Pitsileivokset

Lainasin anopilta uusimman Glorian Ruoka & Viini -lehden (8/2009), jossa oli tällä kertaa jotenkin epätavallisen paljon kaikkia hyviä ideoita. Lehdestä löytyi myös pitsileivosten ohje, josta apinoin itselleni hurmaavan koristeluidean.

pitsileivokset

Joulun jälkeinen viikko ei oikeastaan ole sujunut yhtään sen rauhallisemmissa merkeissä kuin joulua edeltäneet viikot ja tässä onkin ehtinyt syntyä jo jos jonkinlaisia keittiöpatoutumia. Olen ensi viikon lomalla, joten veikkaan, että en malta aamuisin nukkua ja olen viimeistään kuudelta keittiössä kolistelemassa kattiloita ja kulhoja. Terveisiä vaan aamu-uniselle miehelle! Voin ostaa tarvittaessa korvatulppia kotiin.

Glorian Ruoka & Viini -lehti oli tänä vuonna ahkerassa käytössä myös anoppilan jouluruokien valmistelussa. Söimme joulupöydässä muiden herkkujen lomassa myös tyrnisnapsia, granaattiomena-pähkinäriisiä, linssipateeta ja calvadossinappia, joiden ohjeet löytyvät kyseisestä lehdestä. Anoppilan joulupöydästä ei tullut otettua kelvollista kuvaa, mutta omien vanhempieni luona joulupöytä näytti tältä:

christmas1

Tarjolla oli porkkana- ja lanttulaatikkoa, bataattilaatikkoa, makaronilaatikkoa, seitankinkkua, appelsiiniruusukaaleja, tofupyöryköitä, karjalanpiirakoita, lepuskoita, perunasalaattia ja punajuurisalaattia. Tänä vuonna pääsi syntymään lievä lanttulaatikkovaje, koska veljen koira ahmaisi puuhellan luukulla lämpenemässä olleen lanttulaatikon kitaansa. Tässä syyllinen teurastamassa possua:

kossi

Mutta se jouluhöpinöistä, nyt ollaan jo uuden vuosikymmenen puolella! Tänä vuonna aion opetella leipomaan kunnon leipää ja maailman parhaita keksejä, ostaa enemmän keittokirjoja, käydä useammin marja- ja sienimetsässä, syödä enemmän vihanneksia, käydä useammin torilla ja ostaa enemmän lähiruokaa, opetella syömään hitaammin ja maistelemaan enemmän sekä yleisesti ottaen tehdä aikaisempaa enemmän kaikkea sellaista, mitä en ole vielä ennen keittiössä kokeillut.

Olisin halunnut tehdä näistä leivoksista pyöreitä Glorian Ruoka & Viini-lehden tapaan, mutta en löytänyt koko kaupungista rengasmuottia. Täytynee turvautua nettikauppojen antimiin ja tehdä pyöreitä leivoksia joku toinen kerta. Onneksi neliskulmaiset leivokset kuitenkin maistuvat ihan yhtä hyviltä. Syötävääkin riittää enemmän, koska ei tule hukkapaloja.

Kaupan vaaleanpunaiset marsipaanit muuten sisältävät eläinperäistä E120-väriainetta ja sekä apteekin että ruokakauppojen punaiset elintarvikeväritkin sisältävät samaista karmiinia. Punaista, vegaanista elintarvikeväriä valmistaa esimerkiksi Squires Kitchen, jonka värejä voi ostaa vaikkapa täältä. Mikään ei tietenkään estä tekemästä esimerkiksi vihreitä tai sinisiä pitsileivoksia.

Kakku kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä ja antaa sen vetäytyä jääkapissa.

PITSILEIVOKSET

Pohja:

 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 2,5 dl sokeria
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 1,5 tl vanilja-aromia
 • 150 g margariinia
 • 1 dl maustamatonta soijajogurttia
 • 2,5 dl makeutettua soijamaitoa
 • Madeiraa kostutukseen
 1. Sekoita kuivat aineet yhteen.
 2. Sulata margariini ja lisää soijamaidon joukkoon vanilja-aromi.
 3. Kääntele margariini, soijajogurtti ja soijamaito kuivien aineiden joukkoon. Kaada taikina leivinpaperoituun uunivuokaan (n. 28 x 28 cm) ja paista 175 asteessa parisenkymmentä minuuttia. Kostuta kakku Madeiralla.

Marsipaanipäällys:

 • 250 g valkoista marsipaania
 • pari tippaa punaista elintarvikeväriä
 • tomusokeria
 • puuvillaista, selkeäkuvioista pitsinauhaa
 1. Puristele elintarvikeväri marsipaanin joukkoon. ”Vaivaa” marsipaania, kunnes väri on sekoittunut tasaisesti.
 2. Ripottele tomusokeria työpöydälle ja kauli marsipaanista hiukan kakkua suurempi levy. Asettele marsipaanilevyn päälle kolme pätkää pitsiä ja painele kuvio kaulimen avulla marsipaanin pintaan.
 3. Levitä marsipaani kakun päälle. Siisti kakun reunat veitsellä ja leikkaa kakku neliöiksi. Levitä pitsikuvion päälle tomusokeria esimerkiksi pullasudilla.

pitsi

pitsileivos

Mieleeni juolahti muuten ajatus siitä, että Chocochiliin tulisi jonkilainen How to -osio, jossa olisi rautalangasta väännettynä esimerkiksi seitanin tekeminen, kananmunan korvaaminen leivonnassa, tofun marinoiminen jne. Olisiko lukijoilla tällaiselle käyttöä?

Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille!

10 vastausta kirjoitukseen “Pitsileivokset

 1. Hei, hyvä idea! En ole koskaan saanut itse aikaiseksi tehdä seitania, koska se on tuntunut jotenkin työläältä. Ja tofun marinoiminenkin menee aina samalla kaavalla. Piristä meitä mielikuvituksettomia. :)

 2. maailman ihanimpii leivoksii :P tosi kauniita!

  sain eilen maistaa sun ohjeella tehtyy chilisuklaakakkua! aivan mielettömän tykkiä settiä :P ihanan suklainen eikä liian makee.

 3. takussa & hertta, hyvä tietää, että tarvetta olisi! Jos jossain vaiheessa ehdin toteuttaa, niin osio on tulossa!

  aprilmoon, kiva jos maistui! Oon kerran tehnyt vielä parempaa suklaakakkua, mutta en enää muista mitä laitoin siihen. Se oli kuitenkin suklaakakku, jossa oli suklaatäyte ja suklaapäällys :D Yritän jossain välissä tehdä jotain samankaltaista.

 4. HYviä lupauksia tälle vuodelle…Ja nauratti tuo hauveli,joka pisti lanttulaatikon poskeensa!
  NÄtit leivokset,olen myös tuon aikoinani poiminut jostain leivontablogista ja mulla onkin aika monta sellaista muovista pitsialusliinaa,joilla saa noita kuvioita marsipaaniin. Ja hyvä tietää noista väreistä,tosin mulla onkin ollut koko ajan enimmäkseen juuri Squiresin värejä ja joitakin Wiltonin,mutta en muista taisivatko nekin olla ok.

 5. Mä luin ensin, että olit tehnyt pitsaleivoksia! Keksi ohje kans sellasiin :D

 6. How to -osio olisi hieno lisä jo muutenkin mainioon blogiisi. Olen ilolla seurannut Chocochiliä ja kokeillut erinäisiä reseptejä, vaikken itse asiassa ole edes vegaani, vaan pahasti laktoosi-intoleranttinen maitotuotteita välttelevä kala-kasvissyöjä. Suomessa vegaanikokkausblogit ovat (vielä) suht harvassa ja ulkomaisista en jaksa muunnella mittoja ja kehitellä korvaavia aineita sellaisille, joita ei Suomesta (helposti) saa, joten on tosi kiva, että se on täällä hoidettu puolestani. :) Hyvää uutta vuotta ja jatkoa kokkailulle!

 7. Yaelian, muistaakseni Wiltoninkin punainen väri on ihan ok. Muissa väreissä ei yleensä mitään eläinperäisiä juttuja olekaan.

  Anne, täytynee kehitellä :D

  Kemppuli, kiva kuulla! Ja uusia vuosia sinnekin :)

  1. Voi varmasti! Tämä on niin ikivanha resepti, että näissä olen yleensä käyttänyt soijamaitoa, kun se oli noihin aikoihin parhaiten saatavilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights