitä hiukan.
 5. Paista keksejä 10 minuuttia ja anna jäähtyä.

maapahkinasuklaacookiet1

Kekseistä tuli todella tuhteja, ja ehkä juuri siksi niin hyviä. Täyte ja suklaataikina on ihana yhdistelmä makeaa ja suolaista ja pehmeää ja rapeaa. Toimii! Kolmen hengen testiryhmältäkin kuului pelkästään tyytyväistä mutinaa.

P.S. Muistakaa ostaa kotiin tuo Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar! Amerikkalaisten leivontaohjeiden seuraaminen on helppoa, kun hankkii kotiin cup-mitat, joten välttyy mittojen kääntämiseltä. Kirjaa saa edullisesti nettikaupoista.


26 vastausta kirjoitukseen “Maapähkinä-suklaacookiet

 1. Olenkin ihaillut tuota reseptiä,mitäpä jos kokeilisikin joku päivä,ovat niin herkullisen näköisiä!

 2. Olen myös testannut näitä Isan herkkupaloja. Hyviä mutta aika stydejä ovat makumaailman suhteen ja muutenkin. Tulee mieleen peanutbutter-cups -namit, joissa siis on suklaakupin sisällä maapähkinävoita.

 3. Okriina, jos mä syön jotain makeaa, niin vedän sen mielläni täysin överiksi. Näiden keksien ohella ihan parasta on suklaatäytteinen suklaakakku suklaakuorrutteella :D En oikein ymmärrä konseptia ”terveellinen herkku”.

 4. No mutta eihän herkku voi olla hyvää jos se on terveellistä, eihän? :D

  Vaikuttaa erittäin hyvältä ohjeelta, pitäisi varmaan joskus kokeilla. Tosin pitänee ajoittaa testit hetkeen, jolloin tulee vieraita, jotta kaikki keksit eivät päätyisi omaan suuhun…

 5. Tää resetpi kuulosti todella hyvältä, pitää varmaan heti kokeilla! Just mietin vähän aikaa sitten,että olis kiva jos leipoisit jotain keksejä, hyvin ajoitettu tämä resepti siis :)

 6. Anne, no kiva jos tuli tarpeeseen :) Ehkä jatkan tästä omien keksireseptien kehittelyllä.

 7. Näyttää tosiaan upeilta, tai herkullisilta. Mukavaa, kun olet ehtinyt päivitellä usein.

 8. Jenni, ensi viikolla palaan taas töihin, joten ikävä kyllä Chocochili hiljenee taas hiukan.

  Niina, pitääkö tehdä lauantaiksi uusi satsi? ;)

 9. Näyttävät sen verran hyviltä, että kyllä minäkin voisin uhrautua näitä maistamaan, kunhan seuraavan kerran tullaan käymään ;). Mahtaakohan tuo isoveljesi/mieheni muuten muistaa noita kaneliässä/suklaasikarileipomuksia :D?

 10. Hanna, saattaa hyvinkin olla, että näitä on tarjolla seuraavan visiitin aikana :)
  Se keksinleipomisvaihe ei kestänyt kovin kauaa, mutta oli kyllä sitäkin tuottoisampi! Keksiraamattuna toimi siihen aikaan joku ilmaiseksi saatu K-ryhmän leivontakirja.

 11. Onko se sama raamattu, josta löytyy myös se ”murumarjapiirakan” ohje? ;)

 12. Maistoin näitä kun kaveri teki, ja keksit olivat ihania vaikka en yhtään pidä maapähkinävoista. En osaa soveltaa, joten löytyisikö jonkinlaista vinkkiä mitä kannattaisi laittaa täytteeksi?

  Tosin voihan niitä varmaan tehdä ilman täytettäkin. <:

 13. Marleena, mietiskelin jotain suklaatäytettä, mutta sitten näistä tulee varmasti niin järkyttävän makeita, ettei homma enää oikein palvele tarkoitustaan. Käviskö joku muu pähkinätahna, esimerikiksi mantelivoi?

  Suosittelisin, että opettelet tykkäämään maapähkinävoista ;)

 14. Mistä kaupasta olet tarkalleen ottaen ostanut ne omat kuppimitat? Näin kerran Sokoksella sellaisen kuppimittasarjan kovaan 30 euron hintaan, mutta siinä yksi kuppi määritettiin kooltaan 250 ml, kun taas ”virallisesti” sen pitäisi olla 2,33 ml, muistelisin.

 15. Leena, nyt kun sanoit, niin huomasin omissa cup-mitoissakin lukevan 1 cup/250 ml jne. En ole ennen koko asiaa huomannut, ja hyvin on pelannut tähänkin asti :D Oli pakko vielä mitata, ja 2,5 dl on ihan piripintaan tuota mittaa. Jos mitatessa jättää nesteen tai jauhot siihen nokan kohdalle, niin se on aika tarkkaan 2,33 dl.

  Oon ostanut noi mitat muistaakseni joko Anttilasta tai Sokokselta, mutta siitä on jo vuosia aikaa. Ihan varmasti niitä saa halvemmalla kuin 30 euroa, en taatusti itse maksanut noista niin paljoa (tuskin edes kymppiä).

 16. Mielettömän hyviä tuli. Hyvä makuyhdistelmä:). Mut oli kyllä niin tuhteja keksejä, etten pystynyt syömään kuin neljä, vaikka 25 kappaletta tein. Loput heitin pakkaseen. Kai ne on pakastettavia? Fiksua tehdä ensin ja miettiä vasta aamulla:D

 17. Anjukka, ei aavistuskaan, millaiseksi nämä muuttuvat pakastimessa. Se selviää sitten myöhemmin ;)

 18. Ovat kyllä tosi hyviä! Vähän huolettomasti ”peittelin” ton täytteen ja laitoin aika littanaksi, joten mun versioista tuli hauskan laikukkaita, lehmäkuosilla. :) Ajattelin tehdä näitä vierasvaroiksi, täytyy tosin vieraiden tulla aika pian kylään jos haluavat näitä saada… ;)
  Olen kokeillut monia muitakin reseptejäsi ja koskaan en ole vielä pettynyt. Yksi ehdoton talvisuosikkini on shepherd’s pie.

 19. Vaikuttaa ihanalta ohjeelta! Miten suosittelisit säilyttämään keksit? Ei noita uskalla ihan kertaheitolla syödäkään. ;)

  1. Kannellisessa rasiassa jääkaapissa :) Uskoisin kyllä, että näitä voisi myös pakastaa, en tosin ole itse testannut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights